Ugens Olsen: Fodbold er ikke en skønhedskonkurrence

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Fodbold er ikke en skønhedskonkurrence. Jeg kan ikke helt huske, om det var Richard Møller Nielsen, 1992-Europamesteren og min helt, der sagde det første gang, jeg hørte de visdomsord. Det kunne det sagtens have været. Fodbold er ikke en skønhedskonkurrence, men en sport, hvor paragraf 10, kampens resultat, i reglerne fortæller, hvad det handler om: ’Det hold, der har scoret flest mål, har vundet kampen’.

Det gjorde HB Køge i Hillerød, hvor sæsonens første sejr i 1. division blev hevet i land mod et oprykker-hjemmehold, som jo blev reduceret til 10 mand efter få minutter. En uhyre vigtig sejr, der giver spillerne mere selvtillid og skaber bedre humør i og omkring truppen og optimisme før tirsdag aftens hjemmekamp mod Nykøbing FC.

Mange, bl.a. trænerne og spillerne selv, har brokket sig over og selvfølgelig været utilfredse med resultaterne i de første tre runder og samtidig været ganske tilfredse med præstationerne. Nu kan vi så fra bl.a. mandagstrænere og HB Køge-tilhængere høre og læse kritik af, at spillet mod Hillerød var for dårligt. For langsomt og uinspireret, og det var for ringe, at sejren ikke blev større m.v. Det er altså svært at gøre alle tilfredse, må vi konstatere.

Selvfølgelig vil vi helst have, at det hold, vi holder med, både kan vinde og levere champagne-fodbold, der er værd at se på og blive begejstret over. Lækkert og smart angrebsspil i sambarytme, fodbold med hæl og tå, masser af chancer, afslutninger – og scoringer – og seværdigt, teknisk og raffineret kombinationsspil. Fuld fart fremad.

Underholdningsværdien skal have et højt niveau, det skal handle om boldbesiddelse og en offensiv tilgang til opgaven. Driblekunstnerne med de bedste tricks på repertoiret og kreative solister skal have ordentlige arbejdsbetingelser. Og resultatfodbold med vægt på defensiv styrke og organisation skubbes i baggrunden. Det gider vi ikke se på, det er for kedeligt.

 

FLOT FODBOLD GIVER IKKE I SIG SELV MANGE POINT

Men det er nu ikke mig, der siger sådan. Jeg hører til på den fløj, hvor man accepterer, at det da er til tilladt at vinde grimt. Der er romantikere og kynikere, som ser forskelligt på tingene. Nogle af de første vil bare se god fodbold. De andre vil bare vinde i en sport, hvor der ikke sidder smagsdommere på tribunen, som ved slutfløjtet skal række skilte i vejret med karakterer for stilen, spillets underholdningsværdi og den kunstneriske udførelse og udpege vinderne på den måde.

Richard Møller Nielsen havde da ret, da han stilfærdigt sagde, at det er så rart at se lidt sølvtøj (et trofæ) på holdbilledet efter den sidste kamp i en stor turnering. Nu kan HB Køge selvfølgelig ikke lige med det samme vinde DM-guld hos mændene, men det vil være fint og tilfredsstillende, hvis Agger og Co. placerer sig fast i top-6 i NordicBet Ligaen – og at oprykningen til Superligaen kommer om et par år. Og der så bliver taget nogle billeder med en ’oprykningspokal’ stående på græsset foran spillerne efter sidste kamp i den næstbedste række.

Nu er det sådan, at det meget er spillermaterialet, som afgør, om trænerne kan få stor succes med det hold, de har ansvaret for. Som den østrigske trænerlegende Ernst Happel sagde: ’Man kan som træner ikke lave æsler om til rideheste, men måske få æslerne til at løbe lidt hurtigere’.

HB Køge-holdet bør kunne placere sig i den øverste tabelhalvdel i denne sæson. Og det er da en lille fornøjelse at studere tabellen nu og konstatere, at afstanden til top-6 er minimal.

 

DEN DÅRLIGSTE KAMP, DET BEDSTE RESULTAT

’Når man ikke rammer dagen, så er det dejligt at vinde – ja, det er det altid’, sagde First Team Coach Lars Jacobsen til Dagbladet torsdag aften. Man kan jo kun være enig. ’Det er en lidt underlig følelse, man står med. Det var sæsonens dårligste kamp, men samtidig sæsonens bedste resultat’, fortsatte Jacobsen.

Og derfor er presset på trænerteamet og spillerne taget af efter kampen, hvor anfører Mike Jensen og den talentfulde Jacob Trenskow igen viste, at de er godt ’kørende’ nu. HB Køge er, på papiret, favorit mod falstringerne, som er kommet skidt ud af startblokkene og er næstsidst i rækken, hvor Næstveds oprykkere har imponeret indtil nu og er ubesejret.

SønderjyskE og Vejle har helt levet op til værdigheden som favoritterne til at rykke op, og Hvidovre er startet som et hold, der lige som i sidste sæson vil spille med i toppen hele vejen.

Og så er det da ærgerligt for træner Morten Eskesen fra Køge, at hans Helsingør-hold har haltet afsted i de første runder. Nordsjællænderne har solgt gode spillere, men der er jo stadig tid til at hente nye ind for alle klubber. Sommerens transfervindue smækkes først i, når måneden er gået.

 

DRØMMEN OM VM i NEW ZEALAND OG AUSTRALIEN

Det har på det seneste været nogle gode dage for HB Køge med sejren i Hillerød, en fin lodtrækning i pokalturneringen, hvor Kerteminde, som har hjemmebane, ikke er en skræmmende modstander, og den sikre 4-0-gevinst til mesterholdet i Gjensidige Kvindeliga i Thisted. Snart er der topopgør mod Fortuna Hjørring på Capelli Sport Stadion.

Fint at Cecilie Fløe straks fra første fløjt i sæsonen har vist sig som en farlig skudtrussel, som landstræner Lars Søndergaard holder godt øje med.  Selvfølgelig er Fløes drøm at spille sig ind i landsholdstruppen til VM-slutrunden i New Zealand og Australien næste år. Hvis hun fortsætter med at banke bolden i kassen hver uge på den måde, det er sket i de to første kampe, og hun stadig bliver bedre teknisk, er der pæne chancer for, at drømmen kan gå i opfyldelse.

Og mens vi venter på og glæder os til, forhåbentlig, at få mange Champions League-kampe til guldvinderne i efteråret, bliver det interessant at følge, hvordan Daniel Agger udvikler sit hold spillemæssigt – og vi får set mange kampe med god fodbold samtidig med, at der kommer point ind på kontoen.

Det er ikke forbudt at vinde grimt, selvfølgelig heller ikke at spille godt og vinde, så alle bliver glade og tilfredse. Fodbold skal også være noget for øjet, var der én, vist nok Morten Olsen, som sagde engang. Den store Johan Cruyff brød sig ikke om måden, Danmark vandt EM på i 1992. Måske fordi, Holland tabte til Richard Møllers mænd i semifinalen? Men fodbold er altså ikke en skønhedskonkurrence.

Capelli Sport