Ugens Olsen: HB Køge-Arsenal – en kamp til historiebøgerne?

For et par uger siden spillede Cecilie Fløe og Simone Boye Sørensen på samme hold. Det danske A-landshold, hvor den brandvarme HB Køge-angriber fik debut i 5-1-udekampen mod Montenegro. Onsdag aften er de ’fjender’ på Capelli Sport Stadion. Dér er i hvert fald Cecilie Fløe helt sikkert i startopstillingen, når de danske mestre tager imod Arsenal, den berømte traditionsklub i London, i HB Køges tredje optræden som debuterende klub i gruppespillet i UEFA Women’s Champions League.

Landstræner Lars Søndergaard, der selvfølgelig kommer til Køge og ser kampen, håber, at Simone Boye ligeledes er med fra start hos Arsenal F.C.

Den tidligere Brøndby IF-forsvarer, der også har spillet for svenske FC Rosengård og FC Bayern München, har efter en skadespause endnu ikke kunnet kæmpe sig til at fast startplads hos Arsenal i denne sæson. Der er meget hård konkurrence mellem spillerne i en stor og stærk trup, og hun har siddet meget på bænken. Arsenal bankede søndag aften West Ham 4-0 i et London-opgør, hvor Simone Boye, der har spillet 66 A-landskampe, kom ind i de sidste 20 minutter.

’Simone har brug for masser af kamptræning’, siger Lars Søndergaard og tænker på sit landshold. Og det kan sagtens ske, funderer han, at englænderne, ligesom FC Barcelona gjorde, da de slog HB Køge 2-0, ikke stiller i allerstærkeste opstilling fra første minut. Lars Søndergaard kender i øvrigt Arsenal-cheftræneren, Jonas Eidevall godt. Den 38-årige svensker har været assisterende træner i Lyngby og var cheftræner i en periode for Simone Boye i Malmø-klubben FC Rosengård.

ARSENAL KOMMER SOM STORFAVORIT

At formstærke Arsenal, der godt nok tabte 4-1 til Barcelona i Spanien i første CL-runde, er oplagt favorit mod HB Køge, må være soleklart. London-holdet har vundet de første seks kampe i den hjemlige liga, der selvfølgelig er bedre end den danske. Og HB Køge-cheftræner Søren Randa-Boldt vurderer, at Arsenal er i top fem i Europa.

Arsenal er en af de klubber, som længst har satset på kvindefodbold i England. Siden starten i 1987 har klubben spillet sig til ikke mindre end 58 titler i forskellige turneringer. Vildt imponerende. 12 gange har Arsenal vundet mesterskabet i Premier League (senest i 2012) og været pokalvinder 14 gange.

ARSENAL HUSKER JOHN ’FAXE’ OG BENDTNER

Det er få mandlige, danske spillere, som har været ansat og gjort sig stærkt bemærket i Arsenal. Nicklas Bendtner var i flere perioder i London-klubben, og der er stadig mange, som mindes bl.a. hans tre scoringer i en 5-0-kamp mod FC Porto i Champions League. John ’Faxe’ Jensen var med til at hente titler til Arsenal, som med ham i truppen vandt både liga cup-turneringen og den fornemste pokalturnering, FA Cuppen, i 1993 og året efter Europa Cup-finalen for pokalvindere.

John ’Faxe’ Jensen, 1992 Europamester med Danmark og målscorer i 2-0-finalen mod Tyskland på Nya Ullevi i Göteborg, havde regnet med at skulle overvære HB Køge-Arsenal-kampen. Det lader sig imidlertid ikke gøre. For han skal et andet sted og se fodbold. John ’Faxe’ er ansat som scout i Arsenal og rejser en del rundt i hele Europa og ser på spillere.

Han er imponeret over, at HB Køge så massivt og dygtigt er gået ind i kvindefodbold med alt, hvad det indebærer. Og han har gennem årene set og ved, at det er positivt og vigtigt for en klub at have et stærkt kvindehold. Det snakker han af og til om med sine tidligere Brøndby-holdkammerater Per Nielsen, cheftræner i Brøndby og Kim Daugaard, den assisterende træner for kvindeholdet i HB Køge, når de mødes.

JOHN ’FAXE’ MED ARSENAL OG HERFØLGE I HJERTET

De runder nok også lige de gode gamle dage, da John ’Faxe’ Jensen samlede på mesterskaber, som få andre har gjort det. Otte gange blev han guldvinder med Brøndby. DM-titel nummer ni fik han som spillende træner for sensationsholdet Herfølge i 1999-2000-sæsonen. Han blev også lige dansk pokalvinder og kåret som årets pokalfighter i finalen i 1998, og som chefen Michael Laudrups nærmeste medarbejder i trænerstaben var John ’Faxe’ senere med til at vinde Superligaen og to pokaltitler med Brøndby IF.

