UGENS OLSEN: EN GOD VANE AT VINDE GULD HVERT ÅR

Det er da stort og noget, som man skal være stolt over. At opleve at spille på et fodboldhold, der vinder DM-guld. Det ved man, når man har prøvet det. Et mesterskab i holdsporten, som er den største i Danmark, er altså noget særligt. Både hos mændene og kvinderne. Og det er de færreste, som oplever at blive dansk mester flere gange.

Men – nu skal vi rose en række HB Køge-spillere, som får hængt guldmedaljer om halsen for anden gang – og medspillerne, som oplever det første gang. Og vi skal klappe og hylde holdet, staben omkring det og klubben, når anfører Kyra Carusa skal løfte DBU-trofæet på Capelli Sport Stadion meget snart.

Det er fantastisk, det er historisk, det er imponerende. Køge Boldklub blev mester i 1. division i 1954 og i 1975, Herfølge vandt Superligaen i sæsonen 1999-2000. Lige nu er kvindeholdet på toppen i suveræn stil. I ligaen har der, kan man vel godt tillade sig at skrive, været HB Køge og så alle de andre. Alle de andre, som ikke har formået at vinde én eneste gang over det forsvarende mesterhold, der fik guld sidste år efter en ’finalesejr’ over Brøndby i sidste spillerunde.

Nu kan HB Køge-holdet, der har høstet endnu flere point i ligaen end i sidste sæson, tillade sig at tabe de to sidste kampe, begge på hjemmebane, mod henholdsvis FC Thy ThistedQ på søndag og Fortuna Hjørring 4. juni. Så stort er forspringet jo ned til andenpladsen i ligaen. Men selvfølgelig taber mestrene ikke. Det vil de ikke. Søren Randa-Boldts spillere nægter at tabe i ligaen. Og han ’forbyder’ det.

HB Køge-holdet har, som cheftræneren udlægger det, spillet en sæson med stor, effektiv kynisme, kløgt og professionalisme. Enig. Man kan også pege på, at spillerne har været meget fokuserede og viljestærke i vel samtlige kampe, og så har de været i rigtig god form. Godt trænet. Fysisk stærke med en indstilling, som har knækket modstanderne i mange kampe, hvis selve HB Køge-spillet har manglet rigtig rytme og præcision. Spillemæssigt har præstationerne været lidt svingende i perioder, men ikke spillernes entusiasme, vindermentalitet og ambitioner.

KIM DAUGAARD ER KOMMET PÅ DEN RETTE HYLDE

Da Kim Daugaard sidste sommer forlod trænergruppen omkring 1. divisionsholdet, efter at Daniel Agger og Lars Jacobsen var blevet hentet ind som ny trænerduo, fik han opgaven som assistent i samarbejde med Søren Randa-Boldt, afløseren for Peer Lisdorf. ’For fem, seks år siden havde jeg ingen tanker om at skulle være træner for et kvindehold’, sagde Daugaard. ’Men udviklingen i kvindefodbolden er jo gået hurtigt, og jeg føler, at det er det rigtige tidspunkt, at jeg nu har skiftet’.

Kim Daugaard forklarede ærligt, at han altid har haft det svært med ikke at vinde og derfor er en dårlig taber. (Det er de fleste af os vist). ’Jeg har savnet at være omkring et hold, der vinder noget, medaljer og titler. Det trækker i mig at få lov at opleve det igen. Og at vi spiller i Europa, er fedt. Det har jeg også savnet’.

Det var i Brøndby, Herfølge-drengen Kim Daugaard kom til tops som spiller i perioden 1993-2008. Han blev dansk mester fem gange, pokalvinder lige så mange. Han fik sølv syv og bronze to gange i den bedste række. Og han er fortsat den spiller, som har høstet flest medaljer i Superligaens historie. Det er supergodt præsteret og beundringsværdigt.

Det varer en del år, før nogle af HB Køge-spillerne på mesterholdet måske kan opnå i nærheden af så meget, som den assisterende træner har formået. Men der er da mange, som nu dansk bliver mester for anden gang. Maddie Pokorny, Kyra Carusa, Marie Uhre Nielsen, Julie Novak og Laura Guldbjerg Pedersen. Kelly Fitzgerald, Lauren Sajewich, Selma Svendsen, Kaylan Marckese, Isabella Obaze.

CECILIE FLØE ER DEN BEDSTE TIL AT JUBLE EFTER EN SCORING

Cecilie Fløe bliver mester for første gang. Angriberen, som har fået A-landsholdsdebut i denne sæson, kom med det fine hattrick i 3-0-kampen i Kolding op på 12 sæsonscoringer, fire færre end nummer ét på topscorerlisten, FC Thys Rikke Dybdahl.

