”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

I fodbold handler det om at lave mål og at undgå at lukke for mange  ind. HB Køge har i mændenes næstbedste række scoret 30 gange i sæsonens første 24 runder (grundspil og de to første kampe i nedrykningsspillet). Og lukket 52 mål ind. 52. Det er altså mange. Alt for mange.

Derfor kan Nicklas Pedersens hold fredag aften på Capelli Sport Stadion, hvor B.93 kommer på besøg, blive sendt ned på en nedrykningsplads som næstsidst med kun FC Helsingør under sig i tabellen. Det sker, hvis Næstved mod AC Horsens samtidig på hjemmebanen i Slagelse får flere point end HB Køge.

Bortset fra Hillerød har alle hold i nedrykningsspillet negativ målscore. Og det er kritisabelt og for dårligt, at HB Køge-holdet har indkasseret over et halvt hundrede mål indtil nu. Defensiven har manglet konsekvens i opdækningen og muskler, overblik og ledelse i bageste kæde i flere kampe, så modstanderne har haft for let ved at spille sig igennem til oplagte målchancer.

I søndags så vi, der sad på stadion – og alle kan gense det på videoen fra kampen i Slagelse – at Næstved alt, alt for nemt to gange kom igennem ude i siden og med indlæg skabte chancerne til de to afgørende scoringer. Fordi HB Køge-spillerne var tøvende i duellerne. Hvem skulle dirigere? Hvem tog ansvar? Det var svært at få øje på.

Inde i feltet foran mål var opdækningen til bundkarakter, hvilket medførte, at 1-0 til HB Køge blev vendt til 2-1 til Næstved. Det viste sig at være afgørelsen på kampen, hvor HB Køge med en sejr kunne have bragt sig langt væk fra næstsidste-pladsen, men nu altså kan blive overhalet af Næstved, ubesejret efter vinterpausen, i weekendens runde.

 

NEDRYKNING VIL VÆRE EN KATASTROFE

Det er alvorligt, det her. Nedrykning til 2. division vil være katastrofalt. Man kan godt, som cheftræner Nicklas Pedersen gør, sige, at HB Køge er i en lidt bedre situation end Næstved. Men her hører også med, at Næstved er begyndt at vinde nogle kampe, har hentet tre point ind på HB Køge og er ubesejret og har fået i alt 10 point efter vinterpausen.

Og hvem siger, at HB Køge på hjemmebane kan slå B.93 nu? Københavnerne må vel være en skrækmodstander, HB Køges værste i sæsonen, hvor B.93 er oprykker. I to kampe mod HB Køge har holdet fra traditionsklubben på Østerbro nettet 10 gange mod Nicklas Pedersen mandskab. Det er mange. Alt for mange.

Københavnernes sejrscifre: 7-1 i Køge 11. august 2023 og 3-1 på kunstgræsset i Vanløse, hvor B.93 var blevet henvist til at afvikle sine to første hjemmekampe her i forårssæsonen. 10-2 sammenlagt til B.93. Det er uhørt.

Andre måltal fortæller os, at HB Køge-holdet kun har kunnet holde målet rent i fem af de første 24 kampe.

 

KØBENHAVNERNE DRØMMER NÆPPE OM 7-1 IGEN

Angriberne sælger billetter og vinder kampe, forsvarerne vinder titler, siger man. I fri oversættelse fra mig: Det er vigtigere at have et stærkt forsvar, der lukker effektivt af, end et angreb, som laver mange mål.

Det var en skammens dag, da HB Køge blev flået i stykker af B.93 i august. Det må aldrig ske igen. Det gør det heller ikke, vover jeg at forudsige. At B.93 nu er på andenpladsen i nedrykningsspillet og med 29 point i realiteten kan regne med at fastholde placeringen i den næstbedste række er bemærkelsesværdigt.

Bl.a. fordi B.93’erne sædvanligvis ikke laver særligt mange mål i kampene (kun mod HB Køge og på Capelli Sport Stadion). Og de regner næppe med, at de skal til en ny målfest i Køge. HB Køge-spillerne må kunne – og skal – forsvare sig meget bedre og klogere end i søndags.

Og også magte at skabe en del flere gode chancer end mod Næstved, hvor højdepunktet set gennem HB Køge-briller var det flotte opspil til 1-0-scoringen og den overlegne måde, som Christian Tue scorede på.

 

MESTERHOLDET SKAL VISE STYRKE NU

I Gjensidige Kvindeligaen – der ’genstarter’ i weekenden efter landskamp-pausen – ser vi, at HB Køges forsvarende mesterhold har problemer med målproduktionen, når vi sammenligner med de foregående sæsoner. En målscore på 22-11 efter 17 kampe er usædvanlig.

HB Køge vandt guld, for tredje gang i træk, sidste år med en målscore, der hed 57-15 og 60 point på førstepladsen, da sidste runde blev fløjtet af. Imponerende. Og Cecilie Fløe, der kæmper så hårdt for at få gang i målscoringen, blev sæsonens topscorer med 14 mål.

Men vi ved jo, at det går op og ned i fodbold, og lige nu ligner Brøndby et guldhold med forspringet på fire point til FC Nordsjælland og HB Køge. Kim Daugaards tropper, som med nød og næppe fik uafgjort på hjemmebane mod Kolding IF for et par uger siden, har en svær opgave på udebane mod Fortuna Hjørring på søndag.

Det kunne være stort og vildt spændende, hvis de to opgør mod vores venner i Brøndby – 20. april på udebane, 11. maj på hjemmebane – bliver afgørende for, hvem der bliver dansk mester 2024.

Men det største fokus lige nu er, at Nicklas Pedersen og hans mænd sikrer sig tre point mod det B. 93-hold, som givetvis selv har været overrasket over resultaterne i de to første kampe mod HB Køge.