Marius Elvius har fundet storformen og hverdagen i Hellas Verona

I januar måned blev HB Køges unge talent Marius Elvius udlejet til den italienske storklub Hellas Verona. Mål i vigtige 1. Divisionskampe som mod Viborg FF og FC Helsingør samt en opadgående formkurve over flere år, var med til at øge interessen for offensivesset og det hele kulminerede med en udlejning til den ene af veronesernes store stoltheder, Hellas Verona.
Det er nu snart to måneder siden, at Elvius drog til Sydeuropa for at jagte udenlandsdrømmen og det har selvsagt været en hektisk periode for den fodboldgale teenager.

”Det har været så fedt, men også lidt kaotisk til at starte med. Jeg kom herned, skulle lære et helt nyt sprog og tilmed spille med et helt nyt hold midt i sæsonen. Men alligevel synes jeg nu, at jeg er kommet godt efter det og er begyndt at føle mig hjemme. Heldigvis er det vigtigste, at det handler om at spille fodbold, og det synes jeg, at jeg fået vist frem. Men at det går godt på banen, hjælper selvfølgelig også udenfor”, fortæller Marius Elvius fra det hotelværelse, han er blevet installeret på, sammen med mange andre udenlandske spillere der på grund af COVID-19 endnu ikke har fået fast bolig.

”Trænerne og staben har behandlet mig godt og hjulpet mig godt i gang. En af de første dage havde jeg en god taktisk gennemgang med cheftræneren, som på den måde tidligt i forløbet gav mig en taktisk forståelse for, hvordan holdet vil spille, tankerne bag og systemerne”.

Marius Elvius er i foråret tilknyttet Hellas Veronas U19-hold, der kaldes Primavera, og spiller i den næstbedste, italienske ungdomsrække. Her er han faldet godt til og fandt i marts måned målformen, hvor det på fire kampe blev til tre mål og to assists. Selvom langt størstedelen af holdet består af italiere, så er Marius Elvius dog ikke den eneste udlænding i truppen, der også tæller talenter fra blandt andet Serbien, Rumænien, Polen og Brasilien. Dermed er både holdet og klubben vandt til at byde andre kulturer velkommen. Som et led i integrationen begyndte Elvius også til italienskundervisning flere gange om ugen efter kun en uge i Verona.

”På grund af corona varierer skolen lige nu meget. I den sidste periode har meget at undervisningen kørt online, men torsdag og fredag i denne uge er det heldigvis muligt at komme i skole som normalt, hvor vi har undervisningsmoduller af to timer. Ideelt set gør vi det cirka to-tre gange om ugen. Derudover har jeg også brugt appen Duolingo for at lære lidt ekstra, når jeg sidder derhjemme. Jeg vil gerne lære noget sprog så hurtigt som muligt”.

Italiensk for begyndere

”Det er klart kulturen, madkulturen og det at lære landet at kende, der har været sværest at vænne sig til”, fortæller Marius Elvius om at flytte til et andet land og en anden kultur. Fodbold er som bekendt et universelt sprog og det har gjort tilflytningen til italiensk ungdomsfodbold nemmere for den unge angriber. Træningsmængde og madvaner har været det, der har fyldt mest udenfor banen.

”For eksempel spiser de ikke så fed mad, men i stedet spiser vi rigtig meget pasta og en smule pizza fra tid til anden. Men også træningskulturen er anderledes, hvor der er hård træning næsten hver gang. Først tænkte jeg, at siden det ”kun” var Primavera, ville det nok være lidt nemmere, men vi får trænet en god del og der bliver gået til den – og det passer mig godt”.

Men bortset fra den øgede træningsmængde er Elvius som sådan ikke blevet synderligt overrasket over, hvad hverdagen har budt på af udfordringer eller omvæltninger.

” Vi spiser meget pasta, men ellers er jeg ikke blevet så overrasket”, griner Elvius,

”På forhånd tænkte jeg over, at det nok var et passioneret folkefærd, der går op i fodbold med liv og sjæl. Det er jeg i den grad blevet bekræftet i og oplevede det blandt andet, da vi spillede derby mod ærkerivalerne fra Chievo Verona. Selvom det ”kun” var en Primavera-kamp, gik det helt amok, da vi scorede til 4-3 og vandt kampen. Det var trænere, vaskefolk, spillere: Alle der sprintede ind på banen og fejrede det helt vildt. Det samme skete i kvartfinalen mod Cagliari, da jeg scorer til allersidst. De elsker at vinde og er helt vilde med fodbold. Det er ikke bare fodbold. Det er livet. Det er totalt fedt – for det er også mit liv”, siger en tydeligt glad angriber.

Fodboldforståelsen hjælper på kulturforståelsen

Som nævnt bor Marius Elvius fortsat på det hotel, som klubben Hellas Verona arbejder sammen med og gennem en lang årrække har brugt til såvel ind- som udenlandske spillere. Her er der både bespisning, undervisning samt transport til og fra klubben, hvor Elvius benytter mange vågne timer. Morgenerne bruges oftest på skolearbejde og forberedelser til eftermiddagens træningskamp. Over frokost er der så træning, inden han bruger aftenen på at holde kontakten ved lige til det danske. På den måde har Marius Elvius en gennemsnitlig hverdag, der lige nu ser således ud:

8:30 Står op og spiser morgenmad i lobbyen
9.00-12.30

 

Slapper af, laver lektier (italiensk) og er sammen med de andre fra holdet. Eventuelt køber lidt ind
12.30 Spiser frokost i lobbyen
13.30

 

Afgang i minibus mod stadion med de andre på hotellet (andre italiere og udlæninge)
16.30 Træningsstart
17.30 Styrketræning efter træning
18.00-19.30 Snakker med familie og venner i Danmark
19.30 Aftensmad på hotellet
20.00

 

Snakker med resten af familien og eventuelt lektier
23.00 Sengetid

Foruden hurtigt at komme i gang med den daglige rutine samt italienskundervisningen, har Marius Elvius gjort en dyd ud af fra første fløjt at komme til klubben og holdet med den rigtige indstilling og et ønske om at blive endnu bedre.

” Som ny spiller tror jeg også, at det er vigtigt at forstå fællesskabets mål og at have evnen til at sætte sigtekornet på dem. Det handler om at være glad for holdet og vise, at du vil dem. Så vil de også være mere tilbøjelige til at ville dig”, fortæller en reflekteret Elvius, der samtidig uddyber om sæsonens mål.

”Vi har haft et mål om at rykke op i den bedste række og et mål om at komme i pokalfinalen. Så personligt har jeg været målrettet for at hjælpe holdet med det. Grundlæggende tror jeg ikke, at man som ny spiller kan arbejde for hårdt. Det er sådan, jeg er kommet hertil og intet jeg vil lægge på hylden”, slutter Marius Elvius af og sender mange hilsener til Danmark og HB Køge, som han glæder sig til at komme forbi på besøg hos, når det igen er muligt.

Marius Elvius og Hellas Verona er godt på vej mod at indfri sæsonmålene med kvalifikation til semifinalen i pokalen og fører den næstbedste Primavera-række i overbevisende stil.

Capelli Sport