shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0 kr.
View Cart Check Out

UGENS OLSEN: FODBOLD SPILLES IKKE KUN MED FØDDERNE

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Et tankeeksperiment. Fredag aften vinder Fortuna Hjørring på hjemmebane over FC Thy-ThistedQ i kvindeligaen. Så lægger Fortuna et vist pres på HB Køge-spillerne før topholdets søndagsmøde på udebane mod Brøndby. Og hvis HB Køge taber den kamp, vil forspringet til Fortuna være nede på tre point med tre runder tilbage og udsigt til et stormøde, en finale, mellem HB Køge og Fortuna Hjørring til allersidst på Capelli Sport 4. juni.

Så har vi, set med HB Køge-briller, balladen, for så bliver det altså pludselig mere spændende, end det er ønsket og nødvendigt. Og hvis man var fodboldreporter på B.T. eller Ekstra Bladet, ville man spekulere i og skrive, at HB Køge-spillerne nok er ved at få ’gummiben’.

Men, men, hvorfor tænke så negativt. Hellere tænke positivt. HB Køge er stadig ubesejret i ligaen i denne sæson. Og det kan bestemt ikke udelukkes, at Fortuna sætter point til, måske taber, fredag aften, og HB Køge kan selvfølgelig godt slå Brøndby. Så vil der være otte eller ni point mellem nummer ét og to.

Nu er det jo sådan, så fodbold ikke kun spilles med fødderne, men også oppe i hovederne på aktørerne. De skal være mentalt friske og klar, når startfløjtet lyder, de skal bevare ro og overblik, tænke sig godt om på banen og ikke gå i panik. HB Køge-spillerne ved, at de er gode, holdet er det bedste i ligaen – og anfører Kyra Carusa kunne efter min mening blive kåret til rundens spiller stort set hver uge.

Det er ærgerligt for holdet og meget bittert for hende selv, at den dygtige Kelly Fitzgerald med korsbåndsskaden er væk meget længe. Men medspillerne viste styrke, da de fik point efter at have været bagud både mod FC Thy, med to mål, og mod FC Nordsjælland i en af de bedste kvindekampe længe set i Køge.

 

DER SKER NOGET, NÅR MAN ER PÅ FØRSTEPLADSEN

’Det underlige i fodbold er, at man jo helt klart helst vil ligge nummer ét. Men der sker bare noget, når man er dér. Det er menneskeligt’, forklarede FC Midtjylland-anfører Erik Sviatchenko i et interview i Jyllands-Posten i søndags, da FCM tog imod førerholdet FC København i Superligaen.

Sviatchenko henviser bl.a. til afslutningen i 2017-18-sæsonen, da midtjyderne overhalede Brøndby til allersidst i slutspurten og vandt mesterskabet.

’Vi havde den portion held, der skal til for, at noget skal lykkes, når man er på jagt. På andenpladsen i de sidste runder var vi ubekymrede, vi skulle jagte, slippe hæmningerne. Oppe på toppen af bjerget, på førstepladsen, hvor det selvfølgelig er lækkert at stå, er der ikke så meget plads. Og når man er deroppe, kan der internt godt komme nogle spidse albuer lige pludseligt. Det er bedre at give hinanden en hjælpende hånd for at nå toppen’, filosoferer FCM-kaptajnen.

FC København-cheftræner Jess Thorup, selv tidligere topspiller, slog fast, at han da hellere vil stå i en situation, hvor man som nummer ét har et forspring i tabellen. Han går, som han siger, ikke med på den galej med, at det er lettere at være det jagtende hold. Thorup er en fornuftig fodboldmand.

 

HB KØGE MOD STORKLUB I DYB KRISE 

Daniel Aggers HB Køge-hold topper og gør det glimrende i den nederste halvdel i den næstbedste række, hvor HB Køge fører med 34 point foran Hobro med 31 og Vendsyssel FF med 28 efter fem runder i nedrykningsspillet. Det er seks point flere, end Nykøbing F. har i oprykningsspillet. Ærgerligt, at falstringerne snuppede 6. pladsen foran HB Køge i sidste øjeblik i grundspillet.

Nå, det er vel ikke en fair pointsammenligning, eftersom HB Køges og Nykøbing FC’s modstandere jo er af forskellig styrke. Der er virkelig krig på kniven i toppen i oprykningsspillet, hvor der er to billetter til Superligaen i præmie til sidst. AC Horsens-holdet har fået flest point, 13, i de seneste fem kampe og ser godt ud.

Efter den klare 3-0-sejr over stakkels Jammerbugt i Pandrup er HB Køge favorit på hjemmebane lørdag mod kriseramte Esbjerg, der har hentet sølle tre point i fem kampe og ikke vundet en kamp i 2022. Det var skuffende for vestjyderne, at de tabte 2-0 til Fremad Amager. Journalist og analytiker Ole Bruun, der har fulgt EfB i mange år, skrev i JydskeVestkysten:

’Nederlaget til Fremad var på alle måder en tung oplevelse. Skuffelsen hos spillerne var forståelig. Men helt ærligt, lige nu er der ikke brug for spillere, der sender opgivende signaler ud i omverdenen. Der er ved den søde grød nok af sortseere og kritikere, men spillerne skal da være de sidste til at løbe med i den retning’.

