Isabella Obaze: 365 dage i HB Køge

Den 1. januar 2021 tiltrådte Isabella Obaze i HB Køge. Hun havde i starten af december 2020 skrevet under på en kontrakt med klubben, fordi hun ikke selv følte, hun fik nok spilletid i sin daværende klub, Kolding Q. Et år senere er hun dansk mester, Champions League-deltager og Kvindelandsholdsspiller. Isabellas liv ser helt anderledes ud efter hendes første 365 dage i HB Køge.

27. februar 2021
HB Køge – Fortuna Hjørring, Sydbank Kvindepokalen

Isabella bliver indlogeret på et hostel i Køge, da hun starter i HB Køge. Der er ikke andre muligheder for klubben. Det er noget af en omvæltning. Indtil nu har hun boet trygt og sikkert hos sine forældre i Kolding – hendes hjemby, hvor hun også startede til fodbold, har gået i skole og har levet hele sit liv. Indtil nu.

”Det var et kæmpe spring for mig. Jeg har altid været en tryghedsnarkoman. Så det var meget for mig i starten. Ny by, ny skole, nyt hold. Det hele var bare nyt, så jeg følte mig lidt alene i starten, og det var ret hårdt,” fortæller Isabella Obaze.
Også på banen var starten i klubben kaotisk.

I forårets første kamp, pokalkvartfinaleopgøret imod Fortuna Hjørring på Capelli Sport Stadion i slutningen af februar, er Isabella Obaze i HB Køges startopstilling. Kampen skulle oprindeligt være spillet i efteråret 2020, men blev udskudt på grund af coronanedlukningen af Nordjylland.

Ganske få minutter før kampstart, hvor bliver Isabella flået ud af startopstillingen igen. Hun har allerede spillet imod Fortuna i pokalturneringen fem måneder tidligere, men det har alle glemt alt om. Indtil det bliver opdaget i sidste øjeblik inden kampstart. I pokalturneringen må man ikke optræde for to forskellige hold i den samme sæson. Var den administrative fejl ikke blevet opdaget, var HB Køge formentlig endt som taberdømt. I stedet vandt HB Køge med 1-0 og avancerede til semifinalen. Isabella så til fra sidelinjen. Debuten måtte vente.

”Det føltes turbulent i starten. Også fordi jeg ikke havde så meget ro i mit hoved på grund af alle forandringerne. Så kom dén kamp oveni, og det gjorde ondt,” siger Isabella Obaze og uddyber:

”Jeg var faktisk rigtig ked af det i starten, fordi jeg følte mig alene på det hostel. Det var så ubehageligt ikke at kende noget og samtidig var der corona, som isolerede os endnu mere. I en periode måtte vi ikke engang komme til træning. Dengang tænkte jeg, at jeg aldrig ville vænne mig til at være ude på egen hånd.”

Heldigvis gik der ikke lang tid før Isabella og de amerikanske spillere hun havde boet med på vandrehjemmet, Kelly Fitzgerald, Kyra Carusa, Maddie Pokorny, Lauren Sajewich og Kaylan Marckese, kunne flytte ind i ’Spillerhuset’. Et hus på Tigervej, tæt på Capelli Sport Stadion, hvor HB Køges ikke-lokale spillere kan bo sammen.

Efterhånden begyndte venskaberne også at spire, og netop det faktum at Isabella flyttede ind sammen med de amerikanske spillere, skulle vise sig som værende særdeles positivt.

”Min far er født i Nigeria, men opvokset i England. Så jeg taler fint engelsk, og egentlig føler jeg mig nogle gange mere komfortabel med at snakke engelsk. Så da vi kom ud i det nye hus og lærte hinanden bedre at kende opdagede jeg, at det her kunne jeg sagtens,” siger Isabella Obaze og uddyber om de amerikanske spillere:

”De er så åbne. Danskere kan godt være søde, men kan også godt være lidt mere reserverede. Amerikanerne siger bare tingene, som de er. Så de var nemme at lære at kende, og jeg kan rigtig godt lide at være sammen med dem. Især sådan én som Maddie – hun er nok min bedste veninde på holdet nu.”

