Obaze om skiftet til HB Køge: “Det helt rigtige valg”

I januar måned troppede 18-årige Isabella Obaze op og mødte sine nye holdkammerater i HB Køge for første gang. U19-landsholdsspilleren havde efter ti år i barndomsklubben i Kolding valgt at tage skridtet og rykke til HB Køge på en treårig kontrakt i jagten på at udleve sine fodbolddrømme.

Isabella Obaze begyndte allerede som otteårig til fodbold i den lokale klub, Kolding Boldklub, som siden blev til Kolding Q. Her har backtalentet udfoldet og udviklet sit talent, men faktisk var det tæt på, at hun slet ikke var startet til fodbold.

“Jeg var til nogle stævner med skolen, og syntes, at det var mega sjovt, men min mor var i starten meget imod det fordi hun ikke syntes, at det var en pigesport”, fortæller Isabella Obaze, der dog alligevel fik overtalt sin mor, til at hun kunne give sig i kast med fodboldspillet.

“Der var nogle andre forældre, der havde set mig spille til det her stævne, og som sagde til min mor, at jeg så ud til at have potentiale til at spille, og da jeg samtidig plagede hende helt vildt, så fik jeg lov at prøve. Og det gik godt, og hun kunne se, at jeg havde det sjovt, og så fik jeg lov til at blive ved”.

Og Isabella Obazes mor har da også med tiden selv overgivet sig til fodbolden.

“Hun er den største “soccer mom”, så det er lidt sjovt at tænke på. Dengang tænkte hun, at fodbold var for drenge, men nu hvor hun har set, hvilken atmosfære der, og hvad man kan opnå, og hele gamet, så er hun selv blevet fuldstændig forelsket i det. Det er næsten lige før at hun nogen gange er mere excited end jeg selv er”, lyder det grinende fra Isabella Obaze, der ikke har fodboldtalentet fra fremmede.

Hendes far har nemlig som ung spillet i en af de store klubber i England.

“Min far har selv spillet ungdomsfodbold i Arsenal, og har været på ungdomslandsholdet i England, så han har været supportive fra dag 1. Han kunne nok godt være blevet professionel, men min farfar ville ikke have, at han spillede, og han stoppede ham, men ellers var han blevet rigtig god, ved jeg. De siger i hvert fald, at han var rigtig god, men jeg har jo ikke set det selv”.

Og farens egne erfaringer og glæde ved fodboldspillet har betydet, at han gerne rådgiver Isabella Obaze i forhold til fodbolden.

“Han har altid gerne ville guide mig, men da jeg var yngre var det måske ikke så vigtigt, fordi pigefodbold for yngre piger måske ikke er det mest interessante for særlig mange, men lige så snart jeg fortalte, at jeg gerne ville tage det lidt mere seriøst, så har han givet mig tips hele tiden og prøver hele tiden at coache mig. Det er fedt, at have en der vil dig, og som ved, hvad han snakker om”.

Ti år i Kolding og landsholdsfodbold

Isabella Obaze startede sin karriere i Kolding, og har altså spillet hele sin ungdomstid i den lokale klub, hvor hun gik hele vejen og endte på klubbens hold i Kvindeligaen.

“Jeg er en person, der godt kan lide at have det trygt og forandringer kan nogle gange godt være lidt hårde for mig, så i Kolding Q var det rart altid at vide, hvem der var omkring én, og hvad der skulle foregå”, siger Obaze, der samtidig fortæller, at der er et par af pigerne i Kolding Q, som hun har spillet fodbold med i alle ti år, og som stadig er en del af KoldingQ.

Som U14-spiller blev Isabella Obaze for første gang indkaldt til en træningssamling under DBU. Og den proces husker hun tydeligt.

“Nogle af de bedste spillere fra hver klub blev indkaldt, så vi var rigtig mange i starten. Der kom så flere og flere DBU-samlinger, og de blev ved med at sortere nogen fra, og pludselig hed det U16-landsholdet i stedet for træningssamlinger. Og det er egentlig sjovt, for jeg var aldrig en profil. Dem der var ungdomstrænere på landsholdet før, og som også senere blev min træner i Kolding fortalte mig, at jeg var tæt på at ryge af mange gange, men det er også først senere hen, at jeg er begyndt at vise mig”.

Og for den 18-årige koldingenser har hendes egne ambitioner for fodbolden da også udviklet og ændret sig meget de seneste år.

“Da jeg var yngre så jeg fodbold som noget, der “bare” skulle være sjovt, og det der elite, det var jeg ikke så stor fan af, men det er kommet efterfølgende, og det er mega fedt at være en del af eliten nu. Jeg tror, at jeg er villig til at lægge mere i det nu. Gå mere i styrke, og gøre de ting, der skal til for at være med på højt niveau, hvor det før måske var lidt mere ligegyldigt for mig”.

