Ugens Olsen: Agger og Hjulmand med det samme problem

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Daniel Agger og Kasper Hjulmand har noget til fælles for tiden. Både HB Køge-cheftræneren og Danmarks landstræner beklager sig over, at deres spillere mangler mental styrke og overskud. Aggers hold har tabt fire kampe på stribe, landsholdet kun vundet én af de seneste fem. Og det chokerende nederlag i Kasakhstan, som med de to supermål vendte 0-2 til 3-2 i det sidste kvarters tid, var en pinlig nedtur i kvalifikationsturneringen til EM 2024.

’Det handler ikke om, hvordan vi reagerer på, at de scorer det første mål på straffe, og om det var rigtigt dømt. Det handler om, hvordan vi reagerer. Vi mangler mentalitet’, blev den skuffede landstræner citeret for at sige efter kampen.

’Jeg synes, at det handler mindre om fodboldtaktik, når vi kan smide en 2-0-føring væk på den måde. Det handler om, at man på banen formår at stå imod og tage initiativ. Jeg er tosset over, at vi ikke fik vist den mentalitet, holdet skal have’.

’Det handler ikke om 4-3-3 eller 7-9-13. Det handler om en mentalitet, man skal have på et fodboldhold’, kritiserede landstræneren.

’Det er en mental ting for os nu. Den negative stime begynder at ramme holdet mentalt’, lød det fra Daniel Agger efter 1-3 mod Hobro på Capelli Sport Stadion (stadig kun to hjemmesejre i denne sæson i NordicBet Liga). ’Vi er ikke blevet et dårligere fodboldhold de seneste fire uger. Det er oppe i hovedet, det foregår. Det viser hvor mentalt et spil, fodbold er’.

(Og her kan man lige indskyde, hvad ordbogen forklarer om ordene mental/mentalitets betydning: ’Det har at gøre med de egenskaber hos mennesket, der betinger tankevirksomhed, vilje og følelser. En persons måde at tænke og føle på = sind, sindelag, gemyt, temperament).

 

TRÆNERE MED 156 LANDSKAMPE TILSAMMEN

Daniel Agger sagde dog også ærligt efter dukkerten mod Hobro, at det største problem var, ’at vi ikke forsvarede vores eget felt, så vi forærede dem tre mål’.

I et godt, interessant og stort dobbeltinterview i Dagbladet med Agger og First Team Coachen Lars Jacobsen blev de stillet det logiske spørgsmål: ’I er selv to forsvarsspillere (156 landskampe tilsammen), hvorfor har HB Køges forsvar været skidt under jer? Jacobsen: ’Det handler om stabilitet, og der har været alt for stor udskiftning i forsvaret’.

Agger: ’Det har da været irriterende, men sådan har det været. Det er realiteterne, og det må vi acceptere. Vi har, hvad vi har, og det skal vi have det bedste ud af. Vi har accepteret de ændringer, der er kommet undervejs, og nu skal vi overleve’.

Nemlig. HB Køge er i en alvorlig situation og i krise i den næstbedste række. Man tør dårligt tænke den tanke til ende, at Agger-holdet kan rykke ned i 2. division, hvis ikke resultaterne bliver bedre. Det er enormt vigtigt med en søndagssejr over bundproppen Nykøbing FC på udebane. For en måneds tid siden hed overskriften i Dagbladet, da HB Køge blev slået 4-2 i Nykøbing: Bunden nået på Falster.

Det kan handle om mentalitet, skader, en dårlig bane, måske en ’umulig’ dommer og meget andet. Men, uanset hvad skal tre point ind på kontoen nu, nederlagsstimen skal bremses. Aggers spillere har en pligt til at vise mod, sammenhold og fightervilje og give alt mod et bundhold, som må være ramt hårdt på selvtilliden og bliver nødt til (se tabellen) at tage chancer og spille offensivt for at komme foran og vinde kampen.

