Ugens Olsen: Den barske virkelighed – vind eller forsvind

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Farvel til Daniel Agger, velkommen til Nicklas Pedersen som ny cheftræner i juli, da vi straks kunne fryde os over at se HB Køge på førstepladsen i Nordic Bet Ligaen. 4-0-sejr på udebane over Hillerød og 3-1 hjemme over Vendsyssel.

En superstart med maksimumpoint. Vi nød det, spillerne nød det, trænerne var glade, ledelsen tilfreds – men vi vidste jo godt, at HB Køge-holdet og de mange unge spillere i truppen i en ’spare-sæson’ nok ville få det svært i længden.

Nu efter 18 kampe er HB Køge det hold, som har lukket flest mål ind, 41, og det hold, som har tabt flest gange, 12. I 16 kampe efter den brillante start blev udbyttet blot otte point. Trænere og spillere har kniven for struben. Og de ved godt, at det handler om én ting. Overlevelse. Vind eller forsvind, ned i 2. division. Det er den barske virkelighed.

Men alle hold starter selvfølgelig med en vis optimisme, frisk mod og tro på egne evner efter vinterpausen. Også HB Køge. Der er jo ingen, som stiller sig op og siger, at ’det går galt for os, vi er ikke gode nok’. Og alle i og omkring HB Køge-truppen har arbejdet hårdt for at være klar til at kæmpe og slås knaldhårdt for at redde livet i den næstbedste række.

 

GOD GENERALPRØVE FØR SÆSONSTARTEN

Fodbold er en resultatsport, og derfor er det fint at have med i bagagen, at Nicklas Pedersens hold har gjort det glimrende på det felt i træningskampene. Og leverede en godkendt præstation i generalprøven mod Fremad Amager på Capelli Sport Stadion.

2-0-sejren var såre fortjent. Anfører Mike Jensen dirigerede fint, den nye venstre back, hollænderen Gabriel Culhaci så godt ud på venstrekanten. Der var udmærket styr på defensiven hele kampen igennem. Og det er altså en gevinst at have en venstrebenet, erfaren og klog type med fin boldbehandling og teknik på holdet. Mellem stængerne kan Berkant Bayrak,19, godt blive en fin målmand på Nicklas Pedersens hold.

Jeg har ikke set den høje angriber Jafar Arias i kamp endnu. Cheftræneren har spillet sammen med ham hos FC Emmen i Holland for en del år siden og ved alt om, hvad Jafar kan. Og det er altid nyttigt at have en stærk, modig mand, der fylder noget med sine 1,91 meter oppe foran.

‘Træningen og spillet minder om det, jeg kender fra Holland, så det føles meget naturligt for mig’, har Jafar sagt i et interview med Sjællandske Nyheder. ’Jeg føler, jeg passer godt ind – og det føles i hvert fald allerede helt hjemligt at være her’.

Jafar Arias er noteret for 81 kampe og otte scoringer i den bedste hollandske række, hvor han har spillet i flere klubber. Han er noteret for ni landskampe for Curacao, men er født og opvokset i Holland.

 

HOLDET STÅR STÆRKERE END FØR VINTERPAUSEN

Mike Jensen glæder sig helt vildt til at komme i gang med resten af sæsonen. Og han føler, at holdet står stærkere end før vinterpausen, både fysisk og mentalt. Det er godt at høre fra manden, der er leder i en trup med ekstremt mange unge spillere.

Mike Jensen er alderspræsident med sine 36 år, Jafar Arias er 28, Culhaci 24. 10 spillere er mellem 21 år og 23 år – og 11 i truppen 19 år eller yngre. Forsvareren Vinicius Faloni bare 16 år.

Og nu bliver det så alvor. Med to udekampe til at starte med. I Helsingør fredag aften og i næste runde mod B. 93, som ikke kan bruge Østerbro Stadion her først i forårssæsonen. Og derfor skal HB Køge møde B.93 i Vanløse.

 

DET ER IKKE GODE STATISTIKKER, DER VINDER KAMPENE

FC Helsingør er næstsidst med 11 point, tre færre end HB Køge, Næstved er sidst med 10 point, B.93 fjerde sidst med 20.

Men det var ikke ’fortjent’, at Næstved og FC Helsingør kom ud af 2023 på de placeringer. Næstved burde faktisk have ligget på 8. pladsen lige foran FC Helsingør. Og HB Køge gjorde sig egentlig ikke fortjent til mere end en placering som næstsidst i de første 18 runder.

Det kunne vi for en måneds tid siden læse i en interessant historie i Dagbladet. Her blev fodboldanalyse-virksomheden Wyscout, der arbejder med tal og statistikker, citeret. Kort sagt vurderer Wyscout f.eks., hvor mange store chancer, hvert hold har skabt og udnyttet til at lave mål eller brændt dem.

Og så gør Wyscout sig ud fra statistikkerne til dommer over, hvor mange mål holdene BURDE have lavet på de gode chancer, de skabte i kampene. Ud fra det lyder analytikernes ’dom’, at Næstved egentlig burde have sluttet efterårssæsonen med 22,6 point og en plads i tabellen som nummer otte.

Den placering skabte sydsjællænderne nok chancer til at få, får vi at vide. Og HB Køge skulle ifølge statistikkerne ikke være nummer 10, men næstsidst i tabellen med 19,2 point, hedder det.

Det oplyses ikke detaljeret, hvordan beregningerne er foretaget. Og jeg må indrømme, at jeg har svært ved helt at forstå, hvordan man analyserer sig til, om holdene har fået point som ’fortjent’ eller ikke. Jeg har det sådan, at jo flere oplagte målchancer, som et hold misbruger, jo dårligere er det da. Og når slutfløjtet har lydt, er det holdet, som har lavet flest mål, der har vundet kampen.

Ingen hold vinder kampe og får point på gode statistikker, men på at ekspedere bolden i mål. Det er, naturligvis, fortsat det, fodbold handler om.

 

DET ER ’FORBUDT’ FOR HB KØGE AT RYKKE UD

Der bliver givetvis hård kamp om pladserne på HB Køge-holdet, og det er godt. William Madsen og Casper Gedsted skal afsone karantæne i første runde, og det er ærgerligt, at Marcus Gudmann, der lige straks fylder 24, har været skadet og er tvivlsom til åbningskampen.

Den første kamp, i Helsingør, er supervigtig. Tre point samtidig med, at Næstved taber udekampen mod B.93 vil betyde, at HB Køge fjerner sig fra bunden og står med 17 point inden næste runde, mens FC Helsingør og Næstved bliver på henholdsvis 11 og 10.

Ønsketænkning? Ja, da. Det bliver jo straks ekstra tæt nederst i tabellen, hvis det ender med et HB Køge-nederlag fredag aften, og FC Helsingør og Næstved begge får tre point nederst i rækken, hvor SønderjyskE og AaB bliver de to oprykkere til sommer.

Det bliver helt sikkert en meget spændende forårssæson med kampe, der ikke er for folk med dårlige nerver. Om nogle måneder bliver arbejdet med at bygge Capelli Sport Stadion færdigt sat i gang. Vi kan drømme om, at HB Køge skal spille superliga-bold på et flot, lukket stadion om nogle år. Derfor skal vi ikke miste pladsen i den næstbedste række og rykke ned i 2. division til sommer.

Det må bare ikke ske. Det er forbudt.

Capelli Sport