Ugens Olsen: Cecilie Fløe den første i rækken af danske A-landsholdsspillere fra HB Køge
Det er længe siden, at HB Køges to moderklubber, Herfølge og Køge, havde spillere på det mandlige, danske A-landshold. Meget længe siden. Vi skal tilbage til henholdsvis år 2000 og 1979, altså lige deromkring, da der blev sagt farvel til amatørtiden, og betalt fodbold var indført herhjemme. Til gengæld er der god grund til at forvente og tro på, at HB Køge som mesterklub vil få flere end én spiller på det kvindelige A-landshold inden for en overskuelig tid.
Det var stort for Cecilie Fløe og for HB Køge, da landstræner Lars Søndergaard sendte den 20-årige angriber ind til debut i det sidste kvarter i udekampen mod Montenegro, der blev slået 5-1. Fløe, som sidste år kom fra Odense Q til Køge, gjorde det glimrende helt i front. Hun var energisk, tilbød sig flittigt og smilede glad og stolt efter slutfløjtet.
Det er vigtigt og godt for en storklub at have landsholdsspillere ansat. Og vi skal selvfølgelig også fryde os over, at en række af de udenlandske spillere i HB Køge med jævne mellemrum bliver udtaget til at spille landskampe for deres respektive hjemlande.
Med til vores ’landsholds-historie’ hører, at vi har set flere tidligere HB Køge/Køge/Herfølge-spillere få kampe på Danmarks A-landshold, efter at de er skiftet til udenlandske klubber. I nyere tid bl.a. Alexander Bah, Slavia Prag, Simon Makienok fra tyske St. Pauli, Kristian Pedersen, der spiller i engelske Birmingham City, og Nicklas Pedersen, nu hjemme igen og U17-træner i HB Køge.
For år tilbage var Herfølge-målmanden Jákub Mikkelsen i en lang periode Færøernes førstemålmand og stod mellem stængerne i 73 A-landskampe. Og selvfølgelig husker vi store navne som Jon Dahl Tomasson (112 A-landskampe/52 mål), Lars Olsen, 84 landskampe og anfører på EM-holdet i 1992, Martin Retov, 6 kampe, nu assisterende træner i Brøndby – og overraskelsen Christian Offenberg.
Sidstnævnte var anfører for vikarlandsholdet i 2018 i en venskabskamp i Slovakiet. Det var dengang, mangemillionærerne på det rigtige landshold var i konflikt med arbejdsgiver DBU og ikke ønskede at spille for Danmark.
DE SIDSTE: LUSTÜ OG PETER POULSEN
Den lynhurtige Steven Lustü, som havde en vigtig rolle i defensiven og stor betydning for succesen i guldsæsonen 1999-2000, var den sidste, der som Herfølge-spiller optrådte på det fornemste DBU-hold. Den energiske midtbaneslider Peter Poulsen, der i mange kampe løb næsten lige så mange kilometer, som bolden gjorde, var 6. juni 1979 sidste Køge Boldklub-spiller på A-landsholdet.
Steven Lustüs debutkamp var på udebane i Torshavn mod Færøerne 16. august 2000. Det var også Morten Olsens debut som landstræner med Michael Laudrup som assistent. Danmark vandt 2-0 over færingerne, der havde Allan Simonsen som landstræner. Steven Lustü, som kom fra Næstved til Herfølge, blev ikke længe efter den kamp solgt til AB. Han flyttede senere til norske Lyn i Oslo og sluttede karrieren som Silkeborg-spiller. Lustü nåede at spille i alt ni A-landskampe.
Peter Poulsen repræsenterede Køge Boldklub i samme antal A-landskampe som Lustü. Højdepunktet i Poulsens landsholdskarriere må have været 2-1-kampen mod Sverige i Göteborg 11. maj 1976. Det var Danmarks første sejr på svensk grund i 39 år.
Den enormt populære Gunnar ’Nu’ Hansen, fodboldlandsholdets største fan og beundrer, var så lykkelig og stolt over den bedrift (selv om det ’bare’ var en venskabskamp), at han ikke kunne lade være med at afsløre resultatet for seerne, inden han skulle speake til et kamp-sammendrag, som Danmarks Radio havde på tv-programmet en times tid efter slutfløjtet.
HERFØLGE OG KØGE PÅ A-LANDSHOLDET
Angriberne Frank Løndal og Bjarne Pettersson er de to andre, som er noteret for A-landskampe, mens de spillede i Herfølge. Én hver. Bjarne Pettersson skiftede fra Vanløse til Herfølge og var med i sammenlagt syv landskampe.
Køges 15 A-landsholdsspillere: Keld Pedersen (tre mål) og Poul Erik Petersen (Popper, der scorede seks gange) fik hver 15 kampe. Edwin Hansen lavede tre mål i 14 kampe. Karl Hansen og Børge Bastholm Larsen spillede hver 11, Peter Poulsen som nævnt ni, Hilmar Staalgaard syv (to mål). Henning Elting nåede at spille fire kampe, Claus Larsen tre. Troldmanden Jørgen Kristensen, der kunne drible rundt om to modstandere i en telefonboks – og gøre det én gang til – scorede tre gange i 19 landskampe, to af dem mens han var Køge-spiller.
