Mendoza om sin udvikling og at være sindssyg som målmand

Med det mundrette navn Kevin Ray Mendoza har HB Køges dansk-filippinske sidsteskanse siden sin ankomst i sommers taget store skridt i udviklingen som målmand. Senest tegnede han sig for en af karrierens bedste præstationer, da han mod Vejle BK tog sig af alle mulige og umulige bolde, som de rødklædte værter kanonerede mod mål. Mendoza stod ret som et plankeværk og var uigennemtrængelige som en trojansk mur. Til sidst blev hulet fundet, som i den ældgamle fortælling om fæstningen, der synes ubrydelig. Men det taget intet fra en præstation i absolut topklasse. Og har man fulgt tæt med hos HB Køge ved man, at det ikke var et tilfælde, at en præstation af den kaliber kom fra netop Mendoza.

Efter julepausen vendte Mendoza tilbage i en god fysisk forfatning. Et resultat af hårdt arbejde i december måned og en grundlæggende ærgerrighed for hele tiden at blive bare en anelse bedre:

– ”Jeg synes, at min form er i top efter en god pre-season. I januar kom jeg tilbage fra ferien og stod skarpt. Da vi tog hul på opstarten betød det, at det var nemmere for mig at bygge på og forbedre mig i andre aspekter end det fysiske, da jeg havde lavet en masse styrketræning og forskellige løb i december. Under ferien gjorde jeg mit i forhold til træning og fandt samtidig en god balance, hvor jeg fik slappet af – for det er også vigtigt, når man har ferie fra fodbolden”, siger Mendoza og fortsætter:
– ”Fordi jeg kom tilbage fra ferien i god form, skulle jeg ikke bruge energi og skulle ikke fokusere på styrkedelen og på at komme i form igen. Fra starten af det nye år, kunne jeg i stedet rette fokus mod at blive bedre til sparketeknikker og andet i forhold til fodbolden, der havde brug for at blive finpudset.”

Læs også: Mendoza efter brandkamp: Vi sætter os selv under pres

Øget konkurrence giver øget kvalitet

Fra starten af sin tid i HB Køge har Mendoza sat et aftryk som en besindig målmand med et jysk bagland, der bare knokler på. Det har blandt andet vist sig ved en solid fysik, der i sig selv bør være nok til at modstå de fleste belejringer og eroberingsforsøg.
Det har dog også været nødvendigt, da Mendoza i sommers ankom til klubben samtidig med den unge målmand Casper Hauervig. Derved blev et nyt målmandsteam skabt, som blev trænet af den rutinerede Heidi Johansen. I januar måned fik Hauervig og Mendoza så yderligere konkurrence, da den portugisiske målmand Pedro Silva kom til klubben. Med en mangeårig fortid i Sporting Club de Portugal og på diverse portugisiske ungdomslandshold var det således en kompetent herre, der kom ind som bejler til målmandsposten. Men fremfor at se det som en ulempe, har Mendoza taget konkurrencen op og lagt yderligere på sit spil:

– ”At han (Pedro Silva, red.) også er kommet ind i målmandsteamet og at vi nu er tre, har helt sikkert presset mig ekstra. Det betyder, at jeg hele tiden skal leve op til mit bedste og levere hver eneste gang. Til hver træning og kamp er det hele tiden i baghovedet, at jeg skal gøre det så godt som muligt – for ellers spiller jeg måske ikke næste gang”,
– ”Men når først jeg er på banen, tænker jeg ikke så meget over det – der spiller jeg bare. Det er mere udenfor banen, at det fylder og jeg tænker over det. Det har uden tvivl gjort, at jeg har ydet lidt ekstra for at stå skarpt og være så god som muligt til både træning og kamp. Det er sundt for et miljø som vores, at der er lidt mere konkurrence. For alle tre keepere betyder det, at vi gør lidt ekstra hver gang for at præstere til træning og at presser hinanden i den rigtige retning”

Foto: Michal Frimundt Petersen

Når man kommer tilbage i fysisk topform er det helt naturligt ikke der, forbedringerne skal findes. Derimod har Mendoza fokuseret mere på at gemme de normale pæne dyder væk og finde sin indre slagterhund frem:

– ”Jeg har i særdeleshed arbejdet med min udstråling og kommunikation for helt tydeligt at vise, at det er mig, der skal stå på mål og mig der bestemmer over straffesparksfeltet. I de samtaler, jeg har haft med trænergruppen er kommunikationen og udstrålingen et af de punkter, vi har snakket om, at jeg skal fokusere på. Samtidig skal jeg også vise, at jeg har overskuddet til at hjælpe de andre på banen. Man kan nok godt sige, at jeg har været for blød tidligere. Det ligger ikke til mig at være hård i kanten, men jeg ved, at jeg kan være det og jeg har også vist det i perioder. På det seneste er jeg blevet endnu bedre til det og det kommer efterhånden mere naturligt, når jeg er på banen.”

Læs også: HB Køge skriver med Kevin Ray Mendoza

”Skal virke en smule sindssyg”

Efter et ophold i AC Horsens med den primære rolle som andenmålmand var skiftet til HB Køge også en forhåbning for Mendoza om at få mere spilletid. Og selvom det var et skridt ned i rækkerne var han ikke i tvivl om, at det var det rigtige at gøre. Det er nemlig ikke første gang, at den unge målmand har valgt spilletid over prestige. Som nyslået senior slog han igennem i Viborg FF, men skiftede efter to sæsoner og kun seks kampe til Danmarksserieholdet Kjellerup IF i søgen på spilletid. På få sæsoner blev han en profil i de nedre rækker, inden han med Thisted FC rykkede op i 1. Divisionen, hvorfra han skiftede til AC Horsens.
Til trods for, at det ikke just er første gang, at Mendoza prøver sig af som ny målmand i en trup, ligger det ikke til højrebenet for den ærgerrige jyde at komme brasende ind i et omklædningsrum:

– ”For mig er det også svært at komme til en ny klub og fra start hundse rundt med folk. Der er det klart lettere, når man lære hinanden bedre at kende og forstår, at det primært er på banen, at man er hård og grov ved hinanden – for det hører også med til at spille fodbold på det her niveau”,
– ”Den udstråling, jeg gerne vil have og er ved at få er, at jeg ejer straffesparksfeltet og i virkeligheden er en lille smule sindssyg og utilregnelig overfor modstanderne. Overfor mine medspillere skal jeg omvendt udstråle en ro og indgyde dem en tro på, at de altid kan stole på mig”,
– ”Mit samarbejde med Heidi Johansen har betydet meget for min udvikling. Hun er meget grundig og går altid op i detaljen. Hver gang vi snakker fremhæver hun altid et eller andet, hvor der er plads til forbedring. Det har også gjort, at jeg udvikler mig meget – hun har en stor andel i det.” slutter Kevin Ray Mendoza af mens han forbereder sig på igen at stille paraderne op og være det uigennemtrængelige fort.

Siden sin ankomst i sommer har Kevin Ray Mendoza optrådt 21 gange for HB Køge.

Foto: Martin Håkan // Coverganda