Ugens Olsen: Det er også vigtigt at vinde pokalkampene

Den hurtigste og korteste vej til en titel og europæisk deltagelse går gennem pokalturneringen. ’Bare’ seks-syv sejre i alt i de indledende runder og derefter i kvartfinalerne, semifinalerne og finalen skal der til. Måske er Daniel Aggers HB Køge-hold på vej til pokalsucces i denne sæson? Det startede i hvert fald pænt med den sikre 4-0-sejr over Skovshoved, storklub i de gode gamle dage, som nu befinder sig i københavnsserien.

En lille opmuntring to dage efter 1-2-dukkerten mod Vendsyssel FF, hvor Daniel Aggers hold på det fine, nye græstæppe led det første nederlag på Capelli Sport Stadion siden august sidste år.

Sølle ét point og et mål i to hjemmekampe i NordicBet Ligaen skal have karakteren ’ikke godkendt’. Og næste opgave er på udebane mod nedrykkerne SønderjyskE, der har startet sæsonen med at vinde to kampe.

HB Køge-spillerne kom ellers på banen med den rette indstilling og god attitude mod Vendsyssel. De første 20-25 minutter så det rigtig godt ud med hurtigt og direkte spil fremad i en 3-5-2-formation. Og der blev skabt chancer. HB Køge-spillerne optrådte med mod, vilje og udfordringslyst. Der var mange folk fremme, som tilbød sig, når bolden var erobret.

Lejesvenden fra FC Nordsjælland, Jonas Jensen-Ebbew, der kom til HB Køge i sidste uge, fik en glimrende debut i bagkæden. Men i flere situationer manglede forsvarspillet konsekvens. Da gæsterne fik lov til at udligne til 1-1, mistede HB Køge-spillerne, set udefra, noget af gejsten og optimismen. Og med held og energi fik Vendsyssel tre point med hjem.

’Står vi med et eller to point efter to kampe, tager vi den derfra’, sagde Lars Jacobsen til Dagbladet inden opgøret mod Vendsyssel. Jo, der er vel ikke andet at gøre i en sæson, hvor målsætningen er en top-6-placering efter grundspillets 22 kampe. Næste modstander, SønderjyskE sigter direkte mod oprykning. Det bliver svært at slå sønderjyderne lørdag i Haderslev.

 

AGGER OG JACOBSEN PÅ EN STOR OPGAVE

Daniel Agger og First Team Coach Lars Jacobsen arbejder hårdt og er på en stor opgave i HB Køge, som drømmer om en plads i Superligaen inden alt for længe. Tilsammen har de spillet 156 A-landskampe. Agger 75, Jacobsen 81. Så de har stor international erfaring og har spillet under og lært noget af mange dygtige trænere. Agger var som bekendt kun i to klubber. Brøndby og Liverpool. Lars Jacobsen startede i topfodbold i OB, kom så til Hamburger SV, FCK, FC Nürnberg, Everton, Blackburn Rovers, West Ham United og franske EA Guingamp.

De er forholdsvis nye i trænerbranchen og prominente navne i 1. division. Det er i øvrigt interessant at konstatere, at ikke færre end ti af cheftrænerne i den næstbedste række har spillet topfodbold. Og andre end Daniel Agger har været A-landsholdsspillere og prøvet meget i udlandet.

FC Nykøbing-træner Claus Jensen er noteret for 47 kampe på A-landsholdet, Hvidovre-træner Per Frandsen for 23. Hillerød-cheftræner Christian Lønstrup var en fin spiller på FC København-holdet og tæt på landsholdet. I en periode var han i italienske Cagliari Calcio.

De seks øvrige cheftrænere i 1. division med baggrund som spillere i den bedste danske række: Fredericias Michael Hansen, Næstveds Peter Bonde (ps: dengang superligaen hed 1. division), Hobros Martin Thomsen, Helsingør FC’s Morten Eskesen (ps: dengang superligaen hed 1. division), SønderjyskE’s Henrik Hansen, Fremad Amagers Michael Hemmingsen. Peter Bonde var i øvrigt i en årrække assistent for Morten Olsen og har haft trænerjob i Kina.

 

VI MANGLER EN POKALTRIUMF TIL HERFØLGE/KØGE

Tilbage til pokalfodbold. Hverken Herfølge Boldklub eller Køge Boldklub har triumferet i pokalturneringen. HB Køge har heller ikke magtet det, endnu. Internt mellem de to klubber var Herfølge i øvrigt bedst med en 3-0-sejr på hjemmebane i det eneste pokalmøde mellem de to naboer.

HB Køge var i kvartfinalerne i 2009-10-sæsonen og røg ud efter et nederlag på 3-1 til OB. I 2011-12 måtte HB Køge-holdet se sig slået af AC Horsens over to semifinalekampe. Østjyderne vandt 1-0 hjemme, mens det på Herfølge Stadion blev 2-2. Herfølge blev slået ud to gange i semifinalerne i midt 90’erne. Først af AaB i 1987-88-turneringen. I 1995-96-sæsonen kom AGF i finalen med flest udebanemål i semifinalen mod Herfølge, der fik 2-2 hjemme og derefter spillede 1-1 i AGF i Aarhus.

Køge Boldklub har været i to pokalfinaler i Idrætsparken. B 1913-Køge 2-1 i 1963. B 1903-Køge 1-0 i 1979. En trøst var det, at henholdsvis Hans Andersen og Peter Poulsen blev kåret som årets pokalfighter i de to finaler.

 

AMBITIONEN: GULD IGEN OG SEJR I POKALFINALEN

Men, vi må op med humøret. HB Køge er klar til anden runde i mændenes pokalturnering, det er fint, og kvindeholdet venter på at se, hvem der bliver første modstander. Indtil videre er det Søren Randa-Boldts mesterhold, der skal hente titler, pokaler og guldmedaljer hjem til klubben. Og forhåbentlig igen spille seks kampe i gruppespillet i Champions League i efteråret.

Den primære målsætning er at erobre guld for tredje år i træk. Men vi forstår på cheftræneren, at der bliver satset hårdt og målbevidst på at skrive historie, som det vil være, hvis HB Køge/Herfølge/Køge endelig kan smykke sig med en pokaltitel næste forår. Det er da også på tide.

Det kan i øvrigt godt være, at nogle trænere og spillere egentlig helst er fri for at spille mange pokalkampe i et tæt program og ikke satser alt på at komme videre til de næste runder. Men pokalkampe kan jo bl.a. bruges til at give unge spillere spilletid, slikke sårene efter nederlag og tanke selvtillid – som det skete mod Skovshoved. Og det er jo bare altid godt og positivt at slå svagere hold, som man kan møde i pokalturneringens første runder.

Uanset, hvem modstanderen er, og hvad turneringen hedder, giver alle sejre ny energi, glæde og ’nyt mod på tilværelsen’. Og det vigtigste i fodbold er vel at vinde kampene.