’Så i stedet for resignerende udtalelser om, at ’vi var ikke klar’ og ’de ville det mere end os’, så skrål da noget vildskab ud – noget i retning af ’det kan kraft…. ikke passe det her’. Og ’vi skal vise alle, at vi er bedre end det her. Og det her er slet ikke slut. Det kan godt være, at der går Komiske Ali i det hele, men det er da cirka 100.000 gange bedre end at ligne en hængt kat, der bare venter på at blive flået’. Igen i Køge?

Esbjerg ligger, som vestjyderne selv har redt, vil de fleste mene. Der har været kaos i klubben i en række sæsoner. Amerikanske ejere har bidraget til uro og ballade, på det sportslige felt har klubben ikke disponeret og handlet klogt nok, men scoutet for dårligt, så man ikke har fået mange gode spillere ind. Og svingdøren, hvor trænerne skal ind og ud, har haft fart på længe.

 

EN FIN KLUBHISTORIE GIVER IKKE AUTOMATISK POINT

Hollandske John Lammers, der førte vestjyderne til bronze i Superligaen, blev fyret i efteråret 2019. Nu har træner nummer 9 efter ham ansvaret for EfB-holdet. Trænerlisten efter hollænderens farvel: Lars Olsen, Claus Nørgaard, Troels Bech, Ólafur Kristjánsson, Lars Vind, Peter Hyballa, Roland Vrabec, Michael Kryger, Steffen Ernemann.

Esbjerg-klubben har nogle af de bedste baner og faciliteter, der findes i Fodbold-Danmark, og et flot stadion med plads til op imod 18.000 tilskuere. EfB har været dansk mester fem gange, senest i 1979, pokalvinder tre gange, og Esbjerg har spillet 56 kampe i de europæiske turneringer.

Men en imponerende klub-historie giver altså ikke automatisk point i den næstbedste række i dag. I næste sæson spiller Esbjerg måske i 2. division.

Op fra den tredjebedste række kommer efter al sandsynlighed Næstved, og Hillerød ligger godt på andenpladsen til at kunne følge sydsjællænderne op. Og det er da, set herfra, glimrende, hvis to sjællandske hold avancerer til i 1.division. Hillerød har den tidligere landsholdsspiller Christian Lønstrup, der før har været chef i FC Helsingør og FC Roskilde, som hovedtræner.

 

EKS-HERFØLGE-TRÆNER FÅR NÆSTVED OP

I Næstved, hvor udenlandske ejere er skiftet ud med danske fra lokalområdet, hedder cheftræneren Peter Bonde. En erfaren mand. Han var assistent i Morten Olsens trænerstab, da Olsen havde ansvaret for A-landsholdet. Bonde har bl.a. været landstræner for kvindelandsholdet, U20-landstræner (kvinder) i Kina – og det er tredje gang, han er træner i Næstved, hvor han er blevet fyret en enkelt gang og også nåede at føre klubben i pokalfinalen.

Peter Bonde er ansat på fuld tid, det er spillerne ikke. Umiddelbart er der heller ikke planer om – og økonomi til – at det sker, hvis/når de rykker op i 1. division.

Peter Bonde har hjertet med som Næstved-træner. Han er en af de største spillere i klubbens historie. Han var med i en af klubbens allerstørste kampe. ’DM-finalen’ i 1.division, Næstved-KB 16. november 1980. 20.000 tilskuere var på plads på Næstved stadion. De to hold havde lige mange point inden sidste runde. KB’s målscore var bedst, så københavnerne kunne nøjes med uafgjort.

Hjemmeholdet førte 1-0 til slutfasen. Alle vidste, at Hans Aabech var en giftig KB-angriber, der kunne afgøre kampe. Næstved-træner Torben Storm råbte desperat ind på banen til spillerne, da KB havde bolden og fik mulighed for et indlæg i feltet. ’Pas på Aabech’. ’Pas på Aabech’. Opdækningen var imidlertid mangelfuld i feltet, ’Baronen’, som Aabech blev kaldt, udlignede. Næstved fik ’kun’ sølv’.

Peter Bonde spillede også for Herfølge og var anfører i Superligaen i 1987-88. Han blev fritstillet sammen med andre spillere, skiftede til Lyngby og sluttede spillerkarrieren i Næstved i 1995.

 

HB KØGE-HJEMMEKAMPE I NÆSTVED. NEJ TAK, SELVFØLGELIG

I 2010 var det i øvrigt på tale, at Næstved skulle være en del af HB Køge, og at holdets hjemmekampe på skift spilles på Næstved Stadion og SEAS-NVE Park i Herfølge. Det skrev klubberne i en pressemeddelelse, at man arbejdede på. Hvilken dårlig idé, siger jeg. Hvem mon fandt på den?

Heldigvis blev den smidt i skraldespanden ret hurtigt. Skulle/ville Herfølge/Køge-fans køre til Næstved for at se HB Køge spille hjemmekampe dér, og Næstved-tilhængere drage i modsat retning, når der var hjemmekampe i Herfølge? Nej, vel.

Men jeg forstår, at det vist var noget med, ’at et HB Køge-samarbejde med Næstved skulle bruges til at få kommunerne i de to byer til at investere i nye faciliteter på de to stadioner’.

Næstved er særdeles velkommen på Capelli Sport Stadion næste sæson. Og det bliver sjovt og spændende at tage til en HB Køge-udekamp i Næstved.

Det bør ikke kikse for Næstved med oprykning til 1. division nu. Og med en sejr over Esbjerg kan HB Køge blive helt sikker på, at Agger-holdet optræder i den næstbedste række igen i næste sæson. Vi har vel heller ikke på noget tidspunkt været i tvivl, jeg har i hvert fald ikke.

Mayday Vinduespolering