shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0 kr.
View Cart Check Out

1927 og årene før. Køge Boldklub er stiftet den 1. oktober 1927 på Hotel Hafnia i Køge. Den 5. april 1907 blev den daværende Køge Boldklub, der var stiftet den 7. september 1895, og hvor cricket i de første år var det dominerende boldspil, slået sammen med andre idrætsklubber under navnet Køge Gymnastik- og Idrætsforening, inden fodbold igen blev selvstændigt i byen under navnet Køge Boldklub fra 1. oktober 1927.

Køge Boldklub var i 1902 med til at stifte Sjællands Boldspil-Union, SBU.

Mens det endnu hed Køge Gymnastik- og Idrætsforening faldt Køges første internationale mål i 1921. Det blev scoret i en kamp mod Lund fra Sverige og blev scoret af Christian Andreasen, født i 1894.

1928. Køge Boldklub deltog med 3 senior- og 1. juniorhold i sin første turnering efter stiftelsen i efteråret 1927.

De første spage planer om et nyt Køge Stadion dukkede op. Lars Henning Jensen og repræsentanter fra andre idrætsgrene kunne med byrådets velsignelse begynde at lede efter et passende stykke jord.
På opfordring fra Køge Byråd fandt et udvalg bestående af 2 medlemmer fra Køge Boldklub, Køge G&IF og Tennisklubben senere frem til et stykke jord, der egnede sig til anlæg af et stadion. Det er det areal, hvor Køge Stadion nu er beliggende.


Køge stadion fotograferet i 1932.

1936. Førsteholdet sluttede som nr. 2 i SBU’s Mesterrække og som nr. 3 i DBU’s Oprykningsrække og rykkede dermed op i 2. Division. Køge Boldklub debuterede i Danmarksturneringen den 9. august med en udekamp med Vejen SF, der vandt 3-2.

1939. Den 1. juni sikrede Køge sig med en 2-0 sejr på udebane mod B 1901 definitivt oprykning til 1. Division. Ugen inden havde Køge på udebane vundet et afgørende slag med 2-1 over ØB, der sluttede som nr. 2.

1940. Køge sluttede debutsæsonen i 1. Division på en flot 4. plads. På grund af krigen blev der fra efteråret 1940 til foråret 1945 lavet en divisionsturnering, der bestod af tre geografisk inddelte kredse. Køge kom i Kreds 3 med de københavnske klubber.

1949. I maj måned deltog Køge i den første danske tipskupon. Det var udekampen mod Frem der var blandt Tipstjenestens 12 udvalgte kampe.
Klubben talte ved udgangen af året 664 aktive og 50 passive medlemmer.

1951. Med Frank Petersen som træner vandt ynglingene det danske mesterskab efter finalesejr på 2-1 over AB.

Den 26. august vandt Køges førstehold sin sejr nummer 100 med 2-1 over AGF på hjemmebane.
I weekenden 1.-2. september spillede Køges divisionsholdmod Flensborg 08 i Flensborg. Kampen var historisk, idet det var den første officielle fodboldkamp mellem et dansk og et tysk hold efter krigen. Køge vandt kampen 3-1. Køge havde tre spillere med på Danmarks A-landshold, der den 30. september i København besejrede Finland med 1-0. De tre spillere var Leif Petersen, Edvin Hansen og Hilmar Staalgaard, der scorede det danske sejrsmål.

1952. Den 26. oktober blev der afholdt 25-års jubilæumsfest på Teaterbygningen. Ved festen overrakte Køge Boldklubs Venner klubben en stor smuk fane.

Køge vandt for første gang sølvmedaljer i 1. Division.
Poul Erik Petersen blev udtaget til det danske landshold til OL i Helsingfors. Han blev første Køge-spiller som spillede med i en olympisk fodboldlandskamp, da han var med i åbningskampen mod Grækenlald og scorede Danmarks første mål på hovedstød. Danmark vandt kampen 2-1.


Køge Boldklubs første mesterskabshold anno 1954.

1954. Den 14. maj vandt Køge Boldklub som den første klub i provinsen det danske mesterskab efter 0-0 mod B 93 i sæsonens sidste kamp, der blev overværet af 14.500 tilskuere. Træner var den fremragende ungarer Lajos Szendrödi.

Der var 11.000 indbyggere i Køge i 1954 – men over 14.000 tilskuere på Køge Stadion St. Bededag den 14. maj da Køge med uafgjort 0-0 mod B.93 sikrede sig det danske mesterskab. Henning Elting spillede sit livs kamp, hvad der undervejs fik byens stilfærdige borgmester til at udbryde: “Det er majet godt, vi har Elting stående dernede”. I samme kamp spillede Hilmar Staalgaard – populært kaldet “Staalfarfar” – sin 258. og sidste kamp for Køge i en alder af 37 år.

