Ugens Olsen: Anfører Mie Leth Jans og Cornelia Kramer i hovedroller

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

AGF-cheftræner Michael Schjønberg behøver vel ikke at bruge meget tid på og lange forklaringer til sine spillere om, hvem de skal passe mest på, når århusianerne kommer til lørdagsmøde med HB Køge på Capelli Sport Stadion. AGF’erne blev på hjemmebane 30. september som oprykkere nedlagt af Cornelia Kramer i oprykkernes første konfrontation med mesterholdet.

HB Køge-angriberen var hurtigere end jyderne, veloplagt og i fineste spillehumør. AGF-forsvarerne kunne ikke følge hende, når hun sprintede mod målet med bolden for fødderne. Hun lukkede kampen med tre scoringer, efter at AGF havde udlignet til 1-1 i opgøret, som HB Køge jo vandt med 4-2.

Men, så holdt Kramer scoringspause frem til den vigtige Kolding-kamp på udebane i søndags, hvor hun øgede HB Køges føring til 2-0, slutresultatet. Det må have styrket hendes selvtillid på ny – og AGF’erne kan få rigtig svært ved at neutralisere og lukke ned for hende, når hun er retvendt, ikke for langt tilbage i banen og kan gå mod målet.

Hjemmebane-nederlaget til Brøndby var ærgerligt, men der er jo hård konkurrence i toppen af tabellen med nu fem hold næsten side om side. Topholdene tager point fra hinanden, men man kan godt påstå, at HB Køge vel har det mindst svære program i de tre sidste runder før vinterpausen.

I de to sidste skal HB Køge møde henholdsvis Fortuna Hjørring ude og AaB hjemme. Fortuna tyvstartede i 12. runde med at vinde 3-0 over AaB på udebane torsdag aften. De fire andre tophold tørner indbyrdes sådan sammen, før der er dømt juleferie: Brøndby IF-FC Nordsjælland, Kolding IF-Brøndby IF, FC Nordsjælland-Kolding IF.

 

SCHJØNBERG ER FLINK MAND FØR KAMPEN I KØGE

Michael Schjønberg siger, at han er fint tilfreds med, at hans hold er meget tæt på at sikre sig en plads i top-seks-slutspillet, der starter efter vinterpausen i Gjensidige Kvindeligaen. Det har været AGF’s målsætning fra første fløjt at undgå at havne på en af de nederste placeringer og dermed skulle med i kvalifikationsspillet til foråret.

Træneren, som har en treårig kontrakt i den jyske hovedstad, synes, som de fleste gør, at det er fint og interessant, at hele fire hold nærmest side om side jagter guldet i toppen af ligaen. ’Det er da spændende. Og jeg vil godt tilføje, at jeg synes, HB Køge lige nu ser stærkest ud’. Schjønberg er en flink mand.

Umiddelbart er det lige for tiden ikke svært for mig at pege på, hvem der har størst betydning for HB Køge-holdet. Man ser tydeligt, at anfører Mie Leth Jans har gode lederegenskaber, overblik på banen og evne og mod til både at skælde ud – som det skete efter 0-2 i topopgøret på hjemmebane mod Brøndby – og rose, opildne og rådgive medspillerne i kampens hede. Hun er vigtig for holdet lige nu.

Mie Leth Jans er også en meget rutineret spiller. Seniorkarrieren er gået over fine klubber som BSF, Brøndby IF, Manchester City, FC Rosengård og Vittsjö GIK i Sverige. Og så har hun spillet 26 A-landskampe og sammenlagt et halvt hundrede kampe på flere af DBU’s ungdomslandshold. Hun var en del af A-landsholdtruppen, da Danmark var med i EM-slutrunden i 2017 i Holland.

Når vi ser fremad, ligger det fast, at Koldings dygtige defensivspiller Sarah Thygesen kommer til som en forventet forstærkning i mestertruppen – og kan være med til at erobre HB Køges fjerde mesterskab på stribe. Hun skifter i vinterpausen på en fri transfer. Thygesen er noteret for en enkelt A-landskamp for Danmark.

For mange var det måske en lille smule mærkeligt, at hun blev sendt på banen i det sidste kvarters tid i opgøret mod HB Køge i søndags og således bragt i en lidt ’underlig’ situation. Hvem skulle hun holde med?

 

NICKLAS PEDERSENS HOLD SKAL HAVE FORSTÆRKNINGER

Om cheftræner Kim Daugaard får flere forstærkninger til sin trup i det nye år, må tiden vise. Og man kan sagtens mene, at det vigtigste for Per Rud og co. må være at hente to-tre erfarne spillere til Nicklas Pedersens 1. divisions-trup. Det er jo ikke at holde ud at tænke på, hvad det vil betyde, hvis det værste skulle ske til foråret. At HB Køge rykker ud af 1. division.

Tre nederlag på stribe har gjort ondt. Der ligger et stort pres på trænere og spillere – og det er to besværlige kampe for HB Køge til sidst i år. Ude mod Vendsyssel FF og hjemme mod AaB, der givetvis spiller i Superligaen igen i næste sæson.

Men anfører Mike Jensen forsikrer, at han har en god fornemmelse og tror på point i Hjørring søndag eftermiddag. ’Hvis vi spiller uden at lave store fejl’, som han tilføjer. ’Vi har trænet rigtig godt. Det har været knald på. Vi har givet den gas. Der har været hårde, kamprelaterede træninger og en god intensitet over det hele.

Mike Jensen betyder meget for holdet, og vi ved nu, at det godt kan ende med, at hans kontrakt, der løber frem til sommer, bliver forlænget. Hans erfaring er nyttig og vigtig, når HB Køge til foråret skal spille for at fastholde en plads i den næstbedste række.

 

DET ER ER INGEN SMUTVEJ TIL DE STORE

Vi skal være lykkelige for, at kvindeholdet har været en kæmpesucces i tre sæsoner. Og det er interessant, at flere store klubber med FC København i spidsen har ønsket og presset på i DBU for at kunne få en hurtig ’smutvej’ til deltagelse i Gjensidige Kvindeligaen, gerne i løbet af bare et par sæsoner. FCK har, forstår man, en målsætning om at vinde DM-titler og spille Champions League også med et kvindehold.

Men det bliver altså næppe til noget lige med det første. Et flertal i lokalunionerne har vendt tommelfingeren ned. De var imod forslaget. En ’fasttrack-ordning’, er skudt ned. FC København kan dog – ligesom bl.a. FC Midtjylland har gjort – vælge at indgå i samarbejde med en af de klubber, der allerede spiller i kvindedivisionerne. Vi får se.

At mange klubber må være misundelige på HB Køge, kan der ikke være tvivl om, når det handler om fodbold for kvinder.

Capelli Sport