Kim Daugaard er glad for at være med til at gøre Cecilie Fløe til en endnu bedre spiller, har han også sagt.

’Cecilie er sød og godt opdraget, og hendes potentiale er kæmpestort, det kan man hurtigt se. Hun er fysisk meget stærk, god i nærkampe og løb. Hun var måske lidt uskolet, da vi fik hende. Hendes spilforståelse og teknik bliver nu forbedret hele tiden. Hun udviser stor iver for at træne ekstra og er god at arbejde med’.

Og så bliver hun enormt så lykkelig og glad, når hun laver mål. Og hun viser det over for medspillerne på banen og tilskuerne. Hvor er det herligt udefra at se og opleve den spontane glæde på egne og medspillernes vegne, som Fløe demonstrerer i kampene.

NU SER VI FREM TIL FLERE CHAMPIONS LEAGUE-KAMPE

Som mesterhold får man chancen for at komme ind på den største europæiske scene, hvor HB Køges guldvindere fik debut i efteråret. Seks nederlag i CL-gruppespillet var selvfølgelig lidt ærgerligt, eller hvad man kan kalde det. Men alle vidste på forhånd, at det ville blive meget svært at få point mod Hoffenheim, Barcelona og Arsenal.

Søren Randa-Boldt ved, at spillerne – og trænerne – lærte en hel masse i den første sæson i Champions League, som HB Køge jo fik adgang til med den samlede sejr over tjekkerne fra Sparta Prag i to spændende og enormt interessante kvalifikationskampe.

Efter alt at dømme bliver det efter samme opskrift, at HB Køge skal løse billet til den mest prominente klubturnering, hvor deltagerne bliver præmieret med dejlige tre-fire, måske fem millioner kroner. Altså via to kvalifikationskampe, ude og hjemme. Vi får det endelige svar, når det bliver afgjort, om de nye CL-vindere, Olympique Lyonnais – der slog Barcelona 3-1 i 2022-finalen forleden – også vinder mesterskabet i den franske liga. Sådan er reglerne skruet sammen.

Lyon-holdet er fem point foran nummer to i den nationale liga. Så vi kan godt regne med, at HB Køge træder ind i anden kvalifikationsrunde, hvor dobbeltopgørene formentlig afvikles 20.-21. og 28.-29. september.

Man kan i øvrigt se, at HB Køge er nummer 51 på UEFA-klubranglisten. Det er vel sådan set lidt overraskende for de fleste. Det er sejren over tjekkerne, der giver den placering.

Olympique Lyon, FC Barcelona, VfL Wolfsburg, Paris SG og FC Bayern München er de fem hold øverste på listen. Brøndby IF er faktisk nummer 13, Fortuna Hjørring nummer 19. Ranglisten udregnes efter klubbernes resultater i Europa i de seneste fem sæsoner.

AGGER-HOLDET SPILLER FORKAMP, FØR MESTRENE SKAL HYLDES       

På lørdag spiller Aggers tropper på hjemmebane mod Hobro ’forkamp’ i weekendens HB Køge-program. 1. divisionsholdet har leveret godkendte præstationer og resultater i nedrykningsspillet og ender på førstepladsen dér og altså som sæsonens nummer syv i den næstbedste række. Som det var ’krævet’ efter, at det ikke lykkedes at komme med i top-6 og prøve kræfter med holdene, der har kæmpet om de to oprykningspladser. Dem har AC Horsens og Lyngby spillet sig til. Tillykke med det.

Søren Randa-Boldts hold blev sikker på at få guld, før de fleste havde regnet med, men vi forventer og tror helt sikkert, at HB Køge-spillerne vil slutte endnu en successæson med to sejre. Og det er sådan set fint nok, at sæsonens sidste kamp på Capelli Sport Stadion bliver mellem guldvinderne og sølv- og pokalvinderne, Fortuna Hjørring.

Når den er vundet, glæder vi os allerede til næste sæson. Dér må en del af målsætningen være, at HB Køge skal prøve at blive pokalvinder hos kvinderne, for første gang. At guldholdet skal ind i Champions League-gruppespillet og dér erobre nogle point, allerhelst med en sejr eller to.

Og så handler det selvfølgelig om at vinde guld igen. Den første gang er altid noget særligt. Det ved vi. Men det bliver da aldrig trættende eller ’kedeligt’ – undtagen set fra modstandernes side – at HB Køges kvindehold vinder flere titler og pokaler og dominerer som Danmarks nummer ét.

2021 var det bedste år i HB Køges historie, har de fleste af os været enige om. Ved nytårstide siger vi farvel til et 2022, som måske på flere parametre har været endnu bedre? Vi får se.

Capelli Sport