Ugens Olsen: Daniel Agger bliver HB Køges største stjerne i den nye sæson

Agger: Jeg er ret stålsat. Jeg pakker intet ind. Folk ved, hvor de har mig. Måske kan de ikke lide, hvad jeg siger, men i det mindste ved de, hvad jeg mener. Sådan vil jeg også være som træner. Jeg er sgu til at stole på.

Da Daniel Agger som 19-årig debuterede på Brøndbys superligahold i sommeren 2004, var mange på Vestegnen lidt bekymrede for, at defensiven ville være svækket i en længere periode, fordi forsvarsstyrmanden Andreas Jakobsson blev solgt til Southampton. Måske var cheftræner Michael Laudrup og assistenten John ’Faxe’ Jensen også lidt usikre på, hvad tabet af den erfarne svensker ville betyde for holdet. Men den kloge talenttræner Tom Køhlert beroligede Laudrup, klubben og de blå-gule fans.

’Når Daniel har spillet 10 kampe, taler ingen længere om Andreas Jakobsson’. Tom Køhlert, cheftræner i klubben i flere omgange, fik ret.

Køhlert havde selv været med til at tæmme den energiske, ambitiøse og temperamentsfulde Hvidovre-dreng. Agger blev tidligt hentet til Brøndby fra barndomsklubben Rosenhøj og var som junior lille, tynd og spinkel og havde store problemer med at styre sig på banen. Første gang, Agger kom på U18-holdet, tænkte Køhlert: ’Ham dér smider jeg snart ud. Daniel spillede med andre regler. Det betød mange gule og røde kort. Det skulle Brøndby ikke lægge navn til’.

’Jeg hev ham ind i et lille rum, hvor spillerne kun kommer én gang. Hvis de ikke retter sig efter det, der siges til dem derinde, så bliver der ikke flere samtaler’, har Køhlert fortalt til en portræt-artikel i Information. ’Vi trænere var ved at være enige om, at han skulle stoppe i Brøndby’.

Agger havde en indstilling, der gjorde, at han nærmest var ved at slå alle andre ihjel, fordi han så gerne ville vinde, blev det sagt om ham. Han rettede sig imidlertid, og Agger har fortalt, at Køhlert nok reddede hans karriere. Agger blev hurtigt højere, stærkere og dygtigere. Han havde et køligt overblik, var boldsikker og disciplineret og ikke bange for nogen. God i luften og modig, en fodboldklog vindertype med en udstråling af kontrolleret vrede, som det er blevet beskrevet.

En barsk fyr, som hadede at tabe på banen og var tilbageholdende og fåmælt uden for. Hans selvtillid voksede, han blev dansk mester og pokalvinder med Brøndby i 2005, landsholdsspiller og solgt for rekordbeløbet 63 millioner kroner til Liverpool i januar 2006.

’JEG VIL VÆRE DANIEL AGGER’

’Jeg er ikke kommet for at sidde på bænken’, sagde Daniel Agger til de britiske medier, da han tiltrådte i Liverpool. Hurtigt skrev engelske aviser, at Agger lignede Liverpool-legenden Alan Hansen. ’Jeg vil ikke være Alan Hansen, jeg vil være Daniel Agger’, lød hans reaktion.

Agger spillede i otte sæsoner i England, han fik løftet lønnen til 60-70 millioner om året, blev der gættet på, og han var på tale til Barcelona. Det endte i 2014 med tilbagevenden til Brøndby – hvor Per Rud på det tidspunkt var sportsdirektør og Anders Bay kommunikationschef. Nu er Per Rud direktør i HB Køge, hvor Anders Bay har den fine, engelske titel Head of Projects.

Og Daniel Agger er blevet ansat som cheftræner i HB Køge på en treårig aftale, der gælder fra sæsonstarten 2021-22. Vennen og medspilleren i mange kampe på landsholdet, Lars Jacobsen er nummer to i Aggers team som 1. Team Coach. Det er bare fantastisk og supergodt.

