Ugens Olsen: “Daniel Agger ved fra Steven Gerrard, at det er større at være træner end spiller” 

Daniel Agger sluttede sin fornemme spillerkarriere en søndag aften i maj 2016 på Brøndby Stadion. I fem år har den tidligere Brøndby- og Liverpool-stjerne været væk fra fodbolden i en aktiv rolle. Om små syv uger træder manden, der spillede 75 landskampe, ind på ’scenen’ igen, når han som debuterende cheftræner har den første arbejdsdag med HB Køge-truppen – på Bornholm. Ovre på solskinsøen skal Agger og First Team Coach Lars Jacobsen have spillerne i træningslejr en uges tid.

’Jeg har forberedt den her dag meget længe’, sagde Agger til DR-sporten, da han blev præsenteret i klubben, hvor han er ansat på en treårig kontrakt. ’Det har været nogle år undervejs. Fodbold har været en del af hele mit liv, og jeg vidste, at det skulle være hele mit liv. Jeg stoppede 2-3 år for tidligt med at spille, og nu har jeg brugt nogle år på at finde ud af, hvilken vej jeg ville gå’.

’Jeg har set fodbold inde fra i mange år. Jeg ved, hvad der fungerer inde på banen. De seneste 4-5 år, hvor jeg ikke selv har spillet, har jeg set fodbold på en anden måde. Det giver en anden viden, når man set det udefra, end når man befinder sig i orkanens øje’.

’Jeg er i Køge nu. Jeg skal hjælpe HB Køge med at tage det næste skridt. Og måske også skridtet efter det. Det kan man håbe på. Men vi har så meget arbejde og så stor fokus på det, vi skal lave, at jeg slet ikke er nået så langt’, funderede Agger.

Han har holdt tæt kontakt til sin tidligere Liverpool-kollega Steven Gerrard, som netop har vundet mesterskabet i Skotland med Glasgow-klubben Rangers FC. Også snakke med andre tidligere topspillere, der er gået trænervejen, har været med til at inspirere Agger.

’Gerrard har sagt, at det overgår alle hans forventninger at være træner. Han sagde på et tidspunkt med et lille smil på læben, at det var klart større end at være spiller’, har Agger fortalt til B.T.

Den nye HB Køge-cheftræner er en stor beundrer af Liverpool-manager Jürgen Klopps ledelsesstil. ’Det er ikke kun det fodboldmæssige, det er også mandskabsplejen. Spillerne og staben næsten forguder ham. Det er der en grund til. De vil gå igennem alt for ham. Kan du nå dertil med det set up, som han har, så er du nået langt’.

AT FÅ FOLK TIL AT PRÆSTERE MAKSIMALT
’Oftest er forskellen, hvordan du motiverer dine spillere, dine medarbejdere. De skal motiveres til at yde det maksimale af, hvad de kan. Det er klart dér, jeg kan sætte ind. At få folk til at præstere maksimalt. Formår vi det i HB Køge, bliver det en succes’.

Målsætningen er, at HB Køge skal være i Superligaen senest om tre år. Eksperter og specialister har rost og beundret HB Køge for at lave de spektakulære aftaler med to så store navne. Det er et scoop, er de fleste enige om. Om det bliver en stor succes, må tiden vise. Mange har en mening om det. Og det er da interessant at få en vurdering fra to tidligere storspillere i henholdsvis Køge og Herfølge. To, som selv har prøvet sig af som trænere både på udebane og i deres egne klubber.

Peter Poulsen spillede 400 førsteholdskampe, 9 landskampe og blev dansk mester med Køge i 1975. I 1976 fik han i forbindelse med Køges Europa Cup-kampe mod Bayern München henvendelser fra et par tyske klubber, der ville ansætte ham. Men det blev nej tak. Peter Poulsen trænede under Willy Schøne, Edwin Hansen, Kresten Bjerre og Leif Sørensen og var selv cheftræner i Køge en enkelt sæson i 2. division. Han havde også trænerjob i bl.a. Ringsted, Herlufsholm, Ballerup og Vordingborg.

FINN M. MED EN VILD HERFØLGE-REKORD
Finn M. Jensen har en vild rekord i Herfølge. 318 førsteholdskamp i træk. Han var med til at rykke op i 2. division og 1. division (dengang den bedste fodboldrække). Han kom til Herfølge fra Holbæk, hvor han var med til at vinde sølv i 1975. I Herfølge havde han trænere som Poul Marcussen, Kurt ’Nikkelaj’ Nielsen, Kurt Husfeldt, Hugh Robertson og Kresten Bjerre. Finn M. Jensen var cheftræner i Herfølge i 1990-91 og har været træner i en række sjællandske klubber.

