Agger: Et halvt år med omstillinger

HB Køge overvintrer på en syvendeplads i NordicBet Ligaen. Målsætningen for sæsonen var at komme i Top 6. Men efter den ene skade afløste den anden, og den anden afløste den tredje, ændrede målet sig også for en stund. Fra at udvikle og opnå til at udligne og overleve.

Når Daniel Agger skal evaluere på efterårssæsonen 2021 – hans første halvsæson som cheftræner for en professionel fodboldklub – vender han hele tiden tilbage til det samme ord: Omstillingsparat.

Det har han og den øvrige trænerstab i HB Køge nemlig været nødt til at være hele sæsonen. Omstillingsparate. I taktikken, planlægningen, træningen, spillerudvælgelsen. I alting. Gang på gang er planerne på alle områder blevet forpurrede af de mange skader, holdet er blevet ramt af.

”Den der omstillingsparathed har været meget i fokus og fyldt meget hos os. Det har selvfølgelig været lærerigt, at vi har skullet kunne tage hurtige beslutninger engang imellem. Men overordnet set har det jo ikke være positivt, at vi hele tiden har skulle ændre vores planer og visioner,” forklarer Daniel Agger og uddyber:

”Der hvor vi er som klub, så er de næste i rækken der bare ikke, hvis du har ni eller ti mand ude med skader. Det er de bare ikke. Der er vi ikke. Alle hold vil få det svært, hvis du hiver så mange ud. Ikke bare i kampene, men også med at træne de specifikke ting, som vi gerne vil. Fordi de spillere, vi kan træne med, er nogen andre end dem vi troede, det ville være.”

”Der har været mange udfordringer, og vi har haft mange dage, hvor vi havde svært ved at stille hold til træning. Til kampene også, selvfølgelig, der har vi stort set ikke kunnet stille med det samme hold to gange. Vi har skullet fokusere på og arbejde med nogle andre ting, end vi havde kunnet, hvis vi bare havde haft et normalt antal skader. Når du har syv, otte, ni, ti, nogle gange 12 mand ude, så ligger fokus et helt andet sted. Så handler det bare om at skabe resultater,” siger Daniel Agger.

Fokus på mentaliteten
At skabe resultater er lykkedes. Især i de sidste måneder af efteråret, hvor Capelli Sport Stadion udviklede sig til lidt af et fort, og hvor klubben blandt andet sikrede sig point imod rækkens to førerhold, FC Helsingør og Lyngby BK, med sene scoringer.

Resultaterne går i den rigtige retning, og det gør indstillingen på holdet også. For selvom det er svært at udvikle på spillestil og spilopbygning, når halvdelen af truppen sidder ude med skader, er der andre, overordnede fokuspunkter, hvor det er lykkedes at forbedre truppen og holdet henover det seneste halve år.

”De mentale krav, vi stiller, er nok langt større, end mange af de her spillere har været vant til. Og vi vil også gerne have, at spillerne stiller krav indbyrdes. Det er den eneste måde, vi får udviklet den her performancekultur, som vi gerne vil have. Med spillestilen har det været vanskeligt at implementere de ting vi gerne vil på grund af alle skaderne, men udtrykket er næsten også det vigtigste for os,” siger Daniel Agger.

Han understreger samtidig, at der er noget vej endnu inden mentaliteten er 100 % som trænerstaben ønsker det. Men det går i den rigtige retning, og målet er at kulturen skal forplante sig længere ned i rækkerne til klubbens ungdomshold.

Spilletid til ungdommen
De mange skader har også skabt grobund for andre positive udviklinger. Blandt andet har de ført til en masse spilletid på førsteholdet for flere af klubbens unge spillere.

”Hvis vi skal tage de positive briller på, så er det at mange af vores unge spillere har fået noget kamperfaring og en masse træning på højt niveau. Det er altid vigtigt at vende det negative til noget positivt. Og det er at de unge har fået lov at spille langt mere end de normalt ville have gjort,” siger Daniel Agger.

Spillere som 22-årige Oskar Snorre, 19-årige Marius Elvius og 21-årige Daniel Thøgersen er blandt de spillere, der har spillet flest minutter for klubben i løbet af efteråret, hvor flere af klubbens egne unge talenter også er kommet fast med omkring førsteholdet. Det gælder blandt andre Casper Jørgensen, William Madsen og Janus Seehusen, som alle har fået pænt med spilletid.

Vil skabe noget, køgenserne kan være stolte af
Daniel Agger, Lars Jacobsen og resten af trænerteamet omkring HB Køges NordicBet Ligahold håber, at de i foråret får mulighed at udvikle mere på spillestilen.

”Vi vil jo gerne spille med bolden. Vi håber, at vi kan blive ved med at udvikle det her hold, og blive ved med at rykke os fremad. Vi vil skabe nogle resultater og få endnu flere folk ombord. Så forhåbentlig kan vi få et fyldt, nyt stadion med masser af glade mennesker. Det er også et af målene for os: At vi skaber noget glæde i Køge som by og som klub ved at komme med et fodboldhold, som byen kan være stolte af,” siger Daniel Agger om visionen og understreger, at det går i den rigtige retning:

”Hvis vi kan tage nogle af de takter, vi har vist især her på hjemmebane, hvis vi kan få nogle skadede spillere tilbage, og hvis vi kan få udviklet os på de taktiske, mentale og det fysiske i opstarten i januar og februar, så ser det godt ud.”

Capelli Sport