Ugens Olsen: “Heldigvis har HB Køge et kvindehold, der kan vinde noget”

Daniel Agger og Lars Jacobsen blev 31. marts i solskinnet midt ude på Capelli Sport Stadions fine kunstgræsbane præsenteret som den kommende sæsons nye trænerduo i HB Køge. Siden da har HB Køge-holdet fået 1 point i 7 kampe i oprykningsspillet i 1. division, hvor de seneste 6 er tabt. En pinlig serie. Målscoren hedder 3-18. Bunden blev nået, da køgenseren Morten Eskesens veloplagte Helsingør-hold skilte HB Køge-holdet ad. Et hjemmehold, som lignede en svag patient, der hiver efter vejret. 0-5. Det var flovt.

Der er sikkert nogen, som – set i bagklogskabens ulideligt klare lys – ville ønske, at Daniel Agger og Lars Jacobsen havde overtaget holdet straks efter, at de havde skrevet under med Per Rud. Men Agger og Jacobsen er helt nye i trænerfaget og skal naturligvis have tid til at forberede sig, indstille sig på opgaven – og få nye, gode spillere ind i truppen. Og næppe nogen havde vel forestillet sig, at resultaterne i de sidste kampe med Auri Skarbalius som cheftræner kunne blive så grimme.

Auri lagde sig fladt ned efter ydmygelsen og erkendte over for bold.dk.: ’Vi er ikke gode nok til top-6. Alt gik galt. Det er meget simpelt. Vi var bare dårlige. Vi mangler alt. Defensivt er vi for dårlige, hvor det går for hurtigt for os. I det offensive har vi svært ved at følge med i deres tempo, så vi var bare dårlige’.

Jeg er helt enig. Det kan ikke siges bedre. Der manglede vilje og gejst og motivation og inspiration hos spillerne. Det er gået støt ned ad bakke, siden den fine 6. plads i grundspillets 22 runder blev sikret. Forklaringer? Der er blevet skiftet en del ud på holdet fra kamp til kamp. Spillerne ser måske allerede frem til den næste sæson. Nogle af dem skal videre til andre klubber. Truppen ledes af en træner, som vinker farvel om kort tid, og det er ikke ’livsvigtige’ kampe, de spiller her sidst på sæsonen – hvor de tre øverste i tabellen er modstanderne i de sidste tre kampe. HB Køge-holdet er ikke et hold lige nu, har en iagttager sagt. Daniel Agger og Lars Jacobsen får noget at se til, når de starter i HB Køge.

HB KØGE SCORER ALT FOR LIDT
Det vækker selvfølgelig undren og kritik, når et hold laver så få mål. Det har set bedre ud med målscoringen i de allerfleste af de foregående sæsoner, hvor HB Køge har spillet 2 i Superligaen og 9 i 1.division. I Superligaen var Henrik Toft HB Køge-topscorer med 7 mål i 2009-10-sæsonen. Nicolai Madsen nettede 8 gange i 2011-12.

HB Køge-topscorerne i sæsonerne i 1. division: 2010-11 Simon Makienok 16 mål. 2012-13 Jeppe Kjær 12. 2013-14 Jeppe Kjær 15. 2014-15 Bruninho 11. 2015-2016 Lee Rochester-Sørensen 8. 2016-17 Marc Rochester 10. 2017-18 Martin Koch Helsted 17. 2018-19 Martin Koch 17. 2019-20 Martin Koch 17.

I denne sæson er Jubril Adedeji med 4 mål og Martin Koch og Marius Elvius med hver 3 Køges flittigste målscorere.

Vi kan også se lidt længere tilbage i tiden. Nogle af os, som er oppe i årene, kan stadig huske navnene på en række dygtige angribere, der kunne lave mål. Keld Pedersen scorede 140 gange i 229 kampe på Køges førstehold. Erik Rasmussen er noteret for 118 mål i 331 kampe (nogle af dem i Danmarksserien).

Claus Larsen nettede 81 gange i 217 kampe. Ole Jørgensen 79 i 183. Hans Andersen 76 i 341 kampe, John ’Milo’ Christiansen 74 i 233. Og den populære Charlie Pedersen lavede 51 mål i 127 kampe, 4 færre end Eigil Hansen scorede i 137 kampe.

Herfølge har også haft mange målfarlige folk på holdet op gennem rækkerne, over 3. division og 2. division til 1. division og i Superligaen. Brødrene Jørgen K. Pedersen og Ebbe Pedersen scorede flittigt, ligesom bl.a. Karsten Nielsen, Ole Christiansen, Frank Løndal, Mogens Jeppesen, Jesper Pedersen, Chris Hermansen og Miklos Molnar gjorde.

HERFØLGE-TOPSCORER VIL SE UNDERHOLDENDE SPIL
Frank Løndal var topscorer med 24 træffere i sæsonen 1982 i 2. division. Han vil som tilskuer se underholdende, offensiv fodbold – og bl.a. derfor, forklarer han, har HB Køge skuffet ham meget over årene.

