Karlsen: Skal kunne “stikke kniven ind”

Når HB Køge søndag drager til det nordjyske og Nord Energi Arena for at møde Vendsyssel FF, så bliver det formentlig en kamp mellem to hold, der står i ganske ens positioner. Vendsyssel FF har efter en sæsonstart med udeblevne resultater fundet rytmen – og det samme har HB Køge. Derfor kigger cheftræner Morten Karlsen og resten af trænerteamet også mere på, hvad HB Køge selv lykkes med for tiden – og hvor der skal forbedres – end hvordan Vendsyssel går ind til kampen. For der nemlig en god og grundlæggende tro på egne evner i HB Køge-truppen:

– Noget af det, vi selv gør godt – og lykkes med for tiden – er den defensive fase. Vi spiller med lavere risiko og mere “rigtigt” forsvarspil i de situationer, hvor vi er under pres. I de perioder gør vi tingene færdigt ved eksempelvis at afvise indlæg og cleare bolden ordentligt. På den måde ser vi bedre ud end tidligere, siger Morten Karlsen og uddyber om de mange uafgjorte kampe:

– Dog har vi ikke fået så mange sejre, som vi måske kunne ønske os. Men vi har alligevel fået sat en stime på syv ubesejrede kampe sammen. Samtidig er vi gået videre i pokalen og det hjælper på det mentale. Særligt når vi skulle have vundet i Hvidovre og kunne have vundet mod Næstved BK. Mod Nykøbing FC i pokalen fik vi vist overfor os selv, at vi kan få sejrene og det giver en grundlæggende tro på holdet.

Læs også: HB Køge sikkert videre i pokalturneringen

De føromtalte syv ubesejrede kampe er ikke noget at kimse af. Sidst en træner i HB Køge gik i syv kampe uden nederlag var i august 2017. Her var Henrik Lehm ved roret. Samme Lehm var i øvrigt senere med til at sætte klubrekord, da han sammen med Morten Karlsen førte HB Køge gennem 11 kampe i streg uden nederlag fra afslutningen af sæsonen 2017/2018 og ind i sæsonen 2018/2019.

Denne gang tæller stimen fire sejre og tre uafgjorte. Desværre er de uafgjorte resultater kommet i kampe, hvor Karlsens trupper har været ekstremt tæt på at hente sejren i hus. Derfor har cheftræneren også fokus på at spillerne bliver bedre til at “stikke kniven ind”:

– For så at veksle en række af de uafgjorte kampe til sejre skal vi have mere coolness i de afgørende situationer. Defensivt er vi nu rimelig afklaret i alle 90 minutter, men oppe foran skal vi være mere skarpe, dygtigere og have mere koncentration for at kunne “stikke kniven ind”.

– Noget af det, som vi gør i trænertemaet, er at italesætte det overfor spillerne. Der er jo ingen, der brænder med vilje. Men det handler også om at færdiggøre det i alle træningssituationerne – ligegyldigt om det er småspil eller andet. Vi bliver nødt til at gøre tingene færdige på samme måde, som vi ville gøre det i en kamp.

– I bund og grund handler det om bevidstgørelse, bevidstgørelse og så træning.

Læs også: Karlsen om Hvidovre-kampen: En todelt følelse

Karlsen understreger desuden, at stimen af ubesejrede kampe på ingen måde bliver en hæmsko for den gode præstation og jagten på sejren. Tværtimod betyder det, at truppen har en tro på hinanden og en indforstået selvtillid, der bygger på, at selv hvis HB Køge spiller en kamp, hvor det ikke ender med en sejr, så kan modstanderne i det mindste ikke slå os.

Som det sås i kampene mod Hvidovre IF og Næstved BK har der netop været rigeligt med chancer for at afgøre opgørende. Særligt i kampenes sidste minutter har HB Køge produceret masser af chancer.

Men hvordan træner man så helt konkret et hold, der har en tro på ikke at kunne tabe til at score flere mål? Først og fremmest, så handler det ifølge Morten Karlsen om også på banens sidste tredjedel at tro på, at det sagtens kan lade sig gøre:

– Der er selvfølgelig altid det tekniske, når man rammer detaljerne: Hvor rammer man bolden, hvor højt hopper den, hvilken vinkel står man i i forhold til målet osv. Men der er også det mentale, hvor jeg synes, at vi har rykket os mest. Det er vigtigt for spillerne at forstå, at når man står seks meter fra mål, så skal den bare smaskes ind. Der skal man ikke tænke så meget over, hvordan man nu lige rammer bolden. I de situationer skal du bare have coolness, slutter Morten Karlsen.

NordicBet LIGA

Vendsyssel FF – HB Køge

Søndag den 29. september kl. 18.00

Nord Energi Arena

Capelli Sport