Kim Daugaard: “En no-brainer at sige ja”

49-årige Kim Daugaard er netop blevet præsenteret som ny cheftræner for HB Køges danske mestre i kvindefodbold. De seneste to sæsoner har han været assistenttræner på samme hold, men nu overtager han roret efter Søren Randa-Boldt.

“Jeg er mega glad og stolt over at få chancen, og jeg glæder mig helt vildt til at stå med ansvaret selv. Det er ikke mange andre, der får chancen for at træne landets bedste hold. Jeg har haft to år i kvindefodbolden, og føler mig rigtig godt tilpas her, og derfor glæder jeg mig helt vildt,” siger Daugaard indledningsvist i et stort interview med HBKoge.dk.

Efter som assistent at have været med helt tæt på i forbindelse med HB Køges to seneste mesterskaber, så har det været lidt af en no-brainer for Kim Daugaard at takke ja til sin nye rolle, da muligheden bød sig.

“Med tanke på den rejse vi har været igennem, så har det været det. Lokalbefolkningen, byen, klubben og vores ejer George Altirs og Capelli Sport står bag os og vores projekt, og det synes jeg er med til at gøre det rigtig spændende, at vi har så bred opbakning. Også med tanke på den vej, det går for kvindefodbolden generelt i verden, synes jeg, at det har været en no-brainer. For vi er slet ikke på toppen endnu. Hverken i Danmark eller i Europa. Det går kun en vej. Jeg ved jo godt, at der bliver flere og flere store klubber rundt om i verden, og det vil også blive sværere og sværere for os at komme i Champions League igen, men det er en dejlig stor udfordring. Vi skal stadig gå efter det, og derfor er vi også nødt til at presse os selv ved at dygtiggøre og forbedre os hver eneste dag til træning,” fortæller Kim Daugaard.

 

Målsætningen i 2023/24
Efter at have vundet mesterskabet i de tre foregående sæsoner, slår den nyudnævnte cheftræner fast, at holdet også i den kommende sæson vil have som målsætning at genvinde titlen. Men der er også andre ting, som han og spillerne vil arbejde hen imod.

“Vi har selvfølgelig en målsætning om at vinde mesterskabet igen. Vi er og vil være de bedste herhjemme. Det har vi været i tre år nu, men de andre kommer tættere på. Vi ved også, at der på et tidspunkt kommer nogle andre store danske klubber buldrende. Men så er det godt, at vi har fået skabt et stærkt ungdomssetup i klubben, så vi kan blive ved med at tiltrække de bedste unge spillere og dermed har en god base af talent at bygge fremtiden på. På den korte bane er der ingen tvivl om at vi skal spille med om at vinde titlen igen, og så kunne det være rigtig sjovt at prøve at vinde pokalturneringen. Det har vi ikke prøvet endnu,” siger Kim Daugaard og retter derefter blikket mod den største turnering af dem alle:

“I forhold til Champions League, så er det virkelig afgørende med lodtrækningen, hvad vi kan forvente. Vi kunne godt have været foruden at skulle igennem 1. runde af kvalifikationen, men vi må forberede os godt. Vi går benhårdt efter at komme i gruppespillet igen. Det var en fantastiske oplevelse sidst. Vi var godt nok lidt grønne da vi mødte blandt andre FC Barcelona og Arsenal, men da vi spillede mod Juventus i kvalifikationen for et år siden, kunne man godt se, at vi havde rykket os. Vi spillede en helt lige kamp på vores egen bane og fik 1-1, og tabte så 0-2 i Italien. Men vores xG er i begge kampe højere end Juventus’. Så det viser også, at hver eneste gang vi spiller de her europæiske kampe, så er der nogle erfaringer til rygsækken, som vi kan bruge næste gang.”

 

Justeringer fremfor forandringer
At Kim Daugaard nu træder et skridt frem til rollen som cheftræner betyder ikke, at der skal ske radikale ændringer i den måde som holdet griber træninger og kampe an på, men Daugaard kommer naturligvis også med egne ideer og inspiration, der skal være med til at fastholde HB Køge på toppen af dansk fodbold.

“Der er ingen grund til at lave fuldstændig om på det hele, når vi har vundet tre år i træk. Men selvfølgelig har jeg mine egne ideer. Der vil være nogle småjusteringer, og vi må også se på, hvilke typer, vi får ind på holdet i transfervinduet. Men det er klart, at vores direkte og målsøgende spil skal vi fortsat have, og så skal vi arbejde videre på at blive endnu bedre til holde i bolden i perioder, så vi også kan kontrollere kampene endnu bedre. Vi har allerede rykket os meget på det punkt i løbet af de seneste år. Det går den rigtige vej, men det vigtigste vil altid være, at vi vinder kampene,” siger Daugaard, der hellere vil kalde de ændringer, der kommer til at ske i klubben for justeringer end deciderede forandringer.

“Vi skal fastholde vores nuværende styrker og karakteristika. Hvis man vinder de fleste dueller på banen, så har man en god chance for at vinde kampen, og hvis du så samtidig har bolden mest, så er chancen endnu større. Så det skal vi arbejde på. Og så skal vi være kyniske oppe foran. Vi laver mange mål, og lukker heldigvis ikke mange mål ind, og det skal vi stadig fremelske.”