Scorer HB Køge først, kan man se for sig og håbe på, at falstringerne går ned og i hvert fald bliver nødt til at åbne sig og spille med risiko, fordi de har desperat brug for point og ikke tåler et nyt nederlag.

 

HOBRO FIK OPTIMALE BETINGELSER FOR AT VINDE

Da Hobro vandt i Køge, skete det, fordi kampen i søndags blev afviklet nøjagtig, som jyderne ville have det. Et 1-0-mål betød, at de ’bare’ kunne beholde fem mand tilbage hele tiden og have hele holdet hjemme i feltet for at forsvare ved alle HB Køge-dødbolde. Det var en kamp, som forløb lige efter Hobro-holdets ønske og plan.

Vi så af og til en lettere opgivende attitude hos enkelte HB Køge-spillere efter pausen og manglende skarphed i spillet i de offensive aktioner. På en nok dårligere græsbane i Nykøbing skal der spilles mere simpelt og direkte fremad i banen – og gerne efter min mening med to mand helt fremme til at true modstander-forsvaret hele tiden.

’Selvtillid gør en kæmpe forskel. For fire uger siden toppræsterede vi mod Vejle, og spillerne er ikke blevet dårligere siden. Det er selvtillid og de små marginaler’ siger Daniel Agger. ’Det ender ikke med en nedrykning’, siger Lars Jacobsen til Dagbladet. ’Det er jeg 100 procent sikker på. Vi har mere kvalitet end mindst to af de andre hold’.

Vi håber, han får ret. ’Det vil jo’, som Lars Jacobsen siger, ’være en kæmpemæssig skuffelse for klubben og ikke mindst for os to, hvis det ender med 2. division. Hvis det sker, så er klubben et helt andet sted. Vi skulle have haft flere point. Nu står vi i det, og det skal vi som trænere og som hold kunne løse’.

Held og lykke. Og godt, at vi har et kvindeligt mesterhold, der startede slutspillet med 3-1 over FC Nordsjælland. Snart samler Søren Randa-Boldts hold måske flere tilskuere på hjemmebane end Aggers. Der var 633 til Hobro-kampen og kun 30 færre til guldholdets første ligakamp i Gjensidige Kvindeligaen i 2023.

Spillet bliver bedre i de kommende kampe, men det var tre supergode og flotte mål, som Mie Leth Jans, Beate Marcussen og Andrea Norheim, der scorede næsten fra midterlinjen med stor præcision, lavede. Smart af træneren, at han brugte den norske forsvarsspiller som spydspids i slutfasen. Men hun har altså, vist nok, også trænet med Manchester City-målslugeren Erling Haaland, da de var i samme klub hjemme i Norge’, underholdt Randa-Boldt med efter sejren.

 

EN ’SYGDOM’ SOM SKAL FJERNES LYNHURTIGT

Der er ikke store problemer med mentaliteten på kvindeholdet. Søren Randa-Boldt bakser ikke med de samme udfordringer, som Daniel Agger og Kasper Hjulmand gør, og som de har forklaret os om på det seneste.

Og i øvrigt skal man da notere, at Agger og Hjulmand har forskellige arbejdsbetingelser og vilkår som henholdsvis klubtræner og landstræner. Jeg tænker på, at Agger er sammen med og kan påvirke spillerne hver eneste dag og har kampe hver uge. Hjulmand har flere måneder mellem landsholdets kampe.

Til gengæld har Daniel Agger ’kun’ de spillere, han har, mange måske blot et halvt års tid, og de har nu det niveau, de har. Landstræneren kan vælge blandt de allerbedste danske spillere til sin trup, og de allerfleste af dem optræder i stærkeste ligaer og fine klubber i udlandet.

Manglende mentalitet? Jo, det er muligt, at det har været en del af årsagen til, at Aggers og Hjulmands hold har underpræsteret og leveret dårlige resultater. HB Køge-holdet har jo blot vundet en af seks kampe i år. Men det med mentaliteten er så ’en sygdom’, som trænerne har ansvaret for at få sparket langt væk, for Aggers vedkommende lynhurtigt.

Capelli Sport