1970. DBU besluttede på sit årsmøde i januar at der må findes reklamer på spilletrøjen. Køge indgik straks herefter en sponsoraftale med SKS – Sparekassen København-Sjælland – og skiftede over til ny spilledragt – isblå trøjer, mørkeblå bukser.

Angriberen Keld Pedersen skrev sig ind i DBU’s historiebøger, da han i landskampssæsonen 1970 var den eneste spiller der scorede for Danmark. Det danske landshold havde i 1970 én af de resultatmæssigt dårligste sæsoner nogensinde med kun to scorede mål. Begge mål blev signeret Keld Pedersen i udekampene mod Finland og Sverige.

1972. I foråret blev det første spadestik taget til det nye, 600 kvadratmeter store klubhusbyggeri. Mellem 70-80 medlemmer og 20-30 ynglinge meldte sig som frivillige hjælpere i byggeriet.

Medio september kunne en ny scorings-tavle med ur på Køge Stadion tages i brug. Den nye tavle var med lys-tal og elektrisk urværk. Uret blev taget i brug i forbindelse med 1. divisionskampen Køge-BK Frem.

I dagene 18.-29. november var divisionsholdet på tur til Nigeria og Ghana, som det første danske fodboldhold nogensinde. Det blev til tre kampe i Nigeria – bl.a. en mod Nigerias landshold, der vandt 2-1 i overværelse af 10.000 tilskuere. Keld Pedersen scorede Køges mål i dén kamp. De to øvrige kampe sluttede uafgjort h.h.v. 0-0 og 1-1.

1975. Køge vendte til denne sæson tilbage til de sort/hvidstribede spilletrøjer.
Tirsdag den 5. august indviedes lysanlægget på Køge Stadion med en opvisningskamp mod Herfølge. Kampen endte uafgjort 3-3.

Den 16. november vandt Køge for anden gang Danmarksmesterskabet efter en “finalesejr” på 5-0 over B 1909. 7.450 tilskuere på Køge Stadion.

1976. Juniorerne deltog i april i en turnering hos Sparta Rotterdam i Holland. Køge blev nummer fire i turneringen. Køge Boldklub debuterede i international turneringsfodbold. I sommerens TOTO-Cup var Køge i selskab med Bundesligaklubben Hertha Berlin, Hapoel Beer-Sheva fra Israel og Standard Liége fra Belgien. Debutkampen foregik lørdag den 26. juni mod Hapoel Beer-Sheva i Israel.

Tirsdag den 14. september spillede Køge for første gang med i Europa Cup’en for Mesterhold mod de tredobbelte Europamestre fra FC Bayern München, der i overværelse af 25.000 tilskuere i Københavns Idrætspark vandt 5-0. Returkampen i München to uger senere resulterede også i tysk sejr på 2-1. Også her var der mødt 25.000 tilskuere frem.

Tre ynglingespillere klarede prøverne til guldet i fodboldteknik – Søren Grenå Larsen, Henrik Rasmussen og Erik Rasmussen.

1979. Køge Boldklub sikrede sig for anden gang billet til Landspokalfinalen i Idrætsparken, hvor Køge i overværelse af godt 10.000 tilskuere tabte 0-1 til B 1903. Peter Poulsen blev kåret til finalens bedste fighter.

1983. Køge fik ny træner. Leif Sørensen takkede af efter tre succesrige sæsoner og afløstes pr. 1. januar af Jan Poulsen. Køge indledte sæsonen den 30. marts med en hjemmekamp mod Vejle med hjemvendte Allan Simonsen på holdet. Over 6.000 tilskuere så Køge vinde kampen 1-0 på et straffesparksmål af Erik Rasmussen.

1991. Året bliver et turbulent år for Køge. Efter sommerpausen valgte Jan Jakobsen af private årsager at stoppe som træner. Han afløstes i to uger af holdleder Eigil Hansen, der igen afløstes af Leif Sørensen, der således vendte tilbage til klubben. Sæsonen sluttede med nedrykning til Danmarksserien. En sort sæson for klubben.

1993. Blev et jubelår for Køge, der efter en flot sæson, og en yderst spændende og dramatisk afslutning sikrede sig oprykning til 2. division efter en afsluttende 5-0 sejr over Frem i overværelse af godt 1.800 tilskuere på Køge Stadion.

