Ugens Olsen: 1992-Europamester med fine roser til HB Køge

Hvis man ser på formbarometret, der omfatter de seks seneste runder i mændenes 1. division, bliver man glad, når man holder med HB Køge. Silkeborg er nummer 1 med 15 point, Viborg har fået 14, Esbjerg 13, HB Køge 12, Helsingør og Fremad Amager hver 9. HB Køge er ubesejret siden nederlaget hjemme mod Esbjerg den 28. november.

Seks scoringer i de seneste par kampe er resultatet af bedre, mere direkte og hurtigt spil fremad. 3-0-over Vendsyssel var den største sejr siden samme resultat mod Lyngby 18. november 2018, da Martin Jensen, Jakob Johansson og Martin Koch Helsted stod for scoringerne i den sidste kamp på Herfølge Stadion inden flytningen til Capelli Sport Stadion.

Man kunne i søndags høre flere, der mente, at præstationen mod Hjørring-holdet med den tidligere Herfølge-træner Michael Schjønberg på trænerbænken, måtte være den allerbedste eller en af de bedste under Auri Skarbalius. Det er nok svært at vurdere og gøre sig klog på.

Auri er jo den cheftræner, som har haft ansvaret i flest kampe i årene, efter at Herfølge og Køge i 2009 blev til HB Køge. Han er i gang med sin anden periode i jobbet og har nu rundet i alt 123 kampe som træner (Superligaen og 1. division). De andre trænere i HB Køge-perioden: Henrik Lehm (89 kampe), Per Frandsen (63), Henrik Pedersen (59), Morten Karlsen (58), Tommy Møller Nielsen (33).

Med tre kampe tilbage i grundspillet har vi lov at tro på og håbe, at placeringen efter 22 runder bliver i top-6. Men vi kan se, at der kun er 3 hold, som i de sidste 10 runder har chancer for at kunne spille sig op i Superligaen. Viborg, Esbjerg og Silkeborg. Et det så egentlig ikke ligegyldigt, om HB Køge kommer med i oprykningsspillet, eller skal være deltager i nedrykningsspillet for de 6 nederste, for Auris tropper kan aldrig komme i nedrykningsfare dér?

Nej, det er det bestemt ikke.

Det er supervigtigt at holde fast i den nuværende 6. plads – og selvfølgelig gerne forbedre den i de tre kommende runder. Det bliver langt flere spændende og vigtigere kampe i oprykningsspillet mod kompetente modstandere. Spillerne bliver testet, udfordret og presset mere til gavn for udviklingen af holdet. Og det vil da være interessant at måle sig mod Viborg, Esbjerg og Silkeborg, måske med pænt mange folk på tribunerne, og dermed være med til at afgøre, hvem der skal i Superligaen. I stedet for at skulle møde Skive og Kolding og Vendsyssel et par gange mere i opgør, som ikke rigtig kan ophidse nogen.

EN HALV MILLION KRONER I PRÆMIE

Det hører også med til historien, at HB Køge vil få en gevinst på nok omkring en halv million kroner for at spille blandt de bedste sidst i sæsonen. Der sendes sikkert flere tv-kampe med HB Køge som det ene hold, og spillerne kan vise sig frem for tv-seerne og agenterne, der er overalt.

Vi ser, at konkurrencen om pladserne i Auris startopstilling er skærpet efter, at der er kommet dygtige folk til i vinterpausen. Mike Jensen, Lasse Petry, Mikkel Qvist, William Madsen og den uheldige Emilio Simonsen, der er ude med en skulderskade et stykke tid, har fået debut og er faldet godt til på kort tid. Mark Gundelach er lynhurtig igen og kan sprede skræk og rædsel hos alle forsvar, når han kommer susende frem i højre side. Effiong Nsungusi ville jeg nødig som midterforsvarer skulle bakse med, for han er stærk, hurtig og bruger sin krop og kræfter bedre og bedre.

Det var interessent at bemærke, hvordan anfører Eddi Gomes med blot et par minutter tilbage i opgøret mod Vendsyssel højlydt skældte lidt ud, fordi en af angriberne havde sjusket med bolden og ikke fået afsluttet ordentligt. Gomes var ikke bare tilfreds med 3-0, når det godt kunne være blevet 4-0. Anførerens ambitioner smitter af på medspillerne, det er vigtigt og godt.

