Fødselsdagsinterview: Henrik Lehm fylder 60

HB Køges tidligere cheftræner og nuværende Head of Football i Capelli Sports globale fodboldnetværk, Henrik Lehm, runder i dag et skarpt hjørne. 60 år fylder han.

Vi stiller i dette interview skarpt på fynboen med den flotte trænerkarriere, og en fodboldkarriere, der aldrig nåede samme højder.

“Jeg har desværre ikke haft ret dygtige trænere, så jeg fandt allerede som 14 årig ud af, at jeg ville gå trænervejen”, fortæller Henrik Lehm efterfulgt af sit karakteristiske lune grin.

“Spilforståelsen og teknikken var egentlig ok, men jeg manglede speed, og det blev ikke til mere end Jyllandsserien”, forklarer han.

Fodbolden har altid betydet meget for Henrik Lehm. Lige fra barnsben har han været engageret i spillet med bolden, og særligt et minde – det første definerende fodboldminde, om man vil – skal man små 52 år tilbage at for at finde.

“Da jeg som U8 spiller sagde “hold kæft” til min træner blev jeg smidt hjem og sad på trappen derhjemme og græd, da min far fandt mig der, og jeg skulle forklare hvorfor jeg ikke var til træning”.

“Fodbold er et skakspil”

Men hvad er det, der for Henrik Lehm gør fodbolden interessant og til en branche han som menneske og træner har beskæftiget sig med siden han i 1975 blev ansat som ungdomstræner i Ubberød IF?

“Fodbold for mig er et skakspil. Jeg elsker at træne et hold og få holdet sat rigtigt sammen med den rigtige spillestil. Og når det lykkes, er det et super fed følelse. Man er til eksamen hver weekend og jeg kan godt lide det pres”, forklarer Henrik Lehm, der i løbet af årene har trænet mange gode og talentfulde fodboldspillere.

Den bedste af de rigtig mange ungdomsspillere, som Henrik Lehm har haft under sine vinger, trænede han i Brøndby IF, da han i årene 2013-15 var A+ træner i vestegnsklubben.

“Det bedste ungdomsspiller jeg har trænet er Nikolai Laursen. Han er fysisk stærk, rigtig god 1:1 offensivt og så har han et super venstreben”, lyder det fra Henrik Lehm om Nikolai Laursen, der i en ung alder skiftede ungdomsfodbold i Brøndby ud med ungdomsfodbold i hollandske PSV. Laursen er nu angriber i FC Emmen i den bedste hollandske række.

Guld til Ungdoms-OL i Paris

Som træner siden 1975 – på skift både for herrer og kvinder, klub- og landshold samt senior- og ungdomsfodbold – har Henrik Lehm stået på sidelinjen et utal af gange. Minder er der derfor imponerende mange af. Et par stykker dukker dog alligevel hurtigt op.

“Den kamp jeg husker bedst som ungdomstræner, er nok finalen til ungdoms-OL i Paris i 2003, da jeg trænede U17 landsholdet for piger. Vi vandt guld efter straffesparkskonkurrence, hvor Stina Lykke var god på straffespark”, fortæller Henrik Lehm og fortsætter:

“Som seniortræner er det min sidste kamp i AB, hvor vi skulle vinde over Lyngby for at holde os i 1. division. Vi vandt 4-2 og festen bagefter var også værd og huske”, lyder det fra Henrik Lehm – igen med det skæve og lune smil.

Trods en lang og flot trænerkarriere og mange store oplevelser, så fortryder Henrik Lehm den dag i dag, at han ikke tidligere sprang ud i trænerrollen på fuld tid.

“Min største fejltagelse som træner er nok, at jeg kom for sent i gang med at være fuldtidstræner. Jeg tror simpelthen, at jeg havde det for godt i de 11 år jeg var ansat som fodboldlærer på Gymnastikhøjskolen i Ollerup”.

“Når jeg bli’r gammel – så vil jeg sidde på en bænk…”

89 kampe nåede Henrik Lehm at stå i spidsen for HB Køge i de to-et-halvt år han sad i cheftrænerstolen i HB Køge fra starten af 2016 til sommeren 2018. Han har siden fulgt HB Køge tæt, og efter sin ansættelse som Head of Football i Capelli Sport, der har aktiemajoriteten i HB Køge, har Henrik Lehm stadig sin gang i HB Køge og på Capelli Sport Stadion. Han har fået HB Køge under huden, og tror på, at HB Køge på sigt igen vil træde et skridt op i dansk fodbold.

Når Henrik Lehm kigger i krystalkuglen for at forudse, hvor HB Køge er om ti år, så ser han et hold, der i samarbejde med Capelli Sport, har løftet sig og er rykket opad i dansk fodbold.

“Jeg håber og tror at HB Køge på det tidspunkt ligger i den nederste del af Superligaen. Samarbejdet med Capelli Sport vil løfte klubben derop”, forudser Henrik Lehm, og giver derefter sit fodboldromantiske bud på, hvad han selv laver, om ti år.

“Da jeg arbejdede sammen med Albert Capellas i Brøndby, fortalte han om en gammel mand, der sad på en bænk i Barcelona og så ungdomstræning. Når der var gæstespillere og træningen var slut, så kiggede trænerne på den gamle mand for at se om han nikkede eller rystede på hovedet i forhold til om spilleren skulle komme igen. Sådan en gammel mand vil jeg gerne være”, griner Henrik Lehm.

Henrik Lehm er født den 23. august 1960, opvokset i Aarhus og Odense, hvor han nu er bosiddende. Han er gift med Lise, der arbejder som intensivsygeplejerske. Sammen har de drengene Kasper (22 år) og Kristian (19 år).

Stort tillykke med fødselsdagen!

 

Henrik Lehm har i sin karriere haft rigtig mange spillere under sine vinger. Herunder har han selv udvalgt to Allstar-hold.

Et hold med de 11 bedste, han har trænet på tværs af alle sine klubber, og et hold med de 11 bedste, han har trænet i HB Køge.

Capelli Sport