Ugens Olsen: Guldhåbet er stort, mens HB Køge venter på Daniel Agger
Peer Lisdorf har spillet på et mesterhold i Brøndby, han har også været med til at vinde sølv og bronze med de blå-gule på Vestegnen, og han bidrog til, at Frem vandt bronze, da han spillede i Valby-klubben. Som træner har Lisdorf stået i spidsen for Brøndbys kvindehold i perioden 2010-15. Da han stoppede dér, havde han haft ansvaret for et hold, som præsterede at få DM-guld tre gange og blive pokalvinder fire gange. Peer Lisdorf blev afløst af Per Nielsen.
De to har spillet mange kampe sammen på Brøndbys Danmarksserie- og old boys-hold, men aldrig på førsteholdet. Nu er de ’fjender’ og har set ganske meget til hinanden på det seneste. De har mødtes fem gange i henholdsvis i ligaen og pokalsemifinalen med deres hold i sæsonen, der slutter med det helt store finalebrag på Capelli Sport Stadion. HB Køge mod Brøndby i Lisdorfs sidste kamp som træner i Køge.
Per Nielsen blev fem gange mester og pokalvinder fire som Brøndby-spiller. Som træner har han ført Brøndbys kvindehold til tre DM-titler og vinder af pokalturneringen lige så mange gange. Nielsen, 47, og Lisdorf, 54, har begge enorm fodbold-erfaring. De har store ambitioner og får som optakt til sæsonens vigtigste kamp og på sidelinjen under kampen vigtige roller. På det taktiske og mentale plan skal de forberede og sætte spillerne op til at levere maksimalt i de superspændende 90 minutter, der handler om sølv eller guld.
Og hvem er favorit? Per Nielsen og Peer Lisdorf er enige.
Per Nielsen: ’Det må HB Køge være. De er jo nummer ét, de har hjemmebane, de har mange tilskuere på tribunen, vi har ingen fans med, hvad der selvfølgelig er superærgerligt. HB Køge gav os en røvfuld, da de slog os 5-0 i efteråret, hvad der ikke er glemt. Men det bliver et tæt opgør denne gang. Vi har vundet de to seneste kampe i ligaen med 12-0 sammenlagt og fået styrket selvtilliden. Vi glæder os til finalen med de to hold, der gennem hele sæsonen været rækkens bedste’.
’HB Køge har mange gode udlændinge på holdet. Skal jeg pege på tre nøglespillere, bliver det Kyra Carusa, Maddie Pokorny og Cecilie Buchberg’.
HB Køge og Brøndby har vundet hver 16 kampe, spillet tre uafgjort og tabt fire gennem grundspillet og mesterskabsspillet, og Brøndbys samlede målscore hedder 55-22, HB Køges 54-22. Men HB Køge er to point foran Brøndby (og kan derfor nøjes med uafgjort i slutkampen), fordi HB Køge fik 10 point med over i mesterskabsspillet som belønning for 1. pladsen i grundspillet. Brøndby fik kun otte point med.
LISDORF: SPILLERNE SKAL NYDE DET
Peer Lisdorf: ’Vi har ikke tabt en hjemmekamp i ligaen. Vi får mange på stadion til at bakke os op. Interessen for holdet er meget stor, kan vi mærke. Det er en fantastisk afslutning på en sæson, hvor vi er tophold, fordi vi har været gode. Der kan måske komme lidt nerver på, men jeg har sagt til spillerne, at de skal nyde det, have et smil på læben. Hver spiller skal være stolt af sig selv for det, som de har været med til at præstere og vinde gennem hele sæsonen’.
’Vi skal turde være modige og tro på os selv. Jo, vi er favoritter – men lad os sige 51-49 i procenter. Brøndby har et meget stærkt hold med masser af erfaring. Skal jeg fremhæve tre spillere hos dem, bliver det Agnete Nielsen, Nanna Christiansen og anfører Theresa Eslund.
Sølv vil, som skrevet før, også være en stor succes for HB Køge-holdet og Peer Lisdorf. Men guld – for fjerde gang i Køge/Herfølge-historien – en kæmpetriumf.
DA HERFØLGE SNØD FAVORITTERNE
’Og det vil være en vild følelse for spillerne og trænerne’, ved Gert Nodin. En af de fightende mesterspillere i 1999-2000-sæsonen, da Herfølge så overraskende overhalede de store favorithold og kunne holde to guldfester med få dages mellemrum. Først da 1. pladsen blev sikret i næstsidste kamp på udebane mod Silkeborg og så få dage senere efter hjemmekampen med pokal- og medalje-overrækkelse i sidste runde.
’Vi blev kaldt bonderøvene fra Herfølge, der havde hentet en europamester ind som uerfaren træner. Men John ’Faxe’ var dygtig nok, han troede på, at vi kunne vinde noget, og vi havde en god trup. Vi fik vist, at man ofte kan, hvad man vil, når sammenholdet er stærkt. Vi havde en fantastisk teamspirit, og jeg tror, at vi blev endnu stærkere, fordi nogle medier og kritikere havde svært ved at rose os. Vi var for hårde, vi var nogle svin på banen, hed det’.
