shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0 kr.
View Cart Check Out

Ugens Olsen: Køge og Herfølge har været gode til at lave mange landsholdsspillere

Alle fodboldspillere drømmer om at spille landskampe. Selvfølgelig gør de det. Allerhelst på A-landsholdet. Men det er de færreste, der oplever, at den drøm bliver til virkelighed. Flere får kampe på de forskellige ungdomslandshold. Og det er også stort i en tid, når de mest talentfulde og allerbedste, unge spillere logisk nok hurtigt bliver ansat i de største klubber og ligaer, herhjemme eller i udlandet. Men HB Køge kan altså også være med.

Godt nok er det sjældent, at A-landsholdsspillere til daglig optræder i den næstbedste række, men det er sket før i tiden og sker stadig. Eddi Gomes er et eksempel på det.

I weekenden rejser HB Køge-anføreren til Afrika for at spille for Guinea-Bissau, der møder henholdsvis Swaziland og Congo i kvalifikationsspillet til Africa Cup of Nations, som afvikles i januar 2022. Han er heldig på den måde, at han både har dansk og bissau-guineansk statsborgerskab. Han er født i Guinea-Bissau, kom til Portugal med sin mor som femårig og flyttede som 10-årig til Danmark, hvor hans far var blevet dansk gift.

Eddi Gomes spillede i Herlev, der rykkede op i 2. division, kom til HB Køge i 2013 og fik superligadebut i Esbjerg i 2014. Vestjyderne, der kun havde ham til rådighed i et halvt år – og HB Køge – tjente nok pænt på, at Edigeison Gomes D’Almeida (sådan lyder hans fulde navn) røg til Kina og blev anfører og sikkert også fodboldmillionær i klubben Henan Jianye FC.

Esbjerg-træner Niels Frederiksen overtog U21-landstrænerposten hos DBU og huskede Eddi Gomes, da der skulle udtages en OL-trup til legene i Brasilien i 2016. En stor overraskelse og et kæmpestort skulderklap til den høje, kloge forsvarer med det gode overblik, som spillede fire kampe på OL-holdet. Året efter fik han A-landsholdsdebut for Guinea-Bissau.

AURI: VI KAN KLAPPE OS SELV PÅ SKULDEREN

Der kommer en landskamppause nu, Superligaen og 1. division ligger stille i weekenden 27.-28. marts, og mange spillere kan få et par ekstra fridage. Men de, der skal på landsholdstjeneste, skal rejse en del, de bliver belastet hårdt, risikerer skader og kommer måske trætte og godt brugte hjem til klubberne. Sådan kan man spekulere, hvis man tænker negativt.

Det gør Auri Skarbalius slet ikke. HB Køge-cheftræneren spillede selv 65 A-landskampe (5 mål) for Litauen. ’Det er da fantastisk, at vi får nogen fra vores hold udtaget til landskampe, for Danmark eller andre lande. Det er en blåstempling af spillere, der har gjort det godt, og vi kan som klub klappe os selv lidt på skulderen’, siger Auri Skarbalius.

’Det er en kæmpeoplevelse og giver erfaring og inspiration at få muligheden for at spille landskampe og blive testet på højere niveau. I klubben er vi meget stolte over at få udtaget og også udvikle spillere, der kan blive solgt’.

’De rigtig gode spillere klarer alt, også at spille mange kampe på kort tid. De kan lade op og lade af, og det nok er lidt mere hårdt mentalt end fysisk at være ude og spille landskampe’, vurderer Skarbalius. I hans stab ser vi målmandstræner Heidi Johansen, der har spillet 80 A-landskampe, og den assisterende træner Kim Daugaard var på banen i 7 liga-, 17 U21- og 2 U19-landskampe. De ved, hvad det drejer sig om.

HB Køge har haft mange spillere ude på den internationale scene, på forskellige niveauer i landsholdssammenhæng. Bl.a. Frank Assinki (Ghanas U20-hold), Victorien Adebayor (Niger), Liam Jordan (Sydafrika), Kevin Mendoza (Filippinerne), Emmanuel Ake (Kenya) og Quincy Antipas (Zimbabwe).

Og vi glemmer jo ikke, at både Simon Makienok, Alexander Bah og Kristian Pedersen har fået kampe på det danske A-landshold, efter at de har forladt HB Køge.

HERFØLGE-BRØDRE I HOVEDROLLERNE

Ser vi langt tilbage i tiden, har Køge Boldklub som 1. divisionsklub udviklet mange A-landsholdsspillere, og da Herfølge spillede i 1. division og Superligaen, var der flere fra holdet, som fik landskampe.

