Ugens Olsen: Aggers mænd skal være helt klar mod Jammerbugt

To resultater i 19. spillerunde i 1. division. FC Helsingør-Nykøbing FC 0-1. HB Køge-Jammerbugt 0-1. Hvis det bliver tilfældet, må HB Køge med blot tre runder tilbage i grundspillet og i så fald med fem point op til sjettepladsen nok vinke farvel til at kunne spille sig i forårets top-seks i den næstbedste fodboldrække. Så har vi udsigt til, at Daniel Aggers hold må nøjes med at optræde i nedrykningsspillets 10 runder i et i så fald trist forår. Det vil være en bitter og grim nedtur.

Tilskuerinteressen for holdet vil svinde ind, HB Køge bliver ikke testet mod de allerbedste og kommer næppe til at spille mange tv-kampe, der giver penge i klubkassen. Det eneste positive vil vel være, at HB Køge-holdet efter alt at dømme trods alt ikke kan komme i nedrykningsfare for alvor.

Men, rolig nu. Det, der er beskrevet i indledningen, er bare et konstrueret billede på det værst tænkelige, der kan ske, når 1.divisionsholdene kommer ud af vinterhiet. Det kan jo også blive noget helt andet og positivt. Nykøbing FC (22 point) kan sagtens tabe til FC Helsingørs tophold med køgenseren Morten Eskesen som cheftræner. Og HB Køge kan tage tre point mod Jammerbugt på Capelli Sport Stadion og overtage den ’gyldne’ sjetteplads i tabellen.

Og hvem siger, at Esbjerg (19 point), der på papiret er HB Køges (20 point) værste konkurrent i kapløbet om at overhale Nykøbing FC og komme i top-seks, kan slå bundholdet Fremad Amager på udebane? Jeg siger det ikke, for alt kan ske i fodbold.


MÅSKE HAR HB KØGE BRUG FOR 12 POINT I FIRE KAMPE

Under alle omstændigheder starter foråret med stort pres på HB Køge-trænerne og spillerne. Sæson-målsætningen er jo at komme med i top-seks. Det ved alle, og den mest erfarne på holdet, Mike Jensen siger:  ’Hvis ikke det lykkes, vil det være en kæmpeskuffelse og for dårligt af os’.

’Selvfølgelig tror vi på det. Men i de sidste fire runder skal vi have mindst ni eller ti point – måske endda 12, altså fire sejre på stribe, for at leve op til det, vi skal. Og jeg forudser, at det først bliver afgjort i sidste runde, hvem der tager sjettepladsen’.

Mike Jensen er ærlig og erkender: ’Vi ligger i tabellen, som vi selv har redt og fortjent. Når jeg ser tilbage på efteråret, har vi meget at ærgre os over. Jeg føler, at vi smed alt for mange point væk. Det var ikke så meget modstanderne, der tog dem fra os. Vi var alt for svingende i præstationerne, især på udebane. Vi var ikke på stationen, når toget gik, og mistede derfor unødvendigt mange point, måske helt op til syv-otte stykker. Vi svingede for voldsomt i præstationerne og måtte nøjes med fem udebanepoint’.

 

SPILLERNE GLÆDER SIG TIL NYT KUNSTGRÆS

Hjemmebane-statistikken er godkendt. 15 point, kun to nederlag i ni kampe. Og samtidig med, at trænere og spillere har kritiseret kunstgræsbanens tilstand – som måske har været årsag til nogle af de mange skader, der har ramt Aggers trup – har HB Køge jo vundet fire gange og spillet uafgjort to i de seks seneste hjemmekampe.

’Alt andet lige føler man sig som spiller mere tryg på hjemmebane, og jeg synes, at vi her har leveret flere, gode præstationer med direkte, kreativt og offensivt spil i nogle underholdende kampe’, siger Mike Jensen, som ved, at alle i HB Køge ser frem til, at det nye kunstgræs hurtigst muligt bliver rullet ud til spillerne.

 

MIKE: HB KØGE KOMMER I SUPERLIGAEN

Mike Jensen er nu fyldt 34 år, men bestemt ikke mærket af alderen. Han er en stor fighter, der kan gå forrest som inspirator for medspillerne. Stadig med store ambitioner, vilje, gejst og spilleglæde. ’Jeg er i god fysisk forfatning, tror på mig selv og er svær at bringe ud af kurs. Jeg er rigtig glad for at være, hvor jeg er i HB Køge med en stærk sponsor-opbakning og et stort netværk, ambitioner og spændende planer. Og motivationen, som kommer mest inde fra mig selv, er i top’.

’Vi er i gang med et spændende projekt og en kultur, vi tålmodigt skal bygge op sten på sten. Og jeg tror helt sikkert på, at HB Køge kommer i Superligaen – men tør ikke lige spå om, hvornår det bliver’.

’Jeg synes, at vi har rykket os fremad, efter at vi oplevede det forår i 2021, hvor vi nok kom i top-seks, men dér diskede op med præstationer og resultater, der var lige til at smide i skraldespanden’.