Agger har spillet i alt 97 landskampe på forskellige DBU-hold, heraf 75 på A-landsholdet. Lars Jacobsen rundede 150 landskampe, 81 på A-landsholdet. Og hans klubkarriere bredte sig mere ud end Aggers. Lars Jacobsen spillede i OB, Hamburger SV, FC København (i to perioder), 1. FC Nürnberg, Everton, Blackburn Rovers, West Ham og franske Guingamp. Lars Jacobsen blev hurtigt, efter at han stoppede som spiller, en af de mange, mange eksperter og specialister, der kommenterer klub- og landskampe og kloger sig på tv-skærmen, når slutsignalet har lydt. Det er han god til.

DE HAR SAVNET PRESSET OG KAMPENE

Daniel Agger vender nu efter fem års fravær tilbage til fodbolden og flytter med familien hjem fra den spanske solkyst. Han har, ligesom Lars, savnet presset, spændingen og at være en del af vigtige kampe. De ser begge frem til blive at udfordret og udvikle sig i roller, der er nye for dem.

Om de bliver toptrænere med stor succes og vinder titler og pokaler og løfter sig til større trænerjob i ind- eller udland senere, må tiden vise.

Det er i hvert fald dygtigt arbejde af duoen Rud-Bay at få deres underskrifter. Og Rud-Bay formåede at holde den kæmpestore nyhed, en bombe i dansk fodbold, for sig selv næsten helt frem til pressemødet og præsentationen af de nye trænere midt inde på Capelli Sport Stadion. Men vi ved jo, at når flere end én kender til en nyhed, der er på vej til at blive offentliggjort, så kan den sjældent bevares som en hemmelighed. Ganske rigtigt, nogle timer inden presseseancen røg navnene ud på nettet.

Og det var da også smart og fint, for så kom der endnu flere nysgerrige reportere, fotografer og tv-folk rejsende fra hovedstaden og andre steder for at dække den store HB Køge-begivenhed.

MORTEN OLSEN: ’DET ER EN GOD TANDEM’

Uge 13 2021 var en historisk uge for HB Køge, den mest omtalte fodboldklub i landet i flere dage. ’Det er sgu et scoop’, skrev Ekstra Bladet. Eks-landstræner Morten Olsen sagde til bold.dk, at ’det er en god tandem. Det er der ingen tvivl om. Jeg vidste, at Daniel havde de ambitioner’. Politikens Jeppe Laursen Brock så i en analyse frem i tiden og spekulerede i, at Daniel Agger, hvis han klarer sig godt i HB Køge, hurtigt kan komme i spil hos Brøndby IF, når Niels Frederiksens kontrakt udløber i 2023.

DR-kommentator Andreas Kraul: ’Profilen Daniel Agger har international klang. En tidligere landsholdsanfører gennem mange år, og selv om han måske ikke er på hylde med Michael Laudrup og Peter Schmeichel, er han i hvert fald på næstøverste hylde’.

’På sin egen meget underspillede måde har han jo været en stemme i fodboldens verden, og han er vel vores svar på Englands Steven Gerrard i forhold til at gå ind i trænergerningen’.

Uge 13 2021: Det var også ugen, da HB Køge meldte ud, at Auri Skarbalius løftes til jobbet som teknisk direktør i Capelli Sport-koncernen. Ugen, da 1. divisionsholdet leverede en glimrende hjemmebane-præstation i en tempofyldt 1-1-kamp mod Viborgs tophold. Og ugen, da HB Køges kvindehold kom på sejrskurs igen i ligaen, forsvarede førstepladsen og – vigtigt, vigtigt – tog afstand til tredjepladsen, hvor Fortuna Hjørring, der blev slået 2-1, nu er syv point bagud. Udsigten til europæisk fodbold i næste sæson for holdet, der resten af denne sæson er trænet af Peer Lisdorf, bliver bedre og bedre.