1994
Supporterklubben “De Stribede” stiftedes den 20. januar.
Fremgangen fortsætter. Køge sluttede på divisionens andenplads og rykkede op i 1. Division. Succesen, som ikke mindst den kun 18-årige Jon Dahl Tomasson havde stor del i betød at den unge talentfulde spiller blev solgt til S.C. Heerenveen i Holland for en pæn sum penge, som gør Køge Boldklub totalt gældfri.

1996. Ved generalforsamlingen i januar valgtes Finn Cederstrøm til ny formand.
Den nye sæson 1995/96 blev igen hård for Erik Rasmussens tropper, der måtte kæmpe i den nederste del af rækken, men på et flot forår 1996 nåede at klare sig fri og slutter midt i 1. Division.

1997. Målmand Carsten Holbek satte ny klubrekord ved at holde målet rent i 472 minutter på Køge Stadion. Det skete i perioden fra 10. august til fire minutter inde i anden halvleg af kampen mod Ølstykke den 13. oktober. Lidt over fem hele kampe blev der ikke scoret mod Køge på Køge Stadion.

1998. Steen Witthøfft blev valgt ind i Divisionsforeningens bestyrelse i januar måned – og senere på foråret valgtes han ind i DBU’s Programudvalg. Efter halvandet års venten tildeltes Køges divisionshold igen et straffespark. Det skete i udekampen mod Ølstykke den 3. maj. Anfører Morten Eskesen omsatte sparket i mål til 1-0 sejr til Køge.

I november afsløredes det, at det bliver Brøndby IF’s assistenttræner Henrik Jensen, der skal afløse Benny Johansen som cheftræner pr. 1. juli 1999.

2001. Onsdag den 7. februar afholdt Køge Boldklub A/S sin første ordinære generalforsamling i klubhuset på Køge Stadion. Her valgtes ny bestyrelse, bestående af Finn Cederstrøm, Steen Witthøfft og Kurt Helt fra Køge Boldklubs amatørafdeling (valgt på klubbens generalforsamling ugen forinden) samt direktør Lars Møller, Svenske Stål, teknisk direktør Lars Mølau, CKJ Steel, direktør Ole Jensen, Nike Denmark og direktør Niels Bo Christensen, EPN. Til suppleanter blev valgt Chris Hvid Hansen fra Køge Boldklubs amatørafdeling, direktør Mogens Overgaard, Dana Lim og direktør Peter Rasmussen, Arkilux. Som revisor valgtes Bruno Jensen, BJ Revision.

2002. I februar var førsteholdstruppen på træningsophold ved Malaga i Spanien. Her pådrog størsteparten af truppen sig en salmonella infektion som betød at flere af spillerne først vendte hjem igen op mod en uge efter den øvrige del af truppen. Sygdommen betød også at Køge fik udsat sine tre første kampe i forårssæsonen.

2003. Tirsdag den 27. maj blev et nyt forsøg på en fusion med Herfølge Boldklub A/S nedstemt i Køge Boldklub. 54 stemte for fusionsplanerne, 34 imod. Det var ikke nok til at opnå 3/4 flertal.
Tirsdag den 17. juni afholdtes – på opfordring fra 28 medlemmer – en ny ekstraordinær generalforsamling med temaet samarbejde med Herfølge Boldklub A/S. 166 stemmeberettigede medlemmer var mødt frem, og denne gang fik bestyrelsen grønt lys til at gå videre med fusionsplanerne på førsteholds- og ynglingeniveau. 145 stemte for forslaget, 21 stemte imod.

Søndag den 22. juni spillede Køge den sidste kamp i SAS Ligaen på hjemmebane mod OB der vandt 2-1. Køge rykkede ned i 1. Division efter kun én sæson i landets bedste række.

Grundet stigende økonomiske problemer blev samarbejdet mellem Køge Boldklub og cheftræner Henrik Jensen afbrudt med omgående virkning tirsdag den 16. september. Henrik Jensen tiltrådte straks i AB, mens cheftrænerposten i Køge blev overtaget af John Tune Kristiansen.

2004. Tirsdag den 20. januar faldt de sidste brikker på plads til det, som havde været ét af de store samtaleemner i den danske sportspresse i nogle dage. Engelske Clive Stapleton og Køge Boldklub A/S indgik en samarbejdsaftale der betød, at Clive Stapleton blev ny hovedaktionær i Køge Boldklub A/S. Clive Stapleton købte 51 procent af aktierne i Køge Boldklub A/S.

Ved den ordinære generalforsamling i Køge Boldklub torsdag den 5. februar blev Chris Hvid Hansen valgt til ny formand. Chris Hvid Hansen afløste Steen Witthøfft. René Unger blev valgt til ny næstformand.