5. juni 2021
HB Køge – Brøndby IF, Gjensidige Kvindeliga
I løbet af foråret bider Isabella sig hurtigt fast på venstre back i HB Køges startopstilling. Det er gået hurtigere, end hun havde forventet. Godt nok kender hun cheftræner Peer Lisdorf fra de danske ungdomslandshold, men hun er alligevel overrasket over den store mængde spilletid, hun får.

”Jeg havde regnet med måske at få en halv time eller sådan noget i nogen af kampene. Jeg kunne jo ikke komme på holdet i KoldingQ, hvor de mere rutinerede spillere fik lov at spille i stedet. Så det var meget hurtigt, jeg blev kastet ind i det og satte mig på den plads. Al den spilletid fra start af var vildt fedt for mig, for det hjalp mig også med at integrere mig og føle mig hjemme her,” siger Isabella Obaze.

Ikke bare spiller Isabella. Hun og holdet har succes. I sæsonens sidste kamp imod de direkte titeludfordrere fra Brøndby IF, skal der bare et enkelt point på kontoen, så er mesterskabet hjemme. Inden kick-off er Brøndby på 30 point, HB Køge på 32 point og Capelli Sport Stadion er fyldt.

”Det er en af de dage, hvor jeg har været mest nervøs. At vågne op den morgen og vide at man skal spille sådan en kamp… Jeg var så nervøs. Men da vi kommer ud til stadion og mærker banen, kan vi også mærke en speciel stemning. En stemning der sagde ’Let’s go’ og ikke ’Åh nej’. Det var på hjemmebane, flot vejr, mange mennesker. Så da vi først går på banen kommer selvtilliden også tilbage. Vi stoler på hinanden og har spillet godt hele året, så selvfølgelig vinder vi,” fortæller Isabella Obaze.

Indtil slutfløjtet på den kamp, var det 19 år siden et andet hold end Fortuna Hjørring eller Brøndby IF havde vundet det danske mesterskab i kvindefodbold.

”Det havde været Fortuna og Brøndby i så lang tid, så det at være med til den her revolution. Det kan jeg ikke beskrive. Jeg ved ikke hvilke ord, jeg skal bruge. Det var sindssygt at være en del af. Efter kampen følte jeg mig jo som den bedste fodboldspiller på jorden!”

15. oktober 2021
HB Køge – FC Barcelona, UEFA Women’s Champions League 

HB Køge kvalificerer sig til gruppespillet i Champions League med en samlet 3-0-sejr over Sparta Prag i september måned. I oktober begynder gruppespillet. Hoffenheim, Arsenal og FC Barcelona venter. Sidstnævnte hold i den første hjemmekamp på Capelli Sport Stadion.

FC Barcelona er forsvarende mestre i Spanien og i Champions League-turneringen. Deres trup tæller absolutte verdensklassespillere som Alexia Putellas og Jennifer Hermoso, der blev henholdsvis nummer 1 og 2 i Ballon d’Or-kåringen – kåringen af verdens bedste fodboldspiller – i 2021. For et år siden var HB Køge bare en Kvindeliga-oprykker og Isabella Obaze en bænkevarmer i KoldingQ.

“Det skal ikke lyde som om jeg er selvfed, men jeg føler lidt, Champions League er der hvor jeg hører til. Det er selvfølgelig helt vildt at spille over for dem, man er vant til at se og høre om i TV. Pludselig står de overfor dig. Du kan høre, hvad de siger, og se hvordan de bevæger sig rundt. Og så er det mit job som forsvarsspiller at stoppe dem. Når det lykkes, giver det et helt vildt selvtillidsboost. Men vi spiller på den samme scene nu. Det højeste niveau, du kan komme op på,” fortæller Isabella Obaze.

