shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0 kr.
View Cart Check Out

HB Køge og Brøndby i mesterskabs-duel til allersidste fløjt?

Det er lørdag 5. juni. Grundlovsdag – og Fars dag. Solen har skinnet dejligt fra morgenstunden, temperaturen løfter sig hurtigt til 17-18 grader, og det bliver varmere i løbet af dagen. Der er hurtigt fyldt med glade mennesker på Køge Torv. De fodboldinteresserede af dem har planlagt tidlig frokost. For der er fodbold på stadion kl. 14. HB Køge-Brøndby i sidste runde i Gjensidige Kvindeligaen.

Det afgørende opgør om, hvem der bliver dansk mester 2021. En finale. Mange skal derud, andre skal se kampen på tv. Det kan blive en gyserforestilling, når landets to bedste kvindehold tørner sammen på Capelli Sport Stadion.

Man har lov at have drømme i fodbold. Om succes, om at vinde noget og få medaljer, om at få overrakt et trofæ, om at få chancen for at spille i Europa. Nogle gange bliver drømme til virkelighed. Og med de imponerende præstationer og resultater, som træner Peer Lisdorfs hold har leveret i denne sæson, er det ganske sandsynligt, at HB Køge og Brøndby vil køre et tæt parløb resten af sæsonen, hvor der er seks runder tilbage.

5-0-sejren over FC Nordsjælland forleden var en ny magtdemonstration af et hold, der spiller glad, fremadrettet fodbold, skaber masser af chancer og leverer fin underholdning. Et hold med en positiv udstråling, som er værd at følge. Tremålsskytten Kyra Carusa er øverst på ligaens topscorerliste med 15 mål. Madalyn Pokorny med syv scoringer, Lærke B. Niklasson med seks og Makenzy Doniak med fem er også på top-10-listen.

Kvinderne spillede sidst i lørdagens dobbeltprogram efter mændenes skuffende 1-2-møde med Fredericia. Endelig måtte der igen lukkes folk ind til kampene i de øverste rækker. Men beskedne 317 lød tilskuertallet på til den første kamp. Det laveste i weekendens runde i 1. division, hvor Auri Skarbalius-mandskabet har udspillet sin rolle og nok ender på sjettepladsen. Og vel et par hundrede af de 317 sagde farvel og tak, inden der blev fløjtet op for HB Køge-FC Nordsjælland-dysten.

FLEST MÆND VIL KUN SE MÆND SPILLE
Det må der gerne blive lavet om på. Ok, det var blæsende og lidt koldt at sidde på tribunen. Og fire timers fodbold er måske for meget at kapere en lørdag eftermiddag. Alligevel kan man i al stilfærdighed spørge: Hvorfor er der ikke flere, som vil følge og se et vinderhold på vej til at lave noget stort?

Mænd, de fleste, vil helst se mænd spille fodbold. Sådan er det stadig. Mange ved nok heller ikke, at niveauet og kvaliteten i den bedste kvinderække er løftet gennem de seneste år. Måske skulle HB Køge prøve at lokke flere kvindelige tilskuere på stadion til hjemmekampene, både mændenes og kvindernes, med gratisbilletter og andre tiltag.

Jeg vil gerne opfordre HB Køge-fans og fodboldinteresserede her i det østsjællandske til at være endnu mere nysgerrige. De bliver snydt for gode oplevelser, når de fravælger at overvære hjemmekampene med de dygtige udenlandske og danske spillere, som udgør et af de to bedste hold i Danmark.

Og da det nu er bestemt af UEFA, at der i næste sæson indføres en ny turneringsstruktur i kvindernes Champions League, skulle HB Køge i øvrigt i realiteten være næsten sikker på at komme med i kvalifikationsrunderne. Fordi Danmark får både mestrene, sølvvinderne og bronzevinderne med dér, hvor der spilles om adgang til CL-gruppespillet med 16 deltagere. Og Champions League-deltagelse vil kaste mange flere penge af sig til klubberne, end det hidtil har været tilfældet. Det er en god nyhed.

Næppe nogen i byen, hvor damefodbold, som det hed dengang, ikke var på programmet i ret mange klubber før i tiden, havde forudset det, vi oplever nu. Lene Staalgaard, sportsglad datter af Køge-landsholdsspilleren Hilmar Staalgaard, tog i september 1959 et friskt initiativ. Hun indrykkede en annonce i Østsjællands Folkeblad, hvor det blev oplyst, at der var fodboldstart for pige-og dame-spillere på Køge Stadion 30. september.

Mange meldte sig til og begyndte at spille på en lånt bane, der var til rådighed for Køge Boldklub. Førsteholds- og landsholdsspiller Egon Rasmussen stillede op som træner, men boldklubben ville ikke optage pige- og de voksne spillere som medlemmer. Køge-holdet vandt et par danske indendørs-mesterskaber og gjorde det også udmærket i udendørs-turneringen. Kvindefodbold blev officielt taget på programmet hos lokalunionerne og DBU i 1972.

HOVEDROLLE-INDEHAVERE ER BILLIGE I DRIFT
Det er da interessant, at mændene i HB Køge er blevet overhalet af kvinderne her i 2021. Kvinderne med store ambitioner spiller i hvert fald vigtigere kampe resten af sæsonen og må nyde det.

