Daniel Agger får en hovedrolle som 1. divisions-debutant

Hvordan er det at spille 13 turneringskampe i træk uden at vinde én eneste af dem og som afslutning på sæsonen tabe ni gange på stribe? Det kan HB Køge-spillerne, der var med i 1. divisionstruppen i foråret svare på. Men, ærligt talt, det giver vel ingen større mening, og det kan ikke bruges til meget at blive ved med at kradse i det sår. Så det er sidste gang, det tema nævnes her, tror jeg godt, jeg kan love.

Nu skal vi alle se fremad, som man siger, når der skal lægges afstand til en kedelig periode, som bare skal arkiveres lodret. Auri Skarbalius har forladt HB Køge, mange spillere er væk, og en række ambitiøse spillere er kommet til frem mod førsterundekampen i Horsens. Optimismen og forventningerne vokser – ikke mindst fordi Daniel Agger og Lars Jacobsen udgør en stærk, ny (og uprøvet) trænerduo.

Heldigvis dominerede kvindeholdet gennem foråret og sluttede brillant som dansk mester med udsigt til Champions League-deltagelse i efteråret. Den præstation løftede dermed HB Køge-projektet så flot, at mange af os vel næsten glemte, at vi også havde et hold i mændenes næstbedste række. Pladsen i 1. division var jo sikret i grundspillet inden de sidste 10 kampe, uanset hvordan resultaterne ville blive i oprykningsspillet: 1 sølle point i 10 kampe, egentligt helt utænkeligt, at det kunne blive så skidt.

Spørgsmålet er nu, om Aggers hold kan gøre comeback, spille godt og få mange point og overhale kvinderne i popularitet og vinde respekten fra fansene tilbage? Vi får se. Det bliver enormt interessant at følge.

Vi tør godt fastslå, at Daniel Agger er en stjerne i 1. division, hvor han ikke har optrådt som spiller. Han er det mest prominente navn blandt trænerne i den næstbedste række. Her er de: Jens Berthel Askou, AC Horsens, Peter Hyballa, Esbjerg, Michael Hansen, Fredericia, Peter Løvenkrands, Fremad Amager, Daniel Agger, HB Køge, Morten Eskesen, FC Helsingør, Martin Thomsen, Hobro, Per Frandsen, Hvidovre, Bo Zinck, Jammerbugt, Freyr Alexandersson, Lyngby, Claus Jensen, Nykøbing FC, Henrik Pedersen, Vendsyssel FF.

Flere af dem har en fin spillerkarriere bag sig: Agger rundede 75 A-landskampe for Danmark (info: Lars Jacobsen har spillet 81). Claus Jensen spillede 47, Per Frandsen 23 og Peter Løvenkrands 22. Henrik Pedersen, der er vendt hjem fra Norge, har, ligesom Per Frandsen, for nogle år siden været cheftræner i HB Køge.

AGGER UDSTRÅLER AUTORITET OG RO

Hvordan vil vi komme til at opleve Daniel Agger, den bomstærke og spilstærke forsvarer, der som klubspiller ’kun’ var i Brøndby og Liverpool, som cheftræner? Bedømt på hans optræden og reaktioner i forbindelse med to testkampe på Capelli Sport Stadion, hører Agger til typen, der er afdæmpet og rolig ved sidelinjen. Han udstråler autoritet og saglighed, han giver hurtige kommandoer, når han rejser sig og guider sine spillere. De lytter og tager gode råd til sig fra en mand, der har haft en stor spillerkarriere.

Og Agger lader kollegaen og vennen Lars Jacobsen få ordet ofte, hvis der skal rettes noget i spillet, måske justeres lidt i taktikken og sættes nye spillere på banen. Jacobsen har været dygtig som ekspert i tv, når han har ment noget om store superligakampe og analyseret landsholdets præstationer og også har været ’tvunget’ til at skulle give spillerne karakterer efter landskampene. Det kan sagtens ende med diskussioner og kritik fra folk, der mener, de er klogere og har givet ’rigtigere’ karakterer. Jeg kender lidt til det selv som forhenværende fodboldskribent på Politiken.

