Ugens Olsen: Daniel Agger og Lars Jacobsen bliver en attraktion i 1. Division
Det er ikke alle trænere med en stor spillerkarriere, som får succes – og trænere kan godt vinde noget uden selv at have spillet i topfodbold
Auri Skarbalius spillede næsten et par hundrede kampe (135 i Superligaen) for Brøndby, et halvt hundrede for Herfølge, omkring 70 for to klubber i den bedste litauiske række og imponerende 65 landskampe for Litauen. Han var, som en meget populær fighter og loyal holdspiller, med til at vinde DM-guld fire gange og sølv seks gange med Brøndby. Auri, 47, har været cheftræner i Herfølge, Brøndby, Haslev FC, Viborg FF, et par klubber i Litauen og er nu cheftræner i periode nummer to i HB Køge.
Lars Friis, 44, har aldrig spillet fodbold på topplan, og da han i januar blev ansat i Viborg FF, fik han sit første cheftrænerjob for et førstehold. Han har bl.a. fungeret som assisterende træner i FC Midtjylland og i AGF i to omgange. Han har været i DBU, og da han fik tilbuddet om at blive udviklingstræner i London-klubben Brentford, hvor Thomas Frank er cheftræner, sagde han ja tak og var i England et par år. Fint job og aldeles brugbar erfaring at have med hjem i bagagen.
Auri Skarbalius har et nydeligt cv med en flot spillerkarriere, så er han derfor en bedre træner end Lars Friis, der kommer til Køge med sit tophold i 1. Division på søndag?
Det er vel et ret dumt og mærkeligt spørgsmål. Man kan ikke se på tingene på den måde. Og svaret må være nej. Selvfølgelig har det betydning for en træner selv at have spillet på højeste niveau. Han ved, hvad der foregår i hovedet på spillerne i de store kampe. Hvordan de tænker og reagerer på forventningspresset og udfordringerne på banen i kampens hede.
KØGE-SPILLER VAR TRÆNER FOR HJULMAND
Men der findes jo mange eksempler på, at tidligere topspillere har floppet som trænere. Den for nyligt afgåede chef for DBU’s træneruddannelse, Peter Rudbæk, der gjorde det flot som superligatræner uden af have haft en bemærkelsesværdig spillerbaggrund, er med et smil god til med finurlige, tankevækkende bemærkninger at sætte tingene på plads: ’Fordi man har været en god hest, er det ikke garanti for, at man også bliver en god jockey’. Og en til:’ Jeg har fløjet mange gange, men ville ikke turde tage ansvar for at kalde mig selv pilot’.
Og der er massevis af eksempler på det omvendte: José Mourinhos spillerkarriere er ikke værd at nævne. Men han er en af de mest vindende trænere på højeste, internationale niveau. Vores landstræner Kasper Hjulmand spillede i Herlev, hvor i øvrigt Køges Peter Rasmussen fra 75-guldholdet var hans træner, og i B 93. Hjulmand har ført FC Nordsjælland til mesterskabet i Superligaen og gør det godt med landsholdet nu. I Brøndby, der fører Superligaen, er Niels Frederiksen en af de Superliga-cheftrænere, der ikke drev det vidt som spiller.
Det hører med til historien om trænerrollen, at den har ændret sig væsentligt over årene og er helt anderledes end i de gamle amatørdage. Cheftræneren i dag er leder af et team og har mange dygtige medarbejdere tæt på sig.
Det får Daniel Agger og Lars Jacobsen, når de til sommer starter som trænerduo med Agger i cheffunktionen. Det var en supernyhed, der kom ud dagen før påske fra direktørkontoret på Capelli Sport Stadion. Kort efter præsentationen af de to eks-landsholdsspillere, kunne man høre en flok HB Køge-drenge cykle forbi stadion og synge om Daniel Agger. Det er en fantastisk duo, som bliver en attraktion i 1. Division – større eller mindre afhængig af, hvordan resultaterne i kampene arter sig. Det er jo resultaterne, der tæller i fodbold.
TILLYKKE TIL PER RUD OG HB KØGE
De to sympatiske, begavede og fodboldkloge typer pynter enormt i HB Køge. De vil være forbilleder, alle kan se op til, de vil kunne inspirere ungdommen i Køge og Herfølge og motivere spillerne i førsteholdstruppen. De skal nok kunne tiltrække spillere, der kan styrke holdet og troen på, at HB Køge kan komme op i Superligaen. Tillykke til Per Rud og Co., klubben, Køge og Herfølge, til fodbolden.
For at slå igennem og få succes som cheftræner, handler det selvfølgelig meget om at være ansat de rigtige steder. I klubber med en sund økonomi, en kompetent ledelse og frem for alt dygtige spillere, erfarne ledertyper og unge talenter med høje ambitioner. Hvis spillerne ikke er gode nok, er det mest op ad bakke at være træner.
Som den østrigske stjernetræner Ernst Happel sagde det engang: ’Man kan ikke lave æsler om til rideheste, men måske få æslerne til at løbe lidt hurtigere’.
DET VIGTIGSKE FOR EN TRÆNER I DAG
Det vigtigste for en cheftræner må være at skabe ordentlige resultater med sit hold, leve op til klubbens målsætninger og helst vinde noget og samtidig udvikle holdet og spillerne. Han skal være taktisk velovervejet, en dygtig instruktør og kunne skabe en positiv, konkurrencestærk stemning i truppen. Og det er nødvendigt, at han har styr på omklædningsrummet, som man siger. Når spillerne øverst i hierarkiet bakker ham op, er alt i orden, hvis det modsatte bliver tilfældet, er det skidt for træneren.
