UGENS OLSEN: Hvad fik Ebbe Sand mon med hjem fra Køge?
”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.
Der var fint besøg på Capelli Sport Stadion i søndags, da HB Køge med hiv og sving levede op til favoritværdigheden og startede efter vinterpausen med den så vigtige 2-1-sejr i 1. division over Jammerbugt FC. Ebbe Sand blev genkendt af mange tilskuere på hovedtribunen. Og folk spurgte: Hvorfor er han her? Forklaringen er, at den tidligere landsholdsspiller nu er skiftet til agent-branchen. Han er ansat i Elite Consulting, hvor den tidligere FC Midtjylland-spiller Allan Bak er chef.
Hvad Ebbe Sand og en kompagnon, der fulgtes med ham, fik ud af et par timer i Køge, melder historien intet om. Jeg tør godt konkludere, at næppe nogen af de i alt 28 spillere, der var på banen, præsterede til mange plusser i ’karakterbogen’ hos Ebbe Sand og de øvrige agenter og scouter/talentspejdere, der var mødt frem. Men et eller andet fik de vel med hjem.
For agenterne handler det jo bl.a. om at være på forkant og tidligt få øje på talentfulde spillere, der kan udvikle sig og blive til noget stort. Blive solgt til en superligaklub, senere helst til udlandet, for så er der gode penge i det, både for spilleren og agent-bureauet. Det er derfor, at Ebbe Sand og andre agenter ser 1. divisionskampe – og 2. divisionskampe, U19- og U17-kampe og laver aftaler med unge spillere, som de rådgiver og laver karriereplaner for.
49-årige Ebbe Sand, der uddannede sig til bygningsingeniør, før han blev professionel fodboldspiller, har prøvet og oplevet en masse, siden han i 1992 kom til Brøndby fra Hadsund. Han blev dansk mester tre gange, pokalvinder én gang med klubben på Vestegnen og topscorer i Superligaen med 28 mål i 1997/98-sæsonen. Den målfarlige angriber brillerede også som topscorer i Bundesligaen og blev pokalvinder med Schalke 04, der måtte betale 30 millioner kroner for ham i Brøndby. Årets Spiller i Danmark både i 1998 og 2001 fik 66 A-landskampe. Han var en beundret fighter og målmager og så populær i Schalke 04, at der i flere sæsoner i træk solgtes flest trøjer med hans navn og rygnummer, 25.000 alene i efteråret 2003.
Ebbe Sand bosatte sig i Silkeborg, da spillerkarrieren var slut. Han blev talentchef, assistent, sportschef og angrebstræner i Silkeborg IF og fra 2008 angrebstræner i Morten Olsens stab omkring A-landsholdet. Ebbe Sand tog chancen og rykkede ind som sportsdirektør i Brøndby IF i 2019, men det blev et kortvarigt ’eventyr’. Nu er han så i gang med en ny udfordring.
Han har forklaret, at han synes, agentbranchen er spændende og gennem længere tid overvejede at gå den vej, hvor han så er nu – og derfor sikkert med mellemrum vil møde op til kampe på Capelli Sport Stadion.
AJAX-SCOUTEN, DER ER GLAD FOR KØGE
Hvilke andre agenter og talentspejdere, der var til kampen forleden, registrerede jeg ikke nøjagtigt. Ganske ofte tager John Steen Olsen – det var ham, der ’fandt’ den senere verdensstjerne Zlatan Ibrahimovic i Malmø – plads på tribunen. Han bor i Solrød Strand, kommer tit til Køge, byen som han så godt kan lide, siger han altid. John Steen har i masser af år været scout for den hollandske storklub Ajax Amsterdam og fundet danske spillere (og svenske), der har fået mægtig succes i Ajax og andre steder.
John Steen Olsen, tidligere Hvidovre-angriber, optrådte for Boston Beacons i USA i 60’erne og for FC Utrecht i den hollandske liga i 70’erne og nåede at spille 18 A-landskampe for Danmark.
Bjarne Hansen, der som assisterende træner før i tiden arbejdede en del sammen med eks-Køge-træner Benny Johansen, ses ligeledes af og til på Capelli Sport Stadion. Han har i årevis været scout i Danmark og Norden for vennen Frank Arnesen. Arnesen har jo været ansat på topposter i stribevis af store klubber rundt omkring i Europa, og Bjarne Hansen er fulgt med rundt.
