UGENS OLSEN: Heldigvis ved vi, at alt kan ske i fodbold

Alt kan ske i fodbold. Heldigvis. Så vi må være optimistiske, tro på og krydse fingre for, at Daniel Aggers mandskab magter at besejre FC Fredericia fredag aften på udebane. At Nykøbing FC ikke får tre point på hjemmebane mod AC Horsens. Og at Vendsyssel FF sætter point til eller ikke vinder klart over Hvidovre og dermed kan få en bedre målscore end HB Køge og snuppe 6. pladsen i sidste øjeblik i grundspillet. Der er lagt op til en gyserafslutning i den næstbedste række, inden de 12 hold bliver fordelt i et oprykningsspil og et nedrykningsspil.

Det vil være perfekt (og klubbens sæsonmålsætning vil i så fald være indfriet), hvis HB Køge skal møde FC Helsingør, Lyngby, Hvidovre, AC Horsens og FC Fredericia i sæsonens sidste 10 runder. Der vil helt sikkert være gode tilskuertal også på Capelli Sport Stadion, nerve og spænding i kampene, hvor opryknings-favoritterne optræder. Det er slet ikke så interessant at skulle møde Jammerbugt FC, Fremad Amager, Esbjerg, Hobro og Vendsyssel FF igen to gange og måske risikere at blive blandet ind i nedrykningsstriden og skulle slås for overlevelse til sidst.

Men det er da bekymrende at konstatere, at HB Køge-holdet jo ikke har vundet på udebane siden første runde i juli sidste år. Pierre Larsen og Marius Elvius lavede to flotte mål, da AC Horsens-favoritterne på egen bane blev nedlagt med cifrene 2-0 i trænerduoen Daniel Aggers og Lars Jacobsens debutkamp. Siden er det kun lykkedes at hente to point i ni kampe på fremmed græs.

Og selvfølgelig er FC Fredericia favorit på papiret. Østjyderne har brug for tre point til at positionere sig godt i top-6-tabellen. FC Fredericia er outsider i topstriden, hvor FC Helsingør er gået i et fornemt udbrud, men Fredericia-holdet har kun fire point op til andenpladsen.

Før 22. runde i grundspillet i sidste sæson, var cheftræner Auri Skarbalius med sit hold i en meget gunstigere position på 6. pladsen, end det er tilfældet for HB Køge nu på 7. pladsen. Fremad Amager kunne dengang i teorien have overhalet HB Køge. Men amagerkanerne tabte til Silkeborg, og efter 0-0 på Hvidovre Stadion kunne Auri og hans mænd omfavne hinanden på banen, da sidste fløjt havde lydt, og skåle i omklædningsrummet og fejre en lille succes i den første sæson med den nye turneringsstruktur i 1. division.

HB KØGE ER ET MIDTERHOLD I 1. DIVISION

Auri-holdet sluttede efter 22 runder i grundspillet med 30 point (og fik derefter, husker vi godt, blot ét point i oprykningsspillets 10 runder). Aggers hold kan nå 27 point med en sejr i Fredericia. Og vi må erkende, at HB Køge over en lang årrække har optrådt som et midterhold i 1. division.

I 2010-11 fik Auri Skarbalius HB Køge op i Superligaen fra en 2. plads i den næstbedste række. Sæsonen derefter var lidt af en katastrofe. Blot 19 point blev det til i 33 kampe i den bedste række.

HB Køge blev nummer 6 i 1. division både i 2012-13 og ligeledes i 2013-14-sæsonen med Per Frandsen som træner. Derefter fulgte slutplaceringer som nummer 7, 8, 6 og 5. Så kom en sæson med en 7. plads i 2018-19-turneringen, og i den sidste sæson med 33 kampe i 1. division endte HB Køge på 9. pladsen.

I stedet for, at vi må gå og frygte ’det værste’ fredag aften, kunne HB-Køge-spillerne have været i en position, hvor de selv kunne afgøre egen skæbne. Man kan jo påstå, at blot få centimeter skilte hjemmeholdet fra en 1-0-sejr til allersidst, da Fremad Amager var på besøg i Køge i søndags. Effiong Nsungusi sprang op og headede bolden på overliggeren, og gæsterne slap med skrækken i opgøret med en del gode chancer i begge ender af banen.

