Ugens Olsen: Agger og Jacobsen er to af Næstved-trænerens drenge

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Daniel Agger har spillet 75 A-landskampe, Lars Jacobsen 81. Aggers to sidste kampe for Danmark var i 2016, da Åge Hareide havde afløst Morten Olsen på landstrænerposten. Lars Jacobsen stoppede på landsholdet samtidig med Morten Olsen i november 2015. I stort set alle de landskampe, som den prominente HB Køge-trænerduo spillede under Morten Olsen, hed assistenten Peter Bonde.

Den 64-årige Næstved-’dreng’, der optrådte på Herfølges 1. divisionshold i to sæsoner i slut-80’erne, havde et fint forhold til og fodbold-venskab med Agger og Jacobsen. Nu, fredag aften på Capelli Sport Stadion, er Agger/Jacobsen og Peter Bonde ’fjender’ i en god halvanden times tid, når HB Køge møder oprykkerholdet fra Næstved. Men de kan næppe blive uvenner undervejs i kampen, for som Bonde forklarer: ’Agger og Lars er jo to af mine drenge’.

Næstved-træneren siger i øvrigt, at han faktisk ikke troede, at Daniel Agger og Lars Jacobsen vil gå trænervejen, efter at deres spillerkarrierer var afsluttet. ’Men jeg kunne jo godt se og høre, da jeg var sammen med dem omkring landsholdet, at de har stor fodboldviden og fodboldforstand. Og det er da høj grad glædeligt for dansk fodbold, at to landsholdsspillere nu deler ud af deres erfaringer i trænerrollen’, siger Peter Bonde.

Han er selv cheftræner i byen, hvor han er født og bor. Han har også været det i to perioder for år tilbage, og i 1976-1984 var Bonde en stor profil på banen, en af Næstved-holdets vigtigste spillere i landets bedste fodboldrække. En ledertype, dygtig som forsvarsdirigent og sweeper eller i en styrende funktion på midtbanen. Han har vundet både bronze og sølv med Næstved og nåede at runde 250 førsteholdskampe for klubben.

Bonde lavede et flot mål til 1-0 i ’DM-finalen’ Næstved-KB i den legendariske guldkamp 16.november 1980 på Næstved Stadion, hvor sydsjællænderne skulle vinde for at blive mestre, og københavnerne kunne nøjes med uafgjort. ’Pas på Aabech’, skreg Næstved-træner Torben Storm desperat fra sidelinjen mod slutningen af kampen. Men den målfarlige KB-angriber med fornavnet Hans fik kastet sig fremad til et indlæg fra venstre og headede bolden i nettet til slutresultatet 1-1, så københavnerne, med den tidligere Køge-spiller John Kramer som træner, fik guld.

 

STOR ROS TIL HB KØGE-DEBUTANTEN

Lørdag aften så Peter Bonde tv fra Vejle-HB Køge-opgøret, og for at forberede sig bedst muligt studerer han selvfølgelig videre på detaljer og statistikker fra opgøret, hvor HB Køge-holdet leverede det vel mest spektakulære og bemærkelsesværdige resultat, mens Agger har været cheftræner. 2-1 over det suveræne tophold, der tabte for første gang efter syv sejre på stribe.

Selvfølgelig glæder Peter Bonde sig til at møde Agger og Jacobsen på ny. Lad os se, om han smiler eller har en anden mine på, når fredags-kampen fløjtes af? Respekten for Agger-holdet blev givetvis forstærket efter resultatet i Vejle.

’Vejle havde et klart spilovertag på 70 procent. HB Køge havde jo valgt en defensiv tilgang til kampen, stod lavt og fik udbytte af det. Og det var en stærk debut til Yousef Salech, der gjorde det godt og lavede det flotte sejrsmål til allersidst’, lyder det anerkendende fra Næstved-træneren.

Helt enig. HB Køge-holdet var godt, taktisk indstillet, og spillerne udstrålede energi, kampgejst og sammenhold. Forsvaret var opmærksomt ved de ellers normalt i mange kampe så giftige Vejle-hjørnespark. Der blev lukket ganske effektivt af for de direkte og hurtige kontrastød, som har givet Vejle mange mål. Og den bedste spiller i Vejles foregående kampe, Kristian Kirkegaard var vel en skygge af sig selv, fordi HB Køge-spillerne vidste, hvordan han skulle neutraliseres.

 

HVORFOR 2-4 MOD FC HELSINGØR OG 2-1 I VEJLE?

Agger-holdet er kun tre point fra sjettepladsen, som Vendsyssel FF indtager, og vi er alle i godt humør og opstemte, forståeligt nok, efter den sublime HB Køge-præstation i Nørreskoven i Vejle. Også Daniel Agger og direktør Per Rud, der i optakten til Vejle-kampen på tv ikke brød sig om alle spørgsmålene og analyserne, de fik, bl.a. fra den flinke, fornuftige ekspert Poul Hansen.

Det var var faktisk god underholdning at høre på, at Agger skønnede, at intervieweren vist ikke havde set flere af HB Køges foregående kampe ud fra de spørgsmål, der blev stillet. Og Per Ruds fundering over, om de eksperter, der var sendt i marken til kampen i Vejle, mon var så ’sure’ og negative, fordi de måske havde fået fartbøder på vej til kampen.

