Ugens Olsen: Kim Daugaard helt klar til en hovedrolle

”Ugens Olsen” er en ugentlig klumme hos hbkoge.dk forfattet af Søren Olsen. Søren har en fortid som fodboldreporter- og kommentator på Politiken og Dagbladet. Han bor i Køge og var som aktiv fodboldspiller med til at sikre Køge Boldklub DM-guld i 1975. Den faste klumme repræsenterer Søren Olsens egen holdning og er helt uafhængig af HB Køge. Han skriver, hvad han ser, tænker og oplever. Helst kærligt men også kontant.

Lørdag 26. august. Den dag har Kim Daugaard talt ned til og med enorm glæde og stolthed set frem til, siden han skrev under på kontrakten, der har gjort ham til ny cheftræner for HB Køges kvindehold. Ugerne med megen træning og træningskampe er et overstået kapitel. Endelig bliver det alvor med den første kamp i Gjensidige Kvindeligaen, på udebane mod FC Thy-Thisted Q.

At presset på Kim Daugaard og forventninger til ham bliver store, er han helt med på. HB Køge skal vinde guld igen, det må være målsætningen. Men det generer ham ikke, at han har noget at skulle leve op til og andre trænere at skulle måle sig med. Forgængerne Peer Lisdorf og Søren Randa-Boldt førte jo HB Køge-holdet helt til tops som dansk mester henholdsvis én og to gange. ’Jeg glæder mig helt vildt til at stå med ansvaret selv’, siger Daugaard.

49-årige Kim Daugaard havde andel i de to seneste mesterskaber som assistent for Søren Randa-Boldt. Og han har det aldeles godt med at vinde noget, som han også gjorde flittigt som spiller. Fem gange blev han dansk mester med Brøndby IF, fem gange pokalvinder.

Da karrieren som spiller var forbi, indtog Kim Daugaard opgaven som assisterende træner i Brøndby. Først i samarbejde med cheftræner Kent Nielsen – der blev fyret øjeblikkeligt efter et nederlag i en hjemmekamp mod HB Køge i 2009 – og derefter under Henrik Jensen, Mike Jensens far.

 

DAUGAARD FIK ÉN KAMP SOM BRØNDBY-TRÆNER

Det hører i øvrigt med til Daugaards fodboldhistorie, at han en enkelt gang havde det fulde træneransvar i en superligakamp, da Brøndby mødte Esbjerg. Henrik Jensen var rejst til Portugal for at se på Brøndbys modstander inden en følgende kamp mod portugiserne i en af de europæiske turneringer. Jensen nåede af en eller anden grund ikke hjem til søndagens superligakamp, der endte 1-1.

I HB Køge har Kim Daugaard siden 2014 haft en række forskellige roller omkring ungdomsholdene og som assistenttræner for førsteholdstruppen. Det har han været aldeles tilfreds med og glad for, og HB Køge har fået meget ud af Daugaards fodboldforståelse, viden og erfaring. Og han har jo meget med i bagagen efter at have trænet og spillet under dygtige, store navne som bl.a. Michael Laudrup, Ebbe Skovdahl og Åge Hareide.

HB Køge-truppen, som Kim Daugaard nu har ansvaret for, ser noget anderledes ud end i sidste sæson. Klubben har sagt farvel til flere spillere, end der – indtil videre – er kommet ind i truppen. Uanset hvad, siger en optimistisk Kim Daugaard, at han glæder sig enormt til at skulle spille om point med sit mesterhold. Det har han set meget frem til, siden han signerede kontrakten.

 

LISDORF SER HB KØGE SOM TOPHOLD IGEN

Selv om Daugaard debuterer som cheftræner i en udekamp, er HB Køge favorit. FC Thy-Thisted Q tabte alle 10 kampe i sidste sæsons mesterskabsspil, der endte med sikkert guld til HB Køge. Hjemmeholdets træner Peer Lisdorf udtrykker respekt for Daugaards hold samtidig med, at han er tilfreds med sit eget hold, som har spillet uafgjort både mod AaB og Fortuna Hjørring i gode træningskampe.