Ved generalforsamlingen i Køge Boldklub A/S tirsdag den 23. marts blev englænderen Clive Stapleton valgt som ny formand. Stapleton afløste Mikael Mogensen, der blev valgt som ny næstformand.
Køge sluttede sæsonen 2003/04 som 4 i 1.Division efter et meget flot forår, hvor de 10 sidste kampe endte uden nederlag (8 sejre og 2 uafgjorte kampe).

I sommerpausen renoveredes tribunen på Køge Stadion med nye farver og de gamle træbænke blev skiftet ud med stole der danner de sort-hvide striber langs hele tribunen. Den “nye” tribune indviedes til sæsonpremieren mod B.93 den 1. august.

2005. Onsdag den 8. juni kl. 20.00 var et historisk øjeblik, hvor to spillere, der begge har fået deres fodboldopdragelse i Køge Boldklub stod klar til at give bolden op i Danmarks landskamp mod Albanien i Parken: Jon Dahl Tomasson og Søren Larsen.

Fredag den 17. juni offentliggjorde udvalget bag fusionsarbejdet – bestående af repræsentanter fra Køge Boldklub A/S og Herfølge Boldklub A/S at de havde forhandlet en overenskomst på plads som derefter skulle til gennemsyn i de to klubbers amatørbestyrelser.

Onsdag den 20. juli meddelte Herfølge Boldklub A/S at de trak sig ud af fusionssamarbejdet, hvilket var ensbetydende med at alle planer for et fremtidigt elitesamarbejde mellem Køge Boldklub A/S og Herfølge Boldklub A/S stoppede. Begge klubber kører videre som før fusionssamarbejdet blev indgået.

2006. Pr. 1. juli fik Køge ny cheftræner. Henrik Larsen afløste skotten Greg Rioch, der havde sagt ja tak til et job som ungdomstræner i Manchester City FC.

2007. Tirsdag den 27. februar blev dagen hvor en overbygningsaftale med Herfølge Boldklub blev en realitet. På to med hinanden efterfølgende ekstraordinære generalforsamlinger – først Køge Boldklub A/S og senere på aftenen klubbens amatørafdeling – blev der givet klart mandat til overbygningsudvalget til at arbejde videre med planerne. Også i Herfølge Boldklub blev det et klart ja til overbygningsplanerne fra såvel A/S som amatørafdelingen.

Torsdag den 1. marts gik Køge Boldklub A/S i betalingsstandsning. Betalingsstandsningen varede frem til og med torsdag den 22. Marts. Betalingsstandsningen kostede Køge tre points i 1. Division.
Betalingsstandsningen betød at samarbejdet med Herfølge Boldklub endnu engang løb ud i sandet.

2008. Den 5. januar fratog DBU Køge Boldklub retten til at tegne nye spillerkontrakter, grundet problemer med regnskabet.

Torsdag den 20. november holdt Køge Boldklub A/S ekstraordinær generalforsamling med fusion/overbygning med Herfølge Boldklub på dagsordenen. 78 stemmer for og 2 stemmer imod gav mandat til videre arbejde omkring planerne for et fælles fremtidigt tophold i Køge kommune.
Tirsdag den 9. december kom turen til klubbens amatørafdeling til at sige for eller imod en godkendelse af overbygningsaftalen med Herfølge Boldklub. 64 stemte for forslaget, 5 imod mens 1 stemme var ugyldig,

2009. På byrådsmødet den 27. januar besluttede Køge Byråd at købe Køge Boldklubs klubhus. Det sker med henblik på at sikre det udviklingsperspektiv, som Køge Byråd i august 2007 samme rammerne for med lokalplan 2-45 for Køge Stadion som idrætsby og familiestadion.

Pr. 1. februar blev tidligere førsteholdsspiller Peter Poulsen ansat som fuldtids forretningsfører i Køge Boldklubs amatørafdeling.

Mandag den 2. februar indgav Køge Boldklub A/S konkursbegæring, og fredag den 5. februar meddelte DBU at Køges førstehold i 1. Division med øjeblikkelig virkning trækkes ud af turneringen og fra efterårssæsonens start 2009 spiller i Sjællandsserien.

Lørdag den 14.marts godkender DBU ansøgningen om overbygningen af Køge Boldklub og Herfølge Boldklub til HB Køge pr. 1. juni. Overbygningen gælder et fælles 1. og 2. hold hold samt et fælles U/19 og U/17 hold.

Mandag eftermiddag den 23. marts var Køge Boldklubs bestyrelse inviteret på rådhuset til champagne og underskrifter. Klubbens salg af huset blev endeligt, da bestyrelsen sammen med Køges borgmester Marie Stærke underskrev skødet på klubhuset.