Guld til mestrene og farvel til trænerne

Når Maddie Pokornys far sidder på tilskuerpladserne og ser sin datter spille for HB Køge, er hun rigtig god, scorer og bliver udpeget til banens bedste HB Køge-spiller, kåret af storsponsoren Spar Nord Køge Bugt med den tidligere Køge-spiller Jesper Køster i spidsen. Det ved vi nu, for sådan endte det jo i lørdags på Capelli Sport Stadion.

Maddie lavede 3-0-målet i den sikre sejr og overbevisende holdindsats i 4-0-mødet med Kolding IF. Efter scoringen løb hun jublende med et bredt smil og armene i vejret ud og vinkede til farmand. Don Pokorny hedder han, og han var naturligvis tydeligt også glad og stolt iført en HB Køge-trøje med datterens navn på ryggen ligesom den medrejsende onkel til Maddie.

Ok, det var så også allerførste gang, at Don Pokorny var fløjet fra store USA til lille Danmark for at opleve datteren i Gjensidige Kvindeligaen, hvor HB Køge er tæt på en ny mesterskabssucces. Forhåbentlig bliver Don i Køge en halv snes dage mere. Og HB Køge må da sikre ham gratis adgang m.v. til udekampen mod Fortuna Hjørring på lørdag og til arrangementet før og efter sæsonens sidste kamp, ’finalen’ på hjemmebane mod Brøndby 10. juni.

Der er åbenbart held ved Don Pokorny, og Maddie, rekordholder med 88 førsteholdskampe, vil og skal vise sit allerbedste, når han kigger på fra nærmeste hold. Ifølge statistik-eksperten Per Møller var scoringen forleden Maddies nummer 32 i HB Køge-trøjen. Det er fem færre end de 37, som rekordholder Kyra Carusa sluttede med, inden hun i vinterpausen tog til England og har spillet i den næstbedste række her i forårssæsonen.

Madalyn Ann Pokorny, der er hendes fødenavn, fik HB Køge-debut 6. juni 2020 i en udekamp mod Vildbjerg SF i kvalifikationsrækken til Kvindeligaen. Og scorede et af målene i en 2-0-sejr. HB Køge rykkede op og har ikke set sig tilbage siden. Guld i 2021, guld i 2022, og nu kommer afgørelsen i 2022-23-sæsonen.

MESTER IGEN ALLEREDE LØRDAG AFTEN?

Der er en svær udekamp mod veloplagte Fortuna Hjørring, som på tredjepladsen har sikret sig bronzen og er favorit mod FC Nordsjælland i pokalfinalen 21. juni i Aalborg. Hjørring-holdet har vundet sine fire hjemmekampe i mesterskabsspillet og kan spille uden nerver mod HB Køge-holdet, der tankede en god portion selvtillid i opgøret mod Kolding IF.

Det var bl.a. godt, at Cecilie Fløe scorede igen. Mål nummer 13 i ligaen. Nu bliver det en direkte topscorerduel i Hjørring mellem Fløe og hjemmeholdets Rikke Dybdahl, der er noteret for 12 fuldtræffere. Spændende.

Vi kan godt forudsige, at Brøndby ikke sætter point til i næstsidste runde på egen bane mod Kolding IF lørdag 17.00 samtidig med Fortuna-HB Køge-kampen (direkte i tv). Opgaven for Søren Randa-Boldts hold er at slå Fortuna Hjørring, så ’finalen’ mod Brøndby bliver ’aflyst’. Bare en lille 1-0-sejr i Hjørring vil gøre HB Køge til mester lørdag aften, fordi førerholdet jo har en målscore, der hedder 52-14, mens Brøndbys er langt dårligere, 42-26.

Uafgjort eller et HB Køge-nederlag mod Fortuna samtidig med en Brøndby-hjemmesejr vil betyde, at spændingen trækkes ud til det allersidste. Men det positive er, at det er HB Køge, som så har en fordel i finalen. Vores venner/fjender på Vestegnen skal vinde på Capelli Sport Stadion, hvor HB Køge aldrig har tabt i ligaen, for at snuppe guldet. Mens uafgjort til allersidst også vil være et ’guld-resultat’ for Maddie Pokorny og medspillerne.

VI VENTER PÅ MANGE UDSKIFTNINGER I TRUPPEN

Muligvis er 26-årige Maddie Pokorny færdig som HB Køge-spiller, når det sidste fløjt fra dommeren har lydt 10. juni? Jeg ved det ikke. Og det er jo først og fremmest hos mændene, at der sker noget efter afslutningen på NordicBet Ligaen fredag aften.

