Ruds Rude: Psykiske udfordringer på vores dagsorden
Med jævne mellemrum gør direktør Per Rud her på hbkoge.dk status over klubbens udvikling og kigger på tendenserne i dansk fodbold generelt. “RUDS RUDE” er direktørens vindue til at gå bag om resultaterne og give et dybere indblik i hverdagen i HB Køge.
Det var hjerteskærende at opleve de kvindelige fodboldspillere i DRs dokumentar ”Fodboldens usynlige syge”. Her delte de deres historie om, hvordan livet i top-sport har haft store personlige omkostninger.
Som branche og som arbejdsgiver er vi nødt til at placere dette emne højt på dagsordenen de kommende år. Jeg kan desværre ikke levere alle svar og løsninger. Det kræver en masse samtaler med spillere, trænere og eksperter for at sætte en ny retning og bryde de triste statistikker med spillere, der balancerer på kanten af sammenbrud – eller det, der er meget værre.
Jeg synes, at DBUs fodboldirektør Peter Møller reagerede hurtigt, rigtigt og fremfor alt autentisk. Budskabet var klart i DR-dokumentaren: ”Det kan vi gøre bedre. Vi er virkelig kede af det på spillernes vegne.”
Fodboldmiljøet er noget af det mest kompetitive, der findes. Man bliver ”vurderet” konstant. Det gælder på parametre som teknik, fysik og mental robusthed. Hvis man er spiller, handler hverdagen om at blive endnu bedre, specielt en bedre udgave af sig selv, men man måler sig også konstant i forhold til de andre på holdet og konkurrenterne på modstanderholdene.
Det er hårdt. Man er altid under pres. For nogle bliver det bare for meget. Men når man er drevet af vilje og ambitioner, kan dét at sige fra være noget af det sværeste. Man lukker af, for ikke at komme til at fremstå som svag. Vores egen Mie Leth Jans berettede selv så stærkt i dokumentaren om, hvordan hun har oplevet netop dét på egen krop.
Vi skal blive bedre til at fange signalerne fra spillere, der er udfordret. De skal være trygge ved at gå til os og til vores trænere. Det skal der være plads til – uden at spillerne føler, at det koster dem noget. Vi skal ikke kun se på dem som fodboldspillere, men først og fremmest som mennesker, som vi har et ansvar for.
Allerede inden dokumentaren udkom søndag aften, havde vi internt i klubben holdt møder om emnet. Om hvordan vi kan tackle problemstillingen bedst og få vores spillere til at føle sig trygge. Samtidig med, at det livsvigtige konkurrenceelement, der gennemsyrer en fodboldklub, bevares. Det er en svær balancegang.
Heldigvis har vi allerede nogle dygtige folk til at hjælpe vores spillere. Blandt andre kommer vores mentaltræner René Nielsen godt rundt omkring vores ungdomshold, men alligevel er vi nødt til at overveje seriøst, om vi skal afsætte flere ressourcer til området.
I HB Køge gør vi en dyd ud af at behandle alle vores spillere lige. Mand som kvinde, ung som gammel. Men undersøgelsen, statistikkerne i DR dokumentaren stammer fra, taler deres tydelige sprog. Unge kvinder og piger ER mere sårbare overfor de her udfordringer i fodboldmiljøet, og derfor overvejer vi også, hvordan vi kan komme især dem endnu bedre i møde fremadrettet.
Det ligger allerede fast, at vi i HB Køge hen over foråret starter et forløb, hvor vi kommer til at involvere spillerne og trække på viden og ekspertise fra specialister på området. Vi er slet ikke perfekte, og jeg kan ikke give garantier for, at vi ikke har eller får spillere, der har “ondt i livet” i klubben.
Men vi skal og vil kunne garantere vores spillere, at vi gør, hvad vi kan for at hjælpe dem og for at skabe nogle trygge rammer, så de kan lette hjertet og slippe ud af presset igen.