Ugens Olsen: HB Køge i ny storkamp med millioner i præmie

Europæiske aftener er noget ekstraordinært, noget stort og spektakulært i fodbold. Det mærker og nyder spillere og trænere, fans og ’almindelige’ tilskuere, når de med deres klubber får chancen for at optræde på den allerstørste scene. Kampe mod udenlandske modstandere i de europæiske turneringer, uanset om det handler om store kendte mandskaber eller hold fra mindre klubber, er enormt spændende udfordringer, som alle håber på at opleve.

Der er ofte masser af tilskuere på tribunerne og en særlig stemning og atmosfære omkring kampene for at opnå sportslig succes internationalt. Og, det er jo også vigtigt for klubberne at få del i nogle af de mange millioner, som det europæiske fodboldforbund UEFA præmierer de hold, der når langt, med.

Det nød HB Køge godt af sidste år, da det kvindelige 2021-mesterhold hen over efteråret debuterede med seks kampe i gruppespillet i Champions League efter at have slået tjekkerne fra Sparta Prag 3-0 sammenlagt i to kvalifikationskampe. Der kom vist nok i hvert fald omkring fire millioner gode ’UEFA-kroner’ i klubkassen.

Sportsligt var det både et lille eventyr og vigtigt for klubben, staben omkring holdet og spillerne at høste erfaring og opleve, hvad europæisk topfodbold er, når man selv deltager og ikke bare ser CL-fodbold i tv. Mærke hvor gode de store hold er. Tyske Hoffenheim, Barcelona og Arsenal var mægtige modstandere, og seks nederlag med målscoren 2-22 var umiddelbart måske skuffende, men vel ikke overraskende.

 

EN FESTAFTEN OG NY MÆRKEDAG i HB KØGES HISTORIE

Nu er vi som mestre med igen. I hvert fald i sidste kvalifikationsrunde, hvor italienske Juventus er favorit til at gå videre og komme i gruppespillet efter to opgør mod HB Køge. Det var den værst tænkelige lodtrækning for HB Køge. Men, som vi ved, alt kan ske i fodbold. Hvem havde f.eks. troet, at FC Midtjylland kunne vinde 5-1 over italienske Lazio i herrernes Europa League i sidste uge? Næppe mange, om overhovedet nogen.

Tirsdag aften er en festaften, en ny mærkedag i HB Køges historie, når gæsterne fra den store, berømte klub i Torino er modstander på Capelli Sport Stadion. Og HB Køge-holdet er i god form efter at have vundet, hvad der har været af kampe i ligaen og i pokalturneringen indtil nu. At træner Søren Randa-Boldts snupper guldet igen, kan man godt regne med, selv om sæsonen er ung endnu.

 

MESTRENE SÅ GODT UD I ’GENERALPRØVEN’

Der blev sat ekstra fart på spillet mod stakkels Kolding fredag aften, hvor HB Køge lod gæsterne slippe billigt med et 5-1-nederlag. OK, Kolding er nummer sidst, men alligevel oplevede vi, at HB Køge-spillerne især før pausen virkede meget koncentrerede, flyttede sig godt på banen for hinanden og viste, at den fysiske form er i orden. Der blev leveret iderigt og smart opspil, lavet flotte mål, og spillerne nød det og tankede mere selvtillid, før italienerne kommer.

Hvor er det godt at se anfører Kyra Carusa hastigt på vej i topform, Selma Svendsen og Andrea Norheim (forhåbentlig er hun ikke slemt skadet, efter at hun måtte udgå ret tidligt) dominere med overblik bagude, Beate Marcussen drøne afsted på kanten og skabe skræk og rædsel i modstandernes forsvarslinjer.

Se Isabella Obaze tilbyde sig i opspillet og være med til at skabe overtal offensivt, Bridgette Skiba i målet redde et straffespark, Emma Færge lave gode indlæg – og beundre topscorer Cecilie Fløes energi, vilje og styrke som afslutter og en evig trussel mod modstandernes mål i alle kampe. Fløe er modig og ikke bange for at slå sig lidt uanset, hvem modstanderne er, om det så er Juventus.

Men, selvfølgelig: Juventus er en modstander af en helt, helt anden kaliber. Et hold med erfarne landsholdsspillere. Mange af dem var i den italienske trup til EM-slutrunden i England. To danskere spiller i Juventus. Sofie Junge, som ikke var med mod Roma forleden, med 82 A-landskampe og Matilde Lundorf. Og Juventus har vundet det italienske mesterskab fem sæsoner i træk.