FARVEL OG GODDAG TIL FLERE TRÆNERE

Til den nye sæson skal kvindeholdet nemlig også havde ny cheftræner,. Det bliver spændende, hvem der får den opgave, og det bliver interessant, om vedkommende efter sommerferien overtager et hold, der skal spille europæisk fodbold.

På herreholdet fortsætter Kim Daugaard og målmandstræner Heidi Johansen (som i denne uge passer bijobbet som målmandstræner for A-landsholdet, der er rejst ud til kampe i Irland og Wales), i staben omkring Daniel Agger og Lars Jacobsen. Nogen spekulerer i, om mon Søren Larsen kunne blive tilknyttet som angrebstræner? Den høje Køge-dreng vidste og viste som landsholds- og klubspiller, hvordan man laver mål, bl.a. i landskampe på hold med Agger og Jacobsen.

HB Køge kommer nok ikke lige så meget i fokus i de kommende uger som i uge 13. Men henad vejen frem til den første træningsdag i juni, skal der nok komme historier om Agger og Jacobsen. Hvor mange nye spillere kan de få ind til at forstærke holdet? Hvilke typer? Til hvilke positioner på holdet? Hvem bliver det? Hvordan vil Agger have, holdet skal spille og med hvilket udtryk og strategi? Hvilke spillere får ikke deres kontrakter forlænget?

Bliver der åbnet helt for tilskuere ved sæsonstarten, kommer der mange til den første hjemmekamp. Rigtig mange. Målsætningen er, hvis man forstår det rigtigt, at HB Køge skal spille sig op i Superligaen inden for tre sæsoner. Lykkes det, vil det være en perfekt start som trænere for Daniel Agger og Lars Jacobsen.

’Det giver 1. division et løft, at Daniel Agger og Lars Jacobsen kommer til HB Køge’, siger Helsingør-træner Morten Eskesen, der lige har forlænget sin kontrakt med to år og jo tager imod HB Køge fredag aften. ’Der kommer flere tilskuere – hvis det bliver tilladt – både hjemme og ude. Alle vil se giraffen. Og agenterne vil tilbyde 200 spillere til HB Køge’.

AGGER OG JACOBSEN PÅ EN FIN LISTE

Agger og Jacobsen kommer nu på en fin liste med navne over nulevende spillere med plus 50 landskampe, som har optrådt i trænerrollen på højt plan i en eller flere klubber:

Jon Dahl Tomasson (112 A-landskampe), Michael Laudrup (104), Morten Olsen (102), Lars Olsen (84), Preben Elkjær (69), John ’Faxe’ Jensen (69), Søren Lerby (67), Allan Simonsen (55), Kent Nielsen (54), Frank Arnesen 52).

Som spiller var Daniel Agger kompromisløs. Det bliver han også som træner. Til B.T. forklarede han om sine tanker om det at blive leder: ’Det er ofte det, der skinner igennem, når det brænder på. Hvordan du er som menneske. Jeg er ret stålsat. Jeg ved godt, hvad jeg vil. Jeg siger tingene, som de er. Jeg pakker intet ind. Og det ser jeg som en kvalitet. Folk ved, hvor de har mig. Måske kan de ikke lide, hvad jeg siger, men i det mindste ved de, hvad jeg mener. Det er også det, jeg som træner vil karakteriseres som. Jeg er sgu til at stole på’.

Den gamle mestertræner Tom Køhlert, der nu bor oppe i Gilleleje og ikke mere følger ret meget med i, hvad der sker i topfodbold, glæder sig på Daniel Aggers vegne. ’De spillere, der bliver trænere i dag, har fået en god uddannelse. Og Daniel og Lars Jacobsen har meget stor spillererfaring. Daniel har en fantastisk stærk mentalitet. Det bliver en spændende og stor udfordring for dem’, siger Tom Køhlert. Det har han helt og aldeles ret i. Daniel Agger bliver HB Køges største navn og stjerne i den nye sæson – om han vil det eller ej.

Capelli Sport