Status: Pigeungdom – “Flere kigger misundeligt på os”

Knapt sagde kalenderbladet 2021, før HB Køge sagde ’Opgradering, pigeungdom’ og ansatte en Head of Coaching til afdelingen. Ind kom Klaus Tølbøll, som skulle være med til at sætte sit præg på og opbygge en ny gren af det vidtrækkende fodboldtræ HB Køge. Fra første fløjt var gåpåmodet og ambitionerne store. Pigeungdomsafdelingen i klubben skulle kunne måle sig med de bedste i landet, og tilbyde nogle af de bedste faciliteter til at udvikle unge kvinder og fodboldspillere på højeste niveau.
Men der skulle alligevel gå et par måneder fra første arbejdsdag til første træningsdag.

”Corona har været en væsentlig spiller fra starten af året, og det var først i marts/april, at vi kunne begynde træning og mødestrukturer. Når det så er sagt, har det været sjovt for os alle i fællesskab at bygge noget op, hvor vi har haft rimelig frit slag indenfor klubbens værdier,” fortæller Klaus Tølbøll og uddyber om de indledende spadestik til en ny afdeling af klubben:

”Arbejdet er sket i samarbejde med blandt andet Steen Knudsen (Talentchef på drengesiden, red.), som jeg har snakket med jævnligt: Hvad kan vi, hvad kan vi ikke, hvad kan vi lære fra drengene, hvad kan de lære fra os? Noget har vi taget og overført en-til-en, og noget har vi selv fundet frem til. Uanset hvad, synes vi at vi relativt hurtigt er blevet blå-sorte og en fuldt integreret del af HB Køge.”

Da holdene endelig kom på græs og fik lov at vise farverne frem, blev det også med flotte resultater til trods for de få måneders træning og forberedelse. I efteråret har U18-pigeholdet fået en andenplads i deres gruppe i landets bedste række, U16-pigerne er endt på en sjetteplads i deres gruppe i landets bedste række, U14 er blevet treer i den bedste pulje på Sjælland og mens U13-holdet sluttede midt i rækken i den bedste pulje på Sjælland.

”Vi er stadig den nye pige i klassen og det betyder, at vi tilgår talentarbejdet og spillerne på en lidt anden måde. Fordi vi ikke er drevet af gamle værdier eller rammer, kan vi tilbyde noget andet end mange andre klubber. Det er en kæmpe styrke for det, vi går og laver,” siger Klaus Tølbøll.

Her henviser Klaus Tølbøll både til spillet på banen og hele det organisatoriske setup omkring Capelli Sport Stadions kunstgræs.

”Nu starter vi op på et nyt kapitel i 2022, hvor vi forhåbentlig kan få flere dygtige trænere ind og få tilgang af endnu flere fodboldglade piger fra nær og fjern,” siger Klaus Tølbøll og udspecificerer de konkrete målsætninger:

  • To trænere fast på alle vores hold fra U13-U18. Det betyder, at vi skal kunne udfordre hinanden endnu mere og snakke mere fodbold.
  • To stjerner i licenssystemet. Også selvom det er meget svært at opnå, når vi endnu er relativt nye i systemet og mangler det store resultatmæssige bagkatalog. Alt andet scorer vi højt på.
  • Flere nye spillere ind i klubben. Vi skal løfte eliteafdelingen, og det gør, at vi sætter relativt store krav til dem, der kommer til.

”Med indgangen til 2022 står vi et rigtig godt sted. Jeg ved, at der flere, der kigger misundeligt på det vi kan, de faciliteter vi har, og på den retning vi bevæger os i. Det håber jeg også på, bliver belønnet i licenssystemet, så vi kan fortsætte med at udfordre og udvikle de unge piger. Fra starten har det været en stor prioritet fra klubbens side, at pigefodbolden vinder indpas, og den ambition har vi ikke i sinde at skrue ned for,” slutter Klaus Tølbøll af.

Capelli Sport