Når Daniel Agger og Lars Jacobsen begynder som ny trænerduo i juni, får de hovedrollerne hos HB Køge. De to eks-landsholdsspillere er naturligvis allerede i fuld gang med at forberede sæsonstarten, og det bliver enormt spændende at se, hvem og hvor mange nye spillere, der skal ind i HB Køge-truppen.

Direktør Per Rud har fortalt til Tipsbladet, at han allerede har oplevet ’at nogle af vores tidligere spillere, der har forladt os for noget større, ringer til os nu. Normalt gør de det, når de er i slutningen af deres karriere og gerne vil hjem, men det er spillere i deres bedste fodboldalder. Og det er jeg da sikker på skyldes Daniel- og Lars-effekten’.

Det har ikke kostet HB Køge en gigantisk masse penge at ansætte Daniel Agger og Lars Jacobsen, har Per Rud sagt til Ekstra Bladet. Budgettet er kun løftet en lille smule for at få de to på lønningslisten. Og Per Rud er overbevist om, at alle trænere i Superligaen tjener mere end Agger og Jacobsen.

BONUSSER TIL TRÆNERE, DER VINDER NOGET?
Ekstra Bladet har nogle ivrige nyhedshunde, der er eksperter i at opsnuse spiller- og trænerlønninger. Man skulle næsten tro, at EB har haft folk med til alle kontraktforhandlinger i klubberne. Eller også er det mest gætværk, der går på, at nogle superliga-trænere honoreres med flere millioner kroner om året, og de lavestlønnede får nok 700.000-800.000.

Der er blevet spekuleret i, at midtbanespilleren Mike Jensen nok høster 75.000 kroner om måneden som HB Køge-spiller. Og cheftræneren og hans assistent skal vel næppe have mindre, tænker jeg.

Der er sikkert også aftalt bonusser med de nye HB Køge-trænere, som kan blive belønnet for oprykning til Superligaen. Mesterskabsbonus er næppe indskrevet i kontrakterne, indtil videre. Måske i Peer Lisdorfs?

Formentlig fik John ’Faxe’ Jensen et lønløft, da han førte Herfølge til DM-guldet i 2000. Hverken Edwin Hansen, som beholdt sit arbejde på Gummifabrikken, eller ungareren Lajos Szendrödi, hyldet for at have fået Køge-holdet til at spille ’ungarsk rapsodi’, blev vist meget rigere på at føre Køge til tops i den bedste række henholdsvis i 1975 og 1954. Tiderne ændrer sig.

DE TRE GANGE GULD TIL KØGE OG HERFØLGE
John ’Faxe’-holdet sikrede sig DM-guldet i den næstsidste spillerunde i maj 2000. De nærmeste konkurrenter fra Brøndby tabte til OB, så Herfølge kunne med 1-1 på en scoring af Kenneth Jensen i en midtuge-kamp i Silkeborg nå 55 point, og sådan kom man fire foran holdet fra Vestegnen. Der var champagne i bussen på hjemturen og stor modtagelse af heltene i Herfølges klubhus ved midnatstide, hvor Herfølge-fan- og borger Peter Aalbæk var en slags vært.

De fleste af de 7.831 tilskuere på Herfølge Stadion, hvor det nye mesterhold spillede 1-1 mod FCK i sidste runde, oplevede sammen med spillerne og klubben en gylden søndag med fest, jubel og stolthed, som de aldrig vil glemme.

Edwin Hansens Køge-hold i 1975 var på andenpladsen i en sjællandsk opløbskamp mod Holbæk og Næstved med to runder tilbage. Holbæk smed point væk i Vanløse. Køge, som på mål af den populære Charlie Petersen og den hurtige John ’Milo’ Christiansen slog Slagelse 2-0 i næstsidste runde, og Holbæk havde så hver 39 point (kun to point for en sejr dengang) efter 29 kampe, Næstved 38.

Med den bedste målscore og pointlighed med Holbæk vandt Køge DM-guld for anden gang i klubbens historie med en overlegen 5-0-hjemmesejr over B 1909 på sidste spilledag. 7.450 tilskuere så John ’Milo’ score tre gange, Peter Poulsen og Svend Poulsen var de andre målscorere.

I 1953-54-sæsonen med blot 10 hold i den bedste række var Køge, som et par år før havde fået sølv i 1. division, i stand til at bryde hovedstadsklubbernes dominans med et hold, der havde mange beundrere. Køgenserne spillede i den periode, så folk på tilskuerpladserne følte sig godt underholdt, og en udekamp i Københavns Idrætspark mod KB i 1950 blev overværet af 31.500.

Den elegante målmand Henning Elting var helt på toppen i ’finalen’ i maj 1954 på holdet med landsholdsspillere som Børge Bastholm Larsen, Poul Erik Petersen og Hilmar Staalgaard. 0-0 hjemme mod B.93 var guld værd.

5. JUNI ER DER INGEN TRÆER AT KLATRE OP I
Folk var ellevilde. På et stadion uden en tribune var der i byen med 11.000 indbyggere 14.500 tilskuere på plads for at opleve Køges store triumf. Mange unge kravlede op i træerne rundt om banen for at kunne se, hvad der skete på grønsværen.

Så vildt bliver det ikke, når HB Køge og Brøndby mødes lørdag 5. juni.

Træerne er jo fældet for længst.

Og det er to kvindehold, der mødes på Fars dag. Men jeg håber, der kommer mange for at støtte HB Køges kvinder. Det fortjener de.