 

AURI HAR SET, HVORDAN JUVENTUS KAN SÅRES

Spørgsmålet kan måske være, om Juventus-holdet vil undervurdere en ’ukendt’ dansk modstander? HB Køge lyder vel ikke skræmmende i italienske ører. Det vil være en fiasko for Juventus, hvis det ikke lykkes at løse billetter til gruppespillet. Cheftræneren australieren Joe Montemurro ved nok, at han risikerer at få en fyreseddel såfremt Juventus ikke kan slå et dansk hold.

Kollega Søren Randa-Boldt kan tage det helt roligt. Han har ikke samme trussel hængende over hovedet her hos os uanset, hvordan det går i de to vel mest betydningsfulde kampe i sæsonen.

Randa-Boldt havde eks-HB Køge-træner Auri Skarbalius udsendt som ’spion’ til Juventus-Roma-kampen i den italienske liga forleden, da Juventus hentede en smal 1-0-sejr i land. Så Randa-Boldt og hans stab ved alt om Juventus og har stor respekt for italienerne.

Det har landstræner Lars Søndergaard selvfølgelig også. Men han siger samtidig: ’Jeg mener ikke, at HB Køge er uden chancer mod Juventus. Jeg tror på, at HB Køge kan udfordre og true dem. En række spillere i Juventus-truppen har været skadet, bl.a. landsholdsanfører Garma. Og italienerne har nogle udfordringer bl.a. i forsvaret og med nye spillere på et hold, som vel ikke er spillet ordentligt sammen endnu’.

’Det er tidligt på sæsonen for dem, og jeg tror på, at HB Køge har noget, som kan gøre ondt på Juventus. Kyra Carusa er heldigvis tilbage, og det betyder meget for holdet, som også kan vinde kampe uden at spille godt, hvad der er en god egenskab. HB Køge kan true italienerne med dødbolde, hvor de er dygtige i luften til at skabe farligheder og chancer’.

 

LANDSTRÆNEREN MED FINE ROSER TIL CECILIE FLØE

’Cecilie Fløe udvikler sig hele tiden’, fremhæver landstræneren og bemærker, at hun er inde i en stor gruppe spillere omkring landsholdet, der skal til VM i Australien og New Zealand næste år. ’Fløe er en angribertype, som ingen modstandere bryder sig om’.

Lars Søndergaard – der godt kan lide HB Køge-spillere og har haft udtaget Fløe, Obaze og Emma Færge til landsholdstruppen – kommer ikke til tirsdagskampen i Køge. Han skal på arbejdsrejse til England. Men to af hans folk i DBU-staben, den assisterende træner Johanna B. Rasmussen og den anden assisterende træner og analytiker Kristian Mørk, møder frem.

 

DAUGAARD VED ALT OM EUROPÆISKE KAMPE

Det er et plus, at HB Køge på sidelinjen har den assisterende træner Kim Daugaard, der har meget at byde ind med, når det handler om store europæiske kampe. Kim Daugaard var jo en markant og vigtig spiller på Brøndbys hold i perioden 1993-2008. Han har spillet for 70.000 tilskuere mod Barcelona i Spanien. Han var med på Anfield dengang, da Brøndby sensationelt slog Liverpool og gik videre i UEFA Cuppen. Og han har vundet masser af medaljer.

Med Brøndby optrådte han for 40.135 tilskuere på ’hjemmebane’ i Københavns Idrætspark mod Manchester United i CL-gruppespillet og 53.250 i udekampen på Old Trafford. Daugaard betyder meget for den succes, som kvindeholdet har skabt og forhåbentlig kan blive ved med.

 

DEN NYE ANGRIBER PYNTER PÅ AGGER-HOLDET

Der var naturligvis stor glæde og tilfredshed på tribunen med den gode holdpræstation mod KoldingQ, og da spændingen om resultatet hurtigt var væk, var vi mange, som løbende fulgte, hvordan Daniels Aggers hold næsten samtidigt klarede sig mod Fremad Amager på udebane fredag aften. Det var nervepirrende at vente på slutfløjtet i kampen, hvor 1-2 blev vendt til en fornem og meget vigtig 3-2-sejr.

Og det er da imponerende, hvad lejesvenden fra Brøndby, Yousef Salech har præsteret og betydet i de tre kampe, han har spillet for HB Køge.

Fire scoringer. Den mand er farlig. Godt set at få fat i ham, så troen på, at HB Køge kommer i tops-seks efter de 22 runder i grundspillet i den næstbedste række, er forstærket. Yousef Salech og holdkammeraterne har fortjent den lille kamppause, der kommer, fordi landsholdene skal på banen igen.

Kvindeholdet har hovedrollen lige nu. Det bliver så spændende at se, hvad der sker tirsdag aften. Det vil være en sejr i sig selv, hvis HB Køges mesterhold kan lave et resultat, som sikrer, at afgørelsen om, hvem der skal i gruppespillet, først kommer i returkampen i Italien.

Capelli Sport