Da Jørgen E. Larsen, et af de største navne i Herfølge-fodbolden, tog på træner-eventyr ud i verden, var Finn M. med som assistent/fysisk træner. I Qatar og Malaysia og Herfølge-duoen vandt flere mesterskaber og pokaltitler og gjorde det virkelig godt.

Hverken Peter Poulsen, 70 eller Finn M. Jensen, 68 har været flittige tilskuere til HB Køge-kampe på hjemmebane gennem de senere år, ’indrømmer’ de. Men de følger selvfølgelig med i, hvordan det går holdet. Og det skulle undre meget, hvis ikke de er så nysgerrige, at de i den nye sæson skal ud på Capelli Sport Stadion og være tæt på spillerne og holdet, når Daniel Agger er den nye cheftræner.

Valget af Agger er en slags gentagelse af den historie, der jo blev en pletskud, da Herfølge valgte at satse på europamester John ’Faxe’ Jensen. Han var også var uden trænererfaring, men formåede at føre Herfølge til DM-guldet i Superligaen i 2000.

’Men det hører med her, at John ’Faxe’ jo var spillende træner og på den måde kunne præge spillet og spillerne endnu mere, fordi han var helt tæt på dem ude på banen i kampene’, bemærker Finn M. Jensen. Han er en af dem, der synes, at den spillertrup, HB Køge har nu, mangler noget kvalitet og er et stykke fra, hvad der kræves for at avancere til Superligaen.

’Du kan være verdens bedste træner, men hvis spillermaterialet ikke er godt nok, er det et svært job. Derfor er det lettere at være landstræner end at være klubtræner i de lavere rækker’.

HB KØGE HAR BRUGT FOR FÅ PENGE PÅ SPILLERE
’Som jeg ser det, har HB Køge brugt for få penge på at købe gode spillere. Og derfor kan vejen til Superligaen være meget lang. Men jeg er da ikke så bekymret, fordi Daniel Agger er et så stort navn, at han forhåbentlig nok skal tiltrække dygtige spillere. Det er alle tiders med Agger og Lars Jacobsen som trænere. Og man må gå ud fra, at der kommer flere sponsorer til og flere millioner i klubkassen, som skal bruges på nye spillere’.

’Jeg husker Agger som en spiller, der var en stor fighter, en fantastisk forsvarsspiller og en superprofessionel type med karisma. Han turde og kunne føre bolden frem, og han var en leder på banen. Som træner vil han også være en leder, som spillerne ser op til. De løber til venstre, når han siger det. Og til højre, hvis han siger det’.

PETER POULSEN: MANGE VIL SPILLE UNDER AGGER
Peter Poulsen synes, det er rigtig godt set af HB Køge at ansætte Agger og Lars Jacobsen: ’Køge og Herfølge har gennem årene ikke været bange for at give uprøvede, nye trænere chancen. Jeg tror, det er godt for klubben, det giver masser af omtale i medierne og givetvis flere tilskuere i den nye sæson. Det er ret fantastisk. Og HB Køge kan trække på trænernes kontakter i udlandet, mange spillere vil sikkert gerne spille under Agger’.

’Han var en stærk og klog spiller, et forbillede, en lederskikkelse. Han var god til at lægge offensive afleveringer, der kunne bruges til noget’.

’Det er et spændende projekt, HB Køge har i gang. Men det er klart, at det meget er spillermaterialet, der afgør, hvornår vi kommer i Superligaen igen. Holdet scorer for lidt, og i min verden mangler der bl.a. to-tre dygtige offensivspillere, som både kan holde på bolden og afslutte, når muligheden er der. Der en god målmand (Oscar Snorre) på holdet, og det er fint, at Mike Jensen er kommet til med stor erfaring og ambitioner’, siger Peter Poulsen.

HVILKE NYE SPILLERE FÅR HB KØGE?
HB Køge og cheftræner Auri Skarbalius har fem kampe tilbage i den næstbedste række i sæsonen 2020-21. De skal ’bare’ overstås, så begynder et nyt kapitel i HB Køges historie med Daniel Agger i den absolutte hovedrolle. Lige så interessant, det bliver i de kommende uger at følge guldduellen HB Køge-Brøndby hos kvinderne, vil det være at se nye spillere til Agger-truppen bliver præsenteret.

Store navne? Danske eller udenlandske spillere? Fremad Amager-anfører Pierre Larsen har netop skrevet under med HB Køge. Hvor voldsom bliver udskiftningen i truppen? Agger må vel have lagt en ønskeseddel frem for både Per Rud og for George Altirs, da klubejeren besøgte Daniel Agger i Malaga, hvor fra han snart flytter hjem til Danmark. HB Køge-fans venter spændt på flere gode nyheder.

Capelli Sport