Orange isbjørn blev overhalet af svanen
Det er i dag, den 6. maj 2020, præcis 11 år siden HB Køges farver og klublogo blev præsenteret på et pressemøde i Herfølge. Få historien om hvordan HB Køges logo og farver blev til herunder.
I foråret 2009, efter flere års snak og flere års tilløb, lykkedes det endelig at få etableret en overbygning mellem de to traditionsklubber Herfølge Boldklub og Køge Boldklub, der tilsammen står noteret for i alt tre danske mesterskaber. En overbygning, der skulle skabe grobund og økonomi for én fælles professionel fodboldklub som kunne samle hele regionen, erhvervslivet og fans og tage konkurrencen op med de andre klubber og byer i landet.
En overbygning, der blandt andet skulle være et skridt på vejen til et tidsvarende stadion med ordenlige forhold for både tilskuere, partnere og fodboldspillere, og en overbygning som skulle være platform til at kunne tiltrække spillere, udklække talenter og sikre og gøre det muligt, at der kunne spilles professionelt fodbold på øverste hylde i fremtiden i Køge Kommune.
Orange isbjørn i logoet
Skruer man tiden tilbage til foråret 2009, da overbygningen var blevet en realitet, havde den nyetablerede bestyrelse i HB Køge A/S hurtigt sat et skib i søen, der hed “HB Køges identitet”, og en mand blev sat i spidsen for at “skabe” den nye klubs identitet.
Logo og farver var noget som rigtig mange havde holdninger til. Et par gode kræfter tæt på klubben havde fået idéen om at HB Køge i fremtiden skulle spille på landets første CO2-neutrale stadion med stort fokus på miljø og økologi. Og her kom en isbjørn ind i billedet.
Isbjørnen var og er fortsat en af de mest truede dyrearter pga. klimaforandringerne, og da man i 2009 havde set sig varm på farven orange – en farve som ingen andre på højt niveau i Danmark spillede i – så var det tæt på at være endeligt besluttet, at HB Køge skulle spille i en orange hjemmebanedragt med en isbjørn i logoet.
Fem grafiske virksomheder blev derfor sat på opgaven, at komme med forslag og udkast til HB Køges fremtidige logo. Et par af designkravene var at farven orange og en isbjørn, skulle integreres i logoet.
Nyt designforslag kom uventet ind fra sidelinjen
Et par år tidligere, hvor et af de tidligere forsøg på at skabe en overbygning mellem Herfølge Boldklub og Køge Boldklub var under opsejling, sad en fodboldglad fyr, Brian Romme, på et reklamebureau i København og arbejdede med tankerne om hvordan farver og logo kunne se ud til den kommende overbygning. Mange interessetimer blev brugt, men arbejdet med logo og farver blev lagt i “skuffen”, da forhandlingerne om en overbygning blev sat på stand-by.
Der skulle herefter gå mere end to år før overbygningen endelig blev en realitet, og Herfølge Boldklub og Køge Boldklub i 2009 langt om længe fik indgået en aftale om en overbygning. Og så blev der igen sat skub i arbejdet med at lave et professionelt forslag på logo, farver og spilledragter til den kommende overbygning HB Køge.
Brian Romme tog fat i sin tidligere grafiske kollega Tobias Ambs-Thomsen, og forelagde idéen om at lave logoforslaget fra layout til færdigt grafisk sammen. De to havde tidligere arbejdet sammen på reklamebureau i Køge og var begge aktive i Køge Boldklub. I deres oplæg havde de besluttet sig for at bruge farverne blå og sort. Den blå farve fra Herfølge Boldklub og den sorte farve fra Køge Boldklub.
– Kombinationerne af to farver sammen var der ingen andre der spillede i på topniveau i Danmark og farverne er flotte sammen. Og så havde de relationer til de to moderklubber i Herfølge Boldklub og Køge Boldklub. Mange klubber har et dyr i deres logo, en maskot eller et øgenavn, da det ofte har en god brandingværdi, fortæller Brian Romme.
Herfølge Boldklub havde Hærfuglen og Køge Boldklub havde Zebraen. Efter sonderinger af mulige dyr og andre klubbers fodboldlogoer kom Brian Romme og Tobias Ambs-Thomsen frem til, at der i deres forslag, skulle være et tyr i HB Køges kommende logo.
