Fra Florida til Køge: Marckese startede som midtbanespiller og vogter nu målet for HB Køge

Kaylan Marckese er ny sidsteskanse på HB Køges Gjensidige Kvindeligahold, der for nuværende fører landets bedste række. Den kun 22-årige målmand er kommet til det østsjællandske kort efter årsskiftet. Skiftet er kommet i stand efter et succesfuldt ophold i Island, hvor hun sammen med UMF Selfoss sluttede på en tredjeplads i den bedste række og med sit første trofæ på seniorniveau.

Men det lå faktisk ikke i kortene, at Kaylan skulle blive hverken fodboldsspiller eller målmand. Som lille gik hun næsten til samtlige sportsgrene og da hun endelig begyndte at spille fodbold – takket være en fem år ældre kusine, der var det helt store forbillede – var det et andet sted på banen.

“Jeg startede egentlig som midtbanespiller på grund af min kusine, så var det faktisk først, da jeg var omkring 12 år gammel, at jeg blev målmand. Jeg havde prøvet næsten alle positioner på banen og syntes også, at det var sjovt at stå på mål. Men ærligt talt, så var jeg lidt bange for kampene”, fortæller Kaylan Marckese grinende og understreger, at det selvfølgelig ikke gør sig gældende længere.

“Fordi jeg prøvede lidt af hvert var jeg i en periode meget med til målmandstræningerne – og det var egentlig ret sjovt. Da jeg så skiftede hold som 12-årig, stod det nye hold og manglede en målmand. Jeg ville ikke lade dem i stikken, så jeg tog mig sammen og prøvede det i et par kampe. Det gik egentlig ok og derfra så jeg mig ikke tilbage”.

Som 12-årig fandt Kaylan Marckese sig til rette i det der senere skulle blive hendes karrierevej: Målmandsposten. Som sidsteskanse for Tampa Bay United udviklede hun sig i rollen som målmand og samtidig som menneske. Det var i de år, hun dannede nogle af de stærkeste venskaber, der stadig i dag knytter hende tæt til hjemstavnen i Florida. Her oplevede hun for første gang, hvad fodbold kan give udenfor banen og det var med til at styrke hendes lyst til at blive endnu bedre.

College og skole på rekordtid

Det blev muligt, da Marckese som kun 17-årig fik mulighed for at graduere et år tidligere end normalt og tage på college. Collegefodbold i USA er en hel verden for sig og her fik hun en unik mulighed for at tage til Florida University og agere målmand hos Florida Gators. Men også college sagde Marckese tidligere farvel til end de fleste. Der var nemlig bud fra større adresser.

“På college havde jeg tre-og-et-halvt fantastiske år, inden jeg blev en del af NWSL-draften (National Women’s Soccer League). Normalt stopper du på college i maj måned, men der var draft i december, så igen stoppede jeg et halvt år før tid, da jeg havde samlet de nødvendige point, og der samtidig var efterspørgsel på at få mig med i draften”, uddyber Kaylan Marckese.

“I 2019 blev det så Sky Blue FC, der valgte mig i draften og derfor flyttede jeg til New Jersey for at spille for dem. Som 20-årig blev jeg dermed en del af et professionelt hold for første gang, hvilket i sig selv var en stor oplevelse. Jeg fik lov at danne målmandsduo med en – i min optik – af de bedste målmand i verden, Kailen Sheridan, som gjorde det hele endnu bedre. Hun er så god med fødderne og har en stor fodbold-IQ. Af at træne og snakke med fodbold med hende har jeg virkelig lært meget om at deltage i spillet og være med til at bygge spillet op”.

Men alle fodboldspillere ønsker at spille kontinuerligt både for at udvikle sig, men også for at være med der, hvor det sker. Det gjorde Marckese også og derfor var et år som andetvalg for Sky Blue FC tilstrækkeligt, da en mulighed for at komme til Europa og Island bød sig for. Her var der byd fra de forsvarende pokalmestre, UMF Selfoss, der havde set sig lun på den høje keeper.

“Det var – ligesom jeg tror, det var for alle – en noget mærkelig sæson på Island med COVID-19. Vi spillede det meste af sæsonen, men fik ikke lov til at spille den helt færdig. Da den blev afbrudt var vi på en tredjeplads i rækken, havde vundet Supercuppen og var i semifinalen i pokalturneringen. Så selvom vi ikke fik lov at spille sæsonen til ende, var det en fin succes og en god oplevelse”.

Island – Danmark, envejs-billet

“Ret tidligt i mit ophold i Island hørte jeg første gang om HB Køge. Min agent havde tidligere været i kontakt med nogen fra Capelli Sport og kort nævnt dem og HB Køge for mig. Der var ingen tvivl om, at jeg også syntes, at projektet lød spændende. Da Emily (Boyd, red.) så desværre blev skadet, blev der en ny plads ledig og jeg følte mig klar”.

Efter sæsonen var færdig i Island var Marckese egentlig indstillet på, at Danmark, HB Køge og Capelli Sport-familien kunne være en spændende mulighed for næste skridt i karrieren. Derfor brugte hun meget tid på at se tidligere kampe og læse, hvad der var tilgængeligt om det relativt nye projekt. Her kunne hun tydeligt se, hvor stor en forskel Emily Boyd havde gjort og hvilket niveau, der skulle leveres på, hvis hun skulle erstatte en af Gjensidige Kvindeligaens absolut bedste målmænd.

“Det giver helt klart et pres som ny målmand. Emily har efterladt store sko, som jeg skal udfylde. Det synes jeg dog også er spændende, for der er virkelig noget at leve op til og en standard, jeg skal gøre mit bedste for at nå”, fortæller Marckese og understreger, at hun ønsker Boyd alt det bedste og en hurtig genoptræning”.

Forelsket i Køge

Der er langt fra Florida til Køge. Og selvom man i dag nemt kan komme i kontakt med folk på den anden side af kloden, kan de virke langt væk. I den tid Marckese spillede i Island fik hun ikke mulighed for at se sin familie, da hele verden stod på den anden ende. Alligevel følger de godt med og ser de kampe, det er muligt.

“Det har virkelig været godt at komme til Køge og pigerne har taget godt imod mig. Men selvfølgelig savner jeg min familie derhjemme, selvom jeg stadig får den største støtte derfra. For eksempel har min mor vidst allerede set træningskampen mod FC Nordsjælland tre gange, for hun skulle lige vise den til min søster og min moster efter at have set den selv”, fortæller Marckese grinende.

“Den opbakning, jeg får fra min familie er endnu en grund til at gøre mit bedste. Jeg har egentlig ikke set dem, siden jeg tog afsted til Island og håber helt vildt på, at de snart kan komme herover. Der er allerede så meget i Køge, som jeg gerne vil vise dem. Det er selvfølgelig lidt hårdt at komme til et nyt land, være uden sine familie, lære et nyt sprog, en ny kultur, men mine forældre har altid opdraget mig til at skabe mine egne indtryk, være opsøgende og undersøgende”.

Den modtagelse og ankomst Kaylan Marckese har fået i HB Køge har efterladt hende med særligt et indtryk.

“I bund og grund føler jeg mig bare så heldig og er så taknemmelig for, at jeg må gøre det gennem fodbolden. Jeg får lov til at gøre det, jeg elsker allermest og at det samtidig kan være i sådan et dejligt land som Danmark, wow, det er jeg så glad for”.

Capelli Sport