Ugens Olsen: Det er godt, at HB Køge ikke spiller i Superligaen
Bare rolig. Overskriften her skal ikke forstås helt bogstaveligt. Selvfølgelig ikke. Naturligvis ønsker alle HB Køge-fans at kunne se og følge Auri Skarbalius-holdet optræde i landets bedste fodboldrække. Det, jeg tænker på, er, at vi i 1. Division indtil videre er forskånet for at være involveret i al den VAR-uro, der er så forstyrrende og irriterende og giver anledning til protester, ophidsede diskussioner og fjerner fokussen fra det, det burde handle om.
I Superligaen har fansene og medierne, spillerne, trænerne og lederne gennem sæsonen under og efter mange af kampene brugt mere krudt på at tale og skrive om VAR-systemet end beskæftige sig med selve spillet og holdenes og spillernes præstationer. Det er ærgerligt, at dommerne, ham på banen og dem i VAR-rummet – er blevet hovedpersoner.
Det bryder rytmen i kampene og generer aktørerne, tilskuerne og seerne, når spillet bliver stoppet, og dommeren skal ud til sidelinjen og se billeder af en kontroversiel situation på banen og måske ændre en kendelse. F.eks. for at vurdere en straffesparks-situation, han muligvis har overset eller i farten har lavet et forkert skøn på. 98 sekunder har ventetiden været i gennemsnit per kamp i forhold til at få en afgørelse fra VAR-systemet.
Det er da mærkeligt at opleve spillerne (og fansene) juble over en scoring, gøre klar til spillets igangsættelse og så blive tvunget til at stå og vente længe på, om scoringen også godkendes i anden omgang eller ej. Måske kan de juble to gange over samme scoring eller blive skuffet og få frataget målet, der kunne have givet point.
Men sådan må det vel være, når vi anvender VAR – Video Assistant Refeery-systemet, der skal sikre den størst mulige retfærdighed i kampene.
’Til helvede med VAR’, råbte Brøndby-træner Niels Frederiksen i en kamp, hvor gæsterne fik et VAR-straffe. ’Tak til VAR – har gjort hele processen omkring mit karrierestop meget lettere’, skrev eks-HB Køge-spiller Martin Vingaard på twitter. ’VAR ødelægger jo glæden og det her emotionelle ved at score. Jeg synes, det (VAR) dræber fodbolden’, lød en kommentar fra FCK-træner Jess Thorup efter nederlaget i topopgøret i Brøndby forleden.
MANGE KAN SIKKERT GODT UNDVÆRE VAR
Ekspert-kommentator og eks-landsholdsspiller Morten Bruun var fra starten tilhænger af VAR, der skal sikre færre dårlige domme i kampene. Nu synes han dybest set ikke, at det har gjort noget godt for ’vores alle sammens fodboldspil’. Han kan sagtens undvære VAR.
’Vi spiller om millioner, og så skal det ikke være et dommerskøn, der afgør kampen’, har Bo Henriksen engang sagt ifølge Politiken. Den tidligere Herfølge- og Køge-spiller kloger sig nu som en anden af de utallige eksperter og specialister i medierne. ’Vi skal have VAR for alles skyld, ikke mindst dommerne’.
Det skal lige med i diskussionen om ja eller nej til VAR, at systemet i efteråret opfangede 27 kampafgørende fejl, der blev korrigeret til en korrekt kendelse, mens 9 kampafgørende kendelser i superligakampe blev overset. Det er jo en positiv statistik – og jeg tror da på, at VAR på sigt bliver godt for fodbolden og det nyttige redskab, der hjælper dommerne smidigt og kvikt.
HB KØGE PÅ VEJ MOD MESTERSKABET?
Heldigvis bliver VAR heller ikke anvendt endnu i Gjensidige Kvindeligaen, kunne man sige som HB Køge-fan i søndags. Da Stephanie Ribeiro i fremløb modtog en fin stikning fra Isabella Obaze, var hun altså en meters penge offside, da bolden blev spillet. Det måtte jeg stående på hovedtribunen sammen med frivillig-kontrollør John ’Milo’ Christiansen erkende. Han ved, hvad offside er fra sin tid som en mesterangriber, der godt kunne være lidt for hurtigt fremme i en strafbar position, da han var en flittig målscorer på Køges hold for mange år siden.
Vi nåede desværre ikke at råbe til linjedommeren, at han burde vinke med flaget. Man skal jo heller ikke som tilskuer blande sig i kampen på, vel. Ribeiro sprintede afsted og scorede til 1-0.