VI ER MANGE ’EKSPERTER’ PÅ TRIBUNEN

På hovedtribunen er vi altid til hjemmekampene en masse kloge ’eksperter’, der har mange meninger om, hvordan holdet skal spille – og ikke spille – og stærke holdninger til, hvem der bør være med fra start, skiftes ud eller ind. Sådan er det jo på de fleste stadioner, hvor fansene bakker op om hjemmeholdet og også kan være kritiske.

I søndags var vi en del, som var enige om, at det ikke syntes helt logisk, at Effiong Nsungusi først kom på banen med en snes minutter tilbage. Han er jo stor og stærk, fylder noget i front, er svær at bakse med for forsvarerne og en trussel i luftrummet i modstanderfeltet.

Men, det er selvfølgelig trænerne, der har spillerne på træningsbanen hver dag, som kender hver enkelt spillers forfatning, dagsform og mentale tilstand meget bedre end ’eksperterne’ på tribunen. Trænerne vurderer modstanderen, lægger strategien og planen for, hvordan opgaven skal gribes an, og hvilke spillere, der har størst betydning for holdet i hver kamp.

Når sæsonen er slut, må de så gøre op med sig selv og klubben, hvordan præstationerne og resultaterne har matchet forventninger, krav og målsætninger på alle parametre. Med i billedet hører, at det er en 2021-22-sæson med ekstraordinært mange skader i HB Køge-truppen og dermed ofte nødvendige ændringer i startformationen fra kamp til kamp. Det har gjort opgaven til en ekstra svær opgave for de nye trænere.

HVAD VIL AGGER GØRE MOD FREDERICIA?

Taktisk bliver fredags-kampen i Fredericia vældig interessant. HB Køge SKAL altså vinde, men ’behøver’ det at ske med en hurtig scoring? Skal HB Køge-spillerne angribe ’vildt’ med overfalds-fodbold fra første minut for at jagte en føring, men så måske blotte sig i defensiven. Gælder det først og fremmest om at gardere sig bagude i startfasen for at undgå at komme bagud? Det kan godt være fornuftigt og vigtigt først få styr på organisationen, læse modstanderne rigtigt og vente med at angribe med mange mand til anden halvleg?

Det handler i hvert fald bl.a. om skarphed i afslutningerne. Det var en mangelvare mod Fremad Amager.

Måske kommer Effiong Nsungusi ind de sidste 20 minutter, har mere held med sig og bliver matchvinder?

PIL OP FOR HB KØGES MESTRE OG ALEXANDER BAH

Efter den 22. runde i 1. division – og Superligaen – venter en kort kamppause, fordi der skal spilles landskampe. Christian Eriksens comeback i den populære landstræner Kasper Hjulmands er en historie, som hele Europa følger med i.

Set med HB Køge-briller er det tillige stort og spændende, at Alexander Bah er tilbage i A-landsholdstruppen. Den tidligere HB Køge-spiller, der nu er i Slavia Prag i Tjekkiet, har tidligere fået spilletid i to kampe på Hjulmand-holdet og får jævnligt pæne roser af landstræneren. Det er fortjent og smitter lidt af på HB Køge.

Landskampspausen generer ikke Gjensidige Kvindeliga, der heldigvis nu – fredag i næste uge – går i gang med slutspillet. HB Køge-Brøndby på Capelli Sport Stadion skal nok trække pænt mange tilskuere til. Vi har jo et supergodt og populært kvindehold, som aldrig taber i ligaen (12 sejre og to gange uafgjort i grundspillet), hverken på ude- eller hjemmebane. Udsigten til en gentaget guld-triumf er fornem og håbet om deltagelse på den allerstørste scene, i Champions League, stort og velbegrundet.

Kunne vi også få Agger-holdet i top-6, ville det være enormt tilfredsstillende og vigtigt for HB Køge.

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos HBKoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Capelli Sport