Ugens Olsen: Brøndby-træner roser HB Køge før topopgøret

Brøndby-træner Per Nielsen taler pænt om HB Køge før sæsonens første, spændende møde i kvindeligaen mellem to klubber, der mødte hinanden seks gange i sidste sæson. Brøndby vandt de to semifinalekampe i pokalturneringen og én gang i ligaen. HB Køge fik ligeledes tre sejre, og de to af dem var højdepunkter i sæsonen, der for Brøndbys vedkommende endte som den anden i træk uden en titel.

Da eks-træner Peer Lisdorfs hold bankede Brøndby 5-0 på Capelli Sport Stadion i efteråret, kunne vi se tegningen til et nyt mesterhold. Og i finalen 5. juni skød HB Køge-spillerne med en suveræn 3-1-sejr over Per Nielsens hold en kæmpestor guldfest i gang. Der var mange, som kom sent i seng, trætte, men i godt humør.

Debutanterne i den bedste række fortjente triumfen, og Per Nielsen siger nu, at han synes, det er fedt, at HB Køge er kommet som et hold, der fremover vil blande sig i toppen hver sæson: ’Det skal de jo også gøre med det budget, de har. Det er fint, at HB Køge satser så meget på kvindefodbolden, også at de har dygtige udlændinge på holdet. Og så må vi håbe, at det ikke er en døgnflue…’

’Jeg kunne godt tænke mig at se andre klubber som FC København og FC Midtjylland komme med, så ligaen kan blive endnu bedre’, siger Brøndby-træneren, der umiddelbart regner med, at HB Køge, Fortuna Hjørring og Brøndby bliver topholdene igen. ’Vi har mistet seks spillere fra start-11’eren’, bemærker han – og glæder sig over 5-1 over Kolding Q i premiererunden.

HB KØGE HAR HURTIGT LAVET ET MESTERHOLD

Per Nielsen fik ’skudt’ lidt til højre og venstre efter guldkampen og blev måske nok fanget på det forkerte ben, da han, selvfølgelig skuffet, bare et par minutter efter slutfløjtet 5. juni fik stukket nogle giftige spørgsmål ud fra pressens barske udspørger (fra Dagbladet). ’Hvis man smider millioner i kvindefodbold, kan man hurtigt lave et hold. Det har jeg også sagt til Per Rud. Så deres succes overrasker os ikke’, sagde Per Nielsen bl.a. Det var på dagen, da den stolte HB Køge-direktør kunne notere sig, at det lykkedes lige inden finalen at sælge 11 Champions League-partneraftaler på 15 sekunder. 11 gange 25.000 kr. 275.000 i sponsorater på et øjeblik.

Både HB Køge og Brøndby havde fem udlændinge i startformationen i weekenden, da den nye HB Køge-cheftræner Søren Randa-Boldt satte Maria Uhre på bænken i 3-1-mødet med FC Thy/Thisted og har udpeget Kyra Carusa som ny anfører. Per Nielsen var en af dem, der undrede sig over træner-skiftet. Men HB Køge-ledelsen har selvfølgelig altid gode grunde til at sige farvel til og ansætte nye folk, hvornår det skal være.

Peer Lisdorf, der sikkert kommer til Køge som tilskuer til onsdagskampen mod Brøndby, har for øvrigt ikke fået nyt job endnu, fortæller han: ’Jeg har is i maven. Lige nu er jeg gartner derhjemme og livsnyder på fuld tid. Haven har aldrig set bedre ud’.

FRA HB KØGE TIL BRØNDBY SOM MÅLSCORER

Per Nielsen er glad for at have fået Cecilie Buchberg til Brøndby. Buchberg var dominerende på HB Køge-holdet i mesterskabssæsonen og scorede to gange i finalen. Da hun debuterede på Brøndby-holdet i ligaen forleden, var hun blandt målscorerne mod Kolding Q.

Brøndby spiller allerede i næste uge kvalifikationskampe til Champions League i et gruppespil med fire deltagere. Det bliver givetvis svært at nå langt for danske hold i selskab med Europas bedste, men Brøndby har siden 2003 hver sæson spillet internationale kampe, og den erfaring kan være meget værd.

Det kan blive et brag af en kamp onsdag aften, når Per Rud skal byde Per Nielsen og Brøndby velkommen til Køge igen. Sæsonen og turneringen er lang, den første kamp mellem HB Køge og Brøndby vil måske ikke fortælle os, hvem der i længden er stærkest. Men det er et prestige-opgør, som det vil gøre ondt at tabe, helt sikkert.