Gode trænere kan hurtigt se, hvis der skal omplaceres på holdet og skiftes tidligt ud. Nogle trænere kan ændre strategi og taktik efter et kvarters tid, hvis de på forhånd har fejllæst modstanderens planer og spillemåde. Det er nødvendigt, at en træner skal være omstillingsparat, have et godt overblik og flere tangenter at spille på i det taktiske ’skakspil’ i kampene. Han skal være skarp og gribe ind udefra på de rigtige tidspunkter under kampene. Og vigtigt: Han skal på forhånd kunne ’sælge’ sine ønsker og ideer, så spillerne forstår dem og bakker op, ellers er det jo ikke så smart.

Det har selvfølgelig positiv betydning, at Agger og Lars Jacobsen har kendt hinanden og været venner med trænerdrømme gennem i nogle år. Samarbejdet vil forhåbentlig bære frugt og gøre en masse godt for HB Køge og deres egen fortsatte fodboldkarriere.

ER SPILLERNE OG HOLDET GODT NOK?

Formentlig har de begge haft nogle favoritter og forbilleder som trænere og suget til sig fra de bedste, de har spillet for. Agger og Jacobsen har, så vidt jeg husker, ikke trænet under den tyske mestertræner Jupp Heynckes. Han havde en rolig, velovervejet stil og opførte sig, som Agger gør. Det var Heynckes, som engang sagde, at de trænere, der fiser frem og tilbage ved sidelinjen under kampene, hopper og danser og skaber sig, ikke har gjort deres hjemmearbejde ordentligt.

Dengang, han sagde det, var Bo Henriksen, den tidligere Herfølge- og Køge-spiller, ikke blevet træner endnu. Så det var ikke ham, Heynckes hentydede til. Bo Henriksen, nu i FC Midtjylland, er da et festligt indslag i Superligaen, hvor han laver badutspring og slet ikke kan sidde stille bare et par minutter en gang imellem på bænken. Han har gjort det fint som superligatræner, men hans optræden er unægteligt vild, impulsiv og meget anderledes end Daniel Aggers.

AGGER PÅ BÆNKEN, DA FLANAGAN SCOREDE

Afgørende for, om Agger og Jacobsen får succes, er det selvfølgelig i høj grad, at spillerne er dygtige nok og holdet godt nok. Det må tiden vise. Agger har nok fået, hvad han har peget på, og der er nye, spændende spillere i truppen. Hvis man skulle tro Ekstra Bladet, er der kommet en superspiller til HB Køge fra Belgien. Avisen, der tør, hvor andre tier, trompeterede i sidste uge med gigantiske bogstaver i rubrikken på nettet: Kæmpe Agger-scoop: Jon Flanagan til HB Køge.

Ro på nu. Den 28-årige englænder, der også hedder Jonathan til fornavn, har ikke spillet en turneringskamp for nogen klub i halvandet år. Han var talentfuld som ung og har som Liverpool-spiller optrådt i én A-landskamp for England. Men hans karriere har haft pil ned ad de senere år. Daniel Agger kender ham og sigter på, at englænderen skal bruges som højre back.

Da Jon Flanagan lavede sit eneste mål for Liverpool, var det i en Premier League-udekamp mod Tottenham, der blev slået 5-0. Liverpool storspillede, Flanagan var midterforsvarer og øgede til 3-0. Det var 15. december 2013. Daniel Agger måtte se hele kampen fra Liverpool-bænken uden at få spilletid. Den lille historie har min tidligere Politiken-kollega Allan Nielsen, der er statistik-ekspert, fortalt.

NY HB KØGE-SPILLER ER KOMMET HJEM

En anden af de nye HB Køge-spillere, 30-årige Mathias Nielsen, er glad for at skulle spille under Daniel Agger og Lars Jacobsen. ’Det er to koryfæer, som mange ser op til med den karriere, de har haft. Og nu skal de finde sig selv som trænere. Godt, de er kommet til HB Køge’.

