Ugens Olsen: HB Køge behøver ikke en stor finale for at vinde DM-guld

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Mange af os husker nok stadig de store forventninger og den spænding, der kunne mærkes i og omkring HB Køge i ugen op til og på selve dagen. Måske iblandet en smule nervøsitet for, om det mon kunne gå galt til sidst. Lørdag 5. juni 2021. Der var også masser af stolthed i luften, fodboldglæde og beundring for det, kvindeholdet havde præsteret som debutant i den bedste række.

På Capelli Sport Stadion var stemningen optimistisk. Der var lagt op til mesterskabsfest. DM-guldet skulle sikres i finale-opgøret mod Brøndby IF.

Det lykkedes som bekendt, faktisk uden store problemer. Kyra Carusas 1-0-scoring viste vejen til en overlegen sejr. Cecilie Buchberg lavede senere to mål, inden gæsterne fik lov til at pynte på resultatet med en straffesparkscoring til allersidst. 3-1 til HB Køge, som inden sidste runde var to point foran holdet fra Vestegnen og altså endte med at vinde guld med et forspring på fem point til nummer to i Gjensidige Kvindeligaen.

Snart er vi igen dér, hvor HB Køge kan blive dansk mester – og derefter i begyndelsen af næste sæson få chancen for at spille et par kvalifikationskampe om adgang til den store ’pengemaskine’, UEFA Champions League. ’Kan blive’ lyder lidt forsigtigt, for sagen er jo, at HB Køge er ubesejret i 21 kampe og får svært ved at smide førstepladsen væk med tre runder tilbage og seks point ned til nummer to, Fortuna Hjørring.

Det mest sandsynlige er vel, at guldet sikres i næste hjemmekamp søndag 29. maj, når FC Thy-ThistedQ er modstanderen. HB Køge-spillerne er tændte. De har holdt en lille kamppause og er friske og glæder sig enormt til de sidste kampe i turneringen, siger cheftræner Søren Randa-Boldt. Han gav truppen et par ekstra fridage oven på den fine 3-0-sejr i Brøndby.

HB KØGE-SPILLERE KAN SIDDE HJEMME OG VINDE GULD

Der kan jo faktisk godt ske det, at HB Køge allerede lørdag eftermiddag har et forspring, som Fortuna Hjørring ikke kan indhente i de to sidste runder, hvis Fortuna smider point mod FC Nordsjælland i Farum. Jeg ved ikke, om Søren Randa-Boldt og nogle af hans spillere oven på en fredags-sejr i Kolding kunne finde på at tage til Right to Dream Park for at heppe på FC Nordsjælland i hjemmekampen mod Fortuna Hjørring.

Måske vil de sidde derhjemme eller måske samlet på stadion i Køge for at se kampen i tv?

Skal vi så ærgre os eller glæde os, såfremt mesterskabet er hjemme så tidligt eller ønske et spændende finaleopgør til sidst i Køge?

Det er måske ikke særlig festligt og kan være lidt af en flad fornemmelse, vil nogen måske mene, at vinde en titel uden selv at være på banen, når det sker. Men, siger jeg, hellere det – end hvis det værste skulle ske, at Fortuna Hjørring kommer op og får tæt kontakt med HB Køge i tabellen og muligheden for i sidste runde at sparke Randa-Boldt-holdet væk fra førstepladsen lige før målstregen. Som Brøndby havde muligheden for sidste år i den sidste kamp.

Igen. Det må og vil ikke gå galt. HB Køge-holdet har vist stor styrke i en turnering, hvor Brøndby meget overraskende er gået i stå og sagtens kan miste bronzepladsen til Kolding IF eller FC Thy. Man må imponeres over, at mens HB Køge i sidste sæson ligesom Brøndby havde 29 point efter de 14 runder i grundspillet, var det anderledes i denne sæsons grundspil. HB Køge spillede sig til imponerende 38 point, Fortuna Hjørring fik 33, Brøndby 25. Og nu har HB Køge med 55 i alt efter 21 kampe (7 i slutspillet) fået flere point, end det blev til i hele sidste sæson, da 54 point var facit.

Snart er sæsonen 2021-22 altså forbi, og så skal kvindelandsholdet til EM-slutrunden i England. I efteråret fik både Cecilie Fløe og Isabella Obaze debut på A-landsholdet. Landstræner Lars Søndergaard har endnu ikke udtaget EM-truppen, men det vil nok være for optimistisk at forvente, at de to HB Køge-spillere, eller en af dem, kommer med. De fleste i truppen vil være spillere fra udenlandske klubber.

Fløe og Obaze kan, forhåbentlig, få mere international erfaring i mange Champions League-kampe i næste sæson. Og så kan de sagtens være kandidater til VM-truppen, der skal spille i slutrunden i Australien/New Zealand i 2023.

