Ugens Olsen: En superstart som ingen havde ventet

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

 

Efter en dårlig generalprøve kommer en god premiere. Var det ikke det, jeg skrev for en uge siden – inden HB Køge-holdet med Nicklas Pedersen som debuterende cheftræner tog til Farum og bankede Hillerød 4-0? Jo, det er jo det, man siger og håber, men jeg gav vist ikke udtryk for jubeloptimisme. Jeg forventede, som de fleste sikkert gjorde, en svær udekamp.

På forhånd havde man nok den holdning, at uafgjort ville være et godkendt resultat for et hold med mange debutanter og unge spillere. Man ved jo reelt ikke, hvor man står efter en sommerpause, når der er skiftet kraftigt ud på mange pladser på og omkring holdet. At det i stedet blev en brillant udesejr på 4-0 var fantastisk, enormt overraskende og supervigtigt.

For humøret, for selvtilliden, for troen på, at det med en blanding af erfarne folk og en række nye ansigter i truppen godt kan lade sig gøre at spille god fodbold og skabe resultater. Og placere sig på førstepladsen i den næstbedste fodboldrække lige med det samme.

 

FØRSTE HJEMMEKAMP BLIVER SPÆNDENDE

Hvor var det sjovt og positivt at opleve stoltheden og glæden hos trænere og spillere efter slutfløjtet, hvor de nød og fejrede sejren sammen med overraskende mange HB Køge-fans, der havde taget turen til det nordsjællandske – og under kampen var ’buret inde’ på udebaneafsnittet på Right to Dream Park, FC Nordsjællands hjemmebane.

I omklædningsrummet var stemningen naturligvis helt i top efter kampen. Og jeg kan anbefale dem, som endnu ikke har gjort det, at gå ind på HB Køges sociale medier og se billeder og høre lyd fra de ellevilde spillere.

Den start på sæsonen lover godt. Og man kan vel forvente, at mange, der kan lide fodbold, er blevet nysgerrige efter at se nøjere på Nicklas Pedersens hold og møder frem, når den første hjemmekamp på Capelli Sport Stadion spilles fredag aften mod Vendsyssel FF.

 

DET KUNNE VÆRE BLEVET 7-0 I FARUM

Nu hører det så, selvfølgelig, med til historien, at HB Køge spillede 11 mod 10 i næsten hele kampen. De fleste gange er det er en fordel. Andre gange kan det sagtens være meget besværligt at nedkæmpe og besejre en modstander, som har en mand færre på banen. Fordi holdet med 10 spillere koncentrerer sig mest om at forsvare sig dybt og lukke af foran eget mål.

Men for stakkels Hillerød var det en ’katastrofe’ at få anfører Jonathan Witt udvist med bare syv minutter spillet. Efter at han nedlagde Jubril Adedeji lige uden for feltet, vidste Witt med det samme, hvad dommeren ville gøre. Rødt kort og farvel. Det viste sig at være afgørelsen, kan man påstå her bagefter. Hillerød-holdet trak sig tilbage, overlod initiativet og spillet til udeholdet, der bestemte tempoet og skabte mange chancer, mange store chancer.

Det var kun et spørgsmål om, hvor stor sejren skulle blive. Det kunne være endt 7-0, men 4-0 var fint nok, selvfølgelig. Og se lige igen på tabellen. Det er en nydelse. HB Køge er nummer ét i NordicBet Liga, Jubril Adedeji og Erkan Semovski topscorere i rækken.

Erkan er en god afslutter med selvtillid. De unge spillere nød at spille på et hold i en fleksibel 4-3-3-formation og med en offensiv indstilling. Jeg lagde så også mærke til, at Marcus Gudman leverede klogt forsvarsspil med overblik i den bageste kæde sammen med Nemanja Cavnic. Og at den nye målmand Sebastian John, der ikke havde det store at lave i den kamp, virkede ganske sikker, læste spillet fint og tog godt fat i bolden i luften og ved græsset.

 

SEJREN GIVER INGEN GARANTI FOR NOGET

For Nicklas Pedersen kunne sæsonen ikke begynde bedre. 4-0. Hvem havde forventet det? Ingen, vil jeg mene. Det er et af de sjældnere resultater i de øverste rækker. HB Køge har tidligere vundet med de cifre flere gange. Bl.a. i 2015, hvor det resultat kom i en hjemmekamp mod Vendsyssel FF. HB Køge-træneren dengang hed Henrik Pedersen. Nu kommer han til Køge fredag som træner for Vendsyssel-holdet, der lagde ud i den nye sæson med at spille 1-1 mod SønderjyskE.

Det er i øvrigt tankevækkende at huske, at da Daniel Agger debuterede som træner i 2021-22-sæsonen, lagde HB Køge ud med at vinde 2-0 i Horsens på to mål af Marius Elvius og Pierre Larsen. Optimismen begyndte straks at blomstre.

Men så oplevede vi en alenlang serie med otte kampe på stribe uden en eneste HB Køge-sejr i den næstbedste række: 0-3 mod Hvidovre, 1-1 mod Hobro, 3-1-nederlag i Nykøbing F., 2-0-nederlag til Fremad Amager, 0-1 mod Helsingør FC, 2-2 mod Vendsyssel, et meget dumt nederlag på 4-3 til Jammerbugt på udebane og så 1-1 i Lyngby, før det endelig, i 10. spillerunde, lykkedes at vinde igen. 3-0 over FC Fredericia.

 

DET ER SJOVEST AT VINDE KAMPENE

Vendsyssel FF er en besværlig modstander i en anden kaliber, end Hillerød-holdet var. Et jysk fighterhold med god fysik, direkte spil og viljestyrke. At HB Køge-spillerne har trænet med et smil på læben igennem ugen, siger sig selv. Og de glæder sig selvfølgelig og ser frem til sæsonens første hjemmekamp. Og håbet om sejr nummer to har alle da lov at have. Men det bliver ikke nemt som mod Hillerød.

For en fodboldspiller er der ikke noget bedre end at vinde kampene, uanset hvordan de er kommet i hus. Det er selvfølgelig også vigtigt at spille godt. Men hvis man ikke vinder, mangler der noget. Der er en særlig stemning i omklædningsrummet efter slutfløjtet, når der bliver sat tre point ind på kontoen. Det ved man, hvis man har prøvet det. Jeg ville godt have været der, i omklædningsrummet fredag aften i Farum. Det er så herligt at dele sejren med andre i en holdsport, hvor man hjælper hinanden på banen og spiller for holdet, ikke kun for sig selv.

4-0. En stor sejr, en vigtig sejr. En overraskende sejr. Men den fortæller os ikke meget om, hvor stærkt den nye, sympatiske træner Nicklas Pedersens hold er eller kan blive. Én sejr er ingenting. Men at vinde så overlegent og spille så glimrende var en super god begyndelse på en 2023-24-sæson, hvor det blev cementeret, at AaB med 3-0-sejren over B.93 på Østerbro er storfavorit til at snuppe førstepladsen og rykke op i Superligaen.

Om fire-fem runder ved vi noget mere om, hvordan vi kan tro på og forvente, at HB Køge vil begå sig og placere sig i landets næstbedste fodboldrække. Vi beholder nok ikke førstepladsen ret længe?

Capelli Sport