’Jeg er altid ærlig og siger tingene, som jeg ser dem. Jeg gider ikke at se et hold, der stiller sig tilbage. Så mister jeg lysten. Hvis man vil lave mål, skal man helst presse aggressivt højt oppe. Der er jo kortere til målet, når man erobrer bolden på den øverste tredjedel af banen. Alle de store klubhold i Europa jagter bolden tidligt og langt fremme. Det giver god fodbold og kampe, som er værd at se på’.

Frank Løndal er spændt på, hvordan det går, når Daniel Agger og Lars Jacobsen overtager ansvaret for HB Køge-holdet, der sigter på at komme op i Superligaen senest om tre år. Løndal har det i øvrigt lidt svært med, at der er mange forsvarsspillere, som bliver udpeget som cheftrænere i klubberne.

Tænker tidligere forsvarsspillere for defensivt, når de bliver trænere?

’Jeg vil da håbe, at Agger, som har spillet på et stort hold i Liverpool, vælger, at HB Køge-holdet skal spille aggressivt, gå fremad og presse modstanderne i stedet for at stille sig tilbage. Men jeg vil se det, før jeg tror det’, siger Frank Løndal.

TRÆNERE OG SPILLERE NYDER FØRSTEPLADSEN
Der var omkring 300 tilskuere til HB Køge-Helsingør-kampen. Forhåbentlig kommer der lige så mange eller flere, når topholdet i kvindedivisionen torsdag kl. 16.00 tager imod Fortuna Hjørring i sjette runde i mesterskabs-spillet. 2-1-sejren på udebane over Brøndby slog fast, at HB Køge har virkelig gode chancer for at vinde DM-guld.

’Jeg har sagt til spillerne, at de skal huske at nyde det, nyde kampene og de gode resultater,’ siger cheftræner Peer Lisdorf. ’Der kan komme en ny guldkamp mod Brøndby på hjemmebane i sidste spillerunde. Det kunne være stort. Det er en fantastisk sæson for os. For et år siden var vi ikke engang rykket op i den bedste række’.

’Da det skete, var vores målsætning at komme i top-fire. Nu er vi meget tæt på at være sikre på at slutte som nummer ét eller to, så HB Køge kan se frem til at spille Champions League-kvalifikation efter sommerpausen. Det er vigtigt for klubben’.

’Tabellen giver spillerne ekstra selvtillid. Mange af dem har udviklet sig hurtigt ved at spille i den bedste række. Nogle har gjort det ekstraordinært godt i mange af kampene. Maddie (Pokorny) er jo hurtigere med bolden end uden bold. Kyra Carusa er topscorer, og Stephanie Ribero har lavet vigtige mål, bl.a. sejrsmålet i Brøndby sparket ind efter nogle smarte detaljer, der udmanøvrerede et par modstandere. Det var ærgerligt, at Kelly Fizgerald blev vist ud i Brøndby. Hun har været i god form længe, men må altså undværes mod Fortuna fordi hun skal afsone karantæne’.

FARVEL TIL EN TRÆNER MED SUCCES
Det bliver Peer Lisdorfs femtesidste kamp med HB Køge-holdet. Det er han selvfølgelig ærgerlig over, men HB Køge har altså valgt at sige farvel til en træner, der kan slutte som dansk mester. Det sker ikke så ofte i fodbold. Men Lisdorf ser fremad mod interessante job-muligheder andre steder.

Det kunne være hos DBU som træner for det kvindelige U 19-landshold. Peer Lisdorf har for nogle år siden været assistent for Søren Randa-Boldt, som i den nye sæson overtager cheftrænerposten i HB Køge.

FC Nordsjælland skal have ny cheftræner for kvindeholdet til sommer. Det kunne måske blive Peer Lisdorf, som også er klar til at se mod udlandet. Han har gjort god reklame for sig selv i denne sæson.

Han og spillerne vil elske at kunne møde Brøndby og vinde guld i et topbrag på hjemmebane i sidste spillerunde 5. juni. Men – det ville vel også være i orden, hvis situationen arter sig sådan, at HB Køge kan blive mester allerede i næstsidste runde mod FC Nordsjælland på Right to Dream Park i Farum og udnytte den mulighed?

Selvfølgelig. Men det vil i så fald umiddelbart blive en blandet fornøjelse, eftersom ikke en eneste HB Køge-fan får lov til at overvære kampen. Corona-reglerne siger jo, at der i de øverste rækker ikke må lukkes udebane-fans ind på stadion.

ET HOLD, DER ER EN PYD FOR HB KØGE
Selv om det indtil videre er en teoretisk situation af forestille sig: Man ser det for sig. 40-50 FCN-tilhængere kan overvære kampen på et næsten tomt stadion, hvor mange hundreder, som holder med HB Køge og har jublet og frydet sig over de talrige gode hold-præstationer, ikke kan få lov til at støtte og være med til at hylde spillerne, hvis altså afgørelsen virkelig kommer i næstsidste runde.

Borgmester Marie Stærke kan vel ikke engang få en plads på tribunen og mulighed for at komme i omklædningsrummet og sige tillykke på byens vegne, såfremt guldet skulle være hjemme efter kampen i Farum lørdag 29. maj. Og – det skal pointeres – uanset om det bliver guld eller sølv, har Peer Lisdorf og hans spillere været en pryd for HB Køge og byen i en supersæson i kvindeligaen, ingen havde set komme for et år siden.

Capelli Sport