’Vi fik slet ikke nok anerkendelse for det, vi leverede, hvis jeg skal sige min mening. Jeg mener, at det var en idrætspræstation ud over det sædvanlige, at vi kunne vinde guld’, siger Nodin. ’Der var meget psykologi i spil. Og ’Faxe’ var med til at skabe en stemning og kammeratskab i truppen, så alle spillere, selv om de ikke var på banen hver gang og måske måtte sidde meget udenfor, var glade på holdets vegne, når det gik godt’.
’Spillerne på HB Køges kvindehold skal vide, at det at vinde guld vil følge én hele livet. Hvor mange har prøvet at blive mester? Det er ikke så mange. Nu er chancen dér for HB Køge. Når man har oplevet det, bliver man mindet om det ofte. Det er dejligt. Det er stort’.
DET ER STORT AT BLIVE DANSK MESTER
Henning Larsen var anfører på Køges mesterhold i 1975. Han prøvede at blive kåret som årets spiller i klubben, han blev udtaget til A-landsholdstruppen, han fik spændende oplevelser i udlandet på rejser, bl.a. til Det Fjerne Østen i 1974, som Køge Boldklub arrangerede dengang i de glade amatørdage.
’Men intet kan måle sig med den herlige novemberdag i 1975, da vi fik overrakt guldmedaljerne som dansk mester’, som den store målmand fortalte i klubbens 50 års jubilæumsskrift i 1977 og har sagt mange gange senere.
’Stemningen, medaljeoverrækkelsen, champagnen i omklædningsrummet, modtagelsen på rådhuset, middagen på Hotel Hvide Hus og den fortsatte fest senere i vort klubhus – det hele var fantastisk at være med til’.
’Og hvorfor blev det os, der vandt guld? Vi havde talentfulde og dygtige spillere på alle pladser, en stærk reservestab, men først og fremmest et strålende kammeratskab og sammenhold. Aldrig et ondt ord mellem nogen udover vores sædvanlige, specielle drillerier. Vi spillede en række store kampe, og hvis tingene ikke rigtigt ville køre, kæmpede vi os ud af vanskelighederne’.
’Jeg var glad for, at Edwin i sin egen klub var med til at hjemføre denne triumf’, sagde Henning Larsen om træneren med efternavnet Hansen. ’Hans facon passede til os. Han fik os til at føle os som én stor familie’. Edwin Hansen var med til at få sølv med Køge-holdet i 1952. Han sluttede spillerkarrieren året efter og var således ikke med til at erobre DM-guld til Køge i 1954.
TILLYKKE TIL EN MESTER MED HERFØLGE I 2000
Bo Henriksen, der netop, måske til overraskelse for nogen, er blevet præsenteret som ny cheftræner i FC Midtjylland, var en af spillerne i John ’Faxe’ Jensens guldtrup i Herfølge i 1999-2000-sæsonen. Bo Henriksen spillede også førsteholdskampe i Køge Boldklub nogle år senere. Tillykke til ham med det nye job. Godt gået.
Han er jo af og til lidt ’vild’ i det, især på sidelinjen under kampene, og der var vel næppe mange, som regnede med, at han kunne blive en fin superliga-træner. Men Bo Henriksen er en alternativt tænkende motivationskunstner og har gjort det aldeles glimrende som træner i Brønshøj og AC Horsens.
Der er jo ingen, som med sikkerhed kan forudsige, om en god spiller, der har været med på topplan over længere tid, også bliver en dygtig træner. Omvendt kan man heller ikke slå fast, at for at få trænersucces skal man have spillet mange kampe i de bedste rækker og helst have været landsholdsspiller. Som John ’Faxe’ Jensen, Per Nielsen og Edwin Hansen var.
Se på Kasper Hjulmand, der vandt guld med FC Nordsjælland og har gjort det godt indtil videre som landstræner og afløser for Åge Hareide. Se på Niels Frederiksen, der fik løftet Brøndby, så det første mesterskab siden 2005 kom i hus. (Til stor glæde for sponsor Gert Nodin, der både er HB Køge- og Brøndby-fan). Se på Thomas Frank, der har stor succes i London-klubben Brentford, som han har ført op i Premier League, den bedste engelske række. Ingen af de tre har vist sat sig spor som spillere, som andre kan finde eller huske.
AGGER OG JACOBSEN BRÆNDER FOR PROJEKTET
Daniel Agger og Lars Jacobsen, der udgør den nye trænerduo i HB Køge, hvor alle allerede har glemt eller meget gerne vil glemme forårets resultater i mændenes 1. division, er debutanter. Men vi har hørt og set, at de har udstråling og er målbevidste og entusiastiske. De har gode planer, enorm fodboldviden og synes virkelig at brænde for HB Køge-projektet, der er så ambitiøst på alle niveauer.
Det er positivt og forfriskende. Og det bliver rigtigt spændende at følge og se, hvordan 1. divisionsholdet rejser sig. Kvindeholdet, der får Søren Randa-Boldt som ny cheftræner efter sommerpausen, har givet mændene baghjul over måneder og er lige nu det mest populære HB Køge-hold. Det vil Daniel Agger og Lars Jacobsen forsøge at lave om på.