Ugens Olsen: Det kan gøre ondt at spille i Champions League

Hvis vi går ud fra, at Barcelona, der er forsvarende titelindehaver, og Arsenal er to endnu stærkere hold end Hoffenheim, så bliver det en barsk omgang for HB Køges danske mesterhold at debutere i gruppespillet i kvindernes Champions League. Men samtidig også lærerigt for spillerne. Og kampene på højeste, europæiske niveau vil være gode udfordringer og oplevelser, der kan gøre dem bedre, som Kaylan Marckese sagde til Dagbladets udsendte medarbejder efter 5-0-dukkerten i Tyskland.

Barcelona, der kommer til Køge og er modstanderen torsdag i næste uge på Capelli Sport Stadion, viste suveræn klasse i 4-1-sejren over Arsenal. Men Kaylan Marckese siger, at hun ikke frygter noget: ’Vi skal nyde det. Det er jo lærerigt at møde hold med den kvalitet, som vi nu gør’.

Det er en positiv og nyttig indstilling til virkeligheden, som jo er, kan vi se, at HB Køge-holdet nok vil være overmatchet i alle CL-kampene.

Hvis ikke Kaylan Marckese havde været helt på toppen mellem stængerne og leveret superredninger i første halvleg mod tyskerne, kunne det være gået endnu værre resultatmæssigt. HB Køge-spillerne virkede, som det så ud på tv, lidt benovede og hektiske fra første fløjt. Hoffenheim-spillerne pressede højt og effektivt. De bestemte tempoet og rytmen i kampen. Der var kun få perioder, hvor der kom ro på HB Køge-holdets opspil – tre dage efter 4-0-opvisningen i den hjemlige topkamp mod Fortuna Hjørring.

Inden mødet med Barcelonas storfavoritter kan man måske ’søge lidt trøst’ i, at HB Køges kvindehold stort set aldrig taber på hjemmebane, men tværtimod næsten altid vinder. Bl.a. fordi de fem amerikanske spillere løfter holdets præstationer. Siden et nederlag på 4-0 til Sundby 29. oktober 2019, er det blevet til 20 sejre i Champions League-kvalifikationen, kvindeligaen og 1. division, uafgjort en enkelt gang og et pokalnederlag til Brøndby i foråret i år i sammenlagt 22 hjemmekampe.

ANFØREREN ER FORELSKET I DANMARK

Den nye anfører, 25-årige irsk-amerikanske Kyra Carusa, der er født i Californien, har haft en stor rolle i HB Køges imponerende succes. Og hun er vildt begejstret for at være i klubben og i Danmark. Det fortalte hun forleden i et stort interview i Politiken, som er den førende avis med hensyn til dækning af kvindefodbolden.

’Jeg er blevet forelsket i Danmark. Det er vildt at tænke på, for jeg er jo fra San Diego og har prøvet en masse ting i min fodboldkarriere. Men fra det øjeblik, jeg ankom, vidste jeg, at jeg ville være en del af klubben. Stedet gør mig lykkelig’, siger Kyra Carusa i interviewet. Hun ankom uden kendskab til Danmark og klubben.

’Jeg havde hørt om Danmark og selvfølgelig København. Men så kom jeg hertil, og det er 180 grader forskelligt fra, hvad jeg troede, det var. Jeg har skullet vænne mig til sproget og danskernes væremåde og så simple ting som eksempelvis de danske spisevaner. Og jeg kunne ikke bare ringe til mine forældre på grund af tidsforskellen. Det var ret vildt’.

Kyra Carusa fremhæver den holdkultur, der eksisterer i HB Køge, og som er årsagen til, at hun er så glad i Danmark.

’De danske spillere har altid fået os til at føle, at vi er hjemme, og deres hjem føles som vores hjem. De tager os med hjem til deres familier, laver mad til os og lærer os danske traditioner. Og det behøver de jo egentlig ikke, men de gør det, og det er jeg enormt taknemmelig for. Det gør en forskel’.

CARUSA FØLER, AT PRESSET ER ET PRIVILEGIUM

Blandingen af den danske og amerikanske kultur gør HB Køge-holdet til noget særligt og er i høj grad årsagen til den sportslige fremgang og succes, mener Kyra Carusa.

’I begyndelsen kom de amerikanske spillere med en kultur med meget intensitet. Amerikanere er mere verbale, højlydte spillere og mere krævende spillere. Det er meget anderledes end kulturen hos de danske spillere, og det fik os til at skille os ud. Men danskerne er bedre til taktik, bedre med bolden og har en større forståelse for spillet. Så vi mikser det bedste fra begge kulturer. Det er vores styrke’.

Kyra Carusa, topscorer i ligaen i sidste sæson og udtaget til årets hold, siger også, at hun ikke vil lyve og indrømmer, at det kan være nervepirrende og skræmmende, fordi hun føler, at hun skal præstere, når hun kommer som amerikansk spiller. ’Men på samme tid er det alt, hvad jeg nogensinde har ønsket. Som professionel spiller vil jeg gerne have, at folk har forventninger til mig. Det pres er et privilegium’.

DEN PLACERING ER IKKE GODKENDT

Mens mesterholdet fordøjer oplevelserne i Tyskland i CL­-debuten og lader op til lørdagens udekamp i Gjensidige Kvindeligaen mod FC THY-Thisted og ser frem til mødet med mægtige Barcelona for øjnene af måske et par tusinde tilskuere, slikker Daniel Agger, Lars Jacobsen og 1. divisions-spillerne sårene efter 2-0-nederlaget i Esbjerg.

Placeringen som nummer ni i den næstbedste række med seks point op til sjettepladsen, som næste modstander, Nykøbing Falster, indtager, er ’ikke godkendt’. Det sagde anfører Mike Jensen efter slutfløjtet mandag aften i det vestjyske, og man kan kun være enig med ham.

Nu er halvdelen af kampene afviklet i grundspillets 22 runder, og alle hold har mødt hinanden. Der er det lille hængeparti, at en snes minutter i den afbrudte kamp mellem Vendsyssel FF og Lyngby, mangler at blive spillet. Og hvis Vendsyssel FF bare får uafgjort dér, bliver HB Køge skubbet en plads nedad i tabellen.

Agger-holdets præstationer har været for svingende. Noget af forklaringen er jo, at der er skiftet flere spillere ud i start-11’eren fra kamp til kamp på grund af de ekstremt mange skader, som har ramt truppen, og flere karantæner. Det har betydet, at nogle spillere har måttet spille andre pladser og i lidt andre positioner end dér, hvor de er allerbedst.

NEDRYKNINGSSPIL OG DM-GULD IGEN?

Det så glimrende ud med spillet og med samarbejdet på holdet i de første 45 minutter i Esbjerg. Emilio Simonsen er en spændende type, der kan udfordre, drible og være en trussel mod modstandermålet med bolden for fødderne, når han er i fremdrift. Han har gode ideer og er svær at fange for modstanderne. Efter pausen var hjemmeholdet bedst, og det var i orden, når vi ser på chancefordelingen, at Esbjerg vandt kampen.

To sejre, tre gange uafgjort og seks nederlag. Resultater på samme niveau i de sidste 11 runder i grundspillet vil uden tvivl betyde, at HB Køge derefter skal undgå degradering i nedrykningsspillet med 10 runder. Heldigvis kan vi glæde os over og gå ud fra, at kvindeholdet samtidig i foråret givetvis vil være favorit til vinde det danske mesterskab, igen.

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.