“Da jeg begyndte at være med omkring U16-landsholdet begyndte jeg at tænke over det, og jeg fandt ud af med mig selv, at jeg gerne ville gå efter at spille elitefodbold, og så gik jeg bare til den. Jeg kunne se, at “nu starter jeg ikke inde, og det begynder at være seriøst, så nu skal jeg virkelig til at oppe mig”, fordi der var stor konkurrence. Det var et kæmpe turn, og lige pludselig, så præsterede jeg, og de andre piger på holdet sagde også, at jeg var mega god, og jeg blev bedre og bedre efter hver samling. Jeg ved ikke, hvad der skete, men tænkte nok bare, at nu skulle jeg til at tage mig sammen og give det chancen”

“Det skulle stadig være sjovt, men jeg sagde til mig selv, at nu vil jeg gerne være god, og nu vil jeg gerne opnå noget”.

Læs også: Isabella Obaze er ny HB Køge-spiller

Har allerede rykket sig meget i HB Køge

Efter ti år i Kolding Boldklub og Kolding Q og i jagten på at tage det næste skridt i sin udvikling ser Isabella Obaze skiftet til HB Køge som et naturligt næste step.

“Jeg er helt sikker på, at hvis jeg skal fortsætte med at udvikle mig, så skal det være her i HB Køge. I Kolding Q havde jeg givet mig meget, men jeg følte lidt, at det havde stået lidt stille i noget tid, og da jeg så fik den her mulighed, så var det lidt nu eller aldrig, og jeg tænkte, at hvis jeg skal blive noget stort, så skal der ske en ændring. Og jeg er bare blevet bevist gang på gang, at det var det rigtige valg. Det er bare gået fremad, og jeg føler, at jeg allerede har rykket mig så meget”.

Hun er blevet indlogeret i Capelli Sport Player House i Herfølge sammen med en håndfuld amerikanske spillere, og her er hun allerede faldet rigtig godt til blandt sine nye holdkammerater.

“Jeg er faldet rigtig godt til og vi har nogle af de samme interesser. Og selvom det er amerikanere, så klinger vi bare rigtig godt sammen allerede nu”.

Elitefodbold og skolegang

Som elev på 3. årgang på et gymnasium i Kolding har det været lidt af et skifte at skulle stoppe der, og i stedet starte på Roskilde Katedralskole for at færdiggøre sin ungdomsuddannelse.

“Det har egentlig været nemt nok for mig at kombinere elitefodbold og skolen. I Kolding havde valgt en linje, der passede godt til mig, så jeg synes ikke, at skolen var så svær mere, for der var ikke alle de der fag, som jeg ikke kunne finde ud af”, fortæller Isabella Obaze, der i Kolding gik på en sproglig linje med blandt andet spansk, engelsk og tysk.

“Det er sprog, som jeg har forholdsvis nemt ved, og derfor stresser det mig ikke lige så meget, fordi jeg ved, jeg kan finde ud af det, hvor før, så var der mange fag, hvor det var sværere. Og skiftet til Roskilde Katedralskole har heller ikke været så svært. Med den virtuelle undervisning er det selvfølgelig træls, at man ikke kan møde sine klassekammerater, men jeg synes egentlig at det har været fint nok, for ellers skulle jeg køre 40 minutter til Roskilde hver morgen. Så virtuelt har egentlig passet mig ret fint, så jeg også lige kunne få styr på hele fodboldsituationen”.

“Fodbolden er vigtigst, men jeg skal også prioritere skolen. Og det der med det sociale, det vidste jeg, det skulle nok komme. Så det har været meget betryggende for mig at kunne være i de samme omgivelser hele tiden. At tage det her skifte har jo været helt vildt overvældende for mig, men jeg synes det er gået fantastisk, og al den støtte jeg har fået fra alle det har været perfekt, og derfor har det ikke været så svært, som jeg måske havde regnet med, at det ville være, og derfor er det også nemmere at passe ind, fordi folk tager så godt imod en”.

Læs også: Lisdorf før sæsonstart: Spillerne er sultne

Ambitioner om Champions League

Da Isabella Obazee kom til HB Køge var det på en treårig kontrakt, men hvor ser hun egentlig sig selv og HB Køge om tre år?

“Jeg regner med at vi i hvert fald er i Champions League til den tid, og at vi har rykket os som hold, og at vi som nu er et af topholdene i Kvindeligaen. Og personligt håber jeg at fortsætte med at udvikle mig med alle de ting, som jeg mener, at jeg mangler nu. Jeg vil selvfølgelig gerne på A-landsholdet, og jeg tror også at jeg har muligheden for det. Der er selvfølgelig nogle ting jeg skal arbejde på, og det sagde Henrik Lehm også til mig. “Du skal nok komme på landsholdet, du skal bare lige kunne gøre det her”. Og det er jo dejligt at få at vide, at “du kan godt – du skal bare lige lægge på”.

Isabella Obaze og resten af HB Køge-truppen tager hul på forårssæsonen når Fortuna Hjørring på lørdag den 27. februar gæster Capelli Sport Stadion i Sydbank  Kvindepokalen.

Capelli Sport