Og det endte med en yderst fortjent 2-0-hjemmesejr til holdet, der er ubesejret i 18 kampe på stribe. Selma Svendsen blev kåret som den bedste på holdet med mange gode spillere. Man kan f.eks. nemt blive meget imponeret over den ro, det overblik, den fornuft med bolden, som den centrale midtbanespiller Kelly Fitzgerald viser. Hun ved, hvor bolden skal hen, før hun modtager den, hun kan dæmpe eller sætte tempoet op i spillet, og hun placerer sig som regel klogt på banen. Og så har vi hurtigt set, at Kaylan Marckese virker kompetent og rutineret som ny målmand.
Det er en fantastisk sæson, kvindeholdet er midt i. Førstepladsen i grundspillet er sikret før sidste runde med en svær udekamp mod Fortuna Hjørring. HB Køge starter i mesterskabsspillet, hvor nummer ét og to til sidst bliver belønnet med billetter til Champions League-deltagelse, med 10 point. De 5 andre hold begynder med henholdsvis 8, 6, 4, 2 og 0 point. Sådan er reglerne for den bedste kvinderække.
SEJR OVER KOLDING ER EN PLIGT
I 1. Division er det, heldigvis, helt op til HB Køge selv at sikre sig adgangstegn til top-6. Nederlaget til Silkeborgs favoritter var måske ikke overraskende, og der er stadig god grund til at forvente en hjemmesejr over nedryknings-kandidaterne fra Kolding og point mod Hvidovre i grundspillets sidste runde. Det er fint, at Fremad Amager og Fredericia, nummer 5 og 6, mødes på søndag. Spiller de uafgjort, kan HB Køge overhale dem og komme op som nummer 5 lige bag Helsingør.
At to kampe med tre scoringer i hver blev efterfulgt af et opgør uden HB Køge-mål var selvfølgelig ærgerligt. Vi har i sæsonen savnet, at en angriber – ligesom Martin Koch Helsted har gjort det med 17 træffere tre år på stribe – har lavet mange mål. Martin Koch er, kan man læse i statistikkerne, en af de spillere i den næstbedste række, som har nettet tre gange i samme kamp.
Alene i spidsen på listen over spillere med flest mål i samme kamp i 1. Division gennem årene er i øvrigt Nicklas Pedersen. Nu HB Køge-ansat som U17-træner. Eks-landsholdsspilleren, der har haft en fin karriere i ind- og udland, scorede 5 gange, da han med Herfølge vandt 8-1 over Fremad Amager i en hjemmekamp 17. juni 2007.
Nicklas, søn af Jesper Pedersen, en af de bedste spillere, Herfølge har haft, kunne måske godt af og til give nogle små, gode råd til alle angriberne i HB Køge?
EKS-HERFØLGE- OG KØGESPILLER MED SUCCES
Det er i øvrigt imponerende, at Helsingør som oprykker har præsteret så flot i 1. Division – på trods af to nederlag til HB Køge. ’Man gør vel meget for at hjælpe sin moderklub’, siger Helsingør-cheftræner Morten Eskesen med et lille grin.
Han var førsteholdsspiller i Herfølge, mens John Tune Kristiansen var træner, inden han gik to rækker ned, da han bl.a. sammen med Lars Frisch tog til Køge og fik Erik Rasmussen som træner i Danmarksserien. Eskesen blev anfører, Køge rykkede op gennem rækkerne og kom i Superligaen. Han nåede derefter at være direktør i klubben et par år, før han satsede på trænerrollen.
Som træner har Morten Eskesen været i Kalundborg og Greve, Karlslunde, Rishøj og Randers FC (assisterende træner). Han overtog et 2. divisionshold Helsingør, fik stoppet en stor nedturs-blødning og førte holdet tilbage til 1. division.
Eske, der nu igen sammen med Christina er bosiddende i Køge, sigter på at blive Superliga-træner. Det har Auri Skarbalius været med HB Køge, Brøndby og Viborg. Det kunne være stort, hvis Auri rykker op med HB Køge til 2022-23-sæsonen i Superligaen – og så blæser vi da højt og flot på, at der kan blive noget bøvl med og surhed og brokkerier over VAR.
Søren Olsen, den 10. marts 2021.
”Ugens Olsen” er en ny klumme, der er forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme er Søren Olsens egen holdning og uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt, men ind i mellem også kontant.