Poul Hansen afviste – og ’indrømmede’ dog, at han for nogle uger siden havde fået én, da han havde fart på til en kamp i Helsingør.

Efter en så fin hold-præstation, som Aggers mænd leverede i Vejle, kan man i øvrigt ikke lade være med at tænke: Hvorfor var præstationen så ringe og præget af mangel på energi og beslutsomhed hos mange spillere ugen forinden på hjemmebane mod FC Helsingør? Hvorfor har der været ganske stor forskel på kvaliteten i præstationerne i sæsonens første otte runder?

Er det noget oppe i hovedet på spillerne? Man skal nok have fat i en sportspsykolog eller mentaltræner for at få en fornuftig forklaring på det.

 

PETER BONDE HAR TRÆNET KØGES NYE KINESER

Tilbage til Peter Bonde, der i øvrigt har rådgivet HB Køge til at lave kontrakt med den kinesiske, kvindelige landsholdsspiller Yujie Zhao. For Bonde var U18-landstræner i det kinesiske forbund i 2018-19 og har været træner for den nye HB Køge-spiller.

’Hun er en rigtig sød pige og en konge-tekniker og klassespiller, som HB Køge kan få stor glæde og gavn af at have i truppen’, siger Peter Bonde. Han har været træner for det danske kvindelandshold og fryder sig over den fremgang, både på banen og med hensyn til tilskuer-opmærksomhed og interesse for kvindefodbolden, som vi oplever i disse år. Lokalt er Næstved/Herlufsholm, som holdet hedder, stærkt på vej fremad og med i toppen af kvindernes 1. division.

Der var ikke rigtig gang i kvindefodbolden, da Peter Bonde var på toppen som spiller i årene, mens der så småt begyndte at komme penge i dansk fodbold. Han startede i Næstved IF i 1976 og sluttede samme sted i 1995 og var indimellem bl.a. i Herfølge, B 1901 og Lyngby.

Han mindes med stor glæde at have haft medspillere i Næstved som bl.a. Jesper Olsen, der kom til engelsk fodbold, blev landsholdsspiller og nu i mange år har boet i Australien, og troldmanden Jørgen Kristensen, som af og til ser HB Køge-kampe på hjemmebane.

 

EN HYLDEST TIL ’TROLDMANDEN’

’Jørgen er den dygtigske og mest smarte spiller, jeg har været på hold med. Det var en vild fornøjelse at give bolden til ham og nyde hans finter, smarte tricks og teknik’, bemærker Bonde om spilleren, der også optrådte på Køges 1. divisionshold og havde en fin karriere i udlandet og fik 19 A-landskampe, men også meldte afbud til andre.

’Troldmanden’, som han blev kaldt, kunne gøre alle forsvarere rundtosset, når han driblede rundt med bolden ofte på så snæver plads, at han på samme tid kunne udmanøvrere to modstandere i en telefonboks, som det blev sagt. Hvilket ingen af os dog fik at se, hvad en kollega har bemærket, for der måtte jo heller ikke være telefonbokse på banen under kampene dengang…

På Herfølges hold blev Peter Bonde anfører i den anden sæson, han var der og havde Hugh Robertson som træner, indtil skotten blev fyret og afløst af klublegenden Jørgen E. Larsen. Bonde husker stadig, at han efter at være kåret som Herfølges bedste spiller i to kampe i træk blev sat af til den næste af Jørgen E. Larsen. Hvorfor? Fordi Larsen lige skulle vise som ny træner, hvem der bestemte, som han forklarede det.

Spillere som målmanden John Hansen, Frank Løndal, Simon Gibson, Carsten V. Jensen, Claus Munkholm, og Jesper Pedersen var andre stærke medspillere. Og Peter Bonde kunne nævne mange flere og få dem med her – hvis der var ekstra plads i klummen.

 

NÆSTVED HAR FLEST POINT, HB KØGE FLEST PENGE

HB Køge-Næstved er en speciel kamp, fordi især Køge-Næstved-kampene tilbage i tiden var store opgør, der samlede masser af tilskuere. Og der var ’krig på kniven’, hård fight og spænding. For Peter Bonde var Næstveds møder med B 1901 også noget særligt, og som man kan snakke længe om – lige så vel, som vi kan om mange af Herfølge-Køge-lokalopgørene i ’de gode, gamle dage’, hvor naboerne var ’fjender’.

Nu er det HB Køge, der skal sætte Næstved på plads fredag aften. Peter Bonde arbejder med en trup af fyraftensproffer og har fået en superstart. Der var over 2.000 tilskuere, det er flot, til hjemmekampen i søndags, da Vendsyssel FF blev besejret 3-0.

Men det er hårde konkurrence-betingelser for Næstved i 1. division, som han bemærker, for klubben har nok det næstlaveste spillerbudget.

’Den bedst betalte spiller i Vejle tjener mere end hele vores trup’, vurderer Peter Bonde.

Og Daniel Aggers hold er vel favorit – når man tager med i vurderingen, at mens HB Køge kunne vinde 2-1 i Vejle, blev Næstved gennembanket 6-0, da Peter Bondes tropper for nogle uger siden var på et besøg i Vejle, som de helst vil glemme.

Capelli Sport