Og så har vi også af og til besøg af Jesper Rasmussen, en af Køges mesterspillere på 1975-holdet, til HB Køge-hjemmekampe. Jesper er scout og spillerrådgiver og har især gode forbindelser til Holland, hvor han i sin tid i PEC Zwolle spillede sammen med Ron Jans, som for tiden er cheftræner i hollandske FC Twente.
Jesper, der også fik spilletid hos schweiziske Servette Geneve, optrådte herhjemme foruden for Køge tillige for Herfølge og Næstved, inden det var slut med at drible rundt med bolden på topniveau og aflevere den en gang imellem.
NOGLE VAR VED AT FALDE I SØVN PÅ TRIBUNEN
Agenterne og scouterne ser sikkert mange gode kampe og endnu flere, der er til glemmebogen. Hvis ikke det var for resultatet, hørte HB Køge-Jammerbugt-opgøret til sidste kategori. Havde det ikke været så køligt på tribunen, hvor det var svært at holde varmen, kunne man som tilskuer godt være faldet i søvn over at se det ideforladte, uinspirerede og usammenhængende spil, hjemmeholdet leverede før pausen. Folk kedede sig højlydt på siddepladserne.
Godt nok blev de to scoringer, der gav sejren, lavet i de første 45 minutter, men gæsternes målmand hjalp lidt til, og Jammerbugt-holdet med 10 udlændinge og en enkelt Nielsen i startformationen, var ingen stor trussel. HB Køge-spillet blev mere ambitiøst, bevægeligt og offensivt med mange flere løb og afleveringer i dybden efter pausen. Og der blev skabt gode chancer, så sejren var da fortjent.
Stopperen Luka Racic fik en nydelig debut og lavede sejrsmålet før pausen i kampen, der SKULLE vindes. Den opgave blev løst, det var det vigtigste den søndag, efter at andre resultater havde flasket sig så gunstigt for HB Køge, så det nu ’bare’ i de kommende tre runder gælder om at holde fast i sjettepladsen. Det er jo sæsonmålsætningen.
First Team Coach Lars Jacobsen var ærlig og klar, da han i Dagbladet analyserede kampen og præstationen: ’Man kunne godt fornemme kampens betydning i spillet, og vi havde fokus på at vinde for enhver pris. Det blev forkrampet, vi skulle have lukket kampen i anden halvleg med alle de muligheder og et straffespark og deres røde kort’.
HB KØGE JAGTER UDESEJR NUMMER TO
På papiret er HB Køge vel, når man studerer tabellen i den næstbedste række, svag favorit fredag aften i Hobro, der godt nok overraskede med 3-0-sejren på udebane over Vendsyssel FF. Hobro har blot vundet to hjemmekampe i sæsonen – men HB Køges eneste udesejr, 2-0 i Horsens, ligger jo tilbage til juli i allerførste runde. Hobro slås for overlevelse i 1. division og skal frem og jagte tre point. Det kan måske udnyttes af HB Køge-folkene, hvis de spiller med stor koncentration og præcision i omstillingerne og kommer foran.
Det er en interessant kamp og interessant 20. runde, vi ser frem til i rækken, hvor FC Helsingør og Lyngby lige nu, som jeg vurderer det, mest ligner de to oprykkere. Helsingør-træner Morten Eskesen var i øvrigt selvfølgelig også på Capelli Sport Stadion forleden. Nordsjællænderne skal møde Jammerbugt FC i sidste runde i grundspillet.
Naturligvis er Hvidovre og AC Horsens også oprykningskandidater (se stillingen). Måske kan Hvidovre, der overraskede med fornemme resultater i efteråret, med en forholdsvis smal trup ikke holde dampen op hele vejen igennem? De har en dygtig træner i Per Frandsen, der havde pæn succes i HB Køge, og en sportschef, den tidligere Køge-spiller Peter Lassen, der knokler energisk hver dag og betyder meget for forstadsklubben.
Det er spændende i 1. division – bl.a. fordi Fremad Amager kæmper for livet og for at undgå konkurs og blive losset ned i Danmarksserien. HB Køge skal, efter planen, møde Amager-holdet i 21. spillerunde søndag 13. marts på Capelli Sport Stadion. Måske bliver kampen aflyst. Gør den det, må agenterne og talentspejderne finde andre kampe at se den dag.