 

DE NYE TRÆNERES STORE UDFORDRINGER

Da Daniel Agger og Lars Jacobsen kom til i sommer som en ny, spændende trænerduo, blev HB Køge en af de klubber, der nød størst opmærksomhed fra hele Fodbold-Danmark. De to trænere har imidlertid på grund af de mange spillerskader haft andre udfordringer og arbejdsbetingelser, end de havde håbet på og set frem til. Som Daniel Agger sagde til Dagbladet, da spillerne straks i januar mødte ind efter vinterpausen:

’Jeg ved ikke, om det var hårdere, end jeg havde ventet at blive træner. For jeg følte, at jeg havde en god ballast. Mentalt hårdt var det ikke, men det var udmattende og trættende. Som spiller kan man koble af på en helt anden måde end som træner. Som træner er det mere 24/7. Det er det også som spiller, men du står ikke med alle beslutningerne – kun dine egne’.

 

VI FÅR ET ANDET HB KØGE-HOLD AT SE

Daniel Agger har sagt, at med de spillere, der er kommet ind i truppen, hvor andre har sagt farvel i vinterpausen, bliver det et andet HB Køge-hold, vi får at se i foråret. Det har i vinterpausen handlet om at få alle i form og så bl.a. bruge nogle af de taktiske ideer, som trænerne lancerede ved opstarten i sommer. Der bliver f.eks. kigget meget på, hvordan modstanderne har lavet mål, og hvordan HB Køge-spillerne har dækket op i feltet. Det handler også om opspil og afslutningsspil.

Og det vigtige for trænerne er selvfølgelig, at de kan undgå en lang skadesliste i truppen og dermed skulle tænke for meget over, om man kan stille et stærkt hold fra kamp til kamp i stedet for at kunne koncentrere sig om holdets taktiske udvikling og spillemåde m.v.

Det er interessant, at HB Køge-holdet har fået 15 af de 20 point mod holdene i top-seks. Første modstander i 2022, Jammerbugt, er tredjesidst. Men vi må lige huske, at Jammerbugt på hjemmebane slog HB Køge 4-3 i en forfærdelig kamp, set med HB Køge-briller, i september. Det er tid til revanche. Alt andet end en hjemmesejr vil være kritisabelt og skuffende.

Det er en pligt og et krav til Agger og Co., at de første tre point i jagten på top-seks-deltagelse bliver sat ind på point-kontoen med det samme.

Agger og spillerne har talt meget om, at de har haft mange gode træninger efter vinterpausen. Men resultaterne i testkampene har ikke været prangende. Det er selvfølgelig heller ikke så vigtigt, for vi ser jo tit, at hold taber alle kampe før en ny halvsæson og så drøner stærkt afsted og vinder, når der spilles om point.

 

HVORFOR ER SPILLERNE OG HOLDET IKKE KLAR?

Men, det kan bekymre og undre en hel del, at Daniel Agger, igen, efter 3-0-nederlaget til Lyngby i den sidste testkamp – hvor flere stamspillere af forskellige grunde ikke var på banen – måtte erkende:  ’Vi var ikke klar’. Det samme hørte vi efter flere af de dårligste kampe i efteråret.

Ikke klar? Det er professionelle spillere, som bør være topmotiverede og give alt i alle kampe for trænerne, for holdet og for klubben.

’Resultatet (mod Lyngby) var selvfølgelig ikke godt nok. Det er en ting. Det var måden, det skete på, måden vi gik ind til kampen på og egentlig hele kampen igennem. Vi var ikke klar. Vores intensitet var slet ikke der, hvor vi gerne vil have den’, sagde Agger. Paratheden og indstillingen har også tidligere været en faktor, som man arbejdede med i første halvsæson. Men det her går altså ikke – som Agger så rigtigt sagde efter kampen mod Lyngby i Herfølge.

 

BLIVER MESTRENE IGEN DET MEST POPULÆRE HOLD?

Hvis det efter sidste spillerunde i grundspillet fredag 18. marts er kikset for Aggers HB Køge-hold at kvalificere sig til oprykningsspillet for de seks bedst placerede, må vi så trøste os med, at vores danske mestre starter i slutspillet i Gjensidige Kvindeliga syv dage senere. Sidste sæsons guldvindere går på jagt efter mesterskab nummer to og har favoritrollen med et forspring på fem point ned til Fortuna Hjørring.

Det handler om at kvalificere sig til Champions League på ny. Godt nok var det umuligt som debutant at få point i en stærk gruppe i den fornemste, europæiske turnering. Men bare det at være med blandt de allerbedste på den største scene var stort. Vi drømmer om og håber på samme succes i år for Kaylan Marckese, Kelly Fitzgerald, Kyra Carusa, Maddie Pokorny, Isabella Obaze, Cecilie Fløe og de andre i truppen, som trænerne Søren Randa-Boldt og Kim Daugaard styrer og leder godt.

De danske mestre begejstrede os, var en pryd for klubben og byen, de blev hyldet og skabte glæde på Capelli Sport Stadion gennem hele 2021. Kvindeholdet overhalede mændene på popularitets-barometret. Det bliver spændende at se, om det bliver tilfældet igen her i foråret.

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Capelli Sport