Ugens Olsen: Capelli Sport Stadion som et uindtageligt fort
”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.
Capelli Sport Stadion er blevet et uindtageligt fort – når det handler om HB Køge-hjemmekampe i NordicBet Ligaen og Gjensidige Kvindeligaen. Det kan man vel godt sige lige nu. Der er ingen gæstehold, som kan vinde på kunstgræsset i Køge. Hjemmebane-resultaterne, som Daniel Aggers mandskab og Søren Randa-Boldts mesterhold har lavet, er bemærkelsesværdige.
Kvindeholdet debuterede i 2020-21-sæsonen i den bedste række og har aldrig dér tabt en hjemmekamp, men vundet 20 og måttet nøjes med uafgjort i beskedne blot to.
I mændenes 1. division ligger det seneste nederlag på hjemmebane tilbage til 25. august sidste år, da Morten Eskesens FC Helsingør vandt med beskedne 1-0. Siden har HB Køge lavet en serie med syv hjemmesejre og fire gange uafgjort i den næstbedste række.
Måske havde 1. divisionsholdet fået endnu flere point – og kvalificeret sig til at være med i oprykningsspillet i den næstbedste rækkes 10 runder efter grundspillet – hvis kunstgræsbanen havde været supergod? Det svar får vi aldrig.
Banen er nu dømt klar til udskiftning et par år før, man egentlig i HB Køge og kommunen havde regnet med. Det vækker glæde og tilfredshed hos trænere og spillere, som jævnligt har klaget over banen bl.a. med henvisning til, at mange af Aggers folk har været ramt af større og mindre skader undervejs i sæsonen.
’Nogle af skaderne er sort uheld’, har Daniel Agger forklaret til bold.dk. ’Men det har også noget at gøre med banen’. Direktør Per Rud har sagt: ’Der er ingen tvivl om, at det er hårdt for bentøjet at træne på banen nu. Den er ikke længere egnet til at spille elitefodbold på. Men dét, at banen er slidt nu, er klart en succeshistorie. For det skyldes først og fremmest, at der er blevet spillet meget mere på banen, end vi havde regnet med, da vi tog den i brug’.
Dengang var hele kvindeprojektet nærmest ikke opfundet, og ikke mindst kvindeholdet har spillet et hav af kampe på kunstgræsbanen. Også en lang række øvrige bredde- og elitehold har benyttet banen til både træning og kampe.
MIKE: NU SKAL VI HAVE EN NY BANE
HB Køge-anfører Mike Jensen har spillet meget på kunstgræs, da han var kaptajn i norske Rosenborg og vandt flere titler med Norges største klub. Rosenborg spillede på rigtigt græs på hjemmebane, men masser af udekampe på kunstgræs.
’Jeg synes selvfølgelig, at fodbold helst skal spilles på rigtigt græs’, siger Mike Jensen. ’Men ikke på dårlige græsbaner, som vi lige har oplevet på udebane mod Jammerbugt. Den lignede vel nærmest en byggegrund. Når kunstgræsbaner bliver passet og plejet godt, kan banerne sagtens være udmærkede. Og jeg må rose HB Køge for, at der er blevet gjort alt for at passe på kunstgræsbanen. Men nu skal vi have en ny’.
’En kunstgræsbane bliver knastør, når solen skinner og det blæser, og glat når den bliver våd. Hos os har stadionbanen været hård, og derfor træner vi nogle gange på en anden kunstgræsbane, der er bedre for krop og ben at løbe på og som ikke bliver helt så glat som stadionbanen’, forklarer Mike Jensen.
Vel alle fodboldspillere vil nok helst spille og træne på en fantastisk græsbane. Og de fleste på topniveau bryder sig bare ikke om kunstgræs. Da de 12 superliga-anførere i den årlige afstemning arrangeret af Spillerforeningen blev bedt om bedømme de 12 Superliga-baner og lave en rangliste, pegede de på Brøndbys bane som den allerbedste foran Ceres Park i Aarhus og Viborgs hjemmebane.
Parken, hvor FCK’s bane ofte ser meget skidt ud, fordi den af og til bliver brugt til andet end fodbold, hvad der er en del af koncernens forretningsprojekt, er nede på 10. pladsen. JYSK Park i Silkeborg og FCN’s Right to Dream Park i Farum er losset ned som henholdsvis nummer nummer 11 og 12.