Når kampen er i gang, tænker hun ikke over, hvem hun spiller imod. Først bagefter tænker hun: ”Wow, jeg har lige spillet overfor Hermoso eller Miedema.”
I stedet koncentrerer hun sig om sit eget spil, sine medspillere og deres fælles indsats. De hjælper hinanden, det er derfor holdet bliver ved med at rykke sig.

”På banen snakker vi faktisk mere sammen end de andre hold gør. Når de siger noget, er det frustrationsudbrud eller brok. Så på et parameter som dét, synes jeg faktisk vi er foran dem. Måske det var fordi, vi havde et større behov for det i kampen. Men at vi kan kommunikere bedre med hinanden end nogen af verdens bedste hold er ret vildt.”

Efterhånden som turneringen skrider frem, får HB Køge-spillerne mere og mere selvtillid. Ikke på grund af resultaterne, men fordi de gradvist er bedre og bedre med i kampene, og bliver mere komfortable på bolden. Fra panikløsninger og konstante clearinger, til boldbesiddelse og veludførte kontraangreb.

25. november 2021
Bosnien-Hercegovina – Danmark, VM Kvalifikationsgruppe E

Selvtilliden vokser også hos Isabella. Når hun kan spille overfor Hermoso og Miedema, kan der ikke være langt til landsholdet. Højere niveau kan hun jo ikke rigtigt blive matchet på. Hun håber på at blive udtaget til landsholdssamlingen i slutningen af november. Men hendes navn er ikke på listen, da truppen bliver offentliggjort den 15. november.

Hun bliver i Køge og træner med holdet. Fire dage senere ringer telefonen. I den anden ende af røret siger landstræner Lars Søndergaard, at han har hørt, hun var skuffet over ikke at blive udtaget. Isabella starter med at sige ’nej,’ selvom det ikke helt passer. Arsenal-spilleren Simone Boye, som Isabella spillede imod ugen forinden, har meldt fra med en skade, og Lars Søndergaard mangler derfor en forsvarsspiller i sin ligning. Den frie plads overtager Isabella naturligvis.

”Det var selvfølgelig en mulighed jeg var sindssygt glad for at få. At blive betragtet som en af de bedste landet er et privilegie og noget jeg er stolt af. Ligesom da jeg kom til HB Køge i første omgang, skulle jeg lige finde mig til rette i træningerne. Jeg havde ingen relationer til de andre spillere, jeg skulle finde min plads og lære en lidt anden spillestil at kende, men jeg endte med at føle mig komfortabel og præstere fint under samlingen. Så må vi håbe, at det er nok til, at jeg kommer med igen,” siger Isabella.

6. december 2021
Kontraktforlængelse med HB Køge

Da Isabella skrev under med HB Køge i starten af december 2020, var det på en tre-årig aftale.
Et år efter skriver hun under på en ny tre-årig aftale med klubben. Alle er glade for samarbejdet, derfor skal det fortsætte endnu længere.

”HB Køges setup har betydet alt for mig og min udvikling. Det er klubbens fortjeneste. Jeg er fra Kolding og de skabte grundlaget for mig som fodboldspiller, men den eneste grund til at jeg er blevet ved med at vokse er HB Køge. Pigerne på holdet, staben, alle folk her og faciliteterne. Personligt er jeg blevet mere moden. Jeg ved hvordan jeg skal træffe mine egne beslutninger og prioritere i min hverdag nu. Og så er jeg jo bare blevet en meget bedre fodboldspiller på grund af al tilliden,” siger Isabella Obaze og tilføjer til slut:

”Det har været en rejse. En vild rejse med mentale op- og nedture. At skulle vænne sig til et nyt miljø var svært for mig, men det har vist sig at være et bedre miljø for mig. Jeg har jo haft succes!”

For et år siden sad Isabella Obaze på bænken i Kolding Q. I dag er hun dansk mester, Champions League-deltager, landsholdsspiller og fast mand på landets bedste klubhold. Efter 365 dage i HB Køge.


Artiklen er oprindeligt bragt i HB Køges profilavis, der udkom d. 28. december 2021.

Avisen kan læses her.

Capelli Sport