Agger-holdet skal slå nedrykkerne fra Fremad Amager og håbe, at FC Fredericia sætter point til mod bundholdet Nykøbing FC – og at Yousef Salech kan score et par gange og blive sæsonens topscorer.

Hvis det ønske går i opfyldelse, vil Daniel Agger og Lars Jacobsen kunne trække sig tilbage med to syvendepladser i den næstbedste række og sige tak for to sæsoner som debutanter i træner branchen.

Der er en række spillere, som vi skal sige farvel til fredag aften og i løbet af sommeren. Og Agger og Lars Jacobsen forlader nu klubben, hvor de blev præsenteret i foråret 2021, og vi fik indtryk af, at de var ansat på treårige kontrakter, altså frem til sommeren 2024?

Nu ved vi jo godt, at såvel spillere som trænere kan blive solgt, selv ønsker at forlade jobbet eller bliver fyret før kontraktudløb. Det sker ofte. Og når HB Køge og Agger og Lars er blevet enige om, at det er nu, de stopper, så er det sådan, det er. Vi udenfor får næppe helt indblik i, om det mest handler om økonomi, løn eller noget sportsligt, når trænerne vinker farvel til HB Køge.

PER RUD FORKLAREDE OS DET ÆNDREDE PROJEKT

Min hukommelse er i øvrigt ikke, hvad den var – og det har den aldrig været. Så jeg var heldig, da jeg rodede i en bunke på skrivebordet med mange papirer, avishistorier og nogle af de HB Køge-klummer, jeg selv har skrevet.

Og jeg opdagede, at direktør Per Rud 31. oktober forklarede os alle sammen, hvorfor HB Køge ikke på det tidspunkt var i top-seks, som var målsætningen ved sæsonstarten. Og samtidig beskrev han, hvordan der fremadrettet skulle spares, og de sportslige forventninger og drømme neddrosles over nogen tid. Trænerne måtte altså indse, at det HB Køge-projekt, de så ind i, da de startede, blev ændret. Og det er altså noget af grunden til, at trænerduoen nu forlader HB Køge.

’TRÆNERNE HAR VÆRET LOYALE OG TAGET DET FLOT’

’Vi besluttede hen over sommeren efter dialog med vores amerikanske ejer at lette foden på speederen. Vi har de seneste fire år investeret voldsomt i infrastruktur, loungefaciliteter, akademi og set-up i hverdagen, ligesom vi er gået hårdt og målrettet ind i kvindefodbolden. Lige om lidt skal vi i gang med at bygge stadion færdigt i Køge, og også her bidrager vores amerikanske ejer George Altirs med et pænt beløb.

Den oprindelige plan var at toppe truppen med to-tre profiler inden denne sæson. Det greb vi så lidt anderledes an. Ja, vi har reelt sparet cirka 15 pct. på lønbudgettet. Vi har givet mere tid til de unge i stedet. Men truppen har i denne sæson også været sårbar efter, at vi har skruet ned for investeringerne. Det har afspejlet sig i resultaterne, og vi har manglet stabilitet i præstationerne.

Daniel Agger og Lars Jacobsen har taget det flot. De har været loyale over for beslutningen. Det tjener dem til ære. De forstår, at det handler om det store billede. Men det er aldrig rart som træner eller leder at få at vide, at man skal spare’, skrev Per Rud.

HVEM SKAL AFLØSE AGGER SOM CHEFTRÆNER

Nu skal vi så vente spændt på en afklaring om, hvem der bliver ny cheftræner efter at Agger takker af. Der er sikkert flere navne i spil. Et navn, man hører mange steder, når HB Køge-fans spekulerer og gætter, er Nicklas Pedersen, 35.

Den tidligere landsholdsspiller har gjort det godt som træner for HB Køges succesfulde og talentfulde U17-hold. Han er min favorit til jobbet, men i sidste ende er det klubben, der vurderer, hvilken kandidat der er den stærkeste.

Der sker en masse i de kommende dage og uger, hvor den altid travle Per Rud bliver udfordret på flere felter. Han skal foretage nogle afgørende og vigtige beslutninger. Forhåbentlig kan direktøren for det hele indimellem også fryde sig og blive stolt igen over, at HB Køge vinder guld i kvindeligaen.

Capelli Sport