Ugens Olsen: Aggers hold er bedst på udebane og må vise det i Næstved

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Når HB Køge spiller i Næstved i NordicBet Ligaen søndag eftermiddag, mødes et udehold med en ret ny cheftræner, Daniel Agger, og et hjemmehold med en mand på bænken, Peter Bonde, som har stor, stor erfaring i trænerbranchen. Som spillere var begge i topfodbold mange år, nationalt og også internationalt for Aggers vedkommende.

Daniel Agger nåede 75 A-landskampe og var en stjerne i Liverpool og anfører i Brøndby. Peter Bonde, der som Morten Olsens assistent var træner for Agger i stort set alle Aggers landskampe, spillede for flere klubber i den bedste danske række og fik DM-sølv med Næstved i 1. division i 1980.

Af og til diskuteres det, om man skal have været spiller på topniveau for at blive en god og succesfuld fodbold-cheftræner? Og hvad er succes? Det er vel bl.a. at vinde noget, rykke op i den bedste række f.eks. og at gøre sit hold bedre og udvikle spillerne i truppen.

Svaret på spørgsmålet må være: Ikke nødvendigvis. Kasper Hjulmand, som tidligt blev tvunget til at stoppe med at spille på grund af en alvorlig skade, havde ikke nogen bemærkelsesværdig spillerkarriere. Men han gør det jo strålende om landstræner og er blevet voldsomt populær og beundret af mange. Og som klubtræner førte han FC Nordsjælland til klubbens første mesterskab i Superligaen i 2012.

Cheftræner for Superligaens tophold i Farum, Flemming Pedersen blev aldrig til noget særligt som spiller, men han er en stor, fodboldklog kapacitet i den hovedrolle, han har nu i et langt trænerliv. Niels Frederiksen, der vandt DM-guld med Brøndby i 2021 og som Esbjerg-træner fik vestjyderne ind i et europæisk gruppespil, lyste heller ikke op som spiller. Og det samme gælder for en tredje superliga-træner, spanske Albert Capellas, som har afløst Bo Henriksen i FC Midtjylland.

Men altså, som en klog mand, jeg kender godt, har sagt: Selv om man ikke har været en stor spiller, kan man sagtens blive en god træner. Selvfølgelig. Det er der mange eksempler på.

 

TIDLIGERE TOPSPILLERE SIDDER PÅ TRÆNERBÆNKEN

Når vi ser ned i den næstbedste række lige nu, er billedet det, at 10 af cheftrænerne som spillere har optrådt i den bedste danske række over mange sæsoner – og nogle af dem tillige spillet for udenlandske klubber. Det handler foruden Daniel Agger om Claus Jensen (47 A-landskampe), som var i Bolton W, Charlton og Fulham, og Per Frandsen (23 A-landskampe) spillede for franske Lille, Bolton W, Blackburn Rovers og Wigan. Christian Lønstrup prøvede lykken i italienske Cagliari, og Fredericias Michael Hansen var i NAC Breda i Holland.

(Og så kan det lige i parentes nævnes, at den tidligere HB Køge-træner Henrik Pedersen, som nu har fået Vendsyssel FF op i top-6 efter de første 11 runder i 1. division, ikke drev til noget særligt som spiller, men han har været cheftræner i såvel tyske Eintracht Braunschweig som norske Strømsgodset).

 

DE HAR LOV AT VÆRE STOLTE I NÆSTVED NU

Da Daniel Agger og Peter Bonde ’duellerede’ for første gang for ikke så længe siden på Capelli Sport Stadion, blev der ikke fundet en vinder. 1-1 var gæsterne vist mest tilfredse med. Men vores venner i det sydsjællandske har som oprykker-hold imponeret i første halvdel af de 22 runder i grundspillet, hvor fårene til sidst skilles fra bukkene. Det er stærkt, at Næstved-holdet indtager fjerdepladsen og kun har tre point op til Vejle på førstepladsen og to til Hvidovre, der ligger nummer to.

Næstved har lige nu rækkens topscorer i angrebet. Mileta Rajovic har nettet otte gange. Fire gange flere end HB Køges bedste afslutter, Yousef Salech. Men her er det naturligvis lige på sin plads at gøre opmærksom på, at vores topscorer blot har været med i fire kampe. Så han må have det bedste scoringsgennemsnit af alle i 1. division indtil videre.

’11 kampe – 22 point. Jeg er nødt til at sige, at det er satanedeme flot’, udbrød en glad Peter Bonde, da Næstved havde slået den anden oprykker, Hillerød 2-0 i søndags. Det var få dage efter et forventet pokalnederlag til Silkeborg.

Man forstår så udmærket tilfredsheden og stoltheden i Fodbold-Næstved, der altså har været en af overraskelserne i den næstbedste række indtil videre. Det er også imponerende, at Hvidovre ligesom i sidste sæson spiller med helt i toppen, og at Vendsyssel FF indtager femtepladsen. Uventet er det at se Nykøbing FC i en grim nedtur til en sidsteplads i tabellen, hvor Vejle fører som oprykningsfavorit.

 

NU ER NÆSTVED VEL FAVORIT MOD HB KØGE?

HB Køge er gået ind i sæsonen med en målsætning om at komme i top-6, mens man i Næstved nok er vendt tilbage til 1. division med det primære mål som oprykker at forblive i rækken. Det skal nok lykkes, kan man uden risiko forudsige. Og Næstved er vel ’på papiret’ favorit mod Agger-holdet, som godt nok henter de fleste point på udebane.

Hvidovre og Næstved er i top, når vi ser på hjemmebane-statistikken. 4 sejre og 1 uafgjort kamp hedder det for de 2 hold. HB Køge er nummer 9 med sølle 1 hjemmesejr, 2 gange uafgjort og 3 nederlag. Det er ikke godt nok på det nye, flotte kunstgræstæppe. På udebane har HB Køge snuppet 9 point og kun tabt 2 gange.

Resultaterne på hjemmebane har nok lidt indflydelse på tilskuerinteressen. Gennemsnittet til HB Køges hjemmekampe hedder 1.423 tilskuere. Næstved ligger nummer 3 på den statistik med 1.898. Vejle topper med et gennemsnit på 2.897.

 

HVEM BLIVER ÅRETS TRÆNER I 1. DIVISION?

Peter Bonde må i øvrigt vel være i spil til at blive årets træner – hvis sådan én bliver udpeget og hædret ved sæsonafslutningen i 1. division, hvor kroaten Ivan Prelec i Vejle er den eneste udenlandske træner. Der er gode navne på trænerbænken foruden dem, som allerede er blevet nævnt. Henrik Hansen er cheftræner i SønderjyskE, Morten Eskesen i FC Helsingør, Michael Hemmingsen i Fremad Amager, Martin Thomsen i Hobro.

De to trænere, som har haft mest med hinanden at gøre gennem mange år, er Daniel Agger og Peter Bonde. Det kunne være godt – og vigtigt, når vi studerer tabellen med HB Køge-briller – at den ’nye’ træner vinder over ’den gamle’ søndag eftermiddag i Næstved.

Capelli Sport