I DBU-statistikkerne ser vi tre Herfølge-spillere opført med A-landskampe for Danmark. Bjarne Pettersson (1980), Frank Løndal (1984) og Steven Lustü (2000). Herfølgedrengen Nicklas Pedersen har også fået landsholdsdebut i sin karriere. Chris Hermansen og Peter Frank fik spilletid på ligalandsholdsholdet, som ikke indgår i statistikken. Og det imponerer i øvrigt stadig, at Herfølge med Europamester John ’Faxe’ Jensen som cheftræner i sæsonen efter DM-triumfen fik dansk-spanieren Thomas Christiansen i spillerstaben. Han havde inden da spillet i Barcelona og andre fine klubber og optrådt et par gange på det spanske A-landshold.

For mange flere år siden, sidst i 60’erne, var Jørgen K. Pedersen, en af de allerfineste spillere i klubbens historie, udtaget til A-landsholdet. Han kunne lægge præcise hjørnesparksbolde ind i feltet. Der sprang den frygtløse lillebror Ebbe, der elskede luftduellerne i feltet og ikke var spor bange for måske at få lidt blå mærker og knubs, masser af gange op og headede bolden i kassen med stor kraft.

Jørgen K. Pedersen blev desværre syg og måtte melde fra til landsholdet og fik aldrig debut. Han opnåede flere ynglinge-landskampe og scorede i en 5-0-kamp mod Finland. Som sjællandsseriespiller kom han på sammenslutningen Alliancens hold i to kampe mod henholdsvis skotske Morton og italienske Atalanta i Københavns Idrætspark. Ebbe Pedersen nåede at være udtaget til både junior- og ynglingelandsholdet.

KØGE NÅEDE OP PÅ 15 A-LANDSHOLDSSPILLERE

Køge Boldklub har været repræsenteret af 15 spillere på det danske A-landshold. Keld Pedersen (3 mål) og Poul Erik Petersen (Popper, der scorede 6 gange) fik hver 15 kampe. Edwin Hansen (mestertræneren i 1975) lavede 3 mål i 14, Karl Hansen og Børge Bastholm Larsen spillede hver 11, Peter Poulsen 9 kampe, Hilmar Staalgaard 7 (2 mål). Henning Elting nåede 4 kampe, Claus Larsen 3, Jørgen Kristensen lavede 3 mål i 19 landskampe, 2 af dem som Køge-spiller. Egon Rasmussen (2 scoringer i debutkampen) og Arne Rastad optrådte i hver 2, Frede Jensen, Hans Andersen og Leif Petersen opnåede hver 1 A-landskamp.

Store navne som Lars Olsen, EM-anfører i 1992 og Jon Dahl Tomasson, der nettede 52 gange 112 kampe og deler titlen som alle tiders bedste målscorer på A-landsholdet med Poul ’Tist’ Nielsen, debuterede på A-landsholdet efter at have spillet i Køge. Det samme gjorde Martin Retov og Søren Larsen.

For resten, en eks-Køge-spiller, Christian Offenberg var blandt de heldige, som pludselig fik chancen for at spille på A-landsholdet i en særlig situation. Det var i 2018, da DBU i hast måtte finde spillere fra de lavere rækker, som ville være med i en kamp mod Slovakiet på udebane, mens de forkælede, overbetalte millionærer i landsholdstruppen var i konflikt med DBU og ikke ønskede at spille for Danmark.

GOMES: DET ER FAKTISK RET SURREALISTISK

Tilbage til Eddi Gomes. Da han i Brasilien i 2016 ladede op til den første OL-kamp, mens ’Der er et yndigt land ’ lød, kunne han dårligt forstå, hvad der overgik ham. ’Jeg havde aldrig troet, at jeg ville nå så langt. At det ville gå så hurtigt. Det er vildt det her’, udtalte han til Politiken.

Hjemme i københavnsområdet fik hans mor en lille tåre i øjnene. ’Og hun er endda ikke engang så vild med fodbold. Det var bare noget særligt, at jeg pludselig repræsenterede Danmark. Når jeg ser på min baggrund og historie, er det faktisk ret surrealistisk’, sagde Gomes.

Når HB Køge møder Hvidovre fredag aften (og vi alle må håbe, at Silkeborg slår Fremad Amager, se tabellen), er Eddi Gomes ikke med. Han må afsone karantæne som straf for udvisningen i 1-1-opgøret mod Kolding, da Oskar Snorre i målet med endnu en straffesparks-redning givetvis hindrede, at det røde kort til anføreren kostede point. Det er en svækkelse af holdet at skulle undvære en A-landsholdsspiller, en sjældenhed i den næstbedste række.

Men chancerne for, at anføreren vender hjem fra Afrika til et hold og en klub, der skal spille i top-6 i de sidste 10 runder i corona-sæsonen, er gode.