 

Klubbens mand
Kim Daugaard er opvokset i Herfølge og spillede i sine tidlige børne- og ungdomsår i Herfølge Boldklub, inden han senere skiftede til Brøndby IF, hvor han i mere end et årti var en nøglespiller på Vestegnen. Siden 2014 har han været tilbage i HB Køge, og det tilfredsstiller ham at være tilbage, hvor det hele startede.

“Jeg er rigtig stolt og glad over at få den her mulighed. Jeg startede min karriere som spiller i Herfølge, og jeg er jo ikke en, der shopper rigtig meget rundt mellem klubberne. Det var jeg heller ikke som spiller, hvor jeg var i Brøndby i 15 år. Jeg har været i HB Køge siden 2014, så jeg er nok en klubbens mand både som spiller og træner og det er klart, at det her sted betyder rigtig meget for mig.”

“Jeg har været i herrefodbolden i rigtig mange år, og da Per Rud for nogle år siden kom til mig og talte om muligheden for at skifte fra herre- til kvindefodbold, så var det klart, at det var rigtig interessant. På det her hold har vi kun en målsætning, og det er at vinde, og det har jeg også altid været vant til som spiller. Det er kun førstepladsen, der tæller for mig. Alle vil jo vinde, når de træder ind på en fodboldbane, men her er forventningen udefra også, at vi skal vinde. Vi skal vinde hver gang. Det er Danmarksmesterskabet og Champions League vi spiller om. Det pres elsker jeg, og derfor var det ikke svært for mig at sige ja til jobbet.”

 

Inspirationen og drivkraften
Som spiller var Kim Daugaard en profil i Brøndby, og han nåede at spille med mange store spillere og blive trænet af mange store trænernavne. Men hvem lader Daugaard sig inspirere af?

“Jeg er blevet stillet det spørgsmål tusind gange. Som jeg fortalte før, så skal man ikke bare låse sig fast på noget bestemt. For hvis de spillere, man har til rådighed ikke passer til dén stil, kommer det ikke til at fungere. Men jeg kan selvfølgelig godt huske de forskellige trænere, jeg selv har spillet under, og jeg tager jo naturligt noget med fra dem hver især, som jeg kan bruge til netop vores hold og spillere. Hvis man kan kombinere det hele og tage alle de bedste ting med fra de forskellige trænere, så synes jeg, man får maks ud af den potentielle fordel det er, at have været aktiv som spiller selv. Men en ting jeg har lært er for eksempel, at det også en vigtig ting for en træner, at kunne rumme de spillere i truppen, der måske ikke er i startopstillingen hver gang. På et tidspunkt får man også brug for nummer 16, 17 og 18 i truppen og det er rigtig vigtigt for mig, at man også har dem med. Så det kommer også til at blive en prioritet for mig, at vi får det,” siger Kim Daugaard.

Forhåbningen er, at nogle af netop de pladser i truppen efterhånden kan overtages af klubbens egenudviklede ungdomsspillere. Cheftræneren ser nemlig en lys fremtid for HB Køge grundet det benarbejde der er gjort med etableringen af en stærk ungdomsafdeling gennem de seneste år.

“For tre år siden startede ungdomsprojektet på kvindesiden. Det er noget af det, vi skal høste frugterne af nu – vi får bedre og bedre ungdomsspillere op. I starten var der ikke de store muligheder for at hente ungdomsspillere op på førsteholdet, men nu skal vi gerne se, om ikke vi kan få plads til nogen af dem, der har udviklet sig hos os på ungdomsholdene. Vi er i en situation, hvor dygtige, unge spillere selv er begyndt at søge hertil, fordi de kan se, vi har et godt udviklingsmiljø. Det er positivt for os, og vi skal se om vi kan give dem nogle spilleminutter, hvis de er dygtige nok. Det er klart, at man får ikke spilletid bare fordi man har været her i 2-3 år på ungdomsholdene. Der er stor konkurrence, og den konkurrence skal vi blive ved med at have, og så skal vi blive ved med at krydre det med nogle dygtige udenlandske spillere, som vi også har set sætte deres præg på holdet de seneste år. Eksempelvis vores amerikanere og canadiere er kommet med en stærk indstilling, der har været med til at løfte det hele. Nogle af de unge danske piger læner sig op af dem og lærer af dem. Det er noget af et pres at komme til HB Køge, hvor vi skal vinde hver weekend. Det er ikke alle, der kan være i det helt fra starten. Det kan jeg også huske fra da jeg selv spillede fodbold. Så vi skal ramme det rette miks af erfaring og internationalt snit sammen med energien fra vores egne fremadstormende talenter,” siger Kim Daugaard inden han vender tilbage til kerneværdi nummer et i hans forestående trænergerning:

“Men det hele skal være gennemsyret af at det handler om at vinde, og at vi hele tiden arbejder på at dygtiggøre os. Vigtigheden i at vinde til træning, den er altafgørende, og det tager man med ind i kampene også. Det har altid været sindssygt vigtigt for mig. Jeg har ikke altid været den dygtigste op igennem ungdomsrækkerne, men jeg nåede langt i Brøndby og det handlede om min vilje til at dygtiggøre mig på træningsbanen. Vi træner i halvanden ud af døgnets 24 timer, så hvorfor ikke få det maksimale ud af det? Det synes jeg også godt, man må give videre til sine spillere. Nu er vi her, så nu skal vi have det bedste ud af det. Det bliver det altafgørende for vores succes,” slutter Kim Daugaard.

Kim og resten af trænerstaben har første træningsdag efter sommerferien tirsdag d. 18. juli.

Capelli Sport