FREMGANG FOR AGGERS HOLD

Mens spillerne på HB Køges mesterhold ikke kender noget til, hvordan det er at tabe hjemmekampe i Gjensidige Kvindeligaen, for det er aldrig sket endnu, har spillerne, der har været med hele året i mændenes 1. division, måske snart glemt, hvordan det er at vinde på Capelli Sport Stadion. Hvordan det føles at fejre en hjemmesejr sammen med fansene, se glade mennesker og mange smil over alt, på tribunen, i sponsorloungen og i omklædningsrummet, hvor der er en særlig stemning efter en vunden kamp i den næstbedste række.

Nye spillere er kommet til, Daniel Agger og Lars Jacobsen har ansvaret for holdet, men resultaterne på hjemmebane har endnu ikke ændret sig meget. Otte hjemmekampe i træk uden en sejr er det nu. Det var tæt på, at den triste serie blev bragt til ende i opgøret mod Hobro. Med en 1-0-føring indtil kort før tid kan man sige, at HB Køge var tættest på sejren, men det var ikke stort tyveri, at gæsterne fik uafgjort.

Det mest positive set med HB Køge-briller var, at vi så bedre pasningsspil end i den hurtigt glemte 0-3-kamp mod Hvidovre, en mere kontrolleret holdindsats, og forsvaret var ganske solidt og påpasseligt med holdets bedste, Nemanja Cavnic som en god styrmand. Stærk i duellerne i luften og ved jorden. I første halvlegs 45 minutter var det problematisk for hjemmeholdet at skabe de helt store chancer og true Hobro-målet for alvor. Det var vist først i pausen, da en række unge HB Køge-fans blev inviteret ind til en straffesparks-konkurrence, at vi så afslutninger, hvor bolden ramte inden for målrammen.

BARE NÆSTE MODSTANDER VAR ESBJERG

Nogle iagttagere på tribunen mente, at det ikke var så klogt, at der blev rørt ved bagkæden i slutfasen inden udligningen, men det var en gevinst med indskiftningen af den stærke angriber Effiong Nsungusi, der fik en halv time på banen. Han lavede et flot 1-0-mål for et hold, som manglede flere spillere og alligevel dominerede i en periode efter pausen. Måske bliver nogle af de skadede klar til opgøret mod Nykøbing FC (ærgerligt, at næste modstander ikke er kaosklubben Esbjerg med den vilde, mærkelige tyske træner). Falstringerne har sæsonens første sejr til gode i 1. division, hvor Lyngby og Helsingør har maksimumpoint.

Stærkt af FC Helsingør med Morten Eskesen, den tidligere Herfølge- og Køge-spiller og direktør i Køge Boldklub, som cheftræner. Han udtænker nok meget af taktikken og planen for den næste kamp, når han er ude på løbeture fra hjemmet i Køge flere gange om ugen, og man kan se ham kæmpe hårdt på Søndre Viaduktvej, inden han når målstregen.

FOD- OG HÅNDBOLD I DE GODE GAMLE DAGE

HB Køge skal altså til Falster på en lørdag, spillede første kamp i sæsonen en fredag aften og mod Hobro en søndag eftermiddag. Det er ikke som i de gode, gamle dage, hvor det faste kamptidspunkt i en række sæsoner i 60’erne og begyndelsen af 70’erne var søndag 13.30 på Køge Stadion. Og der var jo heller ikke dengang alle mulige interessante og uinteressante kampe fra hele Europa at se på de forskellige tv-kanaler hver søndag og også det meste af ugen.

Næ, søndag 13.30. Så kom der tilskuere til hjemmekampene, og mange af dem tog direkte over og fyldte Køge-Hallen, når der samme dag kl. 16.00 var 3. divisionskamp i håndbold. Dér så de igen Keld Pedersen og Henning Larsen i hovedroller. Straks der blev fløjtet af for fodbold på stadion, skyndte de to sig ind i omklædningsrummet og uden at klæde om begav de sig over i hallen og nåede at få instruktion om modstanderne og taktikken i håndboldkampen. De behøvede jo dårligt at varme op og spillede altid alle 60 minutter.

Den målfarlige venstrebens-angriber Pedersen (140 mål i 229 førsteholdskampe), der var hentet til Køge fra Haslev, var en elegant spilstyrer med overblik og gode ideer på håndboldbanen. Og han kunne også lave mål. Målmand Larsen var en kanonskytte, som modstanderne frygtede og havde uhyre svært ved at dæmme op for. Han scorede ofte en halv snes gange eller flere i håndboldkampene. Pedersen og Larsen var i fin form og nød det.

NU HANDLER DET MEGET OM PENGE

Det var en historie fra amatørtiden. Nu handler det jo meget om penge i fodbold. Det koster at spille sig op i Superligaen og få international succes hos kvinderne – og dér hente millioner i præmie. Det første skal lykkes i løbet af tre år, den anden HB Køge-ambition kan blive indfriet her i efteråret.

En stærk præstation og en sejr over Brøndby vil styrke mulighederne, løfte selvtilliden i truppen og øge forventningerne til, at det store mål kan nås meget snart.

Capelli Sport