HB Køge til kamp mod diabetes

225.000 danskere lever med type 2 diabetes. Det er et kæmpe problem for det danske samfund og ikke mindst for dem, der bliver ramt. HB Køge håber gennem et nyt initiativ at kunne yde et lille bidrag til at knække kurven.

Samarbejdet mellem de 5 Steno Diabetes Centre og HB Køge skal nu sætte fokus på forebyggelse af type 2 diabetes. HB Køges rolle bliver at rekruttere mænd, der har en højere risiko for at udvikle sygdommen, til at bevæge sig noget mere. Ikke med pisk eller stokkemetoder, men gennem leg og fællesskab.

” Vi er en fodboldklub, men vi er også en del af et større billede. Hvis vi med vores ressourcer kan gøre noget for at skubbe udviklingen i den rigtige retning, stiller vi selvfølgelig op. Vi er glade for, at Steno Diabetes Centrene har rakt ud til os, og HB Køge kommer til at involvere hele vort netværk for at støtte projektet: Fra medarbejdere over frivillige til spillere og de mange virksomheder, der støtter klubben,” siger HB Køges direktør Per Rud.

HB Køges opgave bliver at skabe motionstilbud i en form, der får paraderne til at falde hos mændene og giver dem nogle positive oplevelser og gode vaner. 

Erfaringer viser, at det er svært at tiltrække og fastholde mænd til de offentlige sundhedstilbud. En fodboldklub har lettere adgang og en anden rækkevidde. 

” Vi kender næsten alle i Køge, og på en fodboldbane er alle lige. Dybest set handler det om at have det skægt sammen. Vi vil jo gerne vinde. Men det er mere fællesskabet og samværet, der er den store bonus. Jeg håber, at vi kan skabe en ramme, hvor mange har lyst til at være med samtidig med at man bevæger sig lidt. Men der bliver hverken løftede pegefingre eller pisk. Det skal først og fremmest være hyggeligt,” siger Per Rud.

” Enestående mulighed”

” Steno Diabetes Centrene er ikke alene sat i verden for at styrke diabetesbehandlingen, men også for at bidrage til at forebygge og bremse den stigende forekomst af diabetes i samfundet. Det er en enestående mulighed at få en spiller som HB Køge på banen i det arbejde,” siger Lise Tarnow, der er direktør for Steno Diabetes Center Sjælland, om samarbejdet med HB Køge.

Der er brug for at bryde den negative spiral. Det viser tallene. Mænd har 27 % større forekomst af diabetes end kvinder og en dødelighed, der er næsten tre gange så højt. Mænd har også 46 % større risiko for at udvikle hjertesygdomme og en 50 % større dødelighed. 

” Vores håb er, at vi sammen med HB Køge kan styrke de fællesskaber og den samhørighed, der allerede er en del af at gå til en fodboldkamp, så det i sidste ende skaber grobund for trivsel og sundhed. Fællesskabet omkring et fodboldhold og til fodboldkampene har nemlig en helt særlig energi. Tænk, hvis vi kunne overføre noget af al den energi til andre dele af livet,” siger Lise Tarnow.

På banen lørdag

Initiativerne vil blive præsenteret i 2024. De næste måneder går med i detaljer at beskrive projektet og rejse penge til initiativet. Steno Diabetes Centrene ejes af de fem regioner og bygger på donationer fra Novo Nordisk Fonden.

Men allerede lørdag er der ”tyvstart” på projektet. Steno Diabetes Center Sjælland vil være til stede, når HB Køges kvinder spiller imod Brøndby IF i sæsonens sidste kamp og her foretage en lille rundspørge blandt tilskuerne. 

” Vi håber, at der bliver taget godt imod folkene fra Steno Diabetes Sjælland både på lørdag og på den lidt længere bane. Det her er en vigtig sag, som fortjener opmærksomhed og al vores støtte,” siger HB Køges direktør Per Rud.

De næste måneder vil du på HB Køges platforme kunne finde flere informationer om samarbejdet og motionstilbuddene. 

Capelli Sport