Supergodt gjort af manden, der derefter tog med Michael Laudrup til Getafe CF. Han vendte hjem og blev cheftræner i Randers FC, inden han fik et assistentjob i engelske Blackburn Rovers og derefter prøvede at være cheftræner og sportschef i Fremad Amager. Og i 2018 sprang han til og blev ’landstræner’ for vikarlandsholdet, da de ’rigtige’ landsholdsspillere ikke ville stille op for DBU i en testkamp i Slovakiet.

John ’Faxe’ Jensen har Arsenal i hjertet. Og Herfølge. Om han onsdag aften holder mest med London-klubben, hans arbejdsgiver, eller med HB Køge, er svært at vide.

CHAMPIONS LEAGUE ER EN TIDLIG JULEGAVE TIL HB KØGE

På forhånd har de flest vel spået, at HB Køge står tilbage uden CL-point tæt på juleaften, når sidste runde i gruppespillet af afviklet. Men man kan vel under alle omstændigheder betragte det som en flot julegave til HB Køge, at kvindeholdet slutter et begivenhedsrigt, succesfuldt 2021 med en udekamp mod Barcelona. Spanierne er tippet som favorit til at erobre Champions League-trofæet.

Hvem i Herfølge og Køge havde forestillet sig alt det, der er sket på fodboldfronten, da forårssæsonen blev fløjtet i gang? Næppe mange.

Barcelona har ligesom franske Lyon og Paris SG hentet maksimumpoint i de to første runder i CL-gruppespillet. Og vi ser ét hold i hver af de fire grupper, der ikke har fået point endnu. Foruden HB Køge er det svenske BK Häcken, islandske Breidablik UBK og schweizerne fra Servette FCCF. Det er som forventet. Der er stor og tydelig kvalitetsforskel på de stærkeste europæiske klubhold og ’de nye i klassen’, bl.a. HB Køge.

TO UTILFREDSE CHEFTRÆNERE MED KRITIK

Det var i øvrigt interessant at læse i Dagbladet, at både 1. divisionsholdets cheftræner Daniel Agger og Søren Randa-Boldt var vældigt utilfredse med deres respektive holds præstationer og spillernes indstilling i weekendens kampe. Søren Randa-Boldt fik dog sejr nummer 11 ud af 12 mulige i Gjensidige Kvindeligaen, men hans kommentar efter 1-0-mødet med AaB’s bundhold lød:

’Det var rent lort, men tre point. Vi må bare give vores trofaste fans en undskyldning – det her kan vi satme ikke være bekendt. Men når vi kan spille så pivringe og hiver tre point, så er vi jo et ægte tophold’.

Manden har fuldstændig ret. Se på tabellen – mens vi glæder os til kampen mod Arsenal.

Det er da meget mere bekymrende, at Daniel Agger efter det store nederlag til Vendsyssel måtte sige til lokalavisen: ’Det handler om at troppe op, når dommeren fløjter kampen i gang. Og vi var ikke til stede. Vi var efter i alle facetter i spillet og overalt på banen. De kom ikke med noget overraskende og spillede, som vi havde trænet på’.

’Vi var ikke til stede’. Er det ikke noget, vi har hørt før efter nederlag og dårlige holdpræstationer? Jo, og det er netop derfor, man som HB Køge-tilhænger må bekymre sig. Assisterende træner Lars Jacobsen sagde efter 4-1-nederlaget, at der blev lavet store fejl og foræret mål væk, fordi de aftaler, der var lavet, ikke blev holdt. Og nu er der blot tre point ned til næstsidste-pladsen og seks op til tabellens nummer seks i den næstbedste række.

HØRER SPILLERNE IKKE, HVAD TRÆNERNE SIGER?

Lytter spillerne ikke ordentlig efter, hvad trænerne siger? Hvad er der galt? Nu er der god tid inden næste kamp, fredag 19. november mod Esbjerg på hjemmebane, til at få renset luften og talt tingene godt igennem. Den kamp skal vindes.

Det kan vi ikke forlange, at Søren Randa-Boldts hold skal gøre mod Arsenals favoritter, som HB Køges udsendte spion i London, Auri Skarbalius studerede i kampen mod West Ham. Men vi kan håbe på at se Cecilie Fløe spille mod Simone Boye og på en ny, interessant og underholdende europæisk aften med magi i luften på Capelli Sport Stadion.

Ligesom da HB Køge kvalificerede sig til gruppespillet med 2-0-sejren over tjekkerne fra Sparta Prag, og da HB Køge havde chancer til at komme foran og spillede lige op i første halvleg mod Barcelona før øjnene af næsten 2.000 tilskuere for små tre uger siden.

Det var kampe til historiebøgerne og ikke til glemmebogen – som kampen i Hjørring i søndags og den mod AaB i lørdags.

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos HBKoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Capelli Sport