For resten: Skulle Per Rud ikke se at få forlænget aftalen, som løber ud til sommer, med Eddi Gomes? Man kan sagtens gætte på, at andre klubber kunne være interesseret i den høje midterforsvarer og leder.

DRØMMEN OM DEN FØRSTE POKALTRIUMF

Indsatsen mod Vendsyssel var stærk dagen efter, at kvindeholdet havde spillet sig i semifinalerne i pokalturneringen. Stephanie Ribeiros scoring var nok til at nedlægge Fortuna Hjørring og løse billetter til to opgør mod Brøndby (der næppe har glemt 5-0-øretæven, de fik på Capelli Sport Stadion i efteråret) om billetter til finalen. Det er ret vildt, at HB Køges tophold kan se tilbage på en serie med 17 turnerings- og træningskampe, der er endt med 15 sejre og to gange uafgjort.

Måske, forhåbentlig, bliver det kvindeholdet, der kan levere den første pokaltriumf i Herfølge-Køge-historien. Køge Boldklub kvalificerede sig til to finaler i Københavns Idrætspark. Den mod B 1913 i 1963, da Hans Andersen blev kåret til årets pokalfighter, blev tabt med 2-1. I 1979 tog B 1903 pokalen med en 1-0-sejr i et opgør, hvor Peter Poulsen udmærkede sig som banens bedste fighter.

Herfølge var tæt på finaledeltagelse to gange. I 1986/87 slog AaB Herfølges med sammenlagt 3-1 over to semifinalekampe, og i 1995-96-sæsonen blev AGF finalist på at lave et udebanemål mere end Herfølge i to opgør med målscoren 3-3.

Også HB Køges herrehold har været tæt på finalen. I 2011/12 blev semifinalen endestationen efter samlet nederlag på 2-3 mod AC Horsens.

KENT NIELSEN: HB KØGE HØRER TIL I TOP-6

Da HB Køge slog Vendsyssel, var Viggo Jensen udsendt ’spion’ fra Silkeborg, der tager imod Auri og hans mænd på søndag. Den tidligere topspiller og toptræner er scout for vennen, SIF-træner Kent Nielsen, der så HB Køge-kampen på tv. Så jyderne er godt rustet og forberedt til det kommende opgør.

Kent Nielsen har stor respekt for HB Køge: ’Hele sæsonen har HB Køge været et hold, der er svært at slå. De optræder med en stram struktur og en stærk base i defensiven. Og nu har de en central akse med robuste og fysisk stærke folk og spillere med flair og X Factor på kanterne. Mange af spillerne har været på et højere niveau før, og jeg ser et hold med et erfarent udtryk. Et hold, der ved, hvornår man skal sætte bolden på spil eller holde lidt fast i den. Jeg synes, HB Køge hører til i top-6’.

Kent Nielsen og Viggo Jensen har kendt hinanden i mange år. Jan B. Poulsen (Køge-træner i 80’erne og en periode U21-landstræner) og Viggo Jensen var Richard Møller Nielsens nærmeste medarbejdere i 1992. Dengang, da det altså kunne lade sig gøre at blive europamester med en så beskeden trænerstab. I dag er der jo 10-12-15 eksperter, specialister og rådgivere til at hjælpe cheftræneren og spillerne på landsholdet, i Superliga-klubberne og vel også i flere klubber i 1. division.

Kent Nielsen var småskadet frem mod EM-finalen mod tyskerne. Det samme var John Sivebæk. Dagen før sagde Richard Møller, at han måtte teste de to spillere, og hvis han skulle vælge mellem dem til startopstillingen, ville han tage den hurtigste. De blev bl.a. sat til at løbe om kap, og Kent Nielsen vidste, at han ville tabe til sprinteren Sivebæk. Det gjorde han også, konstaterede Viggo Jensen og Jan B. Poulsen, som stod ved målstregen og skulle afgøre, hvem der var bedst.

Kent Nielsen ærgrede sig. Men på finaledagen i Göteborg meddelte Richard Møller med et fynsk smil: ’I spiller begge fra start. Jeg sagde jo, HVIS jeg skal vælge, hvem af jer der skal på holdet. Det skal jeg ikke’.

Kent Nielsen er midt i en fin trænerkarriere og har bl.a. gjort AaB til mester og pokalvinder i samme sæson. Jeg mener, at han har formet det bedst spillende hold i 1. division. Og oprykningskandidaterne Silkeborg er favorit mod HB Køge. Men favoritterne vinder ikke altid – som vi oplevede det i 1992.

Capelli Sport