DBU SKAL GØRE MERE FOR KVINDE-LIGAEN

Kvindefodbolden, på såvel ungdom- som på seniorsiden er efterhånden blevet noget stort hos os i Herfølge/Køge. Men man kan læse hos Ritzau og det glimrende net-medie ’Fodbold for piger’, at dansk kvindefodbold får baghjul af de største europæiske ligaer, hvor storklubber laver akademier med piger og sidestiller pige- og drengefodbold.

’Der skal satses meget mere på talentudvikling og udvikling af kvindeligaen. Der skal investeres i bedre faciliteter og en mere professionel liga’, mener Katja Moesgaard. Hun er Kvindedivisionsforeningens forkvinde. ’Vi har en kvindeliga, der er kommet på tv, og Gjensidige er med som en god og aktiv sponsor. Men så er der heller ikke så meget mere. Det er en liga uden noget brand, og den er ikke markedsført med rollemodeller, som små piger kan se op til’, mener Moesgaard.

Hun roser dog det arbejde, som gøres i disse år for at udvikle Gjensidige Kvindeliga. Men DBU bør gå foran, siger hun, investere mere og bl.a. motivere de største superligaklubber til at satse på kvindefodbold. Både FC Midtjylland og FC København siger, at de er obs på og sonderer terrænet for kvindefodbold’. FCM-direktør Claus Steinlein forventer, at alle Superliga-klubber på et tidspunkt går ind i kvindefodbold.

’Det er noget, vi skal ind i, men når vi gør det, skal vi gøre det 100 procent. Historisk set er vi gået ind i nogle ting, hvor vi kun har gjort det 90 procent, og vores erfaring er, at vi skal gøre tingene 100 procent’, siger FCM-bossen.

Skal vi ikke gætte på, at sonderingerne vil tage nogle år. I Køge og Herfølge har vi HB Køge, og her er der, som man siger, ikke noget at komme efter med en masse kritik. Her går det rigtig godt for pige- og kvindefodbolden. Det ser vi bl.a., når vi tæller mesterskaber og fejrer dem en gang om året.

ESBJERG SØRGER, OG JAMMERBUGT ER TIL GRIN

I Esbjerg var de godt skuffede over, at Agger-holdet i 1.division ikke kunne lave et bedre resultat mod Fremad Amager på Store bededag. Vestjyderne havde håbet på en HB Køge-udesejr i Sundby, og at de selv på hjemmebane kunne slå Vendsyssel FF i seneste runde. Så havde de fået styrket et lille håb om at kunne klare frisag og undgå nedrykning fra den næstbedste række sammen med Jammerbugt FC. Men det er deres egen skyld, at de er havnet, hvor de er. Esbjerg har floppet stort.

I Esbjerg og i Pandrup har de valgt udenlandske ejere, der – som det ser ud herfra – har stor skyld i, at det er gået skævt for begge klubber. Det er jo både til at græde over og grine ad, at Jammerbugt FC har spillet med et hold, der udelukkende bestod af udenlandske spillere. Og mange af dem har manglet at få løn til tiden. Der er rod i regnskaberne, den tyske ejer Klaus-Dieter Müller betaler af og til spillerne med kontanter, og der bliver ikke trukket skat af udbetalingerne.

Det er helt til grin alt sammen. Mon der er penge til billetterne til turen til Køge? Og nu kan man læse, at cheftræner Nabil Trabelski beder om hjælp. Der er ingen assistenttræner, ingen fysisk træner til at støtte ham i dagligdagen.

Og så siger Trabelski til avisen Nordjyske, at han ikke kan forstå, ’at folk heroppe ikke bakker os mere op. Der er ingen opbakning. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at folk ikke vil os, fordi vi ikke er lokale’. Der rammer cheftræneren sikkert ikke helt forkert på vej mod degradering til den tredjebedste række. Og i Esbjerg kan man se frem til en regning på nok over 20 millioner kroner for en nedrykning.

 

GULD OM FÅ DAGE, EN UGE ELLER TO UGER?

Skal vi sige, at HB Køge er favorit mod Jammerbugt FC torsdag aften, når det i øvrigt bliver interessant at se, om gæsterne spiller med flere end 10 udlændinge fra start? I HB Køge-Jammerbugt-kampen på Capelli Sport Stadion tidligere i sæsonen, var der en enkelt Nielsen på holdkortet. Det er der måske ikke mere?

I næste sæson får HB Køge fornøjelsen af at møde Superliga-nedrykkerne Vejle og SønderjyskE og Næstveds oprykkere som nye hold i 1. division. Hillerød har ligget til at følge Næstved op, men er nu overhalet af og sendt ned på tredjepladsen af Thisted i 2. divisions oprykningsspil.

Nå, det er ikke så vigtigt og aktuelt og har ikke det store fokus hos os lige nu. Vi koncentrerer os om kvindeholdet og glæder os til at hylde spillerne, når mesterskabet er hjemme. Om få dage, om en uge eller om et par uger?