Egon Rasmussen lavede to mål i sin første af to A-landskampe, samme antal kampe som Arne Rastad nåede at spille. Frede Jensen, Hans Andersen og Leif Petersen var hver på banen i én kamp.
JOHN ’FAXE’ VAR GULD VÆRD I HERFØLGE
Det er interessant at konstatere, at flere med A-landskampe på cv’et og førsteholdskampe for Herfølge eller Køge, senere blev cheftrænere i de to klubber. Og John ’Faxe’ Jensen, målhelt i 1992-finalen, hvor Danmark blev Europamester, havde jo den særlige funktion som spillende mestertræner, da Herfølge sensationelt holdt favoritterne fra Brøndby bag sig i slutspurten og hjemtog DM-trofæet.
Og da de to landsholdsspillere Michael Schjønberg og Allan Nielsen i fællesskab havde træneransvaret for Herfølge i Superligaen, var Allan Nielsen tillige på banen som spiller i en lille snes kampe.
Auri Skarbalius, der optrådte 65 gange på Litauens A-landshold og spillede for såvel Herfølge som HB Køge, inden han gik trænervejen, har i to perioder været cheftræner i HB Køge. Landsholdsspilleren Kresten Bjerre var efter at have afsluttet spillerkarrieren, cheftræner først i Køge og derefter i Herfølge.
Ser vi på Køge Boldklub, er det bemærkelsesværdigt, at Edwin Hansen blev fyret som debutant-træner efter 1963-sæsonen. Køgenserne nåede i pokalfinalen, men rykkede ud af 1.division. I 1974 vendte han tilbage som Køge-træner og fik kæmpesucces i 1975 med holdet, som blev dansk mester foran de sjællandske rivaler fra Holbæk og Næstved. Og Peter Poulsen var cheftræner i Køge en overgang, det samme var Erik Rasmussen, som spillede to A-landskampe, mens Richard Møller Nielsen var landstræner.
I HB Køge har vi nu to landsholds-kæmper med masser af landskampe bag sig som trænerduo. Lars Jacobsen spillede 81 gange for Danmark, Daniel Agger 75, og målmandstræner Heidi Johansen har vogtet målet på kvindelandsholdet imponerende 80 gange. Søren Larsen (20 A-landskampe, 11 mål) er ungdomstræner i Køge Boldklub nu.
KURT ’NIKKELAJ’ OG BIRI BIRI I HERFØLGE
Det er sjovt en gang imellem at dykke ned i fodboldhistorien og f.eks. mindes, at Herfølge engang havde eks-landstræner Kurt ’Nikkelaj’ Nielsen som cheftræner. En festlig fyr. Han hentede i 1972 Biri Biri til B 1901, hvor den målfarlige offensivspiller blev den første afrikaner i dansk topfodbold. Nogle år senere kom populære Biri Biri til Herfølge. Han debuterede på Gambias landshold som 16-årig og sluttede som 40-årig. Han betalte altid selv rejserne hjem til landskampe, fordi forbundet var ludfattigt.
Herfølge havde i et par sæsoner Søren Busk, en af aktørerne på det store 80’er-landshold, på holdet i den bedste række, inden han derefter blev sportsdirektør i klubben nogle år. Det var også opsigtsvækkende, at dansk-spanieren Thomas Christiansen, som kunne vælge at spille på landshold enten for Danmark eller Spanien og valgte det sidste, var Herfølge-spiller i en kortere periode.
LANDSTRÆNER SØNDERGAARD SER MOD HB KØGE
Men vigtigere end historien er vel, hvordan det går HB Køge lige nu. Strålende for kvinderne. De kan godt få point i en eller to af de sidste fire kampe som debuterende Champions League-deltager i gruppespillet, og HB Køge er storfavorit til at vinde guld i Gjensidige Kvindeligaen, igen.
Op og ned går det for 1. divisionsholdet, der var uheldig at have stærk modvind i første halvleg i Hvidovre og komme bagud. Efter pausen havde HB Køge-holdet ikke styrke og kvalitet til at skabe de nødvendige chancer til i det mindste at få ét point med hjem.
HB Køge er et stort, ambitiøst og spændende projekt. Og ligesom før i tiden, da Herfølge og Køge var gode til at lave landsholdsspillere, kan HB Køge være med til at udvikle de største talenter, så de bliver interessante og aktuelle for trænerne, der har ansvaret for de danske A-landshold. Foreløbig dog ikke for Kasper Hjulmand. Men for Lars Søndergaard.
Cecilie Fløe blev den første danske A-landsholdsspiller fra HB Køge, men givetvis ikke den sidste.
”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.