Ugens Olsen: HB Køge kan ikke vinde guld hvert år

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Da 2023-24-sæsonen blev fløjtet i gang i Gjensidige Kvindeligaen sidste år i august, vurderede den debuterende AGF-træner Michael Schjønberg, at HB Køge ville blive mester igen. Nu har Schjønberg indset, at han nok ikke ramte plet med den spådom. ’Jeg håber nu, at Brøndby får guld – fordi Lars Olsen er min ven’, siger han.

Men det mest sandsynlige, som jeg ser det, er, at de to ekslandsholdsspillere nok kommer til at skulle sige tillykke til FC Nordsjælland med det allerførste mesterskab hos kvinderne. Og nordsjællænderne kan muligvis godt fejre titlen som dansk mester allerede efter en forventet hjemmesejr over Kolding på søndag.

Michael Schjønbergs AGF-hold tager lørdag imod et HB Køge-hold, som ser ud til at have fundet topformen og med en sejr i Aarhus vil være sikker på at få mindst bronze.

’HB Køge har et stærkt hold med gode spillere i alle kæder og en dygtig målmand i Alberte Vingum’, roser Michael Schjønberg. ’Men jeg ved godt, at HB Køge har været ret hårdt ramt af en del skader undervejs i turneringen. Det har helt sikkert kostet point’.

 

SCHJØNBERG HÅBER, LARS OLSEN FÅR GULD

Michael Schjønberg, der var cheftræner i Herfølge i 2004-05, erklærer sig meget tilfreds med sæsonens forløb for AGF-holdet. ’Vi har vundet over alle hold i ligaen, vi var i semifinalen i pokalturneringen, og vi har spillet mange gode kampe. Sæsonen er godkendt’, konkluderer manden, der som aktiv spillede for Esbjerg, Hannover 96, OB og 1. FC Kaiserslautern og var på banen i 44 landskampe (tre mål) 1995-2000.

Sæsonen er vel også godkendt for HB Køge, hvis det lykkes Kim Daugaards hold at få seks point i de to sidste kampe og rykke op som nummer to og få sølv og adgang til europæisk deltagelse efter sommerpausen. Det kunne være en fin afslutning på sæsonen.

Vi kan vel i øvrigt heller ikke forlange, at det skal ende med guld hvert eneste år, som det gjorde med bl.a. amerikanerne Maddie Pokorny, Kelly Fitzgerald og Kyra Carusa på holdet. De var jo så dominerende og dygtige og indtog hovedroller i de allerfleste kampe.

Man må i øvrigt blive imponeret over, at HB Køge har haft ikke færre end 11 spillere i aktion på forskellige landshold i den irriterende turneringspause, vi lige har haft i kvindeligaen. Og flere af dem skulle rejse ret langt for at melde sig til tjeneste for deres fødeland.

Emma Regan spillede omkring en halvleg for Canada mod Mexico og kan nok glæde sig til, at hun efter alt at dømme skal med Canadas landshold til de olympiske lege i Paris. Det må blive en stor oplevelse.

 

I HERFØLGE OG KØGE KAN VI GODT VÆRE STOLTE

Ved sommertid sidst i sæsonerne hylder vi hvert år bl.a. vinderne, og i Herfølge, Køge og HB Køge kan vi da godt være stolte over, at nogle trænere og spillere, som har været forbi her, har markeret sig stærkt og fornemt i fodboldens verden.

Jon Dahl Tomasson var i centrum i Parken forleden aften, da Danmark slog Sverige i en testkamp. Inden kampen blev han indlemmet i Fodboldens Hall of Fame. En fornem hæder til Jon, der er noteret for 55 kampe (38 mål) for Køge Boldklub, som han spillede for i 1992-1994.

Med 52 scoringer for det danske landshold i 112 kampe i perioden 1997-2010 deler Jon rekorden for flest mål med Poul ’Tist’ Nielsen.

 

SELVFØLGELIG SKULLE JON DAL VÆRE TRÆNER

Efter at han havde vinket farvel til Køge og Danmark fik Jon en strålende karriere i udlandet og har ikke boet her siden 1994. I 2011 spillede han for Feyenoord i sin sidste sæson på den store scene. Han startede som professionel i SC Heerenveen (78 mål kampe, 37 mål).

Og fortsatte til engelske Newcastle (23 kampe, 3 mål), Feyenoord (101 kampe, 48 mål), AC Milan (75 kampe, 22 mål), VfB Stuttgart (30 kampe, 8 mål), Villareal (36 kampe, 7 mål).

Jon Dal skulle selvfølgelig være træner, da han havde sparket bolden i mål for sidste gang. Han begyndte som assistent og blev så cheftræner i Excelsior i Holland, før han skiftede til Roda JC og Vitesse Arnhem. I 2016 sagde han ja tak til at debutere som assisterende træner for det danske landshold, da Åge Hareide afløste Morten Olsen som landstræner.

Jon var efterfølgende i en periode cheftræner i Malmø FF, som han førte til mesterskabet to gange, hvorefter han skiftede til engelske Blackburn Rovers. Og nu er han så svensk landstræner.

 

MESTERSPILLER I HERFØLGE HYLDES I TYSKLAND

Det har også vakt opsigt, at den tidligere Herfølge- og Køge-spiller Bo Henriksen har været en kæmpesucces som cheftræner i Bundesligaen. Han blev hyldet som en konge, da det lykkedes for ham at føre sit Mainz 05 over nedrykningsstregen i en spændende slutspurt.

Bo Henriksen løb ude ved sidelinjen vel næsten lige så langt som spillerne inde på banen i de afgørende kampe. Han kan jo ikke stå stille, og han er dygtig til at piske sine spillere fremad. Han blev hurtigt enormt populær og hyldet med gigantisk bifald under hjemmekampene.

I 2000 var Bo med til at blive dansk mester med Herfølge. Han kom til Herfølge fra OB og fik senere prøvet sig af i mange store og mindre klubber. Bl.a. Frem, engelske Kidderminster, Bristol Rovers, Køge, Valur og Fram Reykjavik og Brønshøj. Netop i Brønshøj begyndte han sin trænerkarriere, der førte ham videre til AC Horsens, FC Midtjylland, FC Zürich og altså Mainz 05.

 

PILEN PEGER OPAD FOR ALEXANDER BAH

Pilen peger også opad for 26-årige Alexander Bah, som HB Køge i august 2016 var heldig og dygtig til at få sat en underskrift på en treårig kontrakt. Han skiftede fra Næsby Boldklub og kom til at spille 59 kampe for HB Køge, inden han skulle videre, til SønderJyskE i 2018.

Alexander Bah blev kåret som Årets Talent i HB Køge i 2017, og de fleste kunne hurtigt se, at han havde talent til en stor karriere.

Han forlod Danmark og skrev under med tjekkiske Slavia Prag. Nu er han er stamspiller på Benficas hold i Portugal. Og Alexander Bah glæder sig til at være med i EM-slutrunden i Tyskland.

Stort tillykke til ham, Jon Dahl og Bo Henriksen.

Capelli Sport