SILKEBORG SPILLER BEDST – OG DET ER PÅ KUNSTGRÆS
Interessant er det da så at konstatere, at når man spørger eksperter og specialister og almindelige, fodboldinteresserede – som mig selv – om, hvem der i denne sæson spiller det bedste fodbold, man kan ønske sig i Superligaen, peger de allerfleste på Silkeborg. Som altså har ligaens næstdårligste bane ifølge anførerne.
Det hedder i oplægget til afstemningen, at ’udeholdenes anførere bedømmer kampbanerne efter hver runde. Målet er bedre baner og bedre fodbold’.
Nå, ja Silkeborg kan næppe spille bedre, end det har været tilfældet i denne sæson. Farum-holdet spiller heller ikke dårligt, vel. Og sagen er vel, at anførerne i afstemningen automatisk har peget på Silkeborg og FC Nordsjælland, fordi de bare hader kunstgræs af princip.
Silkeborg-cheftræner Kent Nielsen siger, at han da også foretrækker rigtigt græs på banerne. Men han er aldeles tilfreds med kunstgræsbanen på stadion i Silkeborg og at have flere rigtig gode træningsbaner med kunstgræs.
Og han har ikke indrettet sit holds spillemåde og stil anderledes, end hvis Silkeborg spillede på almindeligt græs på hjemmebane, forklarer han. Det kvikke pasningsspil med gode ideer og teknik er en nydelse at se på. Der er mange afleveringer i centrum af banen – hvis boldholderen ikke straks ser muligheder for direkte gennembrud fremad. Men Silkeborg-holdet har altså god tålmodighed og kan og tør vente på med smart spil at kunne åbne modstander-forsvaret og slå til med direkte spil i dybden.
DET HANDLER NATURLIGVIS OGSÅ OM ØKONOMI
På Brøndby Stadion ligger en hybridbane, som kort sagt er en blanding af naturligt græs og kunstgræs. En hybridbane er mere slidstærk end almindelige græsbaner, og spillerne føler, at de spiller på 100 procent naturgræs samtidig med, at banen er mere skridsikker, forstår man.
Det handler naturligvis også om økonomi, når vi taler om banerne – og hvem der skal betale. De bedste baner er dyrest. Og det er logisk nok også et aspekt, at kunstgræsbaner kan bruges alle årets 12 måneder. Det kan de fleste græsbaner ikke. Det nye kunstgræs på Capelli Sport Stadion bliver af en bedre kvalitet end den bane, som har været brugt siden begyndelsen af 2019.
Den nye bane skal være helt klar til brug fra sæsonstarten i 1. division efter sommerpausen. Arbejdet med at anlægge den begynder straks efter, at kvindeholdet har spillet sæsonens sidste kamp.
DE UNGE SPILLERE GØR DET GODT PÅ KUNSTGRÆS
Store bededag spiller HB Køge udekamp i 1. division mod Fremad Amager på kunstgræs i Sundby. Aggers spillere har tanket selvtillid på det seneste med gode resultater. Og det er da vigtigt og nyttigt for spillerne at præstere godt, holde humøret højt og forstærke en vindermentalitet ved at holde fast i syvendepladsen sæsonen ud.
HB Køge er langt væk fra nedrykningszonen, og Agger og First Team Coach Lars Jacobsen kan skifte ud på holdet fra kamp til kamp, eksperimentere lidt og prøve forskellige ting i defensiven og offensiven med et hold, hvor gennemsnitsalderen fra start i 2-1-opgøret med Esbjerg var omkring bare 23 år. De yngste presser de ældste i truppen og holder dem til ilden, og det er også godt.
Selvfølgelig kommer der et hjemmebane-nederlag i 1. division igen, på et tidspunkt som ikke behøver at være i denne sæson. Her har Mike Jensen i øvrigt været glad for opbakningen fra tilskuerpladserne, siger han. Det samme er Søren Randa-Boldt og mesterholdet, som er det bedste i Gjensidige Kvindeligaen.
3-0-sejren på udebane over Brøndby var meget vigtig, og vi ser frem til, at mesterskabet er hjemme før sidste spillerunde, når Fortuna Hjørring kommer til Køge. Nu kan det være en ekstra målsætning for spillerne, at de vil køre igennem sæsonen uden et eneste nederlag overhovedet i ligaen.
Det er meget sjældent, at det sker i elitefodbold, hvor kunstgræsbanen på Capelli Sport Stadion, uanset den kritik, vi har lyttet til, altså er guld værd for HB Køge.