Tyren ville i deres øjne signalere styrke, aggressivitet og modighed, ligesom det er et dyr, der findes i provinsen. Efter fyraften på hver deres reklamebureau, mødtes de flere aftener over flere uger del uger, og forsøgte at arbejde sig frem til et forslag på både form og design af logo – og selve tyrens udformning. Spilledragten skulle være unik, og dér opstod idéen om den todelte spillertrøje, ligesom den todelte farven også blev en del af logoet i Yin og Yang-stil mellem de to farver, der er flettet sammen og skulle udtrykke at Herfølge- og Køge Boldklub nu er knyttet sammen.
Bankede på døren i Herfølge
Da de to var færdige med deres forslag til logo og spilledragt, bankede de på døren i administration i Herfølge, hvor der var arrangeret et møde med én medarbejder fra klubbens ledelse.
Her fremlagde Brian Romme og Tobias Ambs-Thomsen deres forslag til identiteten på deres kommende hjerteklub. De blå og sorte farver og en tyr i logoet. De var sikre i deres sag, da de forinden havde fået god respons fra deres fodboldglade kollegaer på deres respektive grafiske arbejdspladser.
På mødet i Herfølge fik Brian Romme og Tobias Ambs-Thomsen beskeden, at der allerede var sat noget i gang, men med hiv og sving fik de to alligevel lov til at præsentere deres forslag i Nordea Lounge i Herfølge for den daværende A/S bestyrelse, ligesom også de øvrige grafiske virksomheder var forbi og fremlægge deres forslag til udformningen af det kommende HB Køge-logo.
Tre af forslagene blev efterfølgende udvalgt, og herefter sendt videre til et firma, der havde ekspertise i at analysere det grafiske udtryk i logoerne. Man ville være helt sikker på at logoet havde det, der skulle til, og ville efterlade det udtryk, som man ønskede. Eksperterne pegede på logoforslaget fra Brian Romme og Tobias Ambs-Thomsen, som det bedste forslag, dog med den besked, at tyren ikke havde nogen form for miljøprofil, som var et af klubbens ønsker.
Vandt konkurrence og æren og skulle finde et andet dyr
Brian Romme og Tobias Ambs-Thomsen fik derfor beskeden om at de havde vundet logokonkurrencen, og fik den besked, at bestyrelsen i HB Køge A/S var blevet overbevist om at HB Køge i fremtiden skulle spille i blå og sort. Det grafiske designudtryk var godkendt og valgt, men de to logodesignere fik også besked om, at man ønskede et andet dyr end tyren, da man havde en idé om, at den havde et lidt for aggressivt udtryk, og samtidig heller ikke havde en miljøprofil.
Nu skulle der derfor tænkes videre, og Brian Romme printede en alenlang liste med alverdens dyr ud, og efter mange tanker og sonderinger var den der. Mens Brian Romme en morgen kørte fra Køge til arbejdspladsen i København, kom Svanen ”flyvende”.
Den grimme ælling, der bliver til den store smukke svane, Danmarks nationalfugl, Svanemærket, det nordiske miljømærke og ikke mindst svanerne der holder til i bugten, vandhullerne og åløbene i Køge Kommune.
Romme og Tobias lavede nyt layout og skitser på logoet. Et med en svane og et med den isbjørn, som tidligere havde været på ønskelisten i A/S-bestyrelsen.
Det var bestyrelsen, der skulle tage beslutningen, men Romme og Ambs-Thomsen anbefalede svanen, og sådan blev det. Og så måtte de to grafikere arbejde på højtryk dag og nat for at færdiggøre logoet.
Både den nye blå/sorte hjemmebanedragt, den orange udebanedragt og HB Køges nye svanelogo kunne få uger senere – den 6. maj 2009 – præsenteres ved et stort pressemøde i Nordea Lounge Loungen på Herfølge Stadion foran den danske presse, partnere og fans.
Efterfølgende blev maskotten Svante født og produceret og er efterfølgende er blevet ikon for HB Køge.
I dag arbejder Brian Romme på niende år med markedsføringen i HB Køge og NETVÆRKET, mens Tobias Ambs-Thomsen arbejder i den grafiske verden i København.
Denne artikel blev første gang bragt i HB Køges profilavis i december 2019.