Ugens Olsen: Landstræneren giver igen fine roser til HB Køge

Lars Søndergaard, landstræner for de danske fodboldkvinder, har været en ganske flittig gæst på Capelli Sport Stadion det seneste års tid. Logisk nok. HB Køge var jo landets bedste hold i kvindeligaen og vandt DM-guld i 2021. Og i efteråret kom prominente udenlandske modstandere, Barcelona, Arsenal og tyske Hoffenheim, til Køge og viste høj klasse i interessante Champions League-kampe.

Landstræneren fremhæver og roser HB Køge, der satser så stærkt på kvindefodbold og lader begge sine førstehold uanset køn spille på samme stadion. Lars Søndergaard fryder sig samtidig over, at kvindefodbolden vokser konstant i mange store fodbold-lande i Europa. Det er en positiv tendens, men Søndergaard savner stadig et større sats hos flere danske topklubber. Det har han sagt i et interview med Ritzau.

’Jeg mangler at se, at herreklubberne herhjemme tager ansvar for, at fodbold ikke kun er for ét køn, og at de ser mulighederne økonomisk. Der er en anden fanskare i kvindefodbold. Og det betyder, at man kan få endnu flere fans. Der kunne jeg godt tænke mig, at der skete lidt mere i Danmark’.

’I HB Køge har de været gode og haft held med at lykkes i første hug med at vinde mesterskabet og komme i CL-gruppespillet. De kan se fordelen ved det – også økonomisk. Andre tænker, at det kan blive for dyrt’, funderer landstræneren.

 

SØNDERGAARD SAVNER NOGET I KVINDEFODBOLDEN

Hans udtalelser er god reklame for HB Køge – og fortjent, kan vi godt sige, det er, at landstræneren i den grad fokuserer på det, som sker hos os i det østsjællandske.

Syv af otte kvartfinalister i Champions League, heriblandt Juventus, Bayern München, Barcelona og Arsenal, spillede på deres klubbers hovedstadion, hvor faciliteterne er i top.

’Det er herreklubber, som har taget kvindefodbolden til sig og forsøger at behandle og se det som en helhed. De tager det alvorligt. Det mangler herhjemme. Selvfølgelig koster det en investering, men jeg tror, at den kommer til at betale sig i sidste ende. Jeg savner, at flere danske klubber går all-in på det. Jeg forstår ikke, at nogle klubber kun er for mænd, og at nogle kun har mandehold’, bemærker Lars Søndergaard.

I Politiken, den avis, som dækker bl.a. kvindelandsholdet bedst og mest intenst, bliver HB Køge også trukket frem. ’HB Køge har demonstreret, hvor hurtigt en målrettet investering kan bære frugt i Danmark. Så meget desto større behov er der for kvalificerede konkurrenter for at bevare et internationalt niveau’, hedder det i en kommentar.

Avisen konstaterer, at ikke færre end 50 kvindelige, danske spillere (det er et overraskende tal) er ansat i udenlandske klubber. Dér kan de få fuldtids-kontrakter til pæne og for de allerbedste spillere imponerende lønninger. Det betyder selvfølgelig en svækkelse af den danske liga. Men samtidig er det et bevis på, at talentudviklingen i Danmark har høj klasse.

Den franske sportsavis L’Equipe mener at vide, at kvindelige stjernespillere i de franske klubber kan hæve en månedsløn på over 100.000 kroner, mens det store flertal nok stadig skal være glad for 15.000 kroner.

 

’DER ER VED AT GÅ ILD I DET HELE’

Den stigende interesse overalt for kvindefodbolden er imponerende. ’Det er dejligt at mærke den udvikling, vi oplever internationalt’, siger Lars Søndergaard. ’Det går stærkt, og det er noget, kvindefodbolden har kæmpet for i mange år. Det virker til, at gnisten fænger, og der er ved at gå ild i det hele’.

Det var opsigtsvækkende, da det europæiske fodboldforbund UEFA for nogle uger siden kunne meddele, at alle 90.000 billetter til sommerens EM-finale på Wembley i London var revet væk i løbet af mindre end én time. Og fem af kampene i EM-slutrunden, hvor Danmark jo deltager, blev meldt udsolgt inden for et døgns tid. Danmark spiller i den indledende gruppe mod Tyskland, Finland og Spanien.