’Det er da klart, at HB Køge igen vil være med helt oppe i toppen af tabellen og spille med om guldet, og det tror jeg også, at Brøndby vil’, siger Lisdorf. Han har desuden fidus til, at FC Nordsjælland meget vel kan blive et tophold, der kan true favoritterne. Den vurdering lyder klog – og jeg er enig. Nordsjællænderne, der vandt årets pokalfinale, spiller rigtig god fodbold.

’HB Køge vil fortsat have et meget stærkt hold med dygtige spillere som Cornelia Kramer og Cecilie Fløe i front og Mie Leth Jans’, peger HB Køges første mestertræner på.

 

AGF VIL TAGE REKORD FRA HB KØGE

Det er altid spændende, når en ny turnering starter. Vi har ventet tålmodigt på startfløjtet, fordi kvindernes VM-slutrunde, der blev en kæmpesucces i Australien og New Zealand, varede meget, meget længe, følte jeg. Nu bliver der fart på for HB Køges vedkommende, fordi der også skal gang i kvalifikationskampene til Champions League. Det bliver garanteret spændende, og interessen for kvindefodbolden vokser jo hele tiden.

På Capelli Sport Stadion har der været masser at tilskuere til CL-kampe, og HB Køge har tilskuer-rekorden i ligaen. 2.204, så mange så ’guldkampen’ mod Brøndby i juni. Nu sætter AGF, tilbage i den bedste række, meget ind på at tage rekorden fra HB Køge snart. Der bliver gratis adgang til hjemmekampen mod Brøndby på Ceres Park 2. september meddeler klubben, hvor Michael Schjønberg, engang træner i Herfølge Boldklub, har fået opgaven som cheftræner for kvindeholdet.

 

HB KØGE LUKKER FOR MANGE MÅL IND

Mens kvindeholdet går i gang med jagten på mesterskab nummer fire på stribe i NordicBet Ligaen, slikker man sårene i den nye cheftræner Nicklas Pedersens trup efter nederlaget til Sønderjyske i Haderslev. Det var sjovere at studere tabellen i den næstbedste række efter de to første runder. Nu er HB Køge næstsidst, pilen peger nedad – og det er ikke nogen trøst, at Næstved, til overraskelse for mange, er allersidst med kun ét point.

Som næstsidst tænker man på nedrykningsfaren. Men der er altså 26 kampe tilbage i turneringen. Imidlertid giver det anledning til bekymring, at HB Køge har lukket flest mål ind af alle. 16. Og det kan ikke bruges til så meget, at der blev skabt fire-fem gode chancer mod sønderjyderne. Hjemmeholdet brændte flere end HB Køge og kunne godt have vundet større.

Det er, ser vi tydeligt nu, et risikabelt projekt at spille med rekordmange unge spillere og give debut til stribevis af 16- og 17-årige talenter. Der mangler erfaring på banen mod gode modstandere. Men, det er de vilkår, der ligger, når der skal spares, og det må vi leve med. Samtidig må vi igen begræde fraværet af den skadede Mike Jensen, som forhåbentlig er klar til at indtage en hovedrolle på holdet om tre-fire uger.

 

DER SKAL SKE NOGET MED FORSVARSSPILLET

Det er forsvarsspillet, det er galt med. Opdækningen er ikke kompakt nok, organisationen ikke effektiv nok, og hjælpen fra midtbanen er ofte utilstrækkelig. Derfor bliver de bageste forsvarere bragt i knibe og samspillet mellem forsvarere og målmanden knirker af og til.

Vi forstår, at vindernes træner i Haderslev beklagede sig over, at det i hans øjne var hjemmeholdets dårligste kamp indtil videre i turneringen. Når man alligevel vinder 4-0 uden problemer, er der vel en del at fundere over for taberne.

Om det er godt eller skidt, at den næste kamp kommer lige straks, er svært at vurdere. Men Fredericia er også en besværlig modstander for HB Køge på Capelli Sport Stadion søndag eftermiddag.

For Kim Daugaard håber jeg, at han får en fin start med sit hold i sin første kamp som cheftræner med HB Køge-mesterholdet lørdag eftermiddag. Det er fint, at kvindeligaen ’kører’ igen. Og jeg regner med, at vi kan sige tillykke til Daugaard, når han kommer på stadion for at bakke Nicklas Pedersens hold op søndag eftermiddag.

Capelli Sport