Umiddelbart ser det ud til, at HB Køge skal spille 4-1-4-1, og Mathias Nielsen er manden, der skal ligge centralt på den defensive midtbane. Han er stærk i luften, læser spillet godt, placerer sig fornuftigt og bliver mest tilbage på banen og lukker af, så to offensive backer så meget som muligt kan komme afsted på kanterne. Det er en ønskeposition for ham, og han talte med Agger om den rolle (og HB Køge-projektet), da den nye træner ringede til ham, inden kontrakten blev gjort færdig og underskrevet.

Mathias Nielsen er en af de få spillere i HB Køge-truppen, der er født og vokset op i Herfølge/Køge. Han var ungdomsspiller i Herfølge og kort tid på et HB Køge-hold, inden han som senior skiftede til FC Nordsjælland. Dér var Morten Wieghorst cheftræner og Kasper Hjulmand assisterende træner. Hjulmand tog over og førte FCN til mesterskabet i 2012. Mathias Nielsen var på holdet, som forinden blev pokalvinder, og han opnåede det samme for få måneder siden med Randers FC. Han har også været ansat i Næstved, Viborg og AC Horsens.

’Jeg er stolt over at have været med til at vinde to pokaltitler, og også over, at jeg nåede at få en U20-landskamp. Det var mod USA, og jeg scorede en enkelt gang’, husker Mathias Nielsen. Da han spillede i AC Horsens, der rykkede op fra 1. division til Superligaen, gjorde Bo Henriksen ham til anfører.

’Kasper Hjulmand er vel den mest fodboldkloge træner, jeg har haft. Men jeg var også begejstret for Bo, der hentede mig til Horsens, hvor jeg fik rigtig gang i karrieren efter tiden i Næstved’.

’Nu ser jeg meget frem til sæsonstarten. Jeg er hentet til at spille, men jeg ved selvfølgelig, at jeg skal levere hver gang for at vise, at jeg skal have en fast plads på holdet. Jeg er kommet hjem for at opnå noget og få succes med klubben og også for at få personlig succes’.

’Hvem er oprykningsfavorit? Svært at sige. FC Helsingør har et godt hold, og Morten Eskesen er en god træner for dem’, siger Mathias Nielsen.

HB KØGE OG HORSENS SOM TOPHOLD?

Sædvanligvis er det sådan, at nedrykkerne fra Superligaen af de fleste tippes til at blive tophold i den næstbedste række. Min gode kollega Tommy ’Kuglepen’ Poulsen, der snart stopper efter godt 50 år som sportsjournalist på Horsens Folkeblad, peger på Lyngby som klar favorit til førstepladsen. De har fået landsholdsspilleren Andreas Bjelland, der slås med forskellige skader, tilbage fra FC København.

’Jeg kan sagtens se, at AC Horsens og HB Køge kan blive bejlere til andenpladsen’, siger Tommy Poulsen. Han ved, at Horsens-holdet er markant forstærket med Janus Drachmann, den nye anfører som er kommet fra OB. ’Han styrer hele holdet’. AC Horsens har ikke tabt i fire træningskampe. 1-1 mod Randers FC og 0-0 mod Silkeborg fra Superligaen. 2-0 over både Kolding og Fredericia.

Når HB Køges seneste turneringssejr ligger så langt tilbage som den 28. februar – 3-0 på hjemmebane over Vendsyssel på mål af Emilio Simonsen, Nsungusi Effiong og Mikkel Qvist – er der vel grund til at holde forholdsvis lav profil for lige nu. Men, som vi ved, enhver serie slutter på et tidspunkt. Den næste sejr til HB Køge rykker nærmere. Under alle omstændigheder begynder en ny tid for HB Køge fredag aften i Horsens med Daniel Agger og Lars Jacobsen i spidsen.

Hvor bliver det altså spændende med et ’nyt’ hold og en debuterende cheftræner, som får en hovedrolle i 1. division, om han vil det eller ej. Han skal sammen med Lars Jacobsen føre HB Køge op i Superligaen. Det er opgaven og målsætningen. Held og lykke.

Capelli Sport