CS Skills udvikler samfundsborgere og fodboldspillere med gode værdier

Med 52 fast deltagende fodboldglade børn har samarbejdsprojekter CS Skills med aktørerne Herfølge Boldklub, Køge Boldklub, HB Køge og Capelli Sport bag allerede overgået de forventninger, der var sat. Med et grundlæggende nyt koncept har der fra folkene bag været en grundlæggende forståelse og accept af, at det tager tid at få stadfæstet idéerne hos de deltagende. Men Head of Coaching ved HB Køge og mangeårig ungdomstræner Steen Knudsen er selvsagt glad for den fine modtagelse, som CS Skills har fået.

“Deltagerne har taget godt imod det. Ingen tvivl om det. Og det er klart det vigtigste, men essensen af, at forældrene også får glade børn hjem fra vores træninger er ligeledes til at tage og føle på”, siger Steen Knudsen

“Normalt bliver man udtaget til et hold og skal ud til kampe. Det kan for nogle virke demotiverende, hvis de ikke bliver udtaget. Men her bliver de ikke udtaget. I stedet er der fokus på de enkelte træningspas og på, at de hele tiden skal lære. Fordi for os er det hold, de skal udtages til førsteholdet på det øverste niveau, når de er færdige med at spille ungdomsfodbold”

Hos CS Skills er der fokus på den individuelle deltager og denne ses på med det lange lys. Det handler ikke om at præstere lørdag efter lørdag, men nærmere om at fordybe sig i enkelte færdigheder ad gangen, som er med til at udvikle spilleren i det lange løb. Det sker for at drage nytte af den virkelighed, som mange børn og unge befinder sig i med et stigende internetforbrug. Her udforskes kreativiteten på en anden måde end det var tilfældet for bare få år siden. Og den kreativitet er ifølge Steen Knudsen en af de vigtigste parametre, som børnene kan udvikles på. 

“Fra starten af har vores træningsfilosofi egentlig været forholdsvis simpel. Mange af de ting – kravle i træer, bygge bål og hytter, komme til skade – som børn tidligere har gjort uden at gå til noget, har vi implementeret i træningen. De færdigheder man får ud af den form for aktiv kreativitet har vi forsøgt at lægge ind”,

“Vi kan se, at børnene i dag er vanvittigt kreative, men de skal også kunne udtrykke det uden for computeren. Vi anerkender den virkelighed, de er i, men forsøger at hjælpe deltagerne til at blive fremtidens mennesker og fremtidens fodboldspillere. Vi skal kunne rumme, hvordan de er som mennesker og hvordan de er som fodboldspillere. Så på den måde skal deltagerne fra CS Skills have nogle sunde værdier med, uanset om de ender med at gå ud af akademiet som fodboldspillere eller dejlige samfundsborgere”

Det er en stor opgave at tage på sig, hvis man vil være med til at udvikle fremtidens samfundsborgere og fodboldspillere. Derfor har trænergruppen bag projektet også draget nytte af erfaringer fra lande som USA, Ghana, Tyskland og Danmark samtidig med, at forskningsresultater fra ind- og udland er blevet gennemlæst for at få en endnu større forståelse af, hvordan de unge skal stimuleres og bedst mødes i øjenhøjde. For at fremmane en udvikling over flere år, skal den også ske på daglig basis. Det har man i CS Skills helt konkret gjort ved at arbejde med moduler af godt og vel halvanden måneds varighed.

“Vi ved, at det generelt set tager 45 dage at tilegne sig nye erfaringer og vaner. Derfor forsøger vi at træne tingene i cyklusser af netop 45 dage. Selvfølgelig sætter vi ikke en “idiot-maskine” op og beder spillerne lave det samme spark, på den samme måde, mod den samme modstander hver gang. Derimod skal vi udfordrer dem til selv tænke sig om og hele tiden gøre det forskelligt. Vi er kommet med nogle øvelser, hvor spillerne selv skal være kreative. De bliver sat i nogle rammer, hvor vi ved, tror og er overbevist om, at de er super kreative, hvis vi lader dem være det”,

“Derfor rækker CS Skills også udover de to ugentlige træninger hos os. Vi har også lavet de 45 dages cyklusser, så holdene i moderklubberne træner de samme temaer – men ikke de samme øvelser. Det betyder, at dem, der kommer hos os får den samme stimuli mere end to gange om ugen, hvilket skaber en stor genkendelighed hos spillerne. På både den lange og korte bane skulle det gerne gøre, at de nemt kan tilgå de forskellige træninger og udvikle sig”

Fra starten af har det været essentielt for alle i og omkring CS Skills, at der skulle tænkes i lange seje træk. Derfor har støtten og opbakningen fra Capelli Sport samt Herfølge Boldklub og Køge Boldklub været uundværlig i udviklingen af projektet. Det tager nemlig tid at udvikle såvel samfundsborgere som fodboldspillere. Det har man set med projekter som DBUs “Den Røde Tråd”, den belgiske talentudvikling eller de tyske “Stützpunkte”-centre hvorfor Steen Knudsen også understreger vigtigheden af, at se på CS Skills med en vis grad af tålmodighed, som han er sikker på, nok skal betale sig af. Samtidig understreger han også vigtigheden af, at deltagerne fortsætter på deres oprindelige hold i Herfølge Boldklub og Køge Boldklub, hvor det er et krav at spille for at deltage på CS Skills, da fodbold i sin natur er en holdsport.

“Jeg tror seriøst på, at niveauet bliver mærkbart stærkere hos HB Køges og moderklubbernes ungdomsspillere. Med vores træning som supplement øger deltagerne deres procent af kvalificeret træning med 25-50%. Her har vi UEFA A-licenstrænere, der træner børn helt ned til 8 år. Nogle vil måske sige, at det er en overkvalificering, men vi synes tværtimod, at det er ekstremt vigtigt at tilbyde dem den højeste form for faglighed. Vi tror helt og holdent på CS Skills og selvom vi først ser det endelige resultat om mindst ti år, så nyder vi hver eneste træning”, slutter Steen Knudsen af.

Hvis du vil høre mere om CS Skills, samarbejdet med Capelli Sport og hvordan man kan tilmelde sig, kan du kontakte Head of Coaching i HB Køge, Steen Knudsen på sk@hbkoge.dk 

Steen Knudsen, Foto: Martin Håkan // Coverganda.dk

Capelli Sport