Næste år venter efter alt at dømme dansk deltagelse i VM-slutrunden i New Zealand og Australien.

 

DA 115.000 SÅ DANMARK VINDE VM

Da det for nogle uger siden blev proklameret, at El Clasico Feminino, Barcelona mod Real Madrid i Champions League med 91.553 tilskuere på lægterne, var den hidtil bedst besøgte kvindekamp i historien, blev vi alle vildt imponeret. Men mange af os, der har en lang fodboldhukommelse, kom imidlertid i tanke om, at der vist var flere til VM-finalen for kvinder i Mexico søndag 5. september 1971.

Det var dengang, den blot 15-årige angriber Susanne Augustesen fra Holbæk lavede alle tre mål, da Danmark blev verdensmester ved at besejre værtsnationen 3-0.

Man vurderede, at den fantastiske kamp og store danske triumf blev overværet af rundt regnet 115.000 tilskuere på Estadio Azteca i den mexicanske hovedstad.

 

IMPONERENDE: 19 HJEMMESEJRE i 20 KAMPE

HB Køges mesterhold er en pryd for den bedste række herhjemme og byens og klubbens darlings, som direktør Per Rud så rigtigt har udtrykt det. Der sker noget i kampene med god fodbold, begejstring og entusiasme hos spillerne på banen. Der er langt mellem halvkedelige kampe, når mestrene optræder på hjemmebane.

De gode præstationer og suveræne resultater garanterer, at tilskuerne ikke forlader deres pladser fem-ti minutter før halvlegspausen for at købe vand eller øl, pølser eller burgere. De vil have det hele af kampen med.

Sæsonens første hjemmekamp i kvindeligaen var en fuldtræffer i den forstand, at opgøret mod Brøndby blev en gyserforestilling med det sene 3-2-sejrsmål, lavet på fornem vis af den veloplagte Kyra Carusa. Og inden dobbelt-arrangementet Langfredag kan kvindeholdet fremvise en utrolig hjemmebane-statistik i ligaen. 19 sejre og uafgjort en enkelt gang i 20 kampe.

HB Køge er storfavorit mod Kolding IF i kl. 17-kampen efter, at Daniel Aggers 1. divisionshold med start kl. 13.30 har mødt Fremad Amager og med en sejr kan skabe stor afstand ned til bunden i nedrykningsspillet i den næstbedste række. 1-1 i Hobro var en skuffelse efter en glimrende første halvleg. Og vi konstaterer, at den seneste – og eneste – udesejr til HB Køge-holdet i 1.division ligger tilbage til 23. juli i Horsens i første spillerunde.

Det positive er, at 0-3 mod Hvidovre og 0-1 mod FC Helsingør er de eneste hjemmebanenederlag i denne sæson på den udskældte kunstgræsbane i 1. division, og de kampe blev spillet så længe siden som i august.

 

TOPOPGØR VENTER PÅ HB KØGE 2. PÅSKEDAG

Umiddelbart kunne man mene, at vi Langfredag på tilskuertallene til de to hjemmekampe får en god måling på, hvem der er det mest populære hold – Søren Randa-Boldts eller Daniel Aggers. Det er dog nok ikke ’retfærdigt’ at bedømme det på den måde. Nogle af os vil se begge kampe, men det kan godt blive en noget kølig fornøjelse her midt i april.

Kyra Corusa har netop været med det irske landshold i Sverige, og måske er hun en af de spillere, som skal skånes lidt og ikke være med i alle 90 minutter mod koldingenserne. For påskens vigtigste kamp for mesterholdet kommer jo 2. påskedag, når Fortuna Hjørring tager imod HB Køge til et uhyre spændende topopgør.

Et topopgør, der kan fortælle os, hvor stor en trussel Fortuna Hjørring (som fredag, også på hjemmebane, møder Brøndby) vil være mod HB Køge i slutspurten.

Landstræner Lars Søndergaard vil givetvis kunne ses blandt tilskuerne til den storkamp.

Capelli Sport