En god træner-uddannelse er nødvendig i dag, udstråling, analytiske kompetencer og menneskekundskab vigtige ’redskaber’. Træneren skal kunne læse modstanderne godt, sætte ’det rigtige hold’ hver gang og få spillerne til at tro 100 procent på og bakke op om den plan og taktik, der er lagt.
Trænerne i de øverste rækker har den allerfineste uddannelse. Det skal de have. Uefa Pro-licence. Når man tænker tilbage på amatørtiden i dansk fodbold, var det jo meget anderledes. Lad os kigge på de to HB Køge-klubber. Herfølge Boldklub og Køge Boldklub. Knud Jørgensen, der førte Herfølge op i både 3. og 2. division, havde næppe været i nærheden af et trænerkursus.
Muligvis havde Kurt ’Nikkelaj’ Nielsen snuset til noget, der lignede. Han kom til Herfølge og var med til at føre klubben op i den bedste række for første gang i 1980. Men skovseren, der fik flere landskampe som Skovshoved-spiller og siden slog sig ned på Falster, var sin egen.
En slagfærdig, bramfri entertainer, der kunne skabe godt humør omkring sig og havde masser af selvtillid. Overraskende blev han udpeget som Danmarks landstræner i den sidste tid, da det var en udtagelseskomité med Næstveds Ib Skotnborg i spidsen, der udtog landsholdet og ikke landstræneren.
Det generede ikke Kurt Nielsen synderligt. Han lagde ud med at fortælle fodboldfolket, at ’hvis Danmark ikke bliver verdensmester med mig som træner, så bliver vi det sgu’ aldrig’.
Indtil videre har han haft ret.
ENTERTAINER, NATKLUBEJER OG TRÆNER
Han havde et værtshus og en natklub i Nykøbing Falster og var stadioninspektør i B 1901 ved siden af trænergerningen. Det taktiske havde vist ikke hans primære interesse. Men han kunne finde gode spillere, gerne fra andre klubber, til sine hold. Og han kunne sætte spillerne godt op til kampene.
F.eks. med et oplæg til en vigtig landskamp mod Italien, der lød sådan lige før startfløjtet: ’Nu går I ud på banen og banker de spaghettier sønder og sammen’.
Køge-træner Edwin Hansen, der spillede sammen med Knud Jørgensen i 50’erne, kiksede, da han begyndte som træner i 1. division. Køge røg ud af den bedste række. Men da han på ny fik ansvaret for Køge-holdet midt i 70’erne og fortsat arbejdede på fuld tid på gummifabrikken, blev det som bekendt en stor guld-succes.
Taktikmøderne var hyggelige. ’Der er ikke kød på dem til en frikadelle’, sagde han om modstanderne. ’Det er bare ud over stepperne. De er også kun 11, og selv en spiller med teknikmærket af guld kan ligge ned. Vi hænger sammen som ærtehalm og går til den’. Det var fint nok, dengang, Og spillerne kendte jo taktikken, vi vidste, hvad vi skulle gøre på banen og kunne selv justere på tingene undervejs i kampene.
VIBORG OG SILKEBORG PÅ VEJ OP I SUPERLIGAEN
Tilbage til nutiden. Lars Friis – der afløste Jacob Neestrup, som ønskede at komme tilbage til hovedstaden og FC København, hvor han nu er i Jess Thorups trænerstab – har fået en forrygende start som cheftræner-debutant. Med sit ubesejrede Viborg-hold har han vundet de seks første kampe med en samlet målscore på 12-0.
Eks-landsholdsspilleren Jakob Poulsen er ny assistent under Friis i Viborg, og jyderne stiller op som store favoritter på Capelli Sport Stadion Påskedag. Dog, måske kan HB-spillerne bruge det til noget, at de magtede at spille 1-1 på udebane mod Viborg i december. Det var HB Køges eneste point i grundspillet i de seks opgør mod top-3-holdene, Viborg, Silkeborg og Esbjerg. Et bud herfra er, at Viborg og Silkeborg snupper de to oprykningsbilletter til Superligaen.
OG HVEM SKAL AFLØSE PEER LISDORF?
Auri Skarbalius-holdet må have den målsætning at få fat i 4. pladsen i oprykningsspillets 10 runder. Kvindeholdet kom ikke i pokalfinalen, men starter i mesterskabsspillet på 1. pladsen og skal så ’bare’ holde fast i den, så er DM-trofæet i hus. Succestræner Peer Lisdorf stopper ved udgangen af sæsonen.
Og så er det jo godt, at HB Køge har en erfaren direktør. Per Rud har nyttige forbindelser mange steder og et godt overblik. Rud skal nok finde en kompetent afløser for Lisdorf. Ligesom han og klubben har præsteret med ansættelsen af Daniel Agger og Lars Jacobsen. Et scoop. En lige så stor eller endnu større overraskelse som det var, da Herfølges sportschef Steen Sarka i sin tid fik underskriften fra Europamester John ’Faxe’ Jensen, der førte Herfølge til DM-triumfen i 2000.
Per Rud har selv været træner. Cheftræner i Kolding Boldklub i byen, hvor han er født, i den tyske Oberligaklub TSV Nord Harrislee 05, cheftræner for Døllefjelde-Musse IF og DBU’s U17- og U19-landshold for kvinder. Den flittige mand, der bor på Falster, har været sportschef i Herfølge Boldklub, Brøndby IF, en islandsk klub og er i anden periode topchef i HB Køge. Men vi